Pas op: Verkeersboetes uit Alpenlanden!

Rogier op 12 november 2014· 135 reacties

null

Het is veel wintersporters al opgevallen. Steeds meer boetes uit het buitenland weten Nederlandse brievenbussen te vinden. Dus ongestraft hard rijden is het niet meer in andere landen. Dit komt natuurlijk de veiligheid op de wegen ten goede, maar na je vakantie nog 40 euro extra moeten betalen omdat je ergens een paar kilometer te hard reed is natuurlijk nooit leuk. De stand van zaken.

Frankrijk, pas op!
Frankrijk is sinds twee jaar geweldig georganiseerd. Elke boete krijg je thuis en kun je gewoon met Ideal betalen. Die Fransen weten prima hoe ze het geld moeten innen. En erger nog, ze weten ook op welke dagen de meeste wintersporters snel naar de sneeuw willen. Vaste radars staan van te voren aangegeven, maar op drukke zaterdagen staan de al dan niet blauwe politiewagens regelmatig te controleren. Op de weg naar de grote Franse skigebieden is het het stuk rond Nancy en Metz waar het echt oppassen is, daar heeft de Franse staat al miljoenen geïnd volgens mij. Maar ook als je naar de Tarantaise regio (Tignes, Val Tho etc) gaat is het net voor Albertville oppassen, als je van de snelweg komt is de maximale snelheid 90 kilometer per uur, en dat voelt na 10 uur snelweg niet echt hard aan, maar daar houdt de flitspaal die daar meteen staat geen rekening mee… En, o ja, betaal je boete snel, hoe langer je wacht, hoe duurder de boete. Om het verhaal nog gevaarlijker te maken, ook parkeerboetes worden opgestuurd.

null

Zwitserland: Je bent failliet
Tip 1: Rij nooit te hard in Zwitserland. Tip 2: Rij helemaal nooit te hard in tunnels in Zwitserland. Boetes in Zwitserland doen extreem veel pijn. Als je zin hebt in horrorverhalen kijk dan dit topic van Wepowder. Boetes van meer dan 1000 euro zijn zeker mogelijk in dit Alpenland, en zelfs dagen cel! En in tunnels wordt hoger beboet. Let zeker op tussen Bern en Basel, daar wordt sowieso gecontroleerd. In het bovengenoemde topic van Wepowder staat ook dat de hogere boetes inkomensafhankelijk zijn. Kortom, hou je gewoon aan de snelheid in Zwitserland. Anders kan je skivakantie wel eens dubbel zo duur worden.

Oostenrijk en Duitsland
Boetes betalen is nooit leuk, maar kleine overtredingen zijn op zich goed te betalen in Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk word je vaak direct aangehouden om af te rekenen. Hier bij wintersporters hebben we ervaring. We reden per ongeluk 15 kilometer te hard en dat koste welgeteld 25 euro. We dachten eerst dat we het bedrag niet goed begrepen hadden… Maar echt te hard rijden is in deze landen verre van handig. Want het verschil tussen een beetje te hard of veel te hard is erg duidelijk. En dat is op zich wel een redelijk standpunt in mijn optiek.

Ervaring
Wie van jullie heeft ervaring met boetes uit het buitenland. Kennen jullie nog hele gemene flitspalen onderweg? Ik ben benieuwd

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ja, flitspaal bij albertville. Ik reed 4 km te hard en dat kostte meen ik 45 euro.
En wel vaker in Duitsland en Oostenrijk, maar dat is inderdaad nooit veel.

Ik kom regelmatig in Duitsland. De Eifel staat vol met flitspalen en daar ben ik wel eens geflitst. 15 euro is niet leuk maar wel te betalen.Toch let ik bij zo een laag bedrag wel extra op mijn snelheid als ik daar nu ben.
Zwitserland is een ander verhaal. 120 op de snelweg op een stuk waar 100 was toegestaan kostte me bijna 300 euro…
In september ben ik ergens op dat stuk bij Metz geflitst. Vreselijk stuk met telkens wisselende snelheden. Ik weet vrijwel zeker dat ik net weer 120 mocht rijden en toch “flits”. Ik heb er wel nog niks van gehoord.

@Frank9 Zelfs als in Frankrijk wonende heb ik regelmatig flitsen gezien, waar ik nooit iets van gehoord heb. Maar ik wist ook zeker niet te hard te rijden. Ik begrijp niet precies waarom er toen geflitst werd.

Click. Click. Peace

Zit nog te wachten op een boete uit duitsland van vorig seizoen ( januari)

Geflitst bij wegwerkzaamheden Koln (vaste Blitzer, zucht…)

als ik me goed herinner 32KM te hard, moest een verklaring opsturen en kopie rijbewijs…
netjes gedaan en nooit wat van weer gehoord…

afgelopen zomer, onderweg naar italie wel even geknepen of ze met er niet af zouden plukken maar tot heden… nooit wat gehoord…

Gast361
Het eruit plukken gebeurt nog wel eens bij de Duits-Zwitserse grens. Openstaande boetes mag je dan meteen aftikken…

Reken maar op ongeveer CHF 10,- per te hard gereden kilometer, soms zelfs zonder correctie bij gebieden met lage snelheden. 63 km/u waar je 60 km/u mag kan zomaar CHF 30,- kosten. Verkeersovertredingen worden als misdaad gezien waarbij je mede weggebruikers in gevaar brengt. Kortom, nooit te hard rijden is de enige optie…

Mvg,

Maarten van Geest

Na al die jaren hebben we helaas ook al enkele boetes geïnd.
Een gemene, wanneer men van Oostenrijk uit naar Garmisch-Partenkirchen rijdt, juist op een stuk weg wat naar beneden gaat. Gesnapt. De Duitsers weten je brievenbus te vinden met een brief inclusief een foto van de bestuurder…

Van de zomer in Frankrijk een boekje van de overheid gehaald met daarin de verkeersregels in Frankrijk met daar bij de boetes. Volgens dat boekje is het bedrag op de snelweg de eerste 20 km te hard hetzelfde. Als je nu gecorrigeerd 131 rijd of 150 de prijs was gelijk. En dan de 30 daarop had ook een vaste prijs en daarna werd het anders.
Het eerste wat ik dacht was mooi wanneer ik een keer zin heb om hard te rijden dan gelijk 150 kost toch niet meer dan 1 km te hard XD .
wel een paar keer te hard gereden maar zero boetes in Frankrijk :)

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

3-4 jaar terug geflitst in Duitsland, op weg naar Oostenrijk met mijn (toenmalige) stage. 26 km/h te hard, kreeg keurig een foto op mijn bureau en formulier in het Duits. Moest geloof ik wat gegevens opsturen. Nooit gedaan en nooit meer wat gehoord. Misschien heb ik geluk gehad, of krijgt de eigenaar van die leaseauto ooit een probleempje…

Vorig jaar in Oostenrijk net na de Katschbergtunnel richting Spittal an der Drau geflitst. Ging van 130 naar 100. Boete was €40,- dus viel reuze mee voor Nederlandse begrippen. Let wel op in natuurgebieden! Daar zijn de boetes vaak dubbel zo hoog!

-Michiel-

Nog nooit een boete uit het buitenland mogen ontvangen en zo braaf ben ik toch ook niet. Nu ben ik daar meestal niet als de massa ook onderweg is, dat scheelt misschien wat.
Vwb flitspalen e.d. in het buitenland: pas op met Tomtoms die die palen aangeven, daar wordt men niet altijd even blij van en was het niet zo dat je in oa Oostenrijk boven de 30kmh (?) te snel doorgaat voor een milieudelict ipv een verkeersovertreding?

verkeerd parkeren in winterberg… welgeteld €5,- de duitsers zelf blijken hier ook regelmatig misbruik van te maken aangezien dit goedkoper is dan een parkeerkaart voor 4 uurtjes

@Rogier, heb dat wepowdertopic eens doorgelezen maar kan de horror niet echt ontdekken eigenlijk? Redelijk flinke boete maar misschien is 56kmh te snel op een 80weg ook wat overdreven, moet je niet doen en helemaal niet in Zwitserland ;)

Duitse bekeuringen worden pas irritant als er ook punten in Flensburg bij komen kijken met al dan niet een rijverbod van 1, 2 of 3 maanden. Voor de grotere overtredingen dus. ;) Bekeuringen kunnen ook aanzienlijk duurder uitvallen als je herhaaldelijk te snel hebt gereden. Bovendien is sinds dit jaar je spaarkaart in Flensburg sneller vol dan ooit, vanwege de veranderde regelingen. Vanaf 6 punten moeten ook buitenlanders verplicht aan een medisch en psychologisch onderzoek (MPU) meedoen om hun rijbevoegdheid in Duitsland te behouden. Bij 8 punten is de spaarkaart vol en is het minstends 6 maanden voorbij met het rijden door Duitsland. Om überhaupt weer een rijbevoegdheid in Duitsland te krijgen is eveneens deelname aan een MPU verplicht. Die kost overigens nog eens ca. € 400 en lang niet iedereen haalt dat onderzoek de eerste keer.
@Userd: Klopt, wanneer in Oostenrijk op de matrixborden de afkorting “IG-L” wordt aangegeven, dan bega je in geval van een te hoge snelheid een milieudelict i.p.v. een verkeersovertreding. De afkorting staat voor: “Immissionsschutzgesetz-Luft”.
@koen8: Ja parkeren in Duitsland is altijd leuk. In diverse steden betaal ik nooit parkeergeld, aangezien de mogelijke boete lager is dan de parkeerkosten. Tot nu toe ben ik nog nooit betrapt. :) In Winterberg is parkeren overigens wel iets goedkoper dan een boete. Op diverse parkeerplaatsen in het centrum mag je 1,5 uur gratis staan en in het skigebied is parkeren sowieso gratis geworden.

Enige buitenlandse boete die ik thuis gezien heb is een Zwitserse, uiteraard van het Basel-Bern-traject, uiteraard bij de uitgang van een tunnel. In mijn herinnering was het boetebedrag enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse maar de overtreding was ook bescheiden: +/- 110 bij een limiet van 100.
Heb nog een keer een flits op de Frans-Zwitserse grens gezien (+/- 50 bij een limiet van 30) maar dat afdrukje moet mislukt zijn, die heeft nl mijn brievenbus nooit meer gevonden.

Uit Duitsland nog wel eens een brief ontvangen (in het Duits) waarin ik geflitst was met 181 waar 100 was toegestaan (100 meter na een stuk met onbeperkte snelheid). Mail terug gestuurd met de mededeling dat ik geen Duits spreek, en dat het in het Nederlands of Engels mag. Nooit meer wat van gehoord…
Vorig jaar boete uit Frankrijk die, volgens de vriendjes van het CJIB in Frankrijk, niet betaald was ondanks 2 (nooit ontvangen) aanmaningen, en daarmee van 40 euro opgehoogd was naar 140 euro. Vreemd genoeg kwam die verhoging wel in 1x goed aan. Als je in protest er tegen wilt moet je eerst 180 euro betalen, en daarna, als het wordt toegewezen, krijg je dat weer terug… Uiteindleijk maar betaald, om er vanaf te zijn, maar je kan in Frankrijk dus beter van de weg worden gehaald en de boete direct cash betalen (wat je niet direct de kop kost) dan dat het via een flitspaal gaat.

Ooit in Duitsland begin dit jaar geflitst, van voren dus met mijn koppie erop. Niet betaald - ervaringen mee of je überhaupt nog iets hoort, en zo ja, hoe? Reeds iets te hard en boete van 30 euro ofzo meen ik

Ooit in Duitsland begin dit jaar geflitst, van voren dus met mijn koppie erop. Niet betaald - ervaringen mee of je überhaupt nog iets hoort, en zo ja, hoe? Reeds iets te hard en boete van 30 euro ofzo meen ik

Let vooral op voor de controles in tunnels. Na alle tunnelrampen is dat overal “Not done”! Naast vaste flitsers heb je ook op een paar plekken (A en CH) trajectcontroles. Daarnaast hebben bijna alle tunnels videosurveillance en die diensten kunnen vervolgens politie alarmeren!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

1 km te hard bij Metz en ik was gelijk 45€ armer…

Wintersport.. daar kan je me 's nachts voor wakker maken!

In Duitsland meerdere boetes thuis ontvangen. Voor de overige landen gelukkig niet! Weet dat ze in Frankrijk erg actief flitsen, de vaste cameras staan ruim van te voren aangegeven, dus als je met 180 aan komt vliegen kun je rustig van het gas afgaan, 1-2km verderop staat de flitspaal ;-)
Let op dat als je in het buitenland niet betaald en er ook niks meer van hoort, je kans hebt van de weg geplukt te worden en alsnog moet betalen. De lokale politie zijn al die scheurende vakantiegangers ook wel een beetje beu…

@Gast358: Dat is niet erg handig om een schikking van 30 euro niet te betalen. Dat is namelijk een waarschuwing en daarmee volgens Duits recht geen boete met de daaropvolgende sancties. Betaal je die waarschuwing niet binnen de op de brief vermelde termijn, dan begint alsnog de boete-procedure. Je loopt nu het risico een keer een openstaande boete te moeten betalen, maar aangezien verkeersovertredingen per regio (Kreis) worden geadministreerd, is de kans klein dat de ambtenaren zo vlot waren dat ze je centraal geregistreerd hebben. Waarschijnlijk hoor je er nooit meer wat van. :)

@Marijnt: Scheurende vakantiegangers? In Duitsland behoren Nederlanders eerder tot het trage volk die gewoon niet op de borden zitten op te letten als de snelheid eens extra gereduceerd moet worden, maar verder altijd te langzaam rijden. :P

@Frans: Duitsland is dan misschien de uitzondering ;-)

Daarom ga ik lekker in oostenrijk skieen en via duitsland :) Is de heenreis nog leuker en gaat het een keertje mis is de boete gewoon redelijk en te betalen

in italie de kans op snelrijden is letterlijk 0, op het italiaanse stuk van de brenner kun je gewoon de cruise control op 150/160 zetten, letterlijk iedereen rijdt daar te hard, op sommige stukken via sankt lorenzo naar corvara is ooit wel eens oppassen voor de smerissen vooral bij de ingang van sommige dorpen.

Mijn vader heeft ooit eens in de Arisdorftunnel ruim 40 km te hard gereden, flinke boete, half jaar rijontzegging én twee jaar proeftijd…Dus het advies wat jullie geven klopt wel, te hard rijden in Zwitserland, gewoon NIET doen.

In Duitsland 30 km te hard binnen de bebouwde kom totaal 160 euro boete ik zelf vond dit erg meevallen

Oja en een rijverbod van een maand

Begin dit jaar 49 km te hard gereden op de snelweg in Duitsland bij Karlsruhe. Bijna 200 euro boete en rijverbod van een maand waarbij ze mijn originele rijbewijs opeisten. Boete meteen betaald maar rijbewijs in eerste instantie niet opgestuurd. Ze bleven echter maar brieven sturen (incl. NL vertaling) dus uiteindelijk rijbewijs toch maar opgestuurd. Ook bij RDW nagevraagd en zij gaven aan dat Duitsland gewoon je rijbewijs op mag vragen sinds de nieuwe EU regels. Had mijn rijbewijs uiteindelijk een week later alweer terug! Maar lesje geleerd…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie