Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Geduld wordt beloond met Kaiserwetter

Roel op 25 december 2018· 7 reacties

Sölden (O)

Als al die regen nu eens sneeuw was geweest, is een gedachte die bij velen gisteren door het hoofd spookte. Tja dan hadden veel dorpen uitgegraven moeten worden, zoals dit hutje op de Tiefenbachgletsjer in Sölden. Wel is het veel dorpen gelukt om alsnog een witte kerst binnen te slepen. Andere dalen hadden minder geluk, daar hield het te vroeg op met sneeuwen. Jammer maar het is zonde om hier al te lang bij stil te staan, want de zon komt eraan!

Het ging snel

Toch nog heel even terug naar gisteren, want hoe snel het ging was wel erg bijzonder. 's Morgens bereikte een koufront de Alpen. Tot op dat moment had het bijna de hele nacht gegoten van de regen met deze troosteloze aanblik bij het ochtendgloren in het skigebiedje Kristberg in Montafon.

Kristberg, gisteren 8.00 uur

Nog geen drie uur later was het veranderd in dit kerstplaatje!

Kristberg, 11.00 uur

Helaas stopte het daarna ook snel met sneeuwen omdat de lucht droger werd, maar op veel plaatsen is de witte kerst op deze manier alsnog zekergesteld. Beneden 800-1000 meter lukte dat helaas niet overal, Zell am See - Kaprun zat precies op het randje.

Zell am See (O)

In het Franse Les Gets viel er ook op grotere hoogte weinig sneeuw maar dat is snel vergeten als je hier nu de webcams bekijkt!

Les Gets (F) (1552m)

Kaiserwetter

Vanaf nu moet de knop om en dat zal geen probleem zijn. Er staat zonneschijn op het programma. Delen van Oostenrijk hebben vandaag nog te maken met restbewolking maar ook hier verwacht ik langzaam meer zon. Op veel plaatsen in de Alpen wordt het Kaiserwetter! Wel kan er in sommige dalen, vooral in Zwitserland en Frankrijk wat laaghangende bewolking hangen waardoor je wat hoger het skigebied in moet.

Het zonnige weer houdt tot in ieder geval zaterdag aan. Alle kerstgangers waarvoor de vakantie dus heel droevig begon krijgen alsnog een hele mooie wintersportweek. Of dat voor de volgende lichting in de tweede week van de kerstvakantie ook geldt is nog even de vraag.

Westendorf (O)

Noordwestenwind

Waarschijnlijk krijgen we grote verschillen tussen de west- en zuidalpen waar het zonnige weer aanhoudt, en de oost- en noordalpen waar het wisselvallig wordt. Door een hogedrukgebied boven Frankrijk kantelt in het weekend de stroming namelijk naar het noordwesten. Daarmee wordt vooral in Oostenrijk vochtigere lucht aangevoerd. Vanaf zaterdagavond kan er al wat neerslag vallen. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1000 meter en voor zondag berekent het Europese model een meer overtuigende nordstau voor Oostenrijk. Er is dan sneeuw van betekenis mogelijk maar nog niet alle berekeningen liggen op een lijn. Enkele modellen laten de neerslag naar de Balkan afzwaaien, andere modellen voorzien wel neerslag maar een hogere sneeuwgrens. Dit is wat ons model op dit moment berekent voor zondag. Het blijft dus nog even spannend.

In Les Sybelles (F) schijnt de zon waarschijnlijk ook volgende week nog vaak

Als de sneeuw zondag niet valt lijkt dat echter een kwestie van tijd. Het hogedrukgebied blijft namelijk ook volgende week boven West-Europa liggen en koudere fasen zijn ieder moment mogelijk in vooral het oostelijk Alpengebied. Sneeuw ook, en dan vooral in Oostenrijk. In Frankrijk en Italië houdt het mooie zonnige weer waarschijnlijk nog aan. Zonliefhebbers zitten daar voorlopig het beste!

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

PaulSnow25 december 2018 · 12:21

Verse sneeuw en zon, ofwel een top Kerst in St Anton. Fijne feestdagen.

Tuur625 december 2018 · 13:10


Heerlijk weer hier in Fiss!!
Bijna alles open en de pistes zijn bijna overal goed te doen😎

Edwin.25 december 2018 · 16:54

Lawinegevaar is wel hoog in bepaalde delen. Bij Solden een Nederlander in terecht gekomen, maar die werd snel gered, Bij Obergurgl vandaag wel een dode te betreuren en tussen Zermatt en Tasch een grote lawine

Not all who wander are lost
Ersn25 december 2018 · 17:54


In Pertisau ook geweldige condities!!

Pieter23097625 december 2018 · 19:53

in Val D’Isere is er een grote lawine geweest door skier buiten piste ,lag een 20 min onder een meter sneeuw
gelukkig kan hij het na vertellen

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 25 dec 2018 19:54

Tuur625 december 2018 · 20:46

z
Ook mooie zonsondergang in Fiss

evr6626 december 2018 · 08:43

Topdag gisteren in Alagna, 20cm verse sneeuw en volop zon!

Edwin van Riel

Plaats een reactie