Getest: Carv zooltjes, geen skileraar meer nodig?

Rogier op 02 januari 2019· 82 reacties

De setup: zooltjes - batterij/bluetoothzender en een iPhone
De setup: zooltjes - batterij/bluetoothzender en een iPhone

Er was op de redactie en op het forum aardig wat om te doen: Carv zooltjes. Zooltjes die met een app op je telefoon real-time informatie doorgeven over je skitechniek. Het heeft even geduurd voordat ik deze test live kon zetten want we wilden de zooltjes een goede en eerlijke test geven. De techniek en mogelijkheden van de zooltjes zijn indrukwekkend. Maar…

Het idee

Carv bestaat uit twee zooltjes - welke er zeer slijtvast uitzien - die je onder in je skischoen met tape vastplakt tussen je binnenschoen en buitenschaal. De zooltjes zijn compleet vlak waardoor er geen verschil ontstaat in pasvorm. Vanwege de maat heeft mijn vrouw Sandra deze zooltjes getest nadat Kristy er ook al mee had gespeeld vorig seizoen in Val Thorens. Sandra draagt haar skischoenen zeer strak, en de zooltjes maakten geen enkel verschil in pasvorm van de skischoen. Het is van belang dat je goed passende schoenen draagt, met eventueel aan jouw voet aangepaste inlegzooltjes, om zeker te zijn dat de druk die je geeft goed wordt opgemerkt door de sensoren. Dat is geen deal-breaker want de doelgroep van deze zooltjes zal goed geschoeid zijn. Maar over die doelgroep straks meer.

Zooltje gaat in de skischoen, onder de binnenschoen
Zooltje gaat in de skischoen, onder de binnenschoen

(Nog) alleen voor de iPhone

De zooltjes zijn met een batterij en een bluetooth-zender uitgerust die communiceert met je telefoon. Deze klik je vast aan de buitenkant van je schoen. Voor het moment werkt deze app alleen op de iPhone. We moeten tot eind 2019 wachten voordat de zooltjes ook kunnen communiceren met Android telefoons. De zooltjes geven nogal wat informatie door. Met 48 druksensoren en 9 bewegingssensoren is de app in staat om zo goed als alle bewegingen en drukpunten van je voeten en ski’s te voelen. Al deze data wordt 300 keer per seconde doorgegeven aan je iPhone waarna de app deze omzet in informatie over je ski-kunsten.

Tracking-app deluxe

Als je weinig interesse hebt in je eigen skitechniek dan is Carv ook een hele gave (wellicht wat kostbare) tracking app. De app is geweldig: hij geeft aan hoe lang je hebt gedaan over elke piste die op de app per naam staat aangegeven. Hij geeft op elke piste precies aan hoe snel je hebt geskied en hoeveel bochten je hebt gemaakt. Super leuke info, zeker als je wat sportiever bent ingesteld en/of het interessant vindt om precies bij te houden wat je geskied hebt. Maar dit is wat mij betreft niet de reden om Carv zooltjes te kopen.

Ski-coach

Het wordt pas echt interessant als je Carv gaat gebruiken als ski-coach. Een wat elektrische damesstem (je hebt keuze uit andere stemmen), geeft je tips en directe feedback over je skitechniek. Je kunt kiezen uit vier verschillende trainingen, te weten Balance, Edging, Rotary en Pressure. Daarnaast kun je continu directe feedback, zonder trainingstips, krijgen over de hoek van je staalkanten op de sneeuw (per bocht krijg je te horen in welke hoek je ski’s staan), de G-Force, je voor/achter krachtoverbrenging, de kracht op je buiten-ski, hoe parallel je ski’s precies zijn en hoe gelijk de hoek van je beide ski’s is. Een enorm potentieel aan informatie. Allemaal super interessant, dus wij stonden te springen om dit in de praktijk te testen.

Het kalibreren van de zooltjes
Het kalibreren van de zooltjes

Gebruiksklaar maken

Het installeren van de zooltjes in de skischoenen wijst voor zich en is erg eenvoudig. Ook is het installeren van de app plus het kalibreren vrij eenvoudig. Je moet de zooltjes wat ronddraaien, om alle sensoren klaar te maken voor gebruik. Bij ons gebeurde tijdens de afdalingen wel regelmatig dat we van de app opnieuw de ‘Force’ moesten kalibreren. Om deze kalibratie te doen, moet je je skischoen van de grond af tillen. Niet onoverkomelijk maar wel onhandig. Sowieso raden ze bij Carv aan om dit regelmatig te doen. Wij merkten ook dat na deze kalibratie dat de app soms iets andere waardes aangaf dan daarvoor. Iets stabielere waardes zouden prettig zijn. Als we zelf de drukpunten controleerden klopten deze soms niet, dit losten we op door een extra kalibratie.

De test: trainen met Carv-zooltjes

Sandra begon vrijwel meteen met trainen onder aansporing van de app: ‘Go get ‘em Tiger’ en ‘Let’s do this’. De eerste oefeningen vergingen Sandra erg makkelijk, wat ons betreft zelfs te eenvoudig. Het lukte zelfs om de app voor de gek te houden. Bijna elke bocht klonk er wel een ‘tsjing’, ook als Sandra express wat foutjes maakte, het geluid als je een goede bocht maakt. Carv geeft aan dat ze de eerste oefeningen expres vrij eenvoudig maken om de gebruiker niet te ontmoedigen. Gelukkig mag je van Carv snel door naar het volgende niveau. Sandra zat dus snel in het topsegment van de trainingen. Daar werd het echt interessant.

De app is duidelijk en eenvoudig en geeft heel veel info
De app is duidelijk en eenvoudig en geeft heel veel info

Geen genade wat betreft schoonheidsfoutjes

Nadat het niveau van de trainingen omhoog ging moest er echt preciezer en beter geskied worden. Het was interessant en indrukwekkend om te zien dat de app schoonheidsfoutjes van het skiwerk er inderdaad uitfilterde bij de hogere niveaus van de aangeboden trainingen. Nadat Sandra de eerste trainingen had doorlopen werd de feedback van de app steeds interessanter. Het spel om meer kracht te zetten op de buitenski, of de kanthoek op de sneeuw te vergroten was leuk. Het voelde echt als het afwerken van een goede training. Sandra zei enigszins verbaasd: “Het lijkt wel of ik mijn skitrainer hoorde toen ik nog bij de skiclub zat, die had dezelfde kritiek’. Met de feedback die de app gaf lette Sandra wat meer op haar zwakke punten (druk op buitenski). Na een paar beeps (geluid bij een fout gevoerde bocht) werden het snel weer tsjings en hoorde Sandra weer ‘Good skiing’ en ‘Go get 'em Tiger’. Sandra doorliep de oefeningen vervolgens eenvoudig, en werd gepushed om beter te skiën. Ook werd het bij deze oefeningen lastiger om de app te misleiden. Als Sandra bijvoorbeeld bij de pressure-training (bedoeld om extra druk op je buitenski te zetten) de binnenski van de sneeuw tilde werd ze meteen op haar vingers getikt. Echter fouten van de armen en de buste ontdekte de app natuurlijk niet.

Geen skileraar meer nodig?

Kunnen deze zooltjes skileraren vervangen? Hierop is het antwoord heel simpel: ‘Absoluut niet’. Deze zooltjes hebben niet de magie van een goede skileraar of coach. Ook weten deze zooltjes niet waar de fouten in druk vandaan komen. Want een goede skitechniek komt namelijk niet alleen uit je voeten. De zooltjes kunnen misschien nog een kniefout opmerken maar het fout gebruik van schouders of heup is lastiger herkennen. Het lukt bij verschillende trainingen om met een compleet foute lichaamshouding toch door de testen heen te komen. Ook weet de app geen oefening te bedenken die specifieke fouten aanpakt.

De batterij op de skischoen
De batterij op de skischoen

Pijnpuntjes: kleine ergernissen

Over het geheel stonden wij ervan te kijken wat deze app allemaal kan. We verwachten ook dat met een aantal firmware- en software-updates deze Carv zooltjes nog veel meer mogelijkheden kunnen gaan bieden. Maar de Carv ergerde ons ook regelmatig. Elke dag dat we de Carv zooltjes gebruikten moesten we regelmatig opnieuw de ‘Force’ kalibreren. Dat is snel gedaan, maar als je midden in een run of training zit is dat toch best irritant. Daarnaast gebruikt de app veel energie. Mijn gloednieuwe iPhone Xs, waarvan volgens Apple de accu 100% goed is, had het elke keer na een ochtendje goed trainen wel gehad. Van 100% naar 10% in drie à vier uur skiën. Ook was Sandra na een ochtendje de tsjings en beeps in haar oren wel zat. Wij verwachten niet snel dat mensen deze app continu zullen gebruiken.

Opletten

Daarnaast was het op drukke pistes opletten. Want de app vraagt je trainingen die soms op druk terrein lastig zijn uit te voeren. Het is zaak om niet alleen op je eigen training te letten maar ook goed op iedereen om je heen. Eigenlijk is het aan te raden om de app alleen te gebruiken als het erg rustig is op de piste. Boze ‘beeps’ horen omdat je tijdens een oefening voor een skiër moest uitwijken is na een paar keer best vervelend.

Voor wie?

Als je een gadgetfreak bent en je houdt van wintersport dan zijn de zooltjes absoluut leuk. En ook voor wintersporters die graag aan hun techniek werken is het helemaal geen rare keuze om in de zooltjes + app te investeren. Maar om goed gebruik te kunnen maken van deze zooltjes, moet je:

  • een zeer goede basistechniek hebben;
  • zelf begrijpen wat je moet doen om bijvoorbeeld meer kantendruk te zetten;
  • ervaring hebben met het afwerken van specifiek skitrainingen;
    Ook kunnen deze zooltjes zeer goed in clubverband gebruikt worden.

Voor lichtgevorderde skiërs is het toch een ander verhaal. Deze app geeft weinig tips over de basistechnieken. Juist tijdens de meest eenvoudige trainingen was het makkelijk om de app voor de gek te houden.

Deze app helpt zeker om beter te leren carven!
Deze app helpt zeker om beter te leren carven!

Conclusie: niche product

De zooltjes zijn wat ons betreft een niche-product voor een selecte groep, technisch goedskiënde wintersporters die elke mogelijkheid voor het verbeteren van hun techniek willen aanpakken en die continu met hun techniek bezig zijn. Voor ervaren skiërs kan deze app een aardige coach zijn om bij de eerste runs van het seizoen feedback te krijgen over je techniek. Verder verwacht ik dat de techniek van deze zooltjes zal verbeteren waardoor er nog meer bruikbare informatie uit zal komen.

Een ding is zeker. Om te leren skiën zul je altijd een goede skileraar nodig hebben. Pas als je goed carvend rode pistes afkomt kan de Carv een leuke extra bieden, helemaal als je daarnaast ook nog extra les neemt. Een ochtend lessen en ’s middags nog wat oefeningen doen met de Carv zou weleens een heel succesvol recept kunnen zijn om snel beter te gaan carven.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zeer goede review, bedankt!
Ik had wel de ervaring niet van de snel leeglopende batterij. Ik heb er twee dagen mee geskied en had op het einde van de dag nog ongeveer 65% over (en dat met een iPhone 6).

In mijn ervaring was ik inderdaad vergeten te melden dat heel drukke pistes onhandig zijn voor het uitvoeren van de oefeningen :-).

@jurgen_t voor de test gebruikten we onze telefoon wel continu. Aanpassen oefeningen, bekijken resultaten etc… misschien lag het daaraan. Onze testen komen aardig overeen verder!

Voor de mensen die als eerste op dit blog terecht zijn gekomen. Hier ook de ervaring van gebruiker @Jurgen_t https://www.wintersport.nl/forum/topic/443421

Click. Click. Peace

Lijkt mij echt een heel leuk product, bedankt voor de review! Wellicht kun je, wanneer je zo goed bent als Sandra, met een verkeerde heuppositie toch de juiste druk geven, maar ik kan me voorstellen dat fouten in je houding in principe prima via de voeten te meten zijn (bij de gevorderde oefeningen). Door verkeerde druk en bv. verschillende kanthoek per ski. Toch @Rogier?
Ik ben sowieso vrijwel volledig self-taught, dus als ik Carv ga gebruiken is dat sowieso al een grote stap voorwaarts op instructiegebied ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane knie en heupfouten kan zeker wel gedeeltelijk worden gevoeld door de zooltjes. (en met allerlei updates steeds beter gok ik) Maar verkeerde schouders, verkeerd gebruik armen, hoofd, blik vooruit is toch wel iets dat deze app niet snel ziet. Vooral in de eenvoudigere oefeningen was het makkelijk om de fouten te maken en toch de ‘good jobs’ te horen en dan kun je jezelf snel verkeerde zaken aanleren. Ook kan de app geen tips geven die goed op de persoon zelf aansluiten, dat kan een goede skileraar wel.

*bericht bewerkt door Rogier op 02 jan 2019 10:44

Click. Click. Peace

Toch zorgen ook bovenlichaam fouten in meer of mindere mate voor fouten in de voeten lijkt me (ik heb het hier specifiek over gevorderd niveau overigens). Maar is het niet zo dat de app oefeningen aanbiedt om je fouten te verbeteren? Dat had ik wel zo begrepen eigenlijk?

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane Gedeeltelijk. Maar toch zijn er bepaalde bovenlichaam fouten die in de voeten minder duidelijk naar voor komen en die weer hele andere problemen kunnen leiden.
Zo zal de app ook moeite hebben om je een juiste tiefentlastung te leren bijvoorbeeld.
Daarom zijn deze zooltjes ook beter voor gevorderde skiërs. De tips die wij te horen kregen waren erg algemeen van aard en soms niet geheel kloppend, maar we probeerde de app wel express te foppen.

Al met al zijn we positief over de app,

Click. Click. Peace

Goed dat ik hier lees dat het enkel op Iphone werkt… Ik heb al meermaals zitten twijfelen om de CARV te kopen, maar wist niet dat Android niet ondersteund word. :-)

Leuke gadget, maar ik heb mijn fouten pas écht afgeleerd met video-feedback en een goede skileraar. Toen ik zelf zag dat mijn houding niet helemaal klopte en daar aan ging werken ging de rest ook snel veel beter, en dat voel je ook zelf heel goed zonder CARV. Maar nogmaals: lijkt me wel leuk om eens uit te proberen. Tikje aan de prijs, misschien ‘delen’ met vrienden/reisgenoten/familie?

@Arnh Volgend jaar als het goed is.

Click. Click. Peace

Tikje aan de prijs, misschien ‘delen’ met vrienden/reisgenoten/familie?

SkiBeppie op 2 jan 2019 13:06

Jouw vriendenkring wordt geselecteerd aan de hand van schoenmaat? 😉

Video-analyse blijft één van de sterkste manieren om op gevorderd niveau te trainen, zeker als je het combineert met een vast parcours (paaltjes of pluimpjes) en een vast camerastandpunt om te kunnen vergelijken met andere skiërs en progressie te visualiseren.

Bovenlichaamfouten hebben niet allemaal rechtstreeks een foute balans in de voeten tot gevolg, maar kunnen er wel voor zorgen dat de timing en transities de mist ingaan (de cross-under van @Rogier is daar een mooi voorbeeld van).

De training is maar zo goed als de trainer, en als de app bij verkeerde bewegingen toch een goede beoordeling geeft riskeer je dat in je skiën te gaan integreren. Ik ben dus eerder voorzichtig als het om de kunde van zo’n systemen gaat 😉.

Ik denk wel dat dit een heel mooie aanvulling kan zijn op andere trainingsmiddelen. Een video-analyse gesynchroniseerd met de metingen van CARV laten heel direct en objectief zien wat de gevolgen zijn van wijzigingen in je houding. Nu is die feedback puur subjectief (“welk verschil voelde je tijdens deze run”, “ging het beter of slechter dan de vorige”, …). De enige echt objectieve graadmeter die je nu tot je beschikking hebt als trainer zijn (tussen)tijden.

*bericht bewerkt door Morzel op 02 jan 2019 14:00

@Morzel Ik denk dat je het heel goed zegt, en dat komt ook overeen met precies mijn laatste alinea, lessen samen met de Carv kan wel eens een hele goede manier zijn om snel (sneller?) beter te worden.

Het voordeel van de Carv vind de zeer directe feedback. Directer dan video analyse een tijdje na de oefening. Carve samenbrengen met video analyse zou absoluut geweldig zijn. En een manier om te trainen zonder tijdswaarnemening, want niet bij elke techniek training is tijd het belangrijkste…

Click. Click. Peace

Wow impressive apparaat.
Mooit tool als aanvulling op professionele begeleiding.

Bovenlichaamfouten hebben niet allemaal rechtstreeks een foute balans in de voeten tot gevolg, maar kunnen er wel voor zorgen dat de timing en transities de mist ingaan (de cross-under van @Rogier is daar een mooi voorbeeld van).

Morzel op 2 jan 2019 13:59

Precies waar ik ook op doel @Morzel. De app analyseert volgens mij balans, druk, kanting enz. in verschillende fasen van de bocht, dus lijkt me zeer moeilijk om bijvoorbeeld zonder counter of met een naar achter trekkende arm een goede score te halen.

Voor mij persoonlijk lijkt het me in elk geval echt wel een leuke toevoeging voor het trainen in de hal en gezien jullie er ook positief over zijn ga ik me er denk ik aan wagen :).

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane Let op ik weet niet zeker of de sensoren evengoed werken in de hal met de hoeveelheid metaal…

Click. Click. Peace

Counter is net één van de dingen waardoor het verkeerd kan gaan, omdat je het verkeerd kan gebruiken en andere fouten in je houding mee kan compenseren.

Bovendien hangt het er maar net vanaf wie je het vraagt. Oostenrijkers vinden counter meestal een pluspunt, terwijl de Franse en Italiaanse school er eerder koele minnaars van zijn omdat het tegenstrijdig is met het principe van de parallelle assen.

CARV is een mooie tool, zolang je je van de beperkingen bewust bent: als je goed skiet krijg je een ‘tsjing’, maar het is niet noodzakelijk zo dat je goed geskied hebt als je een ‘tsjing’ krijgt 😉.

Het lijken me idd ideale dingen om mee te oefenen in een hal. Op de piste zie ik mezelf niet steeds op mijn telefoon gaan kijken.
Voor storing in de hal zou ik niet bang zijn. Het zijn toch druksensoren? De Bluetooth wordt ook niet gestoord door de hal.

@DrPhil: Aangezien je die dingen rond moet draaien om te kalibreren is de kans groot dat er een IMU met elektronisch kompas inzit die verward kan worden als er een hoop staal in de buurt zit.

In principes moeten de filter-algoritmes daarmee om kunnen gaan, maar de metingen zijn doorgaans iets minder nauwkeurig. Ik verwacht weinig problemen met de functionaliteit.

Erg interessant product als ik het zo lees. Qua kosten vind ik zo’n €250,- vrij stevig aan de prijs voor een gadget.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben is de batterij-duur (als je na 30 minuten ermee spelen alweer ze aan een oplader mag hangen, schiet het ook niet echt op) en hoe hufter-proof de trackers zijn. Ze hangen toch aan de buitenkant van je schoen, en met een dergelijk prijskaartje wordt je niet heel blij als je na de eerste de beste valpartij de brokstukken van de piste af mag gaan rapen.

Ik denk dat er nog heel erg veel meer mogelijkheden hiermee te bedenken zijn die het nog een stuk aantrekkelijker zouden maken, zeker als dit soort techniek wordt gecombineerd met een meer gecontroleerde omgeving dan een ‘echte’ piste. Dan kom je dus al gauw bij een rollerbaan uit, en kan je naast analyse van de druk op je ski’s met behulp van dit product, ook bijvoorbeeld weer camera’s gaan benutten om de houding van de skier erbij te betrekken, of andere sensoren koppelen hierin. Aan de hand van al die gegevens kan een skileraar je dus nog veel gerichter aanwijzingen geven, maar ook eventuele fouten veel inzichtelijker maken.

Als minpunt wordt (onder meer) aangegeven dat de app makkelijk ‘voor de gek’ kan worden gehouden. Dat soort problemen zijn typische software-issues die doorgaans een kwestie van tijd zijn, en naarmate het product meer wordt toegepast en er meer data beschikbaar komt, nemen dat soort problemen meestal wel snel af. Dat er dus ook voor alsnog uitsluitend een iOS app beschikbaar is en (nog) geen Android wijst ook al wel in de richting van dat het product nog niet helemaal doorontwikkeld is. Ook als ik naar de trackers zelf kijk zijn die nog vrij vors van formaat wat ook weer wijst op een heel erg nieuw product.

Ik zou ze dus graag wel eens een keertje willen proberen, maar voor alsnog houdt het gebrek aan support voor Android me voornamelijk tegen.

Ah zo. Is het kompas van je IPhone daar een goede graadmeter voor? (Of er storing optreedt bedoel ik. Of werkt dat kompas heel anders?) @morzel

*bericht bewerkt door DrPhil op 02 jan 2019 17:40

Het lijken me idd ideale dingen om mee te oefenen in een hal. Op de piste zie ik mezelf niet steeds op mijn telefoon gaan kijken.
Voor storing in de hal zou ik niet bang zijn. Het zijn toch druksensoren? De Bluetooth wordt ook niet gestoord door de hal.

DrPhil op 2 jan 2019 17:15

Ik dacht zelf eerder aan een rollerbaan. Groot scherm kan je dan recht voor de skier neerhangen, en de leraar en skier kunnen dit dus direct weer toepassen tijdens de training. Koppel er nog technieken aan die je lichaamshouding kunnen analyseren, zoals bijvoorbeld de Kinect dat doet, en je kan een heel compleet plaatje krijgen.

Ik zal dat eens navragen @Rogier. Goed punt.

Ik ben me zeer bewust van de beperkingen @Morzel. Ik zal er ook niet blind op varen, maar juist de focuspunten, zoals rondheid van de bocht lijken mij heel erg van meerwaarde voor mij. Dat is bijvoorbeeld iets waar ik heel erg op focus, maar niet altijd even goed waar te nemen is zelf.

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Paulvw Rollerbaan werkt echt niet! helaas.
@Shane dat kun je prima controleren met deze app. Jouw kennende van je posts heb ik het idee dat je slim genoeg bent ;-) om precies te begrijpen wat wel en niet mogelijk is met zo’n app.

Click. Click. Peace

@Paulvw Rollerbaan werkt echt niet! helaas.
[mention=“133305”]

Rogier op 2 jan 2019 17:47

Waarom werkt dat niet? Is dat vanwege de hoeveelheid metaal daar? Want daar zijn natuurlijk wel weer oplossingen in te vinden (uiteraard niet met het huidige product, maar een doorontwikkeling ervan die bijvoorbeeld niet via BlueTooth werkt maar over andere communicatie-protocollen. Er zijn genoeg alternatieven voor te vinden)

Erg interessant product als ik het zo lees. Qua kosten vind ik zo’n €250,- vrij stevig aan de prijs voor een gadget.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben is de batterij-duur (als je na 30 minuten ermee spelen alweer ze aan een oplader mag hangen, schiet het ook niet echt op) en hoe hufter-proof de trackers zijn. Ze hangen toch aan de buitenkant van je schoen, en met een dergelijk prijskaartje wordt je niet heel blij als je na de eerste de beste valpartij de brokstukken van de piste af mag gaan rapen.

De batterij van de zooltjes zelf houdt het bij ons zeker skidagen vol. Het was de iPhone die problemen gaf ;-)

En de plek waar je de batterijen hangt daar zal je niet snel brokstukken maken, en het ziet er erg degelijk uit. Ik verwacht hier geen problemen.

Ik denk dat er nog heel erg veel meer mogelijkheden hiermee te bedenken zijn die het nog een stuk aantrekkelijker zouden maken, zeker als dit soort techniek wordt gecombineerd met een meer gecontroleerde omgeving dan een ‘echte’ piste. Dan kom je dus al gauw bij een rollerbaan uit, en kan je naast analyse van de druk op je ski’s met behulp van dit product, ook bijvoorbeeld weer camera’s gaan benutten om de houding van de skier erbij te betrekken, of andere sensoren koppelen hierin. Aan de hand van al die gegevens kan een skileraar je dus nog veel gerichter aanwijzingen geven, maar ook eventuele fouten veel inzichtelijker maken.

Momenteel werken ze niet in rolhallen vanwege de sensoren die in stress schieten.

Als minpunt wordt (onder meer) aangegeven dat de app makkelijk ‘voor de gek’ kan worden gehouden. Dat soort problemen zijn typische software-issues die doorgaans een kwestie van tijd zijn, en naarmate het product meer wordt toegepast en er meer data beschikbaar komt, nemen dat soort problemen meestal wel snel af.

Zoals @Morzel ook zei er zijn bewegingen zeker van het bovenlichaam die je echt wel fout kunt doen en toch een ‘tsjing’ krijgen… vooral daar kun je jezelf foute techniek aanleren. Maar deze zooltjes in combinatie met goede les kan dit probleem voorkomen. Alhoewel ik het met je eens bent dat het bij betere technieken en software steeds lastiger zal worden om de zooltjes te foppen.

Click. Click. Peace

@Paulvw Rollerbaan werkt echt niet! helaas.

[mention=“133305”]

Rogier op 2 jan 2019 17:47

Waarom werkt dat niet? Is dat vanwege de hoeveelheid metaal daar? Want daar zijn natuurlijk wel weer oplossingen in te vinden (uiteraard niet met het huidige product, maar een doorontwikkeling ervan die bijvoorbeeld niet via BlueTooth werkt maar over andere communicatie-protocollen. Er zijn genoeg alternatieven voor te vinden)

Paulvw op 2 jan 2019 17:50

De bluetooth heeft daar geen problemen en het zijn de elektronische kompassen die dat niet leuk vinden…

Click. Click. Peace

@Rogier Ah, dat verduidelijkt het een en ander :) Niet iets dus dat in de toekomst niet opgelost kan worden. Zeker als je richting een rol-hal kijkt, kan je denken aan een door-ontwikkeling naar een professionelere versie toe die veel betere sensoren heeft, en veel verder kan gaan in de analyse van de data. Met name omdat je een super-gecontroleerde omgeving hebt (geen weers-invloeden, geen hobbeltjes, geen drukke pistes etc etc) kan je dan dus heel “schone” meetresultaten verkrijgen.
Dat een dergelijke pro-versie dan een paar duizend euro kan gaan kosten hoeft voor een ondernemer geen bezwaar te zijn als je daarmee een betere les-methode kan aanbieden. Dat verdient zichzelf wel weer terug dan.
Aangezien het product vanuit een kickstarter van 2016 is, verwacht ik nog wel de nodige doorontwikkelingen die hoek in. Zeker als een grote club als bijvoorbeeld Tacx zich hiermee gaat bemoeien kan het heel erg snel gaan.

@Paulvw Rollerbaan werkt echt niet! helaas.

[mention=“133305”]

Rogier op 2 jan 2019 17:47

Waarom werkt dat niet? Is dat vanwege de hoeveelheid metaal daar? Want daar zijn natuurlijk wel weer oplossingen in te vinden (uiteraard niet met het huidige product, maar een doorontwikkeling ervan die bijvoorbeeld niet via BlueTooth werkt maar over andere communicatie-protocollen. Er zijn genoeg alternatieven voor te vinden)

Paulvw op 2 jan 2019 17:50

De bleutooth heeft daar geen problemen en zijn de elektronische kompassen die dat niet leuk vinden…

Rogier op 2 jan 2019 17:54

Het kompas is het probleem niet. De IMU kan je beweging niet reconstrueren omdat de accelerometer enkel je beweging registreert t.o.v. de aarde en niet je beweging kan meten t.o.v. het oppervlak van de rollende mat.

Dat valt niet met software op te lossen, tenzij je in real time de snelheid van de rollende mat doorkrijgt om dat te compenseren, en een manier vindt om een absolute referentie te bepalen van de richting waarin de mat beweegt ten opzichte van de skiër. Dat gaat dus nooit gebeuren.

@Paulvw Rollerbaan werkt echt niet! helaas.

[mention=“133305”]

Rogier op 2 jan 2019 17:47

Waarom werkt dat niet? Is dat vanwege de hoeveelheid metaal daar? Want daar zijn natuurlijk wel weer oplossingen in te vinden (uiteraard niet met het huidige product, maar een doorontwikkeling ervan die bijvoorbeeld niet via BlueTooth werkt maar over andere communicatie-protocollen. Er zijn genoeg alternatieven voor te vinden)

Paulvw op 2 jan 2019 17:50

De bleutooth heeft daar geen problemen en zijn de elektronische kompassen die dat niet leuk vinden…

Rogier op 2 jan 2019 17:54

Het kompas is het probleem niet. De IMU kan je beweging niet reconstrueren omdat de accelerometer enkel je beweging registreert t.o.v. de aarde en niet je beweging kan meten t.o.v. het oppervlak van de rollende mat.

Dat valt niet met software op te lossen, tenzij je in real time de snelheid van de rollende mat doorkrijgt om dat te compenseren, en een manier vindt om een absolute referentie te bepalen van de richting waarin de mat beweegt ten opzichte van de skiër. Dat gaat dus nooit gebeuren.

Morzel op 2 jan 2019 18:13

Ah, dat klinkt inderdaad logisch, maar is (zeker) in een ‘vaste’ installatie eenvoudig op te lossen. De snelheid wordt immers op eenzelfde elektronische wijze geregeld, dus die input kan je allemaal gebruiken. Eigenlijk ben je op een rollerbaan alleen maar geinteresseerd in de meetresultaten van de druksensoren. Helingshoek en snelheid zijn immers al bekend.

A thanks voor verduidelijking @morzel

Click. Click. Peace

Je moet de vorm van je bocht kunnen reconstrueren om de gegevens van de druksensoren juist te interpreteren. Anders heb je geen idee hoe druk evolueert tijdens fase van de bocht.

En dan moet je sensoren van twee verschillende systemen (van twee verschillende eigenaars) met elkaar laten praten op een manier die zo goed als storingsvrij is, liefst zonder interventie van de trainer en al helemaal zonder technische voorkennis van die laatste in een omgeving waar elektromagnetische storingen (aandrijving van de rollen) niet ondenkbeeldig zijn.

Technisch gezien is voor alles een oplossing te vinden, maar dit lijkt me commercieel gewoon niet haalbaar.

Dan kan je beter richting klassieke motion-tracking gaan en een 4-tal highspeed camera’s installeren gekoppeld aan een computersysteem dat beeldherkenning doet. Geen gezeik met individuele sensoren, je kan de houding helemaal analyseren en je kan het ook gewoon gebruiken als klassieke video-analyse na de sessie op de band. Dat zou een veel effectiever hulpmiddel zijn in die omgeving.

Al betwijfel ik of er veel bedrijven zijn die daar überhaupt in geïnteresseerd zijn: nu krijgen ze die hallen zonder dure snufjes even goed gevuld.

*bericht bewerkt door Morzel op 02 jan 2019 19:06

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie