Weersituatie bereikt langzaam zijn climax

Roel op 21 december 2018· 10 reacties

Filzmoos (O)

De sneeuwkanonnen in het Oostenrijkse Filzmoos persen vandaag de laatste kuntsneeuw eruit voordat de zachte lucht het skigebied bereikt. Je ziet aan de daken dat dit sneeuwdek wel wat kan hebben (check ook dit artikel), maar dat het gaat dooien is zeker. Ook valt er flink wat neerslag, vandaag vooral in de Franse en Zwitserse Alpen. Zondag en maandag vooral in Oostenrijk en dat zal ook regen zijn. Een mini-nordstau op maandag zou het kunnen gaan goedmaken, daar moeten we voor duimen! En daarna is er de zon.

Uitgangspositie beter

Ook al moeten we de komende dagen even slikken, we moeten het niet erger maken dan het is. Ik schreef al eerder dat de uitgangspositie vele malen beter is dan we van de afgelopen jaren gewend zijn. Alleen vorig jaar was geweldig. Op dit moment ligt er op veel plaatsen ook een flink pak sneeuw, in de Franse en Italiaanse Alpen vooral ietsje hogerop, in Oostenrijk op meerdere plaatsen tot in het dal.

Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental ligt er nu prachtig bij. Dinsdag hopelijk ook nog

Onstuimige dagen

De komende dagen gaat er beneden de 2000 meter geknaagd worden aan dit sneeuwdek. Op de eerste plaats door de zachte lucht en de bewolking waardoor het 's nachts minder kan uitstralen. Op de tweede plaats door de regen. Vandaag valt die vooral in de westalpen waarbij de sneeuwgrens stijgt van 1000 naar soms 2000 meter. Het zal van dal tot dal wat kunnen verschillen. Op de weerkaart van vandaag zie je een strakke westelijke stroming met lijntjes (isobaren) die dicht bij elkaar liggen wat wijst op veel wind. Hogerop wordt het vandaag behoorlijk onstuimig wat zelfs tot gesloten liften kan leiden. Vooral boven de 2500 meter gaat er veel sneeuw vallen!

Morgen zit het hele Alpengebied midden in de zachte lucht en wordt de neerslag tijdelijk minder intensief. Wel verplaatst de neerslag zich meer naar de noordalpen. Ook in Oostenrijk wordt het van tijd tot tijd nat beneden de 2000 meter. De meeste neerslag verwacht ik in de Arlberg, het minste valt tegen de Italiaanse grens. Italië is zelfs vrij zonnig.

Dreigende lucht in Les Menuires (F)

Climax

Zondag en maandag volgt de climax. Een bijzonder actief warmtefront klapt dan op de noordkant van de Alpen. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een voltreffer voor Oostenrijk. Of dat Vorarlberg, Tirol of het Salzburgerland wordt is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar zeker is wel dat er heel veel regen gaat vallen. Hieronder een indicatie van de verwachte neerslaghoeveelheden t/m kerstavond van het weermodel van de Deutsche Wetterdienst. Lokaal wordt er meer dan 150mm aan neerslag berekend.

Bron: wxcharts.eu

Bij een hoge sneeuwgrens betekent dat een waterballet. Bij een iets lagere sneeuwgrens kan het goedkomen en daar moeten we onze hoop nu op vestigen. Ons eigen weermodel maakt dat mooi duidelijk. Je ziet hieronder de totale neerslag die er is gevallen en in de animatie wat er op maandag nog bijkomt. Opeens veranderen de kleuren boven Oostenrijk wat duidt op een dalende sneeuwgrens door iets koudere lucht die vanuit het noordoosten binnenstroomt. Dat zou op de valreep nog voor een laagje verse sneeuw kunnen zorgen waardoor we de kerstdagen alsnog ‘winters’ ingaan.

Onzeker

Dit ontwikkeling is alleen nog steeds niet zeker. Het Amerikaanse model is weer wat pessimistischer geworden terwijl het Europese model en de Deutsche Wetterdienst die mini-nordstau (met sneeuw) wel zien zitten. Het wordt als vanouds now-casten! Voor de gemoedsrust is het voor wintersporters die binnenkort gaan misschien goed even niet teveel webcams te kijken, of dat pas dinsdagchtend te doen. Dan weten we of de sneeuwgrens inderdaad gedaald is.

Zon komt eraan

Voor de zuidalpen is het allemaal minder spannend. Daar valt alleen langs de alpenhoofdkam neerslag, elders is het vrijwel droog met redelijk wat zon. Het goede nieuws voor iedereen is dat die zon vanaf de kerst overal terugkomt. Of er nu wel of geen vers sneeuwdek komt, de zon komt terug en dat maakt heel veel goed. Want dat er niet geskied kan worden daar hoef je je geen zorgen om te maken, dankzij de vele kunstsneeuw die er de afgelopen weken is gespoten ligt er meer dan genoeg sneeuw op de piste.

Sauerland

Tot slot het Sauerland. Een week geleden maakte Winterberg bekend een aantal pistes te openen en sinds zaterdag lopen er meerdere liften. Inmiddels is zelfs de hoofdas door het hele gebied open. Het Sauerland heeft te maken met dezelfde ontknoping als de Alpen. Wordt het maandag koud genoeg of de regen een halt toe te roepen? Ik kan het antwoord op dit moment nog niet geven. De koude lucht is niet ver weg en er hoeft maar een kleine verschuiving te komen of ook Winterberg en Willingen hebben sneeuw. Maar ik geef toe, zij moeten nog meer geluk hebben want voorlopig zitten ze aan de warme kant en is het er gewoon nat. Voor wat betreft de pistes, ook die kunnen een stootje verdragen. Dat is met natuursneeuw een stukje anders.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Waah21 december 2018 · 13:34

En zo zie je maar weer: Je weet pas of het een goede kerstweek wordt als het zover is…
Heen we eindelijk een goede laag sneeuw, lijkt de kerstweek zelf relatief warm te worden.

Hopelijk valt het mee voor de mensen die aan de kerstvakanties vastzitten. “gelukkig” moet ik nog 22 nachtjes wachten. Hopelijk valt de winter dan nog in, want voor nu lijkt het nog lang warm te worden

Frank921 december 2018 · 14:06

Hallo @Roel, wat zijn de vooruitzichten voor de langere termijn? Je hebt het over zon, is er stabiel zonnig en koud hogedrukweer te verwachten?

Roelauteur21 december 2018 · 14:15

@Frank9 koud niet, wel stabiel inderdaad met veel zon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Marco_ski21 december 2018 · 14:25

onze familie heeft gekozen voor val Gardena voor de komende 4 dagen te skien. aan de hand van deze voorspellingen toch de beste hoek om te zitten 🙂

Daan3aan21 december 2018 · 14:59

Morgen vertrekken we naar Le Grand Bornand. Gezien de vooruitzichten op de diverse weersites, vrees ik dat we komende week vooral veel ervaring in het slushpuppy-skiën op zullen doen.

Snow 4 all and all 4 snow
Onnem21 december 2018 · 17:47

Morgen vertrekken we naar Le Grand Bornand. Gezien de vooruitzichten op de diverse weersites, vrees ik dat we komende week vooral veel ervaring in het slushpuppy-skiën op zullen doen.

Daan3aan op 21 dec 2018 14:59

En backflip vanaf de duikplank ;)

The older I get, the better I was
Piefke21 december 2018 · 17:56

WoW wat een sneeuwval nu in Tsjechië bij de biathlon☃️☃️☃️

Dat beetje regen van vandaag in LA NORMA😍☃️ is niet noemenswaardig te noemen en dan gaan we een mooie vakantie tegemoet zoals de kaarten nu zijn🥳

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Roelauteur22 december 2018 · 11:17

Update zaterdagochtend: het ziet ernaar uit dat de regen op kerstavond in sneeuw overgaat (in Oostenrijk). Koudere lucht bereikt waarschijnlijk net op tijd Oostenrijk waardoor de sneeuwgrens daalt naar zo’n 1000 meter. Hoeveelheden nog erg onzeker. Zoom op de Kitzbüheler Alpen:

Tot die tijd dooi en storm. Veel liften zijn nu dicht en er gaat vanaf morgenmiddag veel regen vallen aan de noordkant van de Alpen. Hopen dat het meevalt. Dit is de sneeuwhoogteverandering in de afgelopen 24 uur:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
fernando22 december 2018 · 14:03

Hier op de spieljoch sneeuwt het nu op 1800m. Hopen dat het zo blijft.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/408d81134f3c6e39146daf80...

Nog geen half uur later, en het regent😪

*bericht bewerkt door fernando op 22 dec 2018 14:37

robertvanderdeijl23 december 2018 · 11:04

Nu nog goed weer in Sölden

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/7418d006094cde4efbfaacec...

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.