Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Baraque de Fraiture: beide benen op Belgische grond

Edo op 01 januari 2019· 27 reacties

In spijkerbroek op de ski's. Geen vreemd gezicht op Baraque de Fraiture

Vaak zijn wij als Nederlanders toch een beetje denigrerend naar onze zuiderburen. “Wij hebben multinationals, betere wegen en openbaar vervoer, wereldberoemde dj’s. Wat hebben jullie dan?” Simpel, België heeft echte skigebieden. Uitgepraat. Maak kennis met Baraque de Fraiture, waar de skibroeken nog van spijkers zijn en de skipassen van papier.

Drie uur rijden van Rotterdam

Bij de vele outdoor pistes die Wallonië telt staat men nog met beide benen op de grond. Vanuit hier hoor je nooit iets over nieuwe liftprojecten maar je kunt er wel skiën. Voor ons een reden om eens een keer naar de Ardennen af te reizen als het gesneeuwd heeft. We hebben het er vaak over op de redactie maar het komt er zelden van. Hetzelfde geldt voor het overgrote deel van wintersportend Nederland, dat eerder richting Winterberg tuft voor een dagje skiën of boarden, terwijl het vaak verder rijden is. Waarom? We gaan het meemaken als in januari eindelijk een flinke laag sneeuw is gevallen. Vanaf Rotterdam is het op de kop af drie uur rijden naar Baraque de Fraiture. Natuurlijk zijn er nog zo’n zeven andere ski- en langlaufgebieden in ons buurland, maar Baraque de Fraiture is het meest sneeuwzeker. Alhoewel dit ook nog best een ding is. Zo staat er op de – komisch vertaalde – website van het skigebied niet aangegeven of deze open is na sneeuwval. Je moet dus ’s ochtends vroeg een old school sneeuwlijn bellen waarop middels een cassettebandje een krakende stem je in het koeterwaals de stand van zaken doorgeeft. Hilarisch en tegelijk verwarmend, het zet meteen de toon voor ons bezoek.

Skiverhuur in een eenvoudige schuur

Nostalgie alom

Zoals verwacht zijn we binnen no time in de Ardennen, die er goed wit bijliggen. Een groot voordeel van Baraque de Fraiture is dat het dicht langs de snelweg ligt. En helaas ook vlakbij Maastricht, wat de drukte sterk beïnvloedt. We rollen een semi-lege parkeerplaats op, waarschijnlijk het voordeel van een doordeweeks bezoek. Ook de rij bij de kassa is goed te doen. Hier niet de moderne mix van beton, staal en glas die je tegenwoordig overal in de Alpen tegenkomt, maar gewoon een houten schuurtje dat tevens als skiverhuur dient. Ook de liftpas doet niet aan moderne fratsen. Hier wordt nog gewoon gebruikgemaakt van een papiersticker die je om een metalen beugeltje plakt en aan je kleding hangt; wederom een plezante trip down memory lane!

Een van de drie sleepliften in Baraque de Fraiture

Opportunistisch pisteverdeling

Hetzelfde geldt voor het skipubliek. Het draait hier niet om zien en gezien worden maar puur om de sport. Niks geen Spyder- en Bognerpakken maar gewoon waterproof ingespoten jeans en gevoerde jassen. Pure nostalgie! Ik zie mezelf terug toen ik ooit begon. Eigenlijk niet zo vreemd want dit is nu eenmaal de plek bij uitstek om je eerste ervaring met wintersport op te doen. Het terrein is namelijk heel flauw en overzichtelijk, dus een ideaal oefenlandschap. Qua lengte moet je denken aan anderhalf keer SnowWorld Landgraaf, alleen dan dus zonder dak (en zonder stoeltjeslift). De flank direct onder de kassa, die het skigebied blijkbaar heel opportunistisch in twee pistes onderverdeelt, is de breedste en kent aan een zijde een iets steiler verhoogd stuk. Aan weerzijden staan zwaar verouderde sleepliften die er tijdens ons bezoek veelvoudig mee stoppen. Deels door technische mankementen en heel veel deels door vallende mensen die iedere rit omhoog voor een waar slalomparcours zorgen. Dit kan in weekenden voor ellenlange wachtrijen zorgen, en ik denk dat het dan zelfs gewoon sneller is om terug omhoog te hiken.

Nieuw zijn de liften zeker niet

Uitzicht op de piste

Echt wintersportgevoel

Aan de andere zijde van de sleeplift ligt de ‘derde’ piste die meer slingerend omlaag loopt met hier en daar een kombochtachtig obstakel. Leuk, maar door de schaduw van de omringende bomen wel iets meer verijsd dus lastiger voor beginners. We zijn er twee uurtjes zoet mee, waarvan het grootste gedeelte aan de lift opgaat. Alhoewel de graspollen er op sommige stukken flink doorheen steken en er weinig vaart kan worden gemaakt, krijg ik wel een echt wintersportgevoel. Er is zelfs een berghutje met een niet-zo-rustiek-self-service restaurant waar je van alles kunt halen, tegen schappelijke prijzen.

Er kan gegeten worden in deze hut

Kinderen vermaken zich hier uitstekend

Goedkope ribbetjes

Het enige dat aan een dagje wintersporten op de glooiende heuvels van Baraque de Fraiture ontbreekt is het uitzicht op bergen, en dat is vaak juist het sfeerelement dat veel mensen doet verlangen naar zo’n vakantie. Iets wat Winterberg, als we het over gebieden op rijafstand hebben, wel kan bieden, zij het mondjesmaat. Los van het grotere aantal pistekilometers en liften natuurlijk. Daarentegen is dat ook niet de reden waarom je naar Baraque de Fraiture moet gaan. Dat is namelijk de prijs (slechts 12 euro voor een dagpas!) in combinatie met het oefenterrein onder echte outdoor sneeuwomstandigheden. Hiermee is het de perfecte dagbestemming voor een gezin dat de kinderen – of zelf – alvast wil laten proeven van de te verwachten allereerste wintersportvakantie. En het kost je geen rib uit je lijf! Eindigen we toch weer met een stereotypering als gierige Hollanders. Ach, wíj zijn ooit Europees kampioen voetbal geweest, nu jullie nog!

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

nielvaneetvelt1 januari 2019 · 09:36

Heb deze “skigebieden” vorige winter leren kennen. En eigenlijk moet je als Belgische/Nederlandse wintersporter hier toch ooit eens geweest zijn. Ga er niet heen met de gedachten dat je echt gaat kunnen skiën maar gewoon voor de Fun om nog eens buiten op je latten te staan. En je beleeft hier fantastische dagen.

Tomver1 januari 2019 · 09:46

Dit ziet er nog best leuk uit voor een dagje, een beetje als vervanger van indoorbaan in de winter? Mocht er dit jaar sneeuw vallen wellicht een bezoekje wagen op een doordeweekse dag.

Denis1 januari 2019 · 09:52

ben er als belg dus nog nooit geweest, maar wel al indoor in Terneuzen en Landgraaf. Zonde eigenlijk.

bartvwg1 januari 2019 · 09:58

Nu nog sneeuw hè. En een vrij moment door de week als het er niet stikt van de noorderburen. 🙄

Matthias1231 januari 2019 · 10:16

Wanneer je op deze afstand van Nederland in de buitenlucht wilt skiën zou ik veel eerder het gebied Fahlenscheid- Olpe aanraden. Dit is vanuit Limburg ook maar ruim 1,5 uur rijden en heeft veel meer kwaliteit te bieden. Fahlenscheid is voorzien van flink wat sneeuwkanonnen waardoor het veel sneeuwzekerder is. Ook worden de pistes er gewoon goed geprepareerd. Fahlenscheid is ook voorzien van een goed eigen skischool waardoor het perfect is voor een eerste kennismaking met wintersport.

Born to Ride
dan581 januari 2019 · 10:28

QUOTE Edo En het kost je geen rib uit je lijf! Eindigen we toch weer met een stereotypering als gierige Hollanders. Ach, wíj zijn ooit Europees kampioen voetbal geweest, nu jullie nog!

@Edo Waren jullie vroeger ook niet wereldkampioen hockey???😎😉

           En juist omdat 't zo LEKKER ouderwets en GOEDKOOP is staan de parkings altijd vol met gele kentekenbewijzen.😝😁

*bericht bewerkt door dan58 op 01 jan 2019 10:28

Born to run. B.S.
bartvwg1 januari 2019 · 11:09

Waren jullie vroeger ook niet wereldkampioen hockey???😎😉

dan58 op 1 jan 2019 10:28

Ik durfde het al niet zeggen. 😂😛

Madloch1 januari 2019 · 11:13

Als Belgisch Limburger ga ik ook 1x in het jaar in de Ardennen skiën, dit meestal om 9u in de ochtend als er nog geen volk is om dan 1 of 2 uurtjes te skien. Voor mij even ver rijden als Landgraaf, dus keuze snel gemaakt om van de buitenlucht & wit landschap te profiteren :-)

C461 januari 2019 · 11:56

Skigebiedje Ovifat heeft een rode piste. Maar ook wel echt rood. Maar met de hoeveelheid sneeuw die er in de Ardennen valt, ski je helaas al snel op stenen…Maar best leuk voor paar uurtjes als de omstandigheden het toelaten.

C461 januari 2019 · 11:56

Skigebiedje Ovifat heeft een rode piste. Maar ook wel echt rood. Maar met de hoeveelheid sneeuw die er in de Ardennen valt, ski je helaas al snel op stenen…Maar best leuk voor paar uurtjes als de omstandigheden het toelaten.

wimaerts19791 januari 2019 · 11:56

Een kleine 10 jaar geleden enkele keren gaan skiën in Val de Wanne: http://www.devalkart.be/fr/hiver.htm
Toen net overgenomen door Bart Mollin die in 's Gravenwezel destijds de eerste Belgische indoorskipiste had gebouwd. Van de Wanne was zelfs uitgerust met de modernste sneeuwkanonnen en een waterbassin, maar Mollin is toen weggetrokken. Sindsdien ben ik er niet meer geweest. Ik denk dat het een nieuwe (Nederlandse?)uitbater heeft?

77steve1 januari 2019 · 12:57

In januari 2017 heb ik in één dag vier skigebiedjes in de Ardennen gedaan. Begonnen in Ovifat, dat vond ik een verrassend leuk gebiedje. 3 heel verschillende pistes, best OK liften qua snelheid en vriendelijk personeel. Niet druk. Ook zat er een best leuk berghutje met prima broodjes voor een schappelijke prijs. Daarna naar Mont des Brumes. Dat had het meest berggevoel, ook omdat de lift op een kale top eindigt. Eigenlijk maar één piste, waarvan het middendeel best pittig was, zeker omdat de pistepreparatie niet is wat je in de Alpen gewend bent. Komt voor mij op plek 2 van die dag. Daarna naar Val de Wanne. Dat was de langste piste van allemaal, maar hooguit lichtblauw. En erg veel beginners/drukte. Wel een hip café/restaurant bovenaan de helling. Ik heb er geen sneeuwkanon gezien. Wel doen ze het daar slim door de liften ook te gebruiken voor allerlei andere activiteiten in de zomer. Tot slot avondskiën in Baraque Fraiture. Of zoals ik het ben gaan noemen: Brakke Frituur. Dat vond ik echt 3 x niks. Alleen maar ouwe meuk, liften die om de haverklap stilstaan, superdruk (het was een doordeweekse dag), een enorme rioollucht in het veel te grote restaurant. Eens maar nooit weer.

Frank91 januari 2019 · 13:12

Ik heb Ovifat een keer bezocht met heel goede sneeuw. Inderdaad best leuk voor een dagje maar de pistepreparatie is niet best. Dat maakt de rode piste daar nog wat uitdagender 😁 Voor mij is dat vanuit Zuid Limburg maar 45 minuten rijden.

In de Eifel liggen ook enkele vergelijkbare gebiedjes, waarvan ik het gebied Wolfsslucht eens bezocht heb, daarvan staat nog ergens een review op het forum. Daar hadden ze een sneeuwkanon, zover ik weet als enige in de Eifel. Er staan nog wat gebiedjes daar op mijn lijstje om eens te bezoeken bij flinke sneeuwval.

wimaerts19791 januari 2019 · 13:48

In januari 2017 heb ik in één dag vier skigebiedjes in de Ardennen gedaan. Begonnen in Ovifat, dat vond ik een verrassend leuk gebiedje. 3 heel verschillende pistes, best OK liften qua snelheid en vriendelijk personeel. Niet druk. Ook zat er een best leuk berghutje met prima broodjes voor een schappelijke prijs. Daarna naar Mont des Brumes. Dat had het meest berggevoel, ook omdat de lift op een kale top eindigt. Eigenlijk maar één piste, waarvan het middendeel best pittig was, zeker omdat de pistepreparatie niet is wat je in de Alpen gewend bent. Komt voor mij op plek 2 van die dag. Daarna naar Val de Wanne. Dat was de langste piste van allemaal, maar hooguit lichtblauw. En erg veel beginners/drukte. Wel een hip café/restaurant bovenaan de helling. Ik heb er geen sneeuwkanon gezien. Wel doen ze het daar slim door de liften ook te gebruiken voor allerlei andere activiteiten in de zomer. Tot slot avondskiën in Baraque Fraiture. Of zoals ik het ben gaan noemen: Brakke Frituur. Dat vond ik echt 3 x niks. Alleen maar ouwe meuk, liften die om de haverklap stilstaan, superdruk (het was een doordeweekse dag), een enorme rioollucht in het veel te grote restaurant. Eens maar nooit weer.

77steve op 1 jan 2019 12:57

Val de Wanne had sneeuwkanonnen tijdens de periode van de vorige uitbater. Ze hadden zelfs een (nieuwe) pistenbully. Zie foto

Jor!an1 januari 2019 · 13:57

"Hetzelfde geldt voor het overgrote deel van wintersportend Nederland, dat eerder richting Winterberg tuft voor een dagje skiën of boarden, terwijl het vaak verder rijden is. Waarom? "

De vergelijking met Winterberg lijkt me hier niet helemaal fair. Als je dan een gebied in het sauerland erbij pakt, dan iets kleins als bödefeld?

derjean1 januari 2019 · 20:52

Hoe houden ze dat eigenlijk vol om hiervoor te investeren? Dit kan toch niet heel rendabel zijn?

Frank91 januari 2019 · 21:04

De meeste zijn ski clubs met leden die contributie betalen.

dan581 januari 2019 · 21:07

@derjean … bijpassing door 't Waals Gewest?

Born to run. B.S.
Matthias1231 januari 2019 · 21:10

Het gaat inderdaad met contributie. Vaak zijn zulke gebiedjes eigendom van een vereniging die ook geen winstoogmerk hebben. Vaak kan je voor enkele tientjes op een jaar al lid worden van zulk soort verenigingen. Op momenten dat de boel dan open is kan je er verder (bijna) gratis gebruik van maken. Veel natuurijs schaatsverenigingen in Nederland werken met hetzelfde principe.het gebeurd soms ook dat ze een hele winter niet kunnen openen. Dan heb je wel inkomsten via contributie maar nagenoeg geen uitgaven.

Born to Ride
clubbrugge1 januari 2019 · 21:24

Vaak zijn wij als Nederlanders toch een beetje denigrerend naar onze zuiderburen. “Wij hebben multinationals, betere wegen en openbaar vervoer, wereldberoemde dj’s. Wat hebben jullie dan?”

Hoezo hebben wij geen wereldberoemde dj’s? Dimitri vegas en like mike meerdere malen nr1 van de wereld!

No sweat no glory
Togi1 januari 2019 · 22:43

Hoezo hebben wij geen wereldberoemde dj’s? Dimitri vegas en like mike meerdere malen nr1 van de wereld!

clubbrugge op 1 jan 2019 21:24

Meerdere Malen nr1?
Maar 1x (2015)
Eigenlijk zijn ze al jaren de eeuwige nr2 achter een Nederlander 😉

Ontopic
1 keer in Barak geweest waarvan de hele dag de lange lift eruit lag. Opzich wel prima vermaakt maar vanuit Utrecht ga ik dan toch liever indoor of naar Winterberg

Nu weer kijken of “wij” onze eerste wereldkampioen van 2019 hebben

Harm2 januari 2019 · 09:35

Vaak zijn wij als Nederlanders toch een beetje denigrerend naar onze zuiderburen. “Wij hebben multinationals, betere wegen en openbaar vervoer, wereldberoemde dj’s. Wat hebben jullie dan?”

Hoezo hebben wij geen wereldberoemde dj’s? Dimitri vegas en like mike meerdere malen nr1 van de wereld!

clubbrugge op 1 jan 2019 21:24

Gelukkig hebben jullie ook nog goeie dj’s als Charlotte de WItte en Amélie Lens… ;)

MiVe2 januari 2019 · 14:52

Leuk die reviews van niet vanzelf-sprekende-gebieden!

KirstenDeLaet3 januari 2019 · 01:22

Leuk artikel met enkele leuke opmerkingen tegenover Belgen…
Goed dat we erom kunnen lachen als Belg(ische).

Staat allang op mijn to-do lijstje maar ben er helaas nog nooit toe gekomen;
ofwel ligt er geen sneeuw en als er dan een keer sneeuw ligt heb ik andere verplichtingen
of valt het tijdstip slecht (weekend en dus té druk ginds).
Maar zodra er een keer voldoende sneeuw ligt deze winter rij ik onmiddellijk richting Brakke Frituur. :)

De skigebieden waarover @77steve schreef ga ik ook zeker een keer bezoeken deze winter (bij voldoende sneeuw uiteraard). ;)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
KirstenDeLaet3 januari 2019 · 06:19

PS voor wie graag op de hoogte blijft van de actuele sneeuwsituatie in ALLE Belgische skicentra:

https://www.ostbelgien.eu/nl/beleven/wintersport/sneeuwberic…

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
koenbali6 januari 2019 · 15:36

Wij zijn wel wereldkampioen hockey 😀

KirstenDeLaet22 januari 2019 · 00:39

Nieuwsflash

België heeft zijn eerste sneeuwkanonnen, Ovifat heeft de primeur:

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190121_04120712/de-enige-in-de-…

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Plaats een reactie