Extreme dump op komst, eerste sneeuwsignalen voor de Westalpen

Roel op 03 januari 2019· 66 reacties

De liften in de Zillertal Arena (hier onderaan de Gerlosplatte) staan steeds dieper in de sneeuw

De laatste dagen zijn alle ogen natuurlijk gericht op de vele sneeuw in Oostenrijk (en wat er nog allemaal bijvalt). Ook vandaag is hier genoeg over te vertellen maar er doemen steeds meer berekeningen op die hoop geven voor de Franse en Zwitserse Alpen. Vanaf dinsdag nemen de sneeuwkansen duidelijk toe, en dat doen ze voor Oostenrijk (opnieuw) ook.

Blizzardachtig

Eerst maar eens terug naar Oostenrijk want daar ging het gisteren helemaal los. Niet alleen met de sneeuwval maar er heersten ook blizzardachtige omstandigheden. Ik schreef al over de Fernpas die tot twee maal toe gesloten werd. Veel liften gingen opnieuw niet, of later, open en het was behelpen op de piste. Van de andere kant, natuurlijk geniet je ook van zulke extreme winterse omstandigheden. Zo zag het er bijvoorbeeld op de Winklmoosalm - Steinplatte uit, op de grens van Duitsland en Oostenrijk.

Winklmoosalm bij Reit im Winkl (D)

Sneeuwbuien tot over Italië

Tegelijk joeg de stormachtige wind de sneeuwwolken letterlijk de alpenhoofdkam over. Ook deze satellietfoto is veelzeggend met wolkenstrepen die helemaal tot over de zuidkant van de Alpen (Italië) uitwaaierden.

Sneeuwbuien werden door de wind tot over Italië gedreven (Bron: NASA)

Het gevolg was dat er tot in Zuid-Tirol sneeuwbuien vielen. Van grote hoeveelheden, en aaneengesloten sneeuwval was alleen direct tegen de Oostenrijkse grens sprake, maar de losse sneeuwbuien redden het nog een stuk zuidelijker. Hier boven Meran (Merano) waar het Oudejaarsdag nog +17 graden was door nordföhn, sneeuwde het soms op de toppen. Op de achtergrond zie je het zonnige weer in het zuiden. Tot zo ver kwamen de sneeuwbuien.
Meran (Merano)

En we zagen nog een mooi fenomeen. Dat was te zien in de Franse Alpen in Les Arcs waar de pistedienst dit optische verschijnsel fotografeerde van ijskristallen die het laagstaande zonlicht breken. Je hebt daar wel niet zoveel sneeuw, maar dit is ook genieten.

Bron: pistedienst Les Arcs

Tijdelijk rustiger

Terug naar de actualiteit. Vandaag is het tijdelijk wat rustiger. De ergste sneeuw is voorbij, al kan het vooral in het Salzburgerland en ten oosten daarvan nog licht sneeuwen. In Hinterglemm bijvoorbeeld is het nog net zo grijs. Elders kan de zon even tevoorschijn komen. Dat geldt sowieso voor de Franse en Italiaanse Alpen, alsmede een groot deel van Zwitserland. Het is koud met ook overdag vorst in zowel de dorpen als op de piste. Een aardige wintersportdag dus, maar het lawinegevaar is hoog en nog steeds waait het behoorlijk. Op veel plaatsen geldt ‘stufe’ 4, het op een na hoogste niveau.

Hinterglemm, Salzburgerland

Grote dump op komst

Aan de rust komt vanavond een einde, als de voorbereidingen worden getroffen voor de volgende Oostenrijkse dump. Dat wordt een hele grote die mogelijk drie dagen duurt! De sneeuwval begint vanavond vanuit het oosten al toe te nemen en met wisselende intensiteit breidt die zich morgen over de rest van Oostenrijk uit. Het minste valt in Vorarlberg en aan de zuidkant van de Alpen in Osttirol en Karinthië.

De grote klapper komt echter zaterdag en zondag. Misschien dat het zaterdag 's morgens heel vroeg nog meevalt in de Alpen, maar dan sneeuwt het op de Duitse Autobahnen al volop. Er lijkt dus geen ontkomen aan voor reizigers die zaterdag op pad gaan. Toch zal ik morgen in het video weerbericht hier nog speciaal op ingaan, in de timing kan nog wat veranderen waardoor misschien toch specifieke tips te geven zijn.

Zaterdag sneeuwt het ook flink in Zuid-Duitsland

Grote problemen mogelijk

Zowel zaterdag als zondag sneeuwt het intensief door in vooral Oostenrijk. De verwachte kritische sneeuwhoeveelheden gaan waarschijnlijk wel tot problemen leiden. De oostelijke helft van Zwitserland pikt zeker wat van die sneeuw mee, al blijven de problemen hier waarschijnlijk achterwege. Waar we het in Oostenrijk hebben over 1 tot 2 meter sneeuw, mag Zwitserland blij zijn met een halve meter.

Daarna ook de westalpen?

Maandag stopt de sneeuwval en klaart het eindelijk wat op. Vanaf dan mogen we de ogen eindelijk ook op de Franse Alpen gaan richten. Een volgende oceaanstoring (dinsdag/woensdag) komt waarschijnlijk een stuk westelijker uit waardoor een groter deel van Zwitserland maar ook de noordelijke Franse Alpen zicht hebben op sneeuw. Er worden nog geen hele grote hoeveelheden berekend (zie weermodel hieronder) maar dat kan de komende dagen nog veranderen. Wat opvalt is dat er door sommige modellen opnieuw voor Oostenrijk veel sneeuw wordt berekend.

Kortom spanning genoeg. Morgen in het video weerbericht een laatste update omtrent de grote dump, het reisweer op zaterdag en de vooruitzichten. Het zijn boeiende, maar ook hele gevaarlijke dagen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

BaLin3 januari 2019 · 08:51

Wat een boeiende periode. En blij om te lezen dat er mogelijk in Zwisterland ook sneeuw zit aan te komen. Het heeft nog 1,5 week de tijd om te sneeuwen haha ;)

Iedereen die zaterdag moet reizen, sterkte!

Matthias1233 januari 2019 · 08:52

@Roel hoe zit het eigenlijk met de berekeningen voor het Sauerland? Hier op de site stond er voor afgelopen dagen en ook voor vandaag geen sneeuw op de kaarten terwijl er toch best wel wat sneeuw gevallen is en ook op dit moment sneeuwt het er ook weer behoorlijk. Ook de komende periode staat er hier op wintersport.nl nagenoeg geen neerslag op de kaarten terwijl nagenoeg alle andere weersites wel iedere dag neerslag verwachten komende tijd.

Born to Ride
xrosadanielle3 januari 2019 · 08:53

Erg spannend, vertrekken dinsdag naar de Franse alpen, dus het weerbericht wordt intens gevolgd!

GeJe3 januari 2019 · 09:03

Moet nog 8 weken wachten, maar ik volg ook alles, net als vele denk ik :-)

Roelauteur3 januari 2019 · 09:07

@Matthias123 dat lijkt een resolutiedingetje te zijn. Het weermodel draait voor Sauerland apart van de Alpen. Kleine sneeuwbuitjes (want dat zijn het vandaag en gisteren) lijkt hij niet goed op te pikken. Gaan we naar kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Matthias1233 januari 2019 · 09:10

@Roel thnx voor de uitleg. Is dit dus ook iets waar de komende dagen veelvuldig rekening mee gehouden moet worden?

Born to Ride
Thomas3 januari 2019 · 09:23

@Matthias123 dat lijkt een resolutiedingetje te zijn. Het weermodel draait voor Sauerland apart van de Alpen. Kleine sneeuwbuitjes (want dat zijn het vandaag en gisteren) lijkt hij niet goed op te pikken. Gaan we naar kijken.

Roel op 3 jan 2019 09:07

Ben ook erg benieuwd naar het Sauerland. Weekend van 11 januari tripje naar Willingen gepland staan. Nog niet geboekt… Winterberg is zekerheidje, maar Willingen heeft voorkeur. Maar ben erg benieuwd of er volgende week nog kans op sneeuw is, daar momenteel bijna alles nog is gesloten.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
burtonboy3 januari 2019 · 09:34

Zijn de verkeersproblemen zaterdag vooral voor het vertrekkend verkeer of ook het aankomend?
Aankomend verkeer lijkt mij mee te vallen aangezien het nergens nog vakantie is?

*bericht bewerkt door burtonboy op 03 jan 2019 09:41

R.L.3 januari 2019 · 09:44

Zijn de verkeersproblemen zaterdag vooral voor het vertrekkend verkeer of ook het aankomend?
Aankomend verkeer lijkt mij mee te vallen aangezien het nergens nog vakantie is?

burtonboy op 3 jan 2019 09:34

Volgens mij moeten ze over dezelfde weg…

Rogieradmin3 januari 2019 · 09:45

@burtonboy Omdat veel wegen smal zijn gaat in de bergen het één vaak samen met het ander. Het zal drukker zijn qua uittocht, maar verwacht overal drukte.

Click. Click. Peace
Roelauteur3 januari 2019 · 09:48

@Matthias123 @Thomas vandaag en morgen verwacht ik nog wat sneeuwbuien in het Sauerland. Zaterdag volgt meer aaneengesloten neerslag maar die gaat waarschijnlijk over in regen (iets zachtere lucht). Vanaf dinsdag valt mogelijk meer sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
TD893 januari 2019 · 09:53

Wij vertrekken aankomende zaterdag naar Sölden, dat wordt spannend dus. We zitten te denken om de Fernpass te vermijden en via de Arlbergtunnel te rijden. Nog meer tips voor deze route? We rijden namelijk voor het eerst deze kant op.

Thomas3 januari 2019 · 09:58

@Matthias123 @Thomas vandaag en morgen verwacht ik nog wat sneeuwbuien in het Sauerland. Zaterdag volgt meer aaneengesloten neerslag maar die gaat waarschijnlijk over in regen (iets zachtere lucht). Vanaf dinsdag valt mogelijk meer sneeuw.

Roel op 3 jan 2019 09:48

Beetje nowcasten dus. Rond dinsdag dus maar beslissen.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Alpenfreund3 januari 2019 · 10:00

Antenne Bayern melding deze morgen: verwacthing is dat omgeving München - Rosenheim vanaf vannacht tot in het weekend een goed pak sneeuw krijgt.

Gisteren was de Tauernautobahn (zuidelijk van Salzburg) (Bron: orf.at Salzburg Chronik) een tijd afgelsoten door gestrande vrachtwagens. Dit resulteerde in chaos in de wijde omtrek…alternative routes bv. via Lofer, Saalfelden en Zell am See raakten op een “normale” woensdag al overvol.

Gelet op de uitleg van @Roel is het wellicht niet slecht al vanmiddag/vanavond te vertrekken om redelijk soepel in Oostenrijk (Tirol/Slzbg/Steiermark) aan te komen.

In ieder geval succes en neem de tijd het is ten slotte winter :-).

MfG,

*bericht bewerkt door Alpenfreund op 03 jan 2019 10:01

Mandijtjuh3 januari 2019 · 10:10

Wij vertrekken zaterdagochtend om 6 uur naar Gerlos.
Nog tips?
Sneeuwkettingen zijn getest en zorgen voor genoeg eten en drinken in de auto. En dekens voor de zekerheid.

Jelledm3 januari 2019 · 10:13

Wij vertrekken aankomende zaterdag naar Sölden, dat wordt spannend dus. We zitten te denken om de Fernpass te vermijden en via de Arlbergtunnel te rijden. Nog meer tips voor deze route? We rijden namelijk voor het eerst deze kant op.

TD89 op 3 jan 2019 09:53

Wij gaan ook naar Solden, en ik ga ab-so-luut niet over de fernpass. Heel veel andere opties dan de Arlbergtunnel zijn er volgens mij niet…

Edwin.3 januari 2019 · 10:14

Wij vertrekken zaterdagochtend om 6 uur naar Gerlos.
Nog tips?
Sneeuwkettingen zijn getest en zorgen voor genoeg eten en drinken in de auto. En dekens voor de zekerheid.

Mandijtjuh op 3 jan 2019 10:10

Genoeg benzine en een hoop geduld, lijkt mij :P

Gezien de verwachtingen hoeven mensen zich volgens mij niet af te vragen of ze in de file komen, maar waar die begint en hoelang dat gaat duren ;)

Not all who wander are lost
KimStam3 januari 2019 · 10:22

Wij vertrekken aankomende zaterdag naar Sölden, dat wordt spannend dus. We zitten te denken om de Fernpass te vermijden en via de Arlbergtunnel te rijden. Nog meer tips voor deze route? We rijden namelijk voor het eerst deze kant op.

TD89 op 3 jan 2019 09:53

Ik rijd richting daar altijd via de Arlberg, vind ik een stuk makkelijker en minder file gevoelig dan de Fernpass!

phma3 januari 2019 · 10:24

Wij gaan morgen maar terug naar NL rijden…
Ik heb nu wel genoeg in de sneeuwstormen geskied, dus een dag minder maakt dan ook niet uit, zeker als ik een verkeerschaos kan voor zijn.

Wouterwinter3 januari 2019 · 10:27

Afgelopen zondag terug gekomen van Sölden over de fernpas, alhoewel het nog niet eens erg hard sneeuwde was het er al stapvoets rijden . Er zitten vaak grote mobielhomes op deze route en vooral bergaf rijden die dan maar 30 kmh max. Ik zou bij zware sneeuwval altijd via de arlbergtunnel rijden , bij twijfel kan je altijd de webcams van de fernpass checken

Dennis_tB3 januari 2019 · 10:31

Ik ben blij dat wij pas op 12 januari naar Oostenrijk vertrekken. Kortom nu mag het lekker ff los gaan qua sneeuwen en dan over 9 dagen graag een week lang een zonnetje en een blauw hemel 😃 Maar dat wenst iedereen natuurlijk tijdens zijn/haar vakantie … dus we gaan het wel zien.

Het is elk jaar weer erg leuk om de weerberichten van Roel te volgen … het wordt steeds spannender naarmate je dichter bij je vakantie komt.

flipke3 januari 2019 · 10:36

Hier in Obertauern voor de 2e dag weinig liften open,sneeuwval en harde wind,gisteren de pas naar Obertauern maar gedeeltelijk open.
Word de komende 3 dagen nog veel meer sneeuw verwacht.
Morgen maar vertrekken denk

Jeroenvr3 januari 2019 · 10:38

Wij vertrekken aankomende zaterdag naar Sölden, dat wordt spannend dus. We zitten te denken om de Fernpass te vermijden en via de Arlbergtunnel te rijden. Nog meer tips voor deze route? We rijden namelijk voor het eerst deze kant op.

TD89 op 3 jan 2019 09:53

Wij gaan ook naar Solden, en ik ga ab-so-luut niet over de fernpass. Heel veel andere opties dan de Arlbergtunnel zijn er volgens mij niet…

Jelledm op 3 jan 2019 10:13

Optie kan zijn vrijdag avond vlak voor de Oostenrijkse grens bij Bregenz een hotelletje te nemen en om ca. 7.00 uur weer op pad te gaan. Vooral bij Bludenz waar de autoweg naar 1 baan gaat, is het vaak erg druk.

Jeroen
Jelledm3 januari 2019 · 10:43

Wij vertrekken aankomende zaterdag naar Sölden, dat wordt spannend dus. We zitten te denken om de Fernpass te vermijden en via de Arlbergtunnel te rijden. Nog meer tips voor deze route? We rijden namelijk voor het eerst deze kant op.

TD89 op 3 jan 2019 09:53

Wij gaan ook naar Solden, en ik ga ab-so-luut niet over de fernpass. Heel veel andere opties dan de Arlbergtunnel zijn er volgens mij niet…

Jelledm op 3 jan 2019 10:13

Optie kan zijn vrijdag avond vlak voor de Oostenrijkse grens bij Bregenz een hotelletje te nemen en om ca. 7.00 uur weer op pad te gaan. Vooral bij Bludenz waar de autoweg naar 1 baan gaat, is het vaak erg druk.

Jeroenvr op 3 jan 2019 10:38

Zat ik net naar te kijken :D

Rickh3 januari 2019 · 10:53

Wat een sneeuw. Gaan over een aantal weken naar nassfeld/Hermagor. Daar schijnt al weken geen sneeuw gevallen tezijn. Uit welke hoek moet de sneeuw in deze regio vandaan komen.

Paskal3 januari 2019 · 10:54

@Mandijtjuh, @TD89, @Jelledm,
Als ik dit weekend die kant op zou moeten gaan en ik zou de mogelijkheid hebben dan zou ik gezien de voorspellingen zaterdag en zondag veel km rijden echt mijden en morgen vertrekken en ergens vlakbij de eindbestemming een overnachtingsadres zoeken.
Richting NL zou ik er voor kiezien om uiterlijk vrijdag einde middag te vertrekken en ergens midden in Dld te overnachten.

Fernpass sowieso vermijden want zoals elders te zien stond die gister op een normale weekdag al compleet vast.

Tuurlijk levert die vele sneeuwval de nodige verkeersellende op, maar als vakidioot (ben verkeerskundige) wel mooi om te zien hoe eea gaat verlopen. Aan een ieder die dit weekend op pad gaat: goede reis!

*bericht bewerkt door Paskal op 03 jan 2019 10:58

Roelauteur3 januari 2019 · 10:57

Wat een sneeuw. Gaan over een aantal weken naar nassfeld/Hermagor. Daar schijnt al weken geen sneeuw gevallen tezijn. Uit welke hoek moet de sneeuw in deze regio vandaan komen.

Rickh op 3 jan 2019 10:53

@Rickh uit het zuiden, vanaf de Middellandse Zee.

Voor reisadviezen check ook zeker het stuk van @Rogier https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/443881/autorij-tip…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
KarinKa3 januari 2019 · 10:59

Kijk morgenvroeg uit naar je video bericht, wel alvast voorbereiden vanavond voor vertrek retour NL vanuit Kirchberg vrijdag ipv zaterdag…

Nelis3 januari 2019 · 11:02

@edwin. Ik zou deze tips nog even volgen: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/443881/autorij-tip… - Alvast een goede reis gewenst!

Bergen + Sneeuw = ❤
Pieter2309763 januari 2019 · 11:10

Wat een verschil in val thorens met vorige jaar , storm en sneeuw ,nu harde pistes en veel zon

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.