Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Oostenrijk (blijft) in de ban van extreme sneeuwval

Roel op 06 januari 2019· 61 reacties

40cm in een nacht tijd in Mittelberg, Kleinwalsertal (foto: Hans ter Braak)

Ik wil de andere landen helemaal niet tekort doen, maar de natuur lijkt dat langzamerhand van plan te zijn. En dus moet ik volgen, want ook de sneeuw die komende week nog allemaal valt is grotendeels voor Oostenrijk. Waar de er in sommige dalen(!) rond de 1000 meter al meer dan een meter sneeuw is gevallen, komt daar de komende 6 dagen nog heel veel bij. De sneeuwval voor de Franse Alpen staat nog wel op de kaart maar is aan het opdrogen. Verwacht hier een factor 5 tot 10 minder sneeuw dan er voor Tirol en consorten gaat vallen.

Lawinegevaar

De radar is bijna een kopie van de situatie gisteren. Een neerslagzone boven Zuid-Duitsland die activerend richting Oostenrijk trekt. De lucht is wel een fractie zachter dus beneden ca. 700 meter kan het nat gaan sneeuwen of zelfs regenen. Onder andere op de Inntalautobahn en in Innsbruck is dat nu het geval, gunstig voor de automobilisten en mensen die vandaag met het vliegtuig gaan. Daarboven zijn het nog dikke vlokken, in ieder geval tot het begin van de middag komt er nog een flinke laag naar beneden.

Het zal de gespannen lawinesituatie nog wel even in stand houden. Volgens de lawinedienst van Salzburg kunnen er ieder moment spontaan lawines omlaag komen. Reden om verschillende wegen uit voorzorg af te sluiten, waaronder de toegangsweg naar Saalbach. Het mag een klein wonder heten dat er nog geen grote lawines zijn geweest (afkloppen). In ons liveblog heb ik een lijstje gemaakt van wegafsluitingen deze ochtend.

Beelden

Behalve de risico’s geeft dit extreme weer ook hele bijzondere plaatjes. Dit is het uitzicht dat

rsport.nl/weblog/3/51773.jpg?w=800 “Königsleiten (O)”)

En dit is wat er sinds gisterochtend is gevallen in het dal van Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental. Edwin Lemmen zit met zijn gezin in Ellmau. Het vertrek staat voor vandaag gepland.

Ellmau (O)

Ook het oosten van Zwitserland deed goed mee de afgelopen 24 uur. In Klosters viel 54cm, Arosa had 47cm en Elm 27 centimeter.

Tijdelijk afnemende sneeuwval

Vannacht en morgen heeft Oostenrijk nog steeds te maken met sneeuw maar de intensiteit neemt langzaam wat af. Dit is wat we cumulatief nog tot en met morgen kunnen verwachten. Nog een heel pak, maar in de inneralpiene gebieden (Sölden, Serfaus, Nauders) kan het vanmiddag gemakkelijk een paar uurtjes droog blijven. Morgen geldt dat voor meer gebieden.

Nog een grote dump

Die relatieve rust is van korte duur. Dinsdag staat ene volgende actieve storing op het programma. Het wordt opnieuw een klassieke nordstau met veel sneeuw voor grote delen van Oostenrijk. Heel even klimt het kwik een paar graden waardoor het beneden 1000 meter even tot regen zou kunnen komen, maar vanaf woensdag sneeuwt het weer gewoon tot in alle dalen. Er komt (t/m vrijdag) opnieuw 1 tot 2 meter sneeuw naar beneden. Deze sneeuwkaart zegt genoeg.

Ook sneeuw voor Zwitserland

Een verschil met de huidige nordstau is dat de westalpen hier ook een graantje van meepakken, maar eerlijk is eerlijk het houdt niet over. Zwitserland heeft er waarschijnlijk het meest profijt van, en dan vooral de gebieden ten oosten van de Jungfrau Region. In de Franse Alpen is de topper volgens de sneeuwverwachting van ons weermodel Portes du Soleil met 19 centimeter verse sneeuw op de berg.

Dan doet Italië het een stuk beter. Wat heet, ik volg een Italiaans weerforum en veel sneeuwliefhebbers daar trekken de laatste dagen massaal het Tauferer Ahrntal in, dicht tegen de grens met Oostenrijk (net ten zuiden van de Zillertal Arena). Daar heeft het de afgelopen dagen bijna onafgebroken gesneeuwd (in de afgelopen 24 uur 68cm). Verder naar het zuiden nemen de hoeveelheden meteen snel af.

Einde niet in zicht

Het blijft met de sneeuw dus vooral een Oostenrijkse aangelegenheid. Laten we hopen dat er geen grote lawines omlaag komen en dat de mensen nog wat zon te zien krijgen. De afgelopen week was het al bijzonder mager met de zonneschijn, en komende week wordt het niet veel beter. Dit is het weerstaatje voor Kirchberg. We mogen blij zijn als het een keer langer droog is.

Sauerland

De afgelopen dagen hebben we volop gefocust op Oostenrijk waardoor het Sauerland weinig aan bod is geweest. Daar is het de eerste dagen nog behoorlijk kwakkelend maar er gaat vanaf dinsdag sneeuw van betekenis vallen. Een noordwestelijke stroming voert steeds koudere lucht aan waarin sneeuwbuien meedrijven die door stuwing gaan samenklitten en voor 10-30cm sneeuw kunnen zorgen. Waarschijnlijk dat dan ook een skigebiedje als Snow World Züschen er beter uit gaat zien.

Zuschen, Sauerland

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Sarah6 januari 2019 · 09:58

Ik volg met spanning de ontwikkelingen van deze week op , vrijdag richting Saalbach… laat het maar sneeuwen en hopelijk blijft iedereen veilig!

Jorien836 januari 2019 · 10:07

Donderdag richting Hippach (Zillertal)… we vliegen naar München en dan met een huurauto verder. Ben ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Vooralsnog ziet onze route er nog redelijk uit en Zillertal 3000 is nog grotendeels open. Fingers crossed dat dat zo blijft. En dat iedereen die nu onderweg is of de komende dagen gaat veilig op de plaats van bestemming komt.

*bericht bewerkt door Jorien83 op 06 jan 2019 10:09

BaLin6 januari 2019 · 10:13

Spannend… komend weekend vertrek ik naar Grindelwald. Ik hoop dat er dan ook daar een flink pak sneeuw ligt.

jef226 januari 2019 · 10:13

Dinsdag naar Saalbach. Hopen dat de toegangsweg dan wel open is maar met de voorziene sneeuwval kan t wel eens een helse klus worden om daar te komen…

*bericht bewerkt door jef22 op 06 jan 2019 10:14

willy198556 januari 2019 · 10:20

Ga volgende week zaterdag naar Solden, verstandig om dan via de fernpass te rijden of via Bregenz?
Wat is de weervoorspelling van die week?

*bericht bewerkt door willy19855 op 06 jan 2019 10:20

Paradise isn’t tropical
Saaaanders6 januari 2019 · 10:24

De afgelopen 48 uur geregeld vol verwachting de webcams in Kleinwalsertal bekeken. We gaan over drie weken naar Ifen. Het leek vanaf de webcams maar matig te sneeuwen daar. Maar van de openingsfoto van Hans ter Braak in deze post werd ik wel weer blij :-)

@Jorien83 : Vroeg me af waarom je München kiest als vliegbestemming en niet Innsbruck. Lijkt me dat je veel meer hinder op de weg kunt verwachten over dat stuk van München tot aan Zillertal dan wanneer je vanuit Innsbruck rijdt…

Bernard886 januari 2019 · 10:31

En dit is mijn uitzicht vanuit m’n hotelkamer in Alpbach.
Het sneeuwt hier nog steeds heel hard door, hoewel me nu opvalt dat de vlokken wat kleiner worden.

*bericht bewerkt door Bernard88 op 06 jan 2019 10:32

Jorien836 januari 2019 · 10:38

@Saaaanders

@Jorien83 : Vroeg me af waarom je München kiest als vliegbestemming en niet Innsbruck. Lijkt me dat je veel meer hinder op de weg kunt verwachten over dat stuk van München tot aan Zillertal dan wanneer je vanuit Innsbruck rijdt…[post]Saaaanders op 6 jan 2019 10:24[/post][/quote]

Dat heeft ermee te maken dat de vluchten naar Innsbruck voor onze data 4x zo duur waren als die naar München… het is een uur extra rijden, maar het scheelde ons ruim 200 euro pp en dat vonden we te veel.

Saaaanders6 januari 2019 · 10:40

@Saaaanders

@Jorien83 : Vroeg me af waarom je München kiest als vliegbestemming en niet Innsbruck. Lijkt me dat je veel meer hinder op de weg kunt verwachten over dat stuk van München tot aan Zillertal dan wanneer je vanuit Innsbruck rijdt…

Saaaanders op 6 jan 2019 10:24

Dat heeft ermee te maken dat de vluchten naar Innsbruck voor onze data 4x zo duur waren als die naar München… het is een uur extra rijden, maar het scheelde ons ruim 200 euro pp en dat vonden we te veel. [post]Jorien83 op 6 jan 2019 10:38[/post][/quote]

Dan is de keuze snel gemaakt inderdaad ;-)

Alpenfreund6 januari 2019 · 10:55

@Roel, een update van een webcam die je een aantal dagen geleden al liet zien in een bericht.
Zell am See, Sonnkogel; het duurt niet meer lang en dan is het voeder-huisje niet meer zichtbaar, de kleine dennen zijn al zo goed als “verschwunden” in de sneeuw. Er is behoorlijk wat bijgekomen…pffhh

MfG

*bericht bewerkt door Alpenfreund op 06 jan 2019 10:57

PimBressers6 januari 2019 · 11:11

@roel, sommige gebieden in het Salzburgerland, welke wel de volle laag gekregen hebben, blijven achter in de sneeuwhoogte… geven de gebieden geen updates door?

wimaerts19796 januari 2019 · 11:16

@Roel: ik zie idd het verschil qua ‘sneeuw pakken’ tussen Arnhtal (Klausberg/Speikboden) en tussen enkele iets meer zuidelijk gelegen skioorden zoals Kronplatz (waar ik zelf in februari heenga na decenialang Oostenrijk te hebben verkozen) en Gitsberg-Jochtal die moeilijker sneeuw pakken. Ze liggen iets verder van de alpenhoofdkam dan Speikboden/Klausberg, maar spelen er nog andere elementen mee (is Kronplatz inneralien bv?) . Ook vorig seizoen, toen delen van Italië wel rijkelijk van sneeuw werd voorzien door Südstau/Retour d’est had dit gebied in verhouding minder sneeuw dan andere gebieden in Italië. Ze zijn op Kronplatz ondertussen meesters geworden in kunstsneeuwproductie en het perfect onderhouden van pistes bij weinig natuursneeuw, dus echt zorgen maak ik me niet zolang de temperaturen niet te hoog worden voor een lange(re) periode, maar ik ben wel benieuwd of Kronplatz een meer nadelige ligging heeft waardoor ze doorsnee gezien minder natuursneeuw pakt…

Matthias1236 januari 2019 · 11:18

@PimBressers het zou me niet verbazen dat het lawinegevaar zo hoog is icm door harde wind gesloten liften dat ze überhaupt de berg niet op kunnen om de sneeuwhoogtes te meten.

Born to Ride
Saaaanders6 januari 2019 · 11:34

Ik ben wel benieuwd naar die sneeuwmeetlat in Damüls op de Faschinajoch die Roel gisteren noemde…

Ton27066 januari 2019 · 11:54

Wat een bakken sneeuw zeg, niet normaal. Volgende week vertrek naar Ischgl. Kijkend naar de weersvoorspelling blijft er sneeuw uit de lucht dumpen. PRACHTIG!!!

francofiel6 januari 2019 · 12:07

Wat een contrast tussen het westen en noorden. Ik mag toch hopen dat er in Frankrijk ook snel wat sneeuw bijkomt…
@Roel Hoe zijn de vooruitzichten op langere termijn voor La Plagne. Op Meteo France hebben ze het toch over een grotere sneeuwkans vanaf 12 Januari tot 19 Januari.

PimBressers6 januari 2019 · 12:07

Ondertussen bij het Arthurhaus, Mühlbach am Hochkonig, is de adelaar aardig aan het verdwijnen (cam kwam paar dagen geleden langs in de reacties) Sowieso is deze plek sinds vrijdagavond al niet meer bereikbaar ivm lawinegevaar.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/36e8181cc83d614a6e46561e...

Sigrid19656 januari 2019 · 12:27

Spannend… ik volg de weersverwachting op de voet… Dank voor de updates .
Gaan vrijdag ri. Italië. Maar ja we moet echt door Duitsland en Oostenrijk…
We gaan het zien…😄

Tuur66 januari 2019 · 12:28

Ik ben blij dat we donderdag avond vertrokken zijn uit Fiss na eerst nog heerlijk geboard te hebben😎.
Hoop dat iedereen deze week ook nog goed kunnen genieten van al de sneeuw.
Door het zien van alle beelden kon ik het niet laten om voor de voorjaarsvakantie te boeken in sankt anton😍😊😊

Gaston6 januari 2019 · 12:31

@francofiel, Roel kan niet voor elk gebied een update geven.

Voor la plagne kijk op de gebiedspagina : https://www.wintersport.nl/skigebieden/la-plagne/weersverwac…

Alles verder dan een week vooruit is giswerk/onbetrouwbaar
Wij gaan ook naar La Plagne, we kunnen alleen maar hopen, het is daar nu niet al te best.

Tijd voor een uitpakparty?!
Vince19856 januari 2019 · 12:57

Volgende zondagmorgen richting galtür met the family…de eerste kennismaking met de (vele) sneeuw voor ons 19 maanden oud zoontje! Het zal vooral sneeuwballen gooien worden, sleeën en veel eten denk ik 😊 hij kijkt er al naar uit

*bericht bewerkt door Vince1985 op 06 jan 2019 13:01

KarinKa6 januari 2019 · 13:11

@Roel, misschien een advies voor de wintersporters dat die meter poedersneeuw niet “alleen maar fun is” , blijkbaar snappen veel toeristen dat niet. Enkele toeristen moesten al gered worden, zie link
https://steiermark.orf.at/m/news/stories/2957136/

Harm6 januari 2019 · 13:48

Spannend… ik volg de weersverwachting op de voet… Dank voor de updates .
Gaan vrijdag ri. Italië. Maar ja we moet echt door Duitsland en Oostenrijk…
We gaan het zien…😄

Sigrid1965 op 6 jan 2019 12:27

Als het zo bar en boos blijft kun je er ook voor kiezen om via Basel, Gotthard tunnel en bij Milaan naar het oosten te rijden… Is om, maar waarschijnlijk wel droger… :p

Brigolle6 januari 2019 · 13:48

@Roel kan je in je volgende weerbericht even kort de vooruitzichten voor de Pyreneeën weergeven ?

Roelauteur6 januari 2019 · 13:58

@Karinka dat is zeker zo. Mensen moeten de situatie niet onderschatten, ook al is er (nog) niks heel ernstigs gebeurd. Zie ook de alinea onder het radarbeeld.
@Brigolle De Pyreneeën krijgen deze week af en toe wat sneeuw, vooral aan de Franse kant. Noordenwinden zorgen daar af en toe voor lichte sneeuw. Echte dumps zie ik nog niet vallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roelauteur6 januari 2019 · 14:08

@roel, sommige gebieden in het Salzburgerland, welke wel de volle laag gekregen hebben, blijven achter in de sneeuwhoogte… geven de gebieden geen updates door?

PimBressers op 6 jan 2019 11:11

Geen idee, we krijgen ze slechts aangeleverd. Maar kan me voorstellen dat de techniek hen met dit weer enigszins in de steek laat.

@Roel: ik zie idd het verschil qua ‘sneeuw pakken’ tussen Arnhtal (Klausberg/Speikboden) en tussen enkele iets meer zuidelijk gelegen skioorden zoals Kronplatz (waar ik zelf in februari heenga na decenialang Oostenrijk te hebben verkozen) en Gitsberg-Jochtal die moeilijker sneeuw pakken. Ze liggen iets verder van de alpenhoofdkam dan Speikboden/Klausberg, maar spelen er nog andere elementen mee (is Kronplatz inneralien bv?) . Ook vorig seizoen, toen delen van Italië wel rijkelijk van sneeuw werd voorzien door Südstau/Retour d’est had dit gebied in verhouding minder sneeuw dan andere gebieden in Italië. Ze zijn op Kronplatz ondertussen meesters geworden in kunstsneeuwproductie en het perfect onderhouden van pistes bij weinig natuursneeuw, dus echt zorgen maak ik me niet zolang de temperaturen niet te hoog worden voor een lange(re) periode, maar ik ben wel benieuwd of Kronplatz een meer nadelige ligging heeft waardoor ze doorsnee gezien minder natuursneeuw pakt…

wimaerts1979 op 6 jan 2019 11:16

Dat klopt, Kronplatz is een inneralpien gebied in de Zuidalpen. Zoals Sölden dat is in de Noordalpen. Het ligt wel in een relatief koude regio voor Zuid-Tiroler begrippen dus dat compenseert het een beetje. Prettig voor al die sneeuwkanonnen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
markhuijs6 januari 2019 · 15:42

@Roel, heb je al zicht op een weertrend vanaf 2e helft aankomende week (rond de 12e) voor Tignes? Komt er nog meer sneeuw aan?

Skimams6 januari 2019 · 15:57

Mijn kids en hun vader zijn zojuist weggereden uit Viehhofen. De weg in het Glemmtal is weer open. Blij als ik ze morgen weer hier in Nederland heb. Hoewel zij daar anders over denken😉

mama on a mission in the snow
Nillze6 januari 2019 · 16:21

@Karinka dat is zeker zo. Mensen moeten de situatie niet onderschatten, ook al is er (nog) niks heel ernstigs gebeurd. Zie ook de alinea onder het radarbeeld.

@Brigolle De Pyreneeën krijgen deze week af en toe wat sneeuw, vooral aan de Franse kant. Noordenwinden zorgen daar af en toe voor lichte sneeuw. Echte dumps zie ik nog niet vallen.

Roel op 6 jan 2019 13:58

@Brigolle @Roel De sneeuw blijft precies maar van de kaarten verdwijnen voor de Pyreneeën, erg jammer. Stond een 10-15cm op de kaarten (ook voor Andorra) maar lijkt nu weer verdwenen. Gelukkig kunnen de kanonnen 's nachts hun werk wel doen.

EstherDijk6 januari 2019 · 17:46

Je doet ons niets tekort, we zitten in de Dolomieten en hebben twee dagen heerlijk kunnen skiën. Er mag zeker wat vallen, maar de pistes zijn prima. Zoveel sneeuw en lawinegevaar lijkt mij minder fijn.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/9676c4fc6e69f473ee8aac54...

Plaats een reactie