De aangekondigde dump voor dit weekend is begonnen. Het sneeuwt al in het Salzburgerland en dat gebied breidt zich vandaag en morgen uit over de hele noordelijke helft van Oostenrijk. Er vallen gigantische hoeveelheden sneeuw van 100 tot misschien wel 200 centimeter sneeuw, het meeste in de Kitzbüheler Alpen en ten oosten hiervan. Hierdoor gaan waarschijnlijk grote problemen ontstaan, niet alleen door het lawinegevaar in de bergen maar er is ook een behoorlijke kans dat dorpen van de buitenwereld afgesloten raken of zonder electriciteit komen te zitten (masten / bomen die omvallen). Het contrast met de nog steeds vrij zonnige Franse en Italiaanse Alpen kan bijna niet groter zijn.

Belangrijke waarschuwing

Voor reizigers van/naar Oostenrijk heb ik daarom maar één advies, maak dat je vandaag wegkomt (of aankomt). In Vorarlberg valt er tot morgenochtend nog “relatief” weinig sneeuw, dus daar kun je overwegen morgen heel vroeg te vertrekken. Maar doordat zoveel vakantiegangers tegelijk de skigebieden verlaten (en waarschijnlijk ook extra vroeg vertrekken) hoeft er maar iets te gebeuren en je staat vast. En dan heb ik het nog niet over de ellende die je op de Duitse Autobahnen kunt tegenkomen omdat het daar op de hogergelegen delen ook sneeuwt. De Fernpas is morgen wat mij betreft een no-go. Vertrekken op zondag is ook geen optie omdat het dan nog steeds intensief sneeuwt.

Sneeuw voor de westalpen

Is het daarna dan afgelopen? Na een rustmoment op dinsdag is het nog niet gedaan. Vanuit het noordwesten klapt een nieuwe storing op de Alpen en dan gaat het opnieuw sneeuwen in Oostenrijk. Maar eindelijk komen dan ook het westen van Zwitserland en Frankrijk aan de beurt voor verse sneeuw. Mogelijk slaat dit later in de week over op Italië. Daarover binnenkort meer. Nu eerst de gebeurtenissen in Oostenrijk afwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg4 januari 2019 · 10:25

Terechte waarschuwingen!
https://www.br.de/nachrichten/bayern/wetter-und-verkehr-schn…
Ook maar best rekening houden met lawines!

*bericht bewerkt door bartvwg op 04 jan 2019 10:25

Patrick714 januari 2019 · 10:29

Spectaculair! Nu maar hopen dat ons vliegtuig zondagochtend kan landen op Innsbruck en de taxi ons naar Serfaus kan brengen.

Piste riderrrrr
Patrick714 januari 2019 · 10:29

B179 Fernpassstraße

Betreff: Abreise ab Morgen Samstag

Laut Radio Ö3 sind in Teilen Tirols von 40 cm bis 150 cm möglich. Das heisst das auf unserer Strecke in Richtung Deutschland in etwa wieder Chaos herrscht. Nehmt genug zu Essen und zu Trinken mit falls das Eintreffen sollte.

Hier könnt ihr Euch selbst ein Bild über Webcams der gesamten Fernpass Strecke machen

https://www.tirol.gv.at/…/strassenbau-und-str…/webcams/b179/…

Mfg Stauadmin

Piste riderrrrr
bartvwg4 januari 2019 · 10:32
Shane4 januari 2019 · 10:33

Gaat de wind nog een rol spelen @Roel? Die lijkt toch weer aardig aan te trekken.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Jeffrey.4 januari 2019 · 10:37

Dat word een mooie uitdaging voor de reizigers! helaas zit ik thuis achter de webcam.

Seriously snow addicted family!
bartvwg4 januari 2019 · 10:39

Iemand de Tauernautobahn op? Grote kans op Sperre.
https://salzburg.orf.at/news/stories/2956794/

Lein4 januari 2019 · 10:43

Hm, heel fijn al die waarschuwingen dat je morgen echt niet de weg op moet gaan, maar als je met de bus gaat heb je weinig keus. Ik ben heel benieuwd wat we vannacht en morgen gaan meemaken onderweg naar de Dolomieten! Vanuit professioneel oogpunt vind ik het wel interessant (ik werk in de rampenbestrijding), maar ik hoop voor iedereen dat het toch mee zal vallen…

Filip4 januari 2019 · 10:44

Wij zouden maandag willen vertrekken maar weten nog niet waar naartoe ?
Ofwel is er te weinig sneeuw in Frankrijk en Italië ofwel te veel in Oostenrijk.
Wat zou jij ons adviseren ?

R.L.4 januari 2019 · 10:44

Pffff, wat een vooruitzichten zeg, als dat maar allemaal goed gaat…

Moet ook nog zien of we kunnen landen zondag morgen op Innsbruck, maar de tocht met de taxi naar Arlberg is misschien nog wel de grootste uitdaging.

SanderB4 januari 2019 · 10:45

Sterkte aan alle reizigers!

@Roel
Tip:
Je kan de microfoon beter wat lager plaatsen. Je hoort nu erg veel keelgeluid omdat de microfoon tegen je keel aan zit.

Edwin.4 januari 2019 · 10:46

Ik denk dat mensen hier in ieder geval niet meer hoeven te vragen wat ze het beste kunnen doen of hoe laat/wanneer ze moeten gaan reizen. Je had al onderweg moeten zijn of je kunt beter niet meer gaan ;). Ik denk dat het echt dikke chaos en wanorde gaat worden. Zoveel sneeuw over een best wel groot gebied levert sowieso problemen op. Er zullen genoeg mensen toch wel gaan rijden of eigenwijs zijn, dus de vraag is niet of maar wanneer en hoe lang dat dan gaat duren. Er worden nu al zoveel waarschuwingen gegeven door de Oostenrijkers en Duitsers. Ook meer landinwaarts in Duitsland en richting Schwarzwald.

Oberbayern droht am Wochenende ein Schneechaos. Die Deutsche Bahn warnt bereits auf ihren Anzeigetafeln, wie etwa in München: “Ab Freitagabend sind in Bayern Beeinträchtigungen im Bahnverkehr aufgrund Wintereinbruch möglich”. Auch auf den Straßen wird es durch den Rückreiseverkehr der Weihnachtsferien sehr problematisch. In den Alpen werden Schneeketten benötigt.

Ursache des Wintereinbruchs ist Tief André. Es bringt den südlichen und östlichen Mittelgebirgen sowie besonders Oberbayern samt München bis Sonntagabend sehr viel Schnee. Oberhalb von rund 500 Meter Höhe können im Nordschwarzwald, auf der Schwäbischen Alb, im Erzgebirge, im Bayerischen Wald und im Alpenvorland 20 bis 50 Zentimeter, in den Bayerischen Alpen bis ein Meter Schnee fallen.

Auf der Alpennordseite steigt die Lawinengefahr weiter an und erreicht oberhalb der Waldgrenze regional die Stufe 4 von 5. Selbst die höchste Gefahrenstufe ist in den nächsten Tagen wahrscheinlich und auch nächste Woche ist bei weiteren Schneefällen keine Entspannung in Sicht. Schneeketten sind dringend erforderlich, einige Straßensperrungen unvermeidlich.

Not all who wander are lost
Joja4 januari 2019 · 10:47

Zoals ieder jaar kiezen we in de kerstperiode om 1 of 2 dagen voor de meute te vertrekken ,zoek een accomodatie waar ze flexibel in aankomst&vertrekdata zijn …
Wij zijn net vertrokken vanuit een ijskoud Italië, Reschensee begint nu echt dicht te vriezen… het zonnetje hebben we al achter ons gelaten evenals onze vrienden die eigenlijk nog 2 nachten geboekt hebben. Hoop van ganser harte dat zij morgen of zondag ook veilig “heim” komen,evenals vele anderen! 10 dagen genoten , ook weer fijn om vanavond thuis te zijn ( al denken de mannen in de auto hier anders over ). Team wintersporters bedankt voor jullie updates iedere keer weer !

*bericht bewerkt door Joja op 04 jan 2019 10:51

Reuver4 januari 2019 · 10:48

Goedemorgen,
Zijn er nog tips hoe je het beste naar Val Gardena kunt rijden?

GeJe4 januari 2019 · 10:54

Mooi man, van een afstandje :-)
Succes degene die op pad gaan !

Sander-Maurits4 januari 2019 · 11:01

Wij kunnen helaas pas eind van de middag vertrekken. Proberen om voorbij Frankfurt te komen en daar te overnachten. Zaterdag ochtend vroeg dan door naar Fiss. We gaan het meemaken.😬😬❄️❄️

Paskal4 januari 2019 · 11:02

@Roel: duidelijke video-boodschap en nu maar hopen dat velen dit advies op gaan volgen!

Als vakidioot ga ik morgen maar eens regelmatig de webcams en Stau-info her en der checken :)

Tiny-M4 januari 2019 · 11:02

Hoop toch voor degenen die reizen dat het nog een beetje te doen is qua rijden.

Zelf vooral interesse in noord/west Alpen, valt me alleen op dat de weerberichten op de skigebied pagina nog niet zijn geüpdate vandaag. Zag op sommige andere sites ongeveer een halve meter op woensdag. Dat zou echt top zijn, hard nodig daar!

Patrick714 januari 2019 · 11:03

Je link werkt niet @Patrick71 ;)
Deze wel: https://www.tirol.gv.at/verkehr/strassenbau-und-strassenerha…

bartvwg op 4 jan 2019 10:32

Thanks

Piste riderrrrr
Patrick714 januari 2019 · 11:05

Pffff, wat een vooruitzichten zeg, als dat maar allemaal goed gaat…

Moet ook nog zien of we kunnen landen zondag morgen op Innsbruck, maar de tocht met de taxi naar Arlberg is misschien nog wel de grootste uitdaging.

R.L. op 4 jan 2019 10:44

Wij inderdaad ook…

Piste riderrrrr
japser4 januari 2019 · 11:06

Wij zouden maandag willen vertrekken maar weten nog niet waar naartoe ?
Ofwel is er te weinig sneeuw in Frankrijk en Italië ofwel te veel in Oostenrijk.
Wat zou jij ons adviseren ?

Filip op 4 jan 2019 10:44

ergens er tussen dan maar ;-)
Zwitserland?

Shane4 januari 2019 · 11:07

Gewoon doorrijden @Sander-Maurits. Dan maar een paar uurtjes in de auto uitzitten o.i.d. Frankfurt heeft echt geen enkele zin. 2 jonge gasten toch?

*bericht bewerkt door Shane op 04 jan 2019 11:07

I can stick uphill ice, on my saucer...
Roelauteur4 januari 2019 · 11:24

Wij zouden maandag willen vertrekken maar weten nog niet waar naartoe ?
Ofwel is er te weinig sneeuw in Frankrijk en Italië ofwel te veel in Oostenrijk.
Wat zou jij ons adviseren ?

Filip op 4 jan 2019 10:44

Zwitserland of Italië. In de Dolomieten kan wat sneeuw vanuit Oostenrijk overwaaien en zijn de pistes meestal perfect, ook bij weinig sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Joko4 januari 2019 · 11:25

Hoi Roel, wij volgen je advies op en rijden nu zsm weg, zal rond de middag worden. Heb jij nog tips qua route richting Fieberbrunn ivm het weer? Alvast bedankt!

maartjek4 januari 2019 · 11:26

Hoe zit het op de weg richting het Sauerland morgen? In Winterberg wordt regen voorspeld en mijn aanname is dus dat het daar wel mee zal vallen…

AnnetHH4 januari 2019 · 11:28

Vanmorgen 5 uur vertrokken uit omgeving Obertauern. Al flink besneeuwde wegen, soms met windvlagen zonder goed zicht, dus veelal max 80 km/u en waarschuwingen aangegeven. Tot in Zuid-Duitsland witte wegen maar toch aardig doorgereden vanwege weinig verkeer. Een veilige reis voor iedereen die nog aankomt of vertrekt!

JcJay4 januari 2019 · 11:32

Ik pak de trein wel

Edwin.4 januari 2019 · 11:34

Schnee-Chaos: Tauernautobahn wird heute gesperrt
Tauernautobahn in Salzburg am Nachmittag gesperrt - Asfinag führt Lawinensprengung durch.
Um einen Lawinenabgang auf die Tauernautobahn A10 vorzubeugen, wird die Asfinag am Freitagnachmittag bei Flachau im Pongau eine kontrollierte Sprengung durchführen. Die Autobahn wird deshalb heute ab 13.30 Uhr für rund eine Stunde gesperrt werden, teilte die Gesellschaft am Vormittag mit. Die Sprengung erfolge aus Gründen der Verkehrssicherheit. Am Samstag steht Urlauber-Schichtwechsel an.

Die Asfinag hat sich dabei mit der örtlichen Lawinenkommission abgesprochen. Richtung Süden wird der Verkehr bei der Einhausung Flachau angehalten, Richtung Salzburg beim Parkplatz Krottendorf. Gesprengt werden soll die Lawine um 14.00 Uhr.

Not all who wander are lost
Edwin.4 januari 2019 · 11:40

Tirols Wetter und Infodienst
8 minuten ·
⚠️+++ WARNUNG AN ALLE AUTOFAHRER +++⚠️

Da Morgen Samstag bekanntlich An und Abreiseverkehr herrscht im Stauland Tirol und morgen Samstag die Stärksten Niederschläge fallen gibt’s eine Warnung ….
Wer nicht unbedingt fahren muss soll zuhause bleiben !!!

Warnung gilt für den Fernpass das Achenseegebiet bis Wiesing das Zillertal und das Gesamte Unterland !!! Gerlospass wurde bereits gesperrt !!

Auf vielen Straßen wird morgen #NICHTS mehr gehen besonders auf der Fernpassstraße aber auch m Bereich Achensee und Zillertal und im Unterland Kufstein Kitzbühel …. daher ist es empfehlenswert Getränke ( Warm ) und etwas zu essen mitzunehmen aber auch Decken können empfehlenswert sein … da man möglicherweise für mehrere stunden stehen wird !!!

Updates folgen !!

Not all who wander are lost
Kars19854 januari 2019 · 11:43

Vanmorgen om 9:30 uur maar vast gaan rijden richting Alta Badia ipv morgenvroeg. Gezien de berichten maar via Vorarlberg richting de Dolomieten.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.