In de West- en Zuidalpen nog lang zonnig

Roel op 26 december 2018· 12 reacties

Kronplatz (I)
Kronplatz (I)

De Kronplatz in het Italiaanse Zuid-Tirol ligt er weer heerlijk zonnig bij. In grote delen van Italië maar ook in de Franse Alpen blijft het nog zeker een week prachtig wintersportweer. Perfect voor alle wintersporters die de tweede kerstweek hier verblijven. Voor Oostenrijk wordt het iets wisselvalliger en onzekerder.

Eerst nog wolken

Op dit moment is er van onzekerheid geen sprake. De zon schijnt bijna overal uitbundig al was dat gisteren nog zeker niet overal het geval. Het satellietbeeld verraadt dat het overgrote deel van de Alpen zon had, maar ten oosten van Innsbruck niet. Daar schermden wolkenvelden de zon nog af.

Bron: NASA
Bron: NASA

Die tweedeling zien we vandaag nog een beetje terug, al wint de zon terrein. In Fieberbrunn ziet de wereld er bijvoorbeeld al heel anders uit dan gisteren terwijl wat westelijker in Brand de tweede zonovergoten dag aanbreekt. In de Franse Alpen kunnen wat hoge wolkensluiers overtrekken.
Fieberbrunn, Tirol
Fieberbrunn, Tirol

Brand, Vorarlberg
Brand, Vorarlberg

Les Deux Alpes (F)
Les Deux Alpes (F)

Winddraaiing

Het overwegend zonnige weer houden we tot in ieder geval vrijdag. Vanaf dan neemt de hogere bewolking toe door een winddraaiing naar het noordwesten. Het wordt zeker geen slechte dag maar je kunt tijdens het skiën/boarden last hebben van diffuus licht. Het blijft op de meeste plaatsen gewoon droog.

Wel is deze draaiende wind de inleiding van iets ander weer, vooral in Oostenrijk. We zien dat ook aan de temperatuur. Vandaag en morgen is het vrij zacht. 's Nachts vriest het, maar overdag stijgt de nulgradengrens naar zo’n 2300 meter. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur vooral in Oostenrijk dalen. Ons weermodel laat dit mooi zien: koude lucht die vanaf vrijdag uitstroomt over Oost-Europa gaat de Oostenrijkse Alpen schampen. In de westalpen blijft het vrij zacht en daar blijft de zon ook volgende week het langst schijnen. Hetzelfde geldt voor een groot deel van Italië.

Weerscheiding

De kans is vrij groot dat we volgende week een soort weerscheiding krijgen tussen west en oost. Vooral Oostenrijk krijgt te maken met soms (niet steeds!) meer bewolking waaruit zondag al wat sneeuw kan vallen. In de loop van volgende week kan dat vaker gebeuren maar het is nog niet te zeggen wanneer precies, en in welke mate. Sommige modellen houden de luchtdruk zo hoog dat de sneeuw de oostelijke Alpen links laat liggen en het droog blijft. Daar zit dus nog veel onzekerheid.

Dat geldt ook voor de sneeuwgrens als het wél tot sneeuw komt. Dat heeft alles te maken met dat schampschot van die koude lucht. Hoe meer terrein die lucht wint, hoe dieper het tot in de dalen kan sneeuwen. Op dit moment is dit de prognose van ons model dat voor zondag en maandag deze sneeuwval berekent. De sneeuwgrens wordt rond 1000 meter berekend. Het is echt afwachten of het zo ver komt.

null

Sauerland

In het Sauerland is het door de vele regen van afgelopen week behelpen maar er kan geskied worden. In Winterberg natuurlijk maar ook Willingen al is het daar echt heel karig. De komende dagen moeten we het hebben van heldere nachten, alleen dan kan er wat kunstsneeuw gespoten worden. Voorlopig is de winter hier ver weg, al moeten we die noordwestelijke stroming volgende week in de gaten gaan houden. Die zou op termijn wat verse sneeuw kunnen gaan geven.

Willingen, Sauerland
Willingen, Sauerland

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Winter Wonderlandin St Anton; strakblauw en weinig wind. Vanochtend de eerste lift tot op de Kapall. Harde sneeuw, maar strak geprepareerd (alle pistes trouwens een stuk beter in conditie dan gisteren). Afijn, goddelijk carvend naar beneden; jammer dat er geen beelden van zijn 😅

De Dolomieten vanuit Obergurgl…top!

De Dolomieten vanuit Obergurgl…top!

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/3468b9176aa3188aca4e59e8...

Zijn er ook beelden vanuit frankrijk? Heel veel zon en warm. Ik zie op de sites helaas de sneeuwlaag (en sneeuwkwaliteit) minderen. En de sneeuw komt (momenteel) net te laat.
Hoop dat weerbeeld vanaf maandag toch nog wijzigt in Valloire.
Dit weekend vertrekken we naar Valloire. 😁

Fiss

null

Alles is wit in Fiss, heerlijk boarden, maar lagere pistes wel hard en wat ijslplaten:(
Maar de zon maakt alles goed😎😎

Roel, Fieberbrunn ligt nog in Tirol ;).

@robertvanderdeijl inderdaad. Het aangrenzende Saalbach niet ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Val Gardena

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/dba75fea700dc026b6b87ec3...

Let it snow

null

Maria Alm. Königstour = ijstour want de pistekwaliteit is niet optimaal zeg maar. Wel lekker zonnetje erbij 😄

Pff, spannend hoor! Op 12 januari vertrekken we naar het Grand Massif en zou wel fijn zijn als er nog een laagje bijvalt!

Iemand die weet heeft van de lawine in la plange of er gewonden zijn

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie