Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wordt Tromsø de nieuwe bestemming voor een complete wintersportervaring?

Henri op 16 januari 2019· 7 reacties

Het geplande nieuwe skigebied (bron: FB Arctic Center)

Onlangs werd het bekend dat de Noorse stad Tromsø een flinke stap dichter bij de realisatie van een tweede skigebied is gekomen. Aangezien skivakanties in deze regio van Noorwegen vrij onbekend zijn voor ons, heb ik uitgezocht wat hier in het hoge noorden gaat gebeuren. Ik ben vorige winter op verkenning gegaan in Tromsø en heb een dag kunnen skiën op de hellingen waar naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een nieuw skigebied wordt aangelegd.

De stad Tromsø

Het project

Op dit moment ligt in de wijk Kroken aan de oostkant van de stad al een klein skigebied maar met de komst van het Arctic Center in Tromsø zal de stad een tweede skigebied krijgen. Het Arctic Center project is gestart door ondernemer Jarle Lauritsen, die een conferentiecentrum met hotel in Håkøybotn op het eiland Kvaløya ten westen van Tromsø wilde bouwen. In de jaren daarna is het project uitgebreid wat uiteindelijk moet leiden tot een vier-seizoenen resort inclusief vakantiehuizen en een skigebied met afdalingen op de oostflank van de Lille Blåmannen (844 meter hoog) die voldoen aan de FIS-standaarden. Het Noorse Alpineskiteam is zelfs met een delegatie naar Tromsø gevlogen om de geplande afdalingen te testen. Allemaal kwamen ze tot de conclusie dat de hellingen ook geschikt zijn voor wedstrijdskiërs.

Het nieuwe skigebied ligt aan de westkant van Tromsø (norgeskart.no)

Een overzichtskaartje van het Arctic Center project (FB Arctic Center)

Al in 1986 is er door de projectleiders een nieuw bestemmingsplan ingediend. Dit werd goedgekeurd door de gemeente Tromsø en het Ministerie van Milieu. Doordat er vertraging was opgelopen bij de toestemming om op het aangewezen gebied uit het bestemmingsplan te mogen bouwen, lukte het niet investeerders aan te trekken en lag het project stil. Tussen 2005 en 2008 heeft de gemeente Tromsø een nieuw bestemmingsplan goedgekeurd. Na nieuw onderzoek heeft uiteindelijk ook het Ministerie van Milieu het plan in 2008 goedgekeurd. Het nieuwe plan lijkt nu wel investeerders aan te trekken, mede doordat de gemeente vorig jaar met de grondeigenaren tot een overeenkomst is gekomen om het gebied te mogen gebruiken. Hieronder heb ik een pistekaartje geschetst op een foto die ik vanuit het vliegtuig heb kunnen maken. Het filmpje toont het project in het kort.

Een pistekaartje van de eerste bouwfase met in oranje gearceerd het nieuwe skidorp

Iets voor ons?

Eerlijk is eerlijk, een goedkope skivakantie naar Tromsø zal niet mogelijk zijn. Met een skivakantie in Noorwegen zit je in een andere prijsklasse dan de Alpen, maar echt overdreven duur hoeft zo’n skivakantie niet per se te worden. Met SAS en Norwegian kun je namelijk al vanaf 200 euro een retourtje boeken vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Vanaf het vliegveld sta je in een kwartier in het centrum van Tromsø. Het grootste prijsverschil met de Alpen zit natuurlijk in het eten en drinken.

Een prachtig uitzicht vanaf de Tromsøbrua op de fjord en de stad

Je moet er niet naartoe gaan met de instelling dat je alleen voor het skiën naar dit skigebied komt. Het skigebied zal simpelweg niet groot genoeg zijn om je een hele week te vermaken. Het gaat meer om een complete wintersportvakantie waar het pisteskiën één van de mogelijkheden is. Er zijn nog enorm veel andere activiteiten in de directe omgeving. De regio is bijvoorbeeld ideaal voor kleine stedentrip in combinatie met een paar dagen skiën in de twee skigebieden. Ook kun je andere klassieke winterse activiteiten ondernemen zoals hondensleetochten, langlaufen en toerskiën. De bergen rondom Tromsø reiken tot maximaal 1200 meter hoogte. De iets oostelijker gelegen Lyngen Alpen zijn een echte bestemming voor toerskiërs, deze liggen op een paar uur rijden van Tromsø. Het hoogste punt ligt hier op maar liefst 1833 meter. Daarnaast heeft de stad een erg gunstige ligging om het noorderlicht te zien.

Een hondensleetocht in Tromsø is een leuke activiteit (Rowan Romeyn)

Niet extreem koud

Ik heb Tromsø twee keer kunnen bezoeken in de afgelopen winter. In december bevindt Tromsø zich in de poolnacht, waardoor de zon niet boven de horizon komt. Het wordt hierdoor slechts een paar uur per dag licht. Tijdens mijn bezoek in april waren de condities uitstekend. Bovendien zijn de nachten in deze periode inmiddels zo kort dat het tot 's avonds laat licht blijft. Het is daarom aan te raden om niet in de vroege winter hier naartoe te gaan. Het skigebied van Kroken gaat ook vaak pas open in januari, omdat december door de ligging op zeeniveau aan de fjord niet heel sneeuwzeker is. Hoewel de ligging boven de poolcirkel anders doet vermoeden, liggen de temperaturen in Tromsø door de westelijke ligging dichtbij de oceaan nooit extreem laag. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt slechts een paar graden onder nul.

In december wordt het slechts een paar uur per dag licht en komt de zon niet boven de horizon (bron: FB Arctic Center)

Tromsø ligt in het hoge noorden aan zee (bron: FB Arctic Center)

De volgende stap

Hoe het project nu verder verloopt, is nog niet helemaal zeker. Vorig jaar is de toegangsweg tot het gebied al aangelegd en men is al flink begonnen met het graven voor de funderingen voor huizen. Het originele plan was om afgelopen zomer al liften te gaan bouwen en volgend winterseizoen te openen, maar de Sami (het lokale nomadenvolk) heeft het project tijdelijk geblokkeerd. Hierdoor haakten er investeerders af waardoor het project niet meteen kon worden uitgevoerd. Inmiddels zijn deze investeerders weer terug en zit men nog in het goedkeuringsproces. Verdere details zijn nog niet bekend. Het is dus nog even afwachten op officiële berichtgeving voor meer informatie over het project en wanneer men kan starten. De lokale bevolking is in ieder geval positief over deze ontwikkeling en ondersteunt het project.

Eén ding is zeker, het kan een interessante bestemming worden voor wintersporters die eens wat anders willen en het willen combineren met andere dingen. Het niet te koude klimaat is een voordeel ten opzichte van Lapland. De echte kilometervreters die puur voor de geprepareerde pistes op wintersport gaan, kunnen daarentegen beter gewoon naar de Alpen blijven gaan.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

derjean16 januari 2019 · 09:18

Ben benieuwd. Ik ga er binnenkort ook heen maar zou skiën rondom narvik.

Tim2616 januari 2019 · 09:49

Wat een nachtmerrie. Dat de lokale bevolking positief is, is niet mijn indruk. De Sami noemde je al (dat ze het tijdelijk blokkeerde… wat is er vervolgens gedaan om ze tegemoet te komen of is het er gewoon doorheen gedrukt door de mannen met geld?) maar ik sprak ook verschillende locals afgelopen zomer in Tromso die hier helemaal niet op zitten te wachten. Juist de afwezigheid van menselijke sporen/vervuiling, laat staan een hip skigebied(je), rondom Tromso maken het zo’n paradijs voor bergliefhebbers/toerskiërs. Ongerepte natuur en schone lucht. Let wel, ik ben niet anti-skigebieden, maak er zelf ook graag gebruik van in de Alpen! Maar op deze plek had ik graag anders gezien.

*bericht bewerkt door Tim26 op 16 jan 2019 10:08

RoteHersentote16 januari 2019 · 10:25

Mooie opzet, ik begrijp de investeerder wel. Leuk verslag Henri.
Narvik is echter al af en zal dezelfde ervaring kunnen bieden, met ook meer hoogtemeter dan Tromso.
Ze liggen niet ver van elkaar af, maar wie weet dat touroperators zich gaan inkopen in dit project als het af is…

DoctorEssie16 januari 2019 · 10:41

Dat Tromso niet bijzonder koud is kan ik beamen. Ben hier lang geleden geweest in december en er lag heel weinig sneeuw inderdaad. De geplande husky tocht kon niet eens door gaan.
Toegegeven het was overal in Noorwegen relatief warm toen, met alleen Hemsedal dat net koud genoeg was geweest en bakken met sneeuw had. Wat ook wel in voordeel van Tromso spreekt is dat het een heel leuk stadje is, met relatief veel studenten en waar ze vanwege het weinige licht om 16u al de gezelligheid opzoeken in een barretje. Naast Bergen vond ik het 1 van de leukste steden van Noorwegen. Wat ook geweldig mooi is: de hurtigruten boottocht. Met een cruiseschip door de fjorden en dan naar Lofoten, aanrader!

Headfirst16 januari 2019 · 15:08

Ik ben er geweest top… ook leuke uitgaansgelegenheden!

Veenhoorn16 januari 2019 · 16:14

Mooi promo-filmpje, je zou er bijna in investeren… Zo te zien inderdaad een mooie bestemming. 2 a 3 dagen skien evt met de Lyngen Alpen, dagje stad, dagje walvisspotten icm fjordentocht, dagje hondenslee, noorderlicht bekijken… en dan is je week weer voorbij :D. Ik vlak het nog niet uit, maar dan moeten de kids eerst wat groter worden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Henriauteur16 januari 2019 · 21:01

@Tim26, klopt zeker, wat mij betreft moet ook zeker niet alles worden volgebouwd met skigebieden, maar met name in deze regio is de dichtheid van skigebieden enorm laag. Narvik is zo’n beetje het eerste ‘grote’ skigebied op 4 uur rijden. De skigebiedjes van Målselv, Setermoen, Lyngen en Finnsnes stellen niet veel voor.

Er zijn ontelbaar veel toerskimogelijkheden in afgelegen valleien hier, alleen al de vele mogelijkheden op Kvaløya vond ik prachtig. Het is opvallend dat de stad met meer dan zeventig duizend inwoners geen volwaardig skigebied heeft (al is Kroken zeker niet verkeerd, de flanken van de Lille Blåmannen hebben wel meer te bieden).
@RoteHersentote Het stadje zelf is wel een stuk minder dan Tromsø, maar het skigebied is echt fantastisch inderdaad! Wat een terrein, wat een pistes en wat een uitzicht :)

Plaats een reactie