Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Volgende week een kou-inval?

Roel op 27 december 2018· 20 reacties

Een staalblauwe lucht in Sölden gisteren, weerfoto ingestuurd door @Gnurider

De spanning in het weer spitst zich de komende week toe op een relatief klein gebied. In 70% van de Alpen wordt het jaar moeiteloos uitgeluid met heel veel zon, maar over de resterende 30% (vooral Oostenrijk) bestaat nog onduidelijkheid. Op de eerste plaats is nog steeds niet zeker of het zondag tot sneeuw komt, maar een veel groter vraagstuk is wat er in het begin 2019 gebeurt. De al dagenlang aangekondigde noordwestelijke stroming gaat volgende week mogelijk voor een heuse winterinval zorgen maar nog niet alle seinen staan op groen.

Inversie

Extreem droge lucht

Gisteren was het allesbehalve koud. Wel heel zonnig en dat in vrijwel het hele Alpengebied. De luchtvochtigheid was met slechts 3 tot 10% voor een winterse hogedrukfase als deze indrukwekkend laag. De vergezichten zijn dan ook fenomenaal. De oorzaak ligt bij een krachtige inversie, een luchtlaag met daarboven warme lucht. Zo is de temperatuur op de Kitzbüheler Hahnenkamm op 1760m na middernacht niet meer beneden het vriespunt geweest terwijl het in Kitzbühel zelf (800m) bijna 6 graden vroor. Daar was het dus koud genoeg voor kunstsneeuw (zie foto) en op de berg niet. Niet dat die warmere lucht kwaad kan, doordat de lucht zo droog is zal de sneeuw nauwelijks smelten. Meer uitleg over zo’n inversie geef ik in deze video.

Kitzbühel: in het dal wordt besneeuwd, op de Hahnenkamm (rechts) boven de inversie niet

Mölltaler Gletscher (O). Met dit weer kun je tot enkele honderden kilometers van je af kijken

Mooi weer in het westen en zuiden

De komende dagen houdt het rustige hogedrukweer aan. Zonder twijfel durf ik dit rustige, vaak zonnige weer tot en met woensdag te beloven voor de Franse, West-Zwitserse en Italiaanse Alpen. Het hogedrukgebied blijft namelijk liggen en storingen kunnen onmogelijk tot dit deel van de Alpen doordringen. Wel komt er tijdelijk iets meer bewolking, vooral in de hogere luchtlagen. Daardoor wordt het in de dalen de komende nachten iets minder koud.

In La Rosiere (F) blijft het voorlopig vrij zonnig en rustig

Voor Oostenrijk wordt het langzaam onzekerder. Zondag kan een storing de Oostenrijkse Alpen bereiken met mogelijk enige sneeuw. De grootste kans hierop maken de skigebieden ten oosten van Salzburg. Voor wat verse sneeuw zit je in een skigebied als Obertauern of Die Tauplitz het beste. Daar bevindt zich ook de koudste lucht. Ten westen van Salzburg blijft het misschien wel helemaal droog.

Kou-inval?

Na maandag breidt het hogedrukgebied zich weer iets uit waardoor de zon terugkeert. Afgezien van soms wat hogere bewolking hebben de Franse Alpen er dan al bijna een week zonneschijn opzitten. Mogelijk gaat het zelfs nog even door, maar er komen langzamerhand signalen dat de winter een aanval aan het voorbereiden is. In de loop van volgende week krijgt het hogedrukgebied versterking vanuit Groenland/IJsland. Dan kan koudere lucht boven Scandinavië beginnen uit te stromen over Midden-Europa.

Vanaf zondag zal er vooral boven Oostenrijk tijdelijk meer bewolking hangen

De vorm van het hogedrukgebied is bepalend of de kou en vervolgens ook sneeuw de Alpen gaat bereiken. Enkele modellen houden een uitloper over de Alpen waardoor het alleen wat kouder wordt maar de zon nog steeds overuren maakt. Andere berekeningen laten de koude lucht vanaf woensdag vol op de Alpen klappen waardoor het niet alleen koud wordt maar er in de noordalpen door een nordstau ook sneeuw gaat vallen. Het zou zelfs tot een serieuze winterinval kunnen leiden. De ‘Duitsers’ (het model van de Duitse weerdienst) zien dat scenario helemaal zitten. De afgelopen week scoorde dit model bijzonder goed met de sneeuw-regensituatie, dus dat scenario schrijf ik niet af. Het Europese model gaat voorzichtig hierin mee. Wel zie ik dit graag eerst goed bevestigd door andere modellen voordat de vlag uitkan. Nog even afwachten dus.

Blijf jullie weerfoto’s intussen doorsturen via ons weerfoto-topic op het forum, zo blijven we op de hoogte van de condities.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ankiepankie27 december 2018 · 10:46

Ontzettend hard duimen voor een mooi pak sneeuw begin januari. In Le Grand Massif zijn nog behoorlijk wat pistes gesloten dus ik denk dat ze de sneeuw daar hard nodig hebben… We gaan pas over twee weken maar het begint nu toch wel wat spannend te worden!

nck018027 december 2018 · 10:57

@ankiepankie Hier hetzelfde… vertrekken 19 jan naar La plagne… hier ook nog zat liften dicht en een redelijk groen dal op 1200m… hoop zo dat er voor die tijd nog een pak bij valt!..

Edwin.27 december 2018 · 11:00

Voor de Alpen zou het perfect zijn. Voor Nederland stem ik voor het weer van afgelopen maandag. Dat van vandaag gaat ook nog wel. Graad of 6 met af en toe zon, weinig wind en droog. Zo komen de we herfst wel door. ;)

Not all who wander are lost
franksplinter27 december 2018 · 11:42

9/10 en 11 januari zijn we paar daagjes in Willingen. Ski situatie daar ziet er momenteel vrij treurig uit, dus hoop dat het nog wat wordt de komende 2 weken. Ook maar wandelschoenen meenemen :)

Nillze27 december 2018 · 11:45

Zou voor een aantal gebieden mooi zijn zo’n kou-inval gecombineerd met wat sneeuw. Ook in de Pyreneeën blijft de winter momenteel afwezig. Let it snow… :)

Joostw27 december 2018 · 11:52

GFS wil er nog niet zoveel van weten, die laat de kou uitzakken naar het Oostblok… ECMWF daarentegen geeft wel een voltreffer. Ben benieuwd wie er gelijk gaat krijgen.

A winter without powder isn't a winter!
Tuur627 december 2018 · 14:13


Hier in snowboard gebied ;) Fiss, Ladis en Serfaus blijft het nog magisch wit met een prachtige blauwe lucht en een gouden bal erbij😎😎

Jeffrey.27 december 2018 · 14:33

Spannend!

Seriously snow addicted family!
Berflamand27 december 2018 · 15:40

Ontzettend hard duimen voor een mooi pak sneeuw begin januari. In Le Grand Massif zijn nog behoorlijk wat pistes gesloten dus ik denk dat ze de sneeuw daar hard nodig hebben… We gaan pas over twee weken maar het begint nu toch wel wat spannend te worden!

ankiepankie op 27 dec 2018 10:46

Wij vertrekken morgen reeds naar Le Grand Massif, inderdaad vreemd dat zoveel pistes nog gesloten zijn, in de kom van Flaine bijvoorbeeld zien de condities er best goed uit.

Iemand enig idee waarom in dit gebied nog zoveel gesloten is en of er de komende week meer pistes zullen openen?

Frank927 december 2018 · 16:19

Door de rotsachtige ondergrond is er boven Flaine een flinke laag sneeuw nodig.

@nicky0180 ik ga 6 januari naar La Plagne maar daar is nu toch bijna alles open, sinds afgelopen weekend. Misschien een paar laaggelegen pistes of een Gletjserdeel niet maar daar is zoveel meer dat ik me geen zorgen maak.

nck018027 december 2018 · 16:25

Door de rotsachtige ondergrond is er boven Flaine een flinke laag sneeuw nodig.

@nicky0180 ik ga 6 januari naar La Plagne maar daar is nu toch bijna alles open, sinds afgelopen weekend. Misschien een paar laaggelegen pistes of een Gletjserdeel niet maar daar is zoveel meer dat ik me geen zorgen maak.

Frank9 op 27 dec 2018 16:19

Dat klopt inderdaad alleen schijnt het allemaal wel ijzig te zijn/worden nu… de webcams van montalbert laten ook een redelijk treurig beeld achter… Thv centre en belle plagne is alles open en zal het ongetwijfeld goed te doen zijn! Desalniettemin is een verse laag altijd welkom hehe… Have fun!

lve27 december 2018 · 17:59

In Mittelberg zag alles wit na de sneeuw op maandagmorgen. Nu komt op veel plekken alweer het groen erdoor.
De inversielaag is duidelijk merkbaar. Op de toppen is het zweten in de skijas. Onderaan de pistes voelt het beter (kouder). De temperauurmeter op de top van de Ifen gaf vanmiddag +5.5 aan terwijl het in dal maar net boven nul was.

Het is helaas wel te warm voor de sneeuwkanonnen. Daardoor een tekort aan sneeuw op sommige pistes. Zo is de lange blauwe 5 op de Ifen nog steeds gesloten.

N

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Bernard8827 december 2018 · 19:31

Weet iemand hoe de dalafdalingen van Ski Juwel (met name Alpbachtal) erbij liggen?

Op de webcam meen ik te zien dat die nog wel een beetje Sneeuw kunnen gebruiken, maar ik kan het natuurlijk mis hebben… :)

We gaan volgende week zaterdag voor een weekje naar Alpbach en het zou fantastisch zijn als er voor die tijd nog wat valt. Hopen dus op die Nordstau situatie!

Bernard8827 december 2018 · 19:31

2x

*bericht bewerkt door Bernard88 op 27 dec 2018 19:33

Pieter23097627 december 2018 · 20:16

Wie houd van eitjes, kunstsneeuw en Kerstmis 🤣🤣
Skipass.com
https://www.facebook.com/34827812971/posts/10156162517247972…

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 27 dec 2018 20:33

Tim.27 december 2018 · 20:46

Jammer dat dat hogedrukgebied weer dom blijft liggen boven Europa volgende week, het hele jaar al zo.

De kou-inval met een lekkere Nordstau zal wel met een sisser aflopen…

*bericht bewerkt door Tim. op 27 dec 2018 20:47

JurrianvanLoo27 december 2018 · 21:41

De inversie goed te zien vanaf de Marmolada ?

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/114cece36c64b64c2f8de3e2...

Winter is NIET koud!
Bernard8828 december 2018 · 07:29

ZAMG gelooft nog steeds in een Nordstau a.s. maandag:
https://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/wetter-oesterreich/oest…

Dennis_tB28 december 2018 · 08:39


Hier in snowboard gebied ;) Fiss, Ladis en Serfaus blijft het nog magisch wit met een prachtige blauwe lucht en een gouden bal erbij😎😎

Tuur6 op 27 dec 2018 14:13

wow als ik deze beelden zie … dan kan ik niet wachten om op 12 januari in dit gebied te gaan skiën!!

Roelauteur28 december 2018 · 08:52

ZAMG gelooft nog steeds in een Nordstau a.s. maandag:
https://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/wetter-oesterreich/oest…

Bernard88 op 28 dec 2018 07:29

Klopt zij niet alleen. Straks meer hierover in het video-weerbericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie