Met veel zon en toch verse sneeuw de kerst in

Roel op 23 december 2018· 15 reacties

Wat verse sneeuw vanaf ca. 1500 meter in Schladming - Dachstein (O)
Wat verse sneeuw vanaf ca. 1500 meter in Schladming - Dachstein (O)

De eerste aanval van zachte lucht was een heftige. Storm en regen hebben het sneeuwdek flink doen slinken en de tweede aanval komt vandaag. Het is een actief warmtefront dat hogerop heel veel sneeuw gaat geven maar in de dalen opnieuw regen. En toch loopt het goed af want morgenmiddag stroomt koudere lucht het Alpengebied binnen waardoor de sneeuwgrens gaat dalen. Op de valreep wordt het daarmee alsnog winters! Daarna komt de zon.

Smelten

Wie nu de webcams bekijkt kan het zich nauwelijks voorstellen dat dit nog goed afloopt. Sinds vrijdag is er beneden pakweg 2000 meter veel sneeuw gesmolten. Niet zozeer de regen is daarvan de oorzaak maar vooral de stormachtige wind in combinatie met de laaghangende bewolking. De warmte wordt steeds opnieuw aangevoerd en blijft als het ware hangen. De hoge temperaturen werkten natuurlijk ook niet mee. Gistermiddag werd het in Feldkirch in Vorarlberg bijna 15 graden! Dit is wat er gebeurde in het Zwitserse Toggenburg waar nota bene kunstsneeuw (compacter dan natuursneeuw) lag.

Vrijdag
Vrijdag

Vandaag
Vandaag

Dit was het gevolg in het Tannheimer Tal (O):

Vrijdag
Vrijdag

Vandaag
Vandaag

Gelukkig is het niet overal zo hard gegaan. In de Franse skigebieden die toch wat hoger liggen oogt het in Méribel (1400m) bijvoorbeeld nog redelijk winters.

Méribel (F)
Méribel (F)

Dalende sneeuwgrens

We moeten nog een keer slikken. Vandaag komt er een warmtefront op de Alpen af, met vanaf vanmiddag intensieve neerslag langs de hele noordkant van de Alpen. Dit front geeft opnieuw veel regen beneden 1500 tot 1800 meter maar ene geluk is dat het niet meer zo hard waait. Er smelt dan niet zoveel weg. Hogerop komt er juist veel sneeuw bij. Vanaf 2000 meter gaat er lokaal wel een meter sneeuw vallen!

Morgen komt er ook voor de dalen verlichting. Vanuit het noordoosten wordt het belangrijk kouder. Omdat er nog steeds neerslag valt gaat de regen op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Ik denk dat het morgenmiddag in veel dalen al sneeuwt. Daarmee gaan we alsnog met verse sneeuw de kerst in, althans het overgrote deel van Oostenrijk, Zwitserland en waarschijnlijk nog net de noordelijke Franse Alpen. In Italië valt er vooral sneeuw langs de grens met Zwitserland en Oostenrijk. Hoe verder naar het zuiden, hoe minder neerslag. Hier zie je wat we kunnen verwachten. De regen die eerst op veel plaatsen valt gaat over in sneeuw:

Zonneschijn!

Over wat daarna gebeurt kan ik kort zijn. De zon komt terug en dat is waarschijnlijk voor de rest van de week. Zo wordt het ondanks een hele trieste start uiteindelijk toch een hele mooie wintersportweek. Al kun je je daar op dit moment niks bij voorstellen, tenzij je in Italië zit.

Het zonnige Alta Badia (I)
Het zonnige Alta Badia (I)

Sauerland

Tot slot het Sauerland. Daar is het landschap inmiddels groen geworden en hebben de pistes ook in Winterberg een flinke knauw gekregen maar er kan nog geskied worden. Net als in de Alpen wordt het morgen kouder en kan er zelfs wat sneeuw gaan vallen. Zo verlopen de kerstdagen ook hier, alsnog, licht winters.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi te zien wat zachter weer en vooral regen doet met een sneeuwlaag. 👍
Verder komt alles wel weer goed. ☺

Bla, bla, bla.

Ongeloofelijk dat dit nog goed gaat komen.
Ben heel benieuwd wat de komende 24 uur gaat brengen voor de Alpen.

Afgelopen week in het Brixental lag alles er netjes bij, overmorgen weer die kant op. Zag dat de schade daar nog meeviel

Hier in Flachauwinkl/Zauchensee hebben we een hele mooie droge dag gehad! Een beetje zon erbij en prima kwaliteit sneeuw tot in het dal. We hadden ons ingesteld op regen dus het viel 100% mee 😀

Hier ook… in SkiWelt Wilder Kaiser Brixental (Oostenrijk).

Regen in het dal + alle sneeuw weggespoeld (1200m), maar eenmaal de berg op, geen regen gezien. Deze namiddag deed het zelf een poging om even te sneeuwen (1800m).
Pistes liggen er nog net goed bij en het is er niet te druk. Maar de sneeuw voor morgen zou zéér welkom zijn!

null

Foto: Hohe Salve 1837m.

*bericht bewerkt door Droppy op 23 dec 2018 16:37

null
[ded8401af66d076782b2621cdd760f47_6ee00d61-b8b3-4fd8-9eba-44d442fc138f.jpg

*bericht bewerkt door jobster op 23 dec 2018 16:50

niets te klagen in Königsleiten vandaag

*bericht bewerkt door jobster op 23 dec 2018 16:49

null
Vandaag in Riederalp/Bettmeralp vooral veel sneeuw val. Rond 14u wat hagel maar verder sneeuw.

*bericht bewerkt door Michelle13 op 23 dec 2018 16:58

Een stralende dag in Montgenevre.
Met op het einde van de dag een lichte waas voor de zon.

null

*bericht bewerkt door SandraSki op 23 dec 2018 17:23

sneeuw witje en de 7 bergen

In livigno vandaag perfecte pistes en het begint nu (17.00 uur) licht te sneeuwen.
Geen klagen hier.😁😁😁

Genieten in Montgenevre.

null

sneeuw witje en de 7 bergen

Mittelberg vandaag was boven prima, in het dal inderdaad regen.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/da72288755fa1c6f1221a7c7...

Vandaag genoten van een heerlijke skidag in Auron.

Martijn

Zondag vanaf einde middag tot diep in de avond veel regen in Sölden, nu op maandagmorgen veel wind en nog steeds veel regen in Huben (waar we slapen). Dat wordt zeker geen skiën vandaag. Zondagmorgen was nog mooi skiën op de gletsjers…later in de middag trok het dicht.

null

Brixen im Thale, 800m. Sinds gisteravond héél veel regen, de hele nacht door. Alle sneeuw in het dal is gesmolten. Hopelijk daalt de sneeuwgrens nog snel genoeg om op zijn minst voor een cosmetisch laagje te zorgen voordat het droog wordt. Bericht uit Ehrwald (Tiroler Zugspitzgebiet) is dat zojuist, ook rond 800m, de regen is overgegaan in sneeuw. Er is nog hoop :)

Heel veel regen gevallen in Mittelberg dal afgelopen nacht maar pistes hebben dit redelijk doorstaan. Vanaf 7:30 is het nu flink aan het sneeuwrn in het dal, komt wel goed is mijn indruk hier.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie