Kind na uur levend onder lawine gehaald

Rogier op 26 december 2018· 19 reacties

Vandaag aan het begin van de middag is een twaalf jarige jongen meegesleept door een enorme lawine op de westwand van de Bellecôte in La Plagne. Hij maakte deel uit van een groep van zeven skiërs die over een gesloten zwarte piste naar beneden skiede. Geen van de leden in de groep had lawine-uitrusting bij zich. Hij werd pas na een ruim uur gevonden dankzij een lawinehond.

Enorme lawine

De lawine werd getriggerd door de jongen. Sommige bronnen spreken over off-piste, en noemen de piste niet. Voor het resultaat maakt dat weinig uit. Met 500 meter breed en 800 meter lang een enorme lawine. Veel groter dan de gemiddelde lawine die meestal door skiërs zelf wordt getriggerd. Een andere bron spreekt van een lawine van 200 meter breed. Het slachtoffer is zo’n 400 meter meegesleept voordat hij werd begraven onder de sneeuw. Het alarm werd om 13:50 gegeven. De PGHM (bergredding) vloog direct in en nam de coördinatie over van de reeds zoekende pisteurs en andere professionals van het gebied.

Moeilijke zoektocht

De zoektocht was moeilijk omdat het slachtoffer geen lawinepieps bij zich droeg. De jongen is gevonden door een lawinehond van de PGHM. Het is bijna een wonder dat hij levend en bij bewustzijn was, nadat hij een uur onder de sneeuw had gelegen. Dit is mogelijk omdat de lawine hem niet had geblesseerd en omdat er een luchtruimte om hem heen was gevormd. Hij is ter observatie naar het ziekenhuis van Grenoble gevlogen.

Op een gesloten piste gelden alle mogelijke gevaren

Lessen

We hameren er regelmatig op. Maar nogmaals is het goed om te herhalen. Gesloten pistes zijn niet voor niets gesloten. Beschouw deze als off-piste. Sterker nog, beschouw deze als gevaarlijke off-piste, want al zou het gevaar er niet zijn, gooit de pistendienst alle pistes maar wat graag open.
Mocht je dus toch per se een gesloten piste af willen (in alle gevallen af te raden) doe dat dan zeker met het benodigde lawinemateriaal (Check deze video over lawinemateriaal).

Een tweede les is wat positiever van aard. Dat is, wanhoop niet als de zoektocht naar een lawineslachtoffer langer dan een kwartier duurt. We weten dat de overlevingskans heel veel kleiner wordt als iemand langer dan een kwartier onder de sneeuw heeft gelegen. Maar wonderen bestaan, en ook na een uur kun je dus iemand levend terugvinden. Zolang het slachtoffer niet gevonden is moet je doorzoeken!

Bron.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Martin718226 december 2018 · 21:09

Gesloten pistes bestaan eigenlijk niet. Ik noem dat gewoon off-piste en verbaas me altijd (ook vandaag weer gezien) hoeveel ongeoefende wintersporters zich op dit terrein bevinden.
Maar goed om te horen dat de jongen gered is! De lawinehond is een held en verdient een heel groot bot 🍗🐶

Pieter23097626 december 2018 · 21:11

Evenveel geluk als die in val d’isere dag ervoor , die in Oostenrijk had minder geluk

nr4926 december 2018 · 21:31

ski nooit sneller dan je beschermengel, die boodschap had hij dan weer wel goed begrepen

en geef die hond een bot!

Rogierauteur27 december 2018 · 09:44

De helden hebben een naam: hond Getro en zijn baas adjudant Raphaël C.

Van de PGHM Savoie (pelotons de gendarmerie de haute montagne)

Click. Click. Peace
nr4927 december 2018 · 10:08

Voor lieve berichtjes aan deze kerstengels:
https://www.facebook.com/gendarmeriedelasavoie/posts/1154787…

Alex27 december 2018 · 10:43

Wat een helden 🐶👍

When life gets too complicated.... SKI
Chonn27 december 2018 · 12:05

Zou het kind (en de anderen in die groep, zaten daar trouwens zijn ouders bij??) een lesje hebben geleerd? Het is echt een wonder dat hij gezond en wel gevonden is dankzij de reddingsdienst…

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Rogierauteur27 december 2018 · 12:27

@Chonn Dat zegt het verhaal niet wel dat het allemaal familieleden waren, dus ik denk dat er zeker ouders (of ooms/tantes) bij waren, maar dat is gissen…

Click. Click. Peace
Marieke27 december 2018 · 14:07

Misschien één domme vraag ondanks dat die niet bestaan; hoe meld je een lawine als je er een meemaakt of ziet gebeuren als je alleen een telefoon hebt? Bel je dan 112? Ik heb het nummer van de lokale bergdiensten niet in mijn telefoon staan, in die stress naar dichtstbijzijnde lift skiën kan lang duren of wil je niet omdat je slachtoffers niet alleen wilt laten.

Wat te doen als je op afgelegen gebied zoiets meemaakt?

Rogierauteur27 december 2018 · 14:26

Hoi Marieke in Frankrijk bel 112, zeg dan avalanche en het gebied waar je bent en dan word je meteen doorgezet naar de bergredding (PGHM of CRS). Op veel pistenkaarten + pistenbordjes staat ook de nummers van de pisteurs. Deze kun je ook altijd bellen en deze staan ook in contact met de bergredding.

Al zie je trouwens ook een lawine naar beneden komen en je weet zeker dat er NIEMAND in zit geef je geef je het ook door. In het laatste geval aan de pisteurs. Daar hoef je 112 niet mee lastig te vallen.

Click. Click. Peace
Marieke27 december 2018 · 14:36

Bedankt voor de info Rogier. Ik zal eens opzoeken of dat in Oostenrijk ook zo werkt.

flap2027 december 2018 · 14:47

Hier enkele beelden van de omvang van de lawine https://www.facebook.com/719943464770186/posts/1947019568729…

In paradiski kan je ook via de app Yuge de hulpdiensten verwittigen. Knopje SOS en je komt rechtstreeks uit bij de bevoegde diensten. Werkt snel efficient…
Zelf al gebruik van gemaakt bij een ongeluk op de piste… binnen de 5min hulp ter plaatse en nadien in de helicopter afgevoerd

Tiny-M27 december 2018 · 14:59

In Oostenrijk kun je 140 bellen.

Hessel27 december 2018 · 17:15

Bijzonder gelukkig kerstwonder.

Kent iemand de actuele situatie ter plaatse?

De locatie van de lawine kan ik niet helemaal peilen…was dit op een van de pistes bellecote of rochu? Dat lijkt te volgen uit enkele berichtgeving.
Dat zijn twee pistes die al een lastige instap hebben om er te komen, dan moet je echt bewust die pistes gewild hebben…en als het gebied rond die pistes gesloten was snap ik niet hoe ze daar hebben kunnnen komen.

Of waren ze op de piste derochoir? Die is toegankelijk vanaf de blauwe frete en is als piste niet bijzonder lastig (maar wel met een kwetsbare ligging).
In het laatste geval snap ik niet dat de pistedienst die ene blauwe piste open hield terwijl het hele bellecotegebied risicovol was…de shortcut via derochoir naar beneden is dan best verleidelijk in plaats van terug met de gondel.
Ik ken de afzetting er niet, maar toen derochoir nog geen piste was, kon je er ook goed naar beneden en was er geen enkel lint of iets dergelijks (dat zal nu anders zijn, omdat hij echt als piste op de kaart staat).

Rogier12027 december 2018 · 18:09


Deze foto heb ik vandaag gemaakt onder de Chanrossa lift bij Courchevel, zoals te zien vlak naast een open rode piste. De pisteur op de foto vertelde dat de lawine gezien was en er niemand onder lag. Wel vind ik dat deze lawine behoorlijk dichtbij de piste kwam en lag er nog niet toen ik er een kwartier eerder was. Zou het een bewust getriggerde lawine zijn geweest? Zou het dan niet logischer zijn om de piste te sluiten? Zou de piste zo liggen dat die nooit door een dergelijke lawine geraakt kan worden?

Rogierauteur27 december 2018 · 18:48

@Hessel Het was op de Rochu. Op het deel op de gletsjer. De piste was gesloten. Een uur eerder was er een lawine los gekomen op de Bellecote, maar die had niemand meegenomen.
De breuklijn was ongeveer een 1 meter. Op sommige plekken 2 meter. De lawine was zo goed als 400 meter breed. En afhankelijk van de plek zo’n 500-600 meter lang.

De jongen heeft er precies 53 minuten onder gelegen. Onder 70 cm sneeuw

(Bron PGHM / pisteurs)

Click. Click. Peace
Hessel27 december 2018 · 19:08

Thanks @Rogier

Ziet er inderdaad stevig uit op die foto’s.
Bijzonder hoe ze dan op die piste hebben kunnen belanden. Daar moet je zoals gezegd best moeite voor doen (is daar niet iets zoals een verkeerde afslag nemen).

*bericht bewerkt door Hessel op 27 dec 2018 19:09

Rogierauteur27 december 2018 · 19:40

Het is een familie die daar een tweede huis heeft, ze kennen de weg.

Click. Click. Peace
Arjen527 december 2018 · 20:03

@Marieke Als je een lawine ziet gebeuren, en je weet zeker dat er niemand onder zit is melden bij de pistedienst prima. Zie je dat er wel iemand in zit, dan bel je wel de reddingsdienst! @Rogier das een flinke! Dat hij dan maar onder 70 cm sneeuw lag… Gelukkig geen doden.

It's all about the turns duuuuuude!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.