Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Liveblog: sneeuwchaos in Oostenrijk, 4-6 januari 2019

Roel op 04 januari 2019· 268 reacties

Het is in dit eerste weekend van januari helemaal losgegaan in Oostenrijk. In drie dagen tijd is er 1 tot 2 meter sneeuw gevallen nadat er vorige week al zoveel sneeuw was gevallen. Met de update van Henri uit Ofterschwang stoppen we dit topic nu. Ik wil iedereen welgemeend bedanken voor zijn/haar bijdragen en reacties. We zijn op een recordaantal van 260 reacties uitgekomen, helemaal top. In het bijzonder dank ik mijn plaatsgenoot en buschauffeur Roland van Helden voor zijn updates uit de buurt van Sankt Johann Alpendorf, en Elly Straathof en Peter Pos vanuit (het extreem sneeuwrijke) Dienten!

Maandag 7 januari, 13.30 uur

Op steeds meer plaatsen zien we wat zonnestraaltes. Henri zit op dit moment in Ofterschwang, in het skigebied Hörnerdörfer in Zuid-Duitsland waar de condities schitterend zijn.

Ofterschwang (D)

Ook in het Kleinwalsertal ziet het er nu prachtig uit.

Maandag 7 januari, 11.45 uur

Een nieuwe update van onze buschauffeur Roland van Helden vanuit het Salzburgerland waar het opnieuw gesneeuwd heeft. Morgen probeert hij met de scholieren naar huis te vertrekken.

Zondag 6 januari, 18.00 uur

Het is dan toch gebeurd. Bij een lawine ongeluk in het skigebied Diedamskopf in Vorarlberg is een 26-jarige man om het leven gekomen. In off-piste terrein 500 meter onder het middelstation is hij door een lawine overvallen. Over de toedracht is verder nog niks bekend. Later vanmiddag kwam er ook in Damüls een lawine naar beneden die een slachtoffer meesleurde. Deze persoon is in kritische toestand naar het ziekenhuis gebracht. Op uitgebreide schaal heerst lawineniveau 4.

Update 18.45u: de persoon in Damüls is ook overleden

Zondag 6 januari, 17.00 uur

Terwijl Saalbach en Hinterglemm weer toegankelijk zijn heb ik nog wat foto’s toegestuurd gekregen uit Dienten en Kirchberg. Elly Straathof meldt vanuit Dienten dat de verbinding naar Maria Alm en Mühlbach dicht was. Zo ziet het Almhaus er nu uit.

En nog meer extreme beelden:Mühlbach am Hochkönig, via FB Hochkönig (foto: Thomas Leitner)

Vanuit Kirchberg meldt Gijs Dinghs eveneens sneeuw, sneeuw en nogeens sneeuw. Veel liften en pistes zijn dicht.

Gesloten liften en pistes in Kirchberg

Weinig zicht

Zondag 6 januari, 14.15 uur

Saalbach en Hinterglemm blijven voorlopig onbereikbaar. Het lawinegevaar is te groot. Ook Zauchensee is niet meer bereikbaar, maar hier wordt de weg tussen 16.00 en 18.00 uur tijdelijk opengesteld om vakantiegangers toe te laten / te laten vertrekken.

Niemand kan Hinterglemm voorlopig in of uit

Wie denkt met de trein beter af te zijn komt bedrogen uit, althans op bepaalde trajecten. De verbinding Hochfilzen - Saalfelden blijft als gevolg van omgevallen bomen bij Leogang tot morgenmiddag gestremd. Ook het traject Aigen im Ennstal - Schladming is geblokkeerd. Omdat het iets warmer is geworden wordt de sneeuw zwaarder en kunnen bomen op meer plaatsen gaan omvallen op spoorwegen, elektriciteitskabels en wegen.

Zondag 6 januari, 12.30 uur

In Filzmoos zijn ze de daken aan het schoonvegen. Check dit ongelooflijke beeld dat ik via Marco Kaschuba binnenkreeg:

Menshoge sneeuw op de daken van Filzmoos (foto: Marco Kaschuba)

In Leogang hebben vanochtend 300 mensen vier uur lang vastgezeten in een trein. De ÖBB Nightjet, een internationale nachttrein, kwam vast te staan nadat er een boom op een hoogspanningsleiding was gevallen.

Niederösterreich zitten op dit moment 800 mensen zonder stroom. Vanmorgen waren dat er zelfs 8000 nadat bomen en elektriciteitsmasten waren omgewaaid of afgebroken door de sneeuwlast. In Oberösterreich zitten nog 4000 mensen zonder stroom. Axamer Lizum is nu afgesloten van de buitenwereld. Vanmorgen is ook korte tijd de Fernpas afgesloten geweest door lawinegevaar. Inmiddels rijdt het daar weer.

Zondag 6 januari, 12.20 uur

In Dienten krijgen ze de sneeuw nu bijna niet meer weg. Peter Pos meldt:

Eerst dumpten ze alles in het beekje. Maar die is geloof ik dichtgevroren door al die sneeuw. Nu rijden er vrachtwagens af en aan om alles af te voeren. En ik begreep uit betrouwbare bron dat er nog zoveel sneeuw aan gaat komen 🙂

De berg sneeuw voor zijn huis is ca. 4 meter

Zondag 6 januari, 10.30 uur

In het Salzburgerland heeft het weer de hele nacht doorgesneeuwd. Buschauffeur Roland van Helden die met een bus scholieren op pad is praat ons weer even bij vanuit het dorpje Boden, vlakbij Sankt Johann Alpendorf.

Zondag 6 januari, 8.15 uur

De situatie is er zondagochtend 8.15 uur nog niet beter op geworden. Een overzicht van de actuele afsluitingen in en naar de skigebieden:

Check de ontwikkelingen van deze (en eventuele nieuwe) afsluitingen op de site van ÖAMTC.

Zaterdag 5 januari, 23.00 uur

Het is intussen bijna 23.00 uur en het gaat nog steeds stapvoets op de Fernpas. Veel sneeuw nog op de rijbaan.

Zaterdag 5 januari, 21.30 uur

Onze buschauffeur Roland van Helden uit Horst heeft vanavond een nieuw filmpje doorgestuurd. Hij zit met een bus scholieren in de buurt van Sankt Johann Alpendorf, waar het de hele dag heeft doorgesneeuwd. De verwondering is in zijn stem te horen. Zelfs zodanig dat hij hem per ongeluk in het dialect heeft opgenomen maar het is duidelijk wat hij bedoelt.

Daarnaast bereiken ons de meest bizarre beelden, zoals dit vee in

jk kopje onder.

Zaterdag 5 januari, 19.30 uur

Intussen nog meer indrukwekkende beelden vanuit Dienten, Salzburgerland. Elly Straathof zit ook in dit onder de sneeuw bedolven dorpje. Ze schrijft:

De hele B164 is afgesloten, in het dorp is de brandweer druk bezig met sneeuwruimen en de weg toegankelijk te krijgen. Ze kunnen de sneeuw bijna niet kwijt, Firma Haider is druk met de daken om alle overhangende sneeuw eraf te halen. Liften gingen na 11 uur niet meer in Dienten, te veel wind, Mühlbach ook alles dicht. In Maria Alm waren de liften grotendeels wel open.Het tuinhek staat 120/130 hoog, op de foto zie je een auto nog net op de weg

Zaterdag 5 januari, 17.40 uur

De situatie wordt langzaam nijpender. Obertauern is niet meer bereikbaar doordat de doorgaande weg aan twee kanten is afgesloten vanwege lawinegevaar. Saalbach-Hinterglemm is vanaf vanavond 19.00 uur afgesloten van de buitenwereld. Bij de ingang van het dal bij Maishofen dreigt een lawine omlaag te komen. Ook Kühtai is vanuit Oetz niet meer bereikbaar.

Intussen worden ook de beelden natuurlijk mooier en indrukwekkender. En vannacht en morgen sneeuwt het gewoon verder. Deze tweet komt uit de Zillertal Arena

Zaterdag 5 januari, 14.50 uur

In Dienten moet op last van de burgemeester overhangende sneeuw van de daken worden verwijderd. Ook bij Peter Pos zelf. Hij filmde het. Eronder een foto van hoe het er eerst uitzag:

Hoe het er van tevoren uitzag (foto: Peter Pos)

Zaterdag 5 januari, 13.30 uur

Ook steeds meer ‘Sperren’ en kettingsymbooltjes op de site van de Oostenrijkse ÖAMTC. De Fernpas is nog open maar het is bijna klaar zo lijkt het.


Fernpas, 13.30 uur

Zaterdag 5 januari, 13.00 uur

Het begint op steeds meer plaatsen te stormen en het is harder gaan sneeuwen. Niet alleen Alpendorf heeft liften gesloten maar ook in Dienten zijn de liften iets voor 12.00 uur dichtgegaan. Peter Pos stuurt deze foto.

Gesloten liften in Dienten am Hochkönig

Zaterdag 5 januari, 11.30 uur

Buschauffeur Roland van Helden uit mijn woonplaats Horst zit dit weekend met een groep scholieren van het Dendron College in het Salzburgerland. Iedere dag moet hij de scholieren vanuit het dorpje Boden/Mitterstein de berg af naar het skigebied van Sankt Johann Alpendorf brengen. Vandaag werden de kinderen op een andere manier gebracht. Hij stuurde dit filmpje door.

Update 12.30 uur: de groep scholieren is alweer terug. Alpendorf heeft de pistes gesloten.

Zaterdag 5 januari, 10.50 uur

Op het vliegveld van Innsbruck is door de sneeuwval maar zeer beperkt vliegverkeer mogelijk. Er zijn grote vertragingen.

Zaterdag 5 januari, 9.30 uur

De Gerlospas is opnieuw dicht door lawinegevaar. Op dit moment geen verkeer mogelijk tussen Gerlos en Königsleiten.


Zaterdag 5 januari, 9.00 uur

Op de Fernpas rijdt het nog. Alhoewel dit is verdacht:

Ten zuiden van de pas

En zo ziet het eruit ten noorden van de pas, richting Reutte

Zaterdag 5 januari, 7.45 uur

De weg tussen Hinterthal en Dienten am Hochkönig (Filzensattel) is nu ook afgesloten vanwege lawinegevaar. Dienten is hierdoor alleen nog bereikbaar via Lend (vanuit het zuiden).

Het radarbeeld laat zien dat het in Zuid-Duitsland sneeuwt. De situatie op de Autobahnen verslechtert nu snel. Dit trekt de komende uren naar Oostenrijk waar het aanhoudend zwaar gaat sneeuwen.

Vrijdag 4 januari, 22.30 uur

Het sneeuwt op dit moment het hardst in de oostelijke provincies. In de Steiermark zijn vlakbij het skigebied Riesneralm meerdere dorpjes van de buitenwereld afgesneden. Het betreft de dorpen Mößna, Fleiss en St. Nikolai im Sölktal waar volgens de ORF 580 mensen vastzitten. Ook het skigebied Planneralm - Donnersbach is niet bereikbaar. In het skigebied Hochkönig wordt het sneeuwdek ook dikker en dikker. Peter Pos stuurde deze auto door vanuit Dienten.

Dienten am Hochkönig vanavond

Vrijdag 4 januari, 20.30 uur

De wegsituatie om 20.30 uur

Vandaag zijn de eerste wegen al afgesloten. Nadat de Tauernautobahn A10 bij Flachau tijdelijk was afgesloten om lawines te kunnen triggeren is ook de Gerlospas tijdelijk afgesloten geweest door een lawine. Inmiddels is die weg weer open maar alleen begaanbaar met sneeuwkettingen. Een kettingplicht geldt ook op de Pass Thurn Strasse en de weg tussen Fieberbrunn en Saalfelden. De weg tussen Mühlbach am Hochkönig en Dienten is nog steeds helemaal afgesloten vanwege lawinegevaar. De Fernpas is voorlopig nog open, de meeste sneeuw valt tot nu toe zoals verwacht wat oostelijker.

Vandaag verlieten veel wintersporters al hun accommodatie, uit voorzorg voor wat er gaat komen. Dit filmpje is vandaag gemaakt in

r

Het politiebureau van Obertauern (bron: Polizei Salzburg)

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jetse4 januari 2019 · 21:00

In Nauders is het voorlopig nog rustig. Het is hier de afgelopen dagen prima weer geweest. We zouden eigenlijk zaterdagavond naar huis gaan rijden. Hebben een nachtje extra geboekt en kijken zondag wel hoe het er voor staat op de wegen.

Drikus4 januari 2019 · 21:05

Op sneeuwhoogte zag ik dat het wat minder lijkt te worden. Klopt dat Roel?

HansGrunn4 januari 2019 · 21:25

Vanmiddag halverwege de middag nog goed begaanbare wegen rond Maria Alm, Saalfelden, Kirchdorf im Tirol en Kössen. Autobahn een en al Stockende Verkehr tot ver voorbij Nürnberg. Blij dat wij het veilige hazenpad nog gekozen hebben. Ellende zal louter erger worden. De verkeersradio meldt ook een hoop files en ongelukken.

*bericht bewerkt door HansGrunn op 04 jan 2019 21:25

Jelledm4 januari 2019 · 21:45

Ik ben eerder gaan rijden en zojuist aangekomen in Bregenz waar we overnachten. Geen problemen onderweg. Morgenochtend vroeg weg richting Sölden.

RobertvdK4 januari 2019 · 21:51

Morgen vanuit Nederland rustig richting Oostenrijk. Pas vanaf maandag gepland om in Sölden te zijn. Dus afhankelijk van weer rijden we op ons gemak richting pistes. Wanneer verkeer/weer het niet meer toelaat verlaten we de snelweg en pakken een hotel. Via https://autobahn-guide.com is er altijd wat te vinden. Neem je tijd en ga goed voorbereid weg. En dan vanaf maandag de verse sneeuw in!!! Goede reis allemaal.

Roelauteur4 januari 2019 · 22:24

@Drikus hoe bedoel je minder? De sneeuw valt volgens de laatste berekeningen tot morgenvroeg met wisselende intensiteit, vooral in het Salzburgerland en ten oosten daarvan. Daarna gaat het los zoals de modellen vanmorgen al aangaven. De berekende hoeveelheden zijn nog hetzelfde.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Drikus4 januari 2019 · 22:28

@Roel
Nu inderdaad weer wel. Een uurtje geleden gaf de app van sneeuwhoogte veel minder aan. Vandaar dat ik het je vroeg.
Dank voor je antwoord.

Nelis4 januari 2019 · 22:36

. Laat maar 😉

*bericht bewerkt door Nelis op 04 jan 2019 22:42

Bergen + Sneeuw = ❤
mirriepeer4 januari 2019 · 23:39

18.30 uur vertrokken uit Grossarl, na Munchen gaat het steeds beter. Rond Salzburg hadden we veel sneeuw op de weg. Gem. Snelheid daar 50 km per uur.
Veilige reis allemaal!

Purbo4 januari 2019 · 23:44

Wij zijn nu onderweg naar Westendorf, net bij Arnhem de grens over. Eerder vertrekken was helaas geen optie, geen overnachting gepland. Benieuwd wat we gaan mee maken onderweg. Dekens, proviand, scheppen, kettingen, etc hebben we allemaal mee. We gaan t zien!

Snow705 januari 2019 · 01:00

Wij ook iets vroeger vertrokken (naar huis) dan gepland.
Vanmiddag nog tot 14h geskied in Montafon, en om 15h30 in de auto naar huis, nabij Leuven.
Langs CH gereden (Winterthur) om de drukte rond Memmingen en Ulm te vermijden. Vervolgens nabij Singen de DE grens over, dan naar Stuttgart, Karlsruhe, Koblenz, …

Ging best vlot.
Op 8,5 uur thuis (850km).
Onderweg wel wat sneeuw gehad, maar wel enkel smeltende sneeuw.
Rond 23u hoorde ik op verkeersinfo van SWR3 dat in Swäben de sneeuwregen aanvriest.

Onze tocht ging dus vlot.

@Roel
Bedankt voor de duidelijke boodschappen vanmorgen en eerder deze week. Hier hadden we veel aan!

Chonn5 januari 2019 · 01:02

Wij zijn vanmiddag om 15.50 vertrokken uit Sölden en hebben de Bregenz route genomen i.p.v. de Fernpas. Afgezien van wat drukte en daardoor vertraging verliep de reis voorspoedig (912 km in ca. 9,5 uur incl. pauzes en vertraging). Alleen wat lichte regen (en veel wind tegen) gehad. Zodirect om 01.10 thuis het bedje inkruipen in Arnhem. Voor de rest die nog gaan of teruggaan, goede en veilige reis!

*bericht bewerkt door Chonn op 05 jan 2019 01:05

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Sneeuwfreak5 januari 2019 · 02:18

Wij zijn onderweg! Om 11 uur weg gereden vanuit den bosch onderweg naar Schaldming. Nu bijna bij Karlsruhe. Tot zover rustig op de weg en tussen de 2 en 4 graden boven 0. Weet iemand waar we de actuele situatie kunnen zien over afgesloten wegen in Oostenrijk?

PimBressers5 januari 2019 · 02:22

@sneeuwfreak de site van oamtc geeft dit vrij goed weer

Lein5 januari 2019 · 04:39

Wij zitten nu iets boven Munchen. Het sneeuwt licht en waait stevig, maar so far so good, we kunnen aardig doorrijden. Hoop dat dat in Oostenrijk zo blijft maar ik ben benieuwd…

Lein5 januari 2019 · 05:22

Dat had ik niet moeten zeggen, nu rijden we al 40 minuten erg langzaam…🙄

KirstenDeLaet5 januari 2019 · 05:29

Dat had ik niet moeten zeggen, nu rijden we al 40 minuten erg langzaam…🙄

Lein op 5 jan 2019 05:22

Maakt toch niet uit? Beter heel langzaam en veilig toekomen dan snel en ongelukken halen.
Je bent op vakantie, geniet van iedere seconde!

Alvast veel plezier en geniet ervan!

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Josanne5 januari 2019 · 05:59

Om 5.15 uit Silbertal (Montafon) vertrokken. De wegen zijn schoon en het is nog droog. Om 6 uur bijna bij Bregenz. Gisteren nog een heerlijke skidag gehad! Droog met een ijzig zonnetje.

Bas765 januari 2019 · 06:02

Net de standaardroute genomen van Utrecht naar Wildschonau (Tirol). Eerst Koblenz dan richting A3. Alles tot aan München prima te rijden. Na München meestal de linkerbaan niet goed te doen. Maar wel rechts en midden. In Oostenrijk minder goed geveegd. Via Kufstein en Worgl bij Auffach aangekomen. Laatste stuk moest ik de sneeuwkettingen omleggen voor steil afdalinkje. 20.30 vertrokken en 5.45 aangekomen, met voldoende plas en koffieshops. Tot nu toe dus goed te doen Noord Tirol! Veel skispass allemaal en behouden reis.

Bas765 januari 2019 · 06:05

Wij zitten nu iets boven Munchen. Het sneeuwt licht en waait stevig, maar so far so good, we kunnen aardig doorrijden. Hoop dat dat in Oostenrijk zo blijft maar ik ben benieuwd…

Lein op 5 jan 2019 04:39

weet niet waar je heen gaat maar wegen goed te doen bij kufstein en worgl wilder kaiser wildschonau en ziller. Matige sneeuwval goed te doen

mirriepeer5 januari 2019 · 06:15

18.30 uur vertrokken uit Grossarl, na Munchen gaat het steeds beter. Rond Salzburg hadden we veel sneeuw op de weg. Gem. Snelheid daar 50 km per uur.
Veilige reis allemaal!

mirriepeer op 4 jan 2019 23:39
mirriepeer5 januari 2019 · 06:17

En inmiddels thuis!
@Roel bedankt voor alle weerberichten. We hadden een voorspoedige reis!

Nelis5 januari 2019 · 07:25

“De reis is ook vakantie” zeggen vrienden van mij altijd gekscherend. Maar het is wel waar. Goede reis allemaal! 🤞

Bergen + Sneeuw = ❤
Lein5 januari 2019 · 07:51

Uitzicht op de Brennerpas. Die er verrassend goed bij ligt, op wat langzaam rijden bij Munchen na verder geen vertraging!

Bart145 januari 2019 · 07:57

De A9 zo’n 60 km voor München is nog behoorlijk schoon, verkeer begint wel wat op te stropen

andrique5 januari 2019 · 08:21

Om 2 uur vertrokken uit de Dolomieten. Goed gegaan via Innsbruck en Bregenz. Memmingen en Ulm ook goed. Nu bij Stuttgart flinke sneeuw en slechte weg! Langzaam rijdend (80) verkeer.

Josanne5 januari 2019 · 08:22

Om 2 uur vertrokken uit de Dolomieten. Goed gegaan via Innsbruck en Bregenz. Memmingen en Ulm ook goed. Nu bij Stuttgart flinke sneeuw en slechte weg! Langzaam rijdend (80) verkeer.

andrique op 5 jan 2019 08:21

Daar zitten wij nu ook, na Stuttgart rijdt het wel weer aardig door

Arihil5 januari 2019 · 08:38

https://www.asfinag.at/verkehr/webcams/?tabActive=favorites…

Dit is wel een leuke site, webcam van de A en B wegen. In Oostenrijk

Puckster5 januari 2019 · 08:43

Wij vertrekken vanavond (20.00) met de bus terug naar Nederland vanuit Gerlos. Tenminste zo is de planning. Het sneeuwt hier al sinds gisteren flink!

Nelis5 januari 2019 · 08:52

Op de Fernpass begint nu ook aardig wat sneeuw te blijven liggen…

Bergen + Sneeuw = ❤

Plaats een reactie