Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Fernpas al afgesloten

Roel op 02 januari 2019· 17 reacties

Lange files op de Fernpas

Terwijl het ergste nog moet komen is de verkeerschaos al begonnen in Oostenrijk. De Fernpas is afgesloten. Vanmorgen stonden er al grote files op de doorgaande wegen in Salzburg en nu is dus een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen van Oostenrijk afgesloten. Honderden auto’s in beide richtingen staan nog vast.

Vanmorgen al raak

Het begon vanmorgen tijdens de hevige sneeuwval al op de Tauernautobahn A10 tussen Salzburg en Flachau waar enkele vrachtwagens in de sneeuw bleven hangen. Terugkerend vakantieverkeer maar ook zakelijke verkeer koos massaal voor de binnenwegen waardoor de provinciale wegen bij Sankt Johann im Pongau en de weg tussen Saalfelden en Zell am See helemaal vastliepen. De sneeuwval en stormachtige wind maakten het er niet beter op.

Ook elders problemen

Doordat het bijna de hele dag heeft gesneeuwd is sinds laat in de middag dus de Fernpas aan de beurt. In beide richtingen is de weg afgesloten waardoor de vertraging al meerdere uren bedraagt. Oorzaak is ook hier vrachtwagens die bleven steken in de sneeuw. Ook de weg tussen Seefeld en Zirlerberg, een uitwijkroute van en naar Duitsland, is afgesloten geweest door een vrachtwagen die niet verder kwam.


Op veel andere wegen geldt een sneeuwkettingplicht, bijvoorbeeld tussen Fieberbrunn en Leogang en tussen Hopfgarten im Brixental en Westendorf. Met de sneeuwhoeveelheden die nog gaan vallen en het veel grotere verkeersaanbod op zaterdag is men gewaarschuwd.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

MountainHugger2 januari 2019 · 20:19

Bakken met sneeuw volgens de laatste run van GFS.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Jeffvdv2 januari 2019 · 20:24

Ik ben benieuwd, komende zaterdag weer naar huis vanuit Schladming 🙈😂

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Edwin.2 januari 2019 · 20:36

Als je dan al weinig keus hebt om te MOETEN rijden op filegevoelig tijdstip, dan zou ik in ieder geval zorgen voor een volle tank, genoeg te eten & drinken en wellicht een dekentje :). Voorzorgsmaatregelen zijn nooit verkeerd. Maar beter krijg je geen file of probeer een ander tijdstip. Al zijn gezien de verwachtingen de komende dagen de kans op afgesloten wegen en kilometers file wel vrij groot…op elk moment van de dag.

Not all who wander are lost
Roelauteur2 januari 2019 · 20:41

Ik lees net dat ie weer is opengegaan. Nog wel lange files.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Quick2 januari 2019 · 21:02

Wordt nog wat komend weekend. Zou omrijden via Zwitserland (Gotthard) een alternatief kunnen zijn om in Italië te komen (Val di Sole)? Of zal de snelweg normaliter wel goed begaanbaar blijven (Kufstein-Innsbruck-Brenner)?

*bericht bewerkt door Quick op 02 jan 2019 21:09

Mr. Slow
APeters2 januari 2019 · 21:19

Wij hadden in de planning zaterdag naar huis te gaan… Onze route kan via Fernpass of Bregenz. Nog maar even kijken of we vrijdag of zondag gaan rijden, zaterdag vind ik geen optie met de voorspellingen 😁. We zijn 1x zo vanuit het Pitztal gekomen, we hebben er toen 8 uur over gedaan om bij Stuttgart te komen, de sneeuwpoppen stonden op de vangrails. Wel genoeg eten, drinken, dekens en diesel in de tank gelukkig!

niekniek2 januari 2019 · 21:23

Ben eigenlijk blij dat we volgend weekend pas naar Flachau gaan

Martijn.d2 januari 2019 · 21:31

Martijn.d2 januari 2019 · 21:32

Weer dicht wegens moeilijke rij-omstandigheden

HansM2 januari 2019 · 21:55

Ik ben benieuwd, komende zaterdag weer naar huis vanuit Schladming 🙈😂

Jeffvdv op 2 jan 2019 20:24

Over Linz - Passau als alternatief, jaren zo via die weg gereden.

Kasper2 januari 2019 · 22:18

Heeft iemand eigenlijk ervaring met het alternatief via Munchen - Garmisch - Innsbruck? Hierbij lijk je de filedrukte rond Munchen te vermijden, alsook de gekte rondom Fernpass.

Anki2 januari 2019 · 22:23

Wij vermijden Munchen altijd door vanaf Salzburg binnendoor naar Straubing te rijden (gewoon in de navigatie intikken) en dan de 3 richting Neurenberg te pakken. (En richting Oostenrijk natuurlijk andersom) Nooit file op die route!

*bericht bewerkt door Anki op 02 jan 2019 22:24

Paskal2 januari 2019 · 23:30

Met een vergelijbare voorspelling 1x de fout gemaakt te denken dat het vanuit VT op zaterdag 's ochtends heeeeel vroeg (net nadat hij dicht was geweest om sneeuw te ruimen) wel zou gaan. Heeft ons vele uren gekost om in het dal te komen omdat verkeer omhoog still viel en ander verkeer om ketting-leggenden heen moest. Wij hebben onze les wel geleerd om op dagen met een dergelijke voorspelling te gaan rijden. Als ik za terug zou moeten rijden vanuit Oostenrijk zou ik vrijdag einde middag instappen en alvast een stuk Dld inrijden en daar overnachten. Dramatisch lange files op zaterdag is een zekerheidje met dergelijke voorspellingen.

Kettingen inmiddels verplicht…

*bericht bewerkt door Paskal op 02 jan 2019 23:31

bartvwg3 januari 2019 · 07:58

Als je nu kijkt zie je hoe het s’morgens daar in het zuiden al veel lichter is dan hier, hoe weinig verkeer er nu is en hoe goed de weg is vrijgemaakt.
Kijk zaterdagvoormiddag nog eens en het staat weer vol.

MarcvdM3 januari 2019 · 20:47

Ben ik blij dat we na 3 maal de 2e week van de Kerstvakantie dit keer de 1e week, dus vorige week zijn geweest. Overigens ook vorige week via Bregenz gereden en niet via de Fernpas, maar ja, wij zaten in Serfaus-Fiss-Ladis waardoor die route een goed alternatief was.

wimvanbemmel4 februari 2019 · 21:21

@marcvdM, wij zaten dezelfde week in Sölden, en hebben besloten om zaterdag avond nog naar huis te rijden geen problemen op de Fernpass. Dan natuurlijk wel zondag morgen ff op de webcam gekeken

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/acc9ac2b90159a4a53b2ec30...

wimvanbemmel4 februari 2019 · 21:25

Ik blijf het wel komisch vinden dat de meeste de hele dag op hun mobiel zitten en dan hoor je dat er mensen vast zaten in Saalbach Hinterklem om dat het dal om 19:30 afgesloten werd, dan zorg je toch dat je voor die tijd weg bent, er werd al vanaf woensdag gecommuniceerd dat het zaterdag “los” zou gaan.

Plaats een reactie