Op naar drie dagen sneeuwval, en een spannend vervolg!

Roel op 08 januari 2019· 54 reacties

Loser (O)

Na een korte adempauze gisteren breekt een nieuwe driedaagse sneeuwperiode aan. Opnieuw gaan er grote hoeveelheden sneeuw vallen die de lawinesituatie verder verscherpen. Ook op lange termijn zit er nog veel sneeuw aan te komen, maar de sneeuwgrens gaat wel iets omhoog. Het goede nieuws voor de vakantiegangers is dat precies tijdens de wisseldag het weleens kon gaan meevallen met de sneeuw.

4 meter sneeuw

Sommige plaatsen in het oosten van Oostenrijk hebben al een week bijna iedere dag sneeuw gehad. De sneeuwhoogte in het skigebied Loser is indrukwekkend! Je moet deze geautomatiseerde metingen niet letterlijk nemen omdat er wind in het spel is maar deze sneeuwgrafiek spreekt boekdelen. In het skigebied Loser ligt op 1573 meter rond de 4 meter sneeuw! De foto die boven dit weerbericht staat is genomen boven bij de Loserfensterlift op bijna 1800 meter. De lift is compleet ingesneeuwd en de pistenbullychauffeur kwam dit even showen voor de webcam.

Sowieso loont het zich om een blik op de actuele sneeuwhoogtes te werpen. Dit is een kaart van gisterochtend (gisteren is er op de meeste plaatsen niet veel bijgevallen) met de sneeuwhoogtes in de Alpen. De westalpen steken schril af tegen Oostenrijk, je ziet ook heel goed dat veel dalen in Frankrijk en Italië geen sneeuw hebben terwijl het tot diep in Zuid-Duitsland wit is.

Bron: Nikolas Zimmernann

Nordstau en veel wind

De komende drie dagen sneeuwt het dus opnieuw op uitgebreide schaal in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland en vooral morgen ook in de Franse Alpen. Wel geldt opnieuw: hoe verder naar het westen en zuiden, hoe minder sneeuw. De sneeuwgrens ligt eerst rond de 1000 meter maar daalt morgen tot in alle dalen. De wind wordt opnieuw een dingetje. De afgelopen dagen zijn er al veel liften dichtgebleven en vandaag zal dat niet anders zijn. Erg jammer voor alle mensen die graag tochten willen maken. In de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen staat ook veel wind (nordföhn) maar van sneeuwval is nog altijd weinig te merken. Daar schijnt de zon zelfs weer. Dit is de indrukwekkende sneeuwval die berekend wordt tot en met zondag. Zoek in de kaart op je eigen skigebied om te zien hoeveel er voor daar wordt berekend.

Wisseldag minder problematisch

Er komt wel een korte adempauze en dat is op vrijdag. De sneeuwval houdt op en de wind valt weg door een uitloper van hogedruk. Het zal de mooiste dag van de week moeten worden, want zaterdag is het wisseldag. Toch ziet het er ook zaterdag niet meer zo slecht uit. De storing die gisteren nog voor sneeuw leek te gaan zorgen heeft wat vertraging opgelopen. Daardoor wordt het waarschijnlijk een wisseldag zonder grote problemen. Wel moet er in de timing niks veranderen want zaterdagnacht komt de storing alsnog door. Het gaat dan weer fors sneeuwen.

Henri zat gisteren in het Zuid-Duitse Bolsterlang (D) waar het prachtig opklaarde

Sneeuwgrens omhoog?

Wat daarna gebeurt wordt heel interessant. Zoals gezegd ligt er een nieuwe reeks storingen klaar die vanaf zondag weer voor veel sneeuw gaat zorgen. Zo ver ik kan kijken zit deze weersetting muurvast, afgezien van een kortdurend rustmoment met zon tussendoor. Wat wel lijkt te veranderen is de windrichting. Die draait ietsje bij naar het westen en daarmee wordt de lucht wat opgewarmd. De grens van zachte en koude lucht komt hierdoor vlakbij de Alpen te liggen. De neerslaghoeveelheden blijven groot uitvallen, ook steeds meer voor de westalpen maar er kan wel soms regen tussenzitten. Eerst alleen beneden zo’n 1000 meter maar begin volgende week kan de sneeuwgrens nog ietsje stijgen. In deze kaart van het Europese model zie je wat dreigt te gebeuren. De zachte lucht (je ziet de temperatuur op 1500m hoogte) komt steeds dichterbij. Het gaat hier nog net goed, maar het scheelt niet veel op we zitten ook boven de 1500 meter met plustemperaturen.

Mocht dat gaan gebeuren, dan stijgt het lawinegevaar meteen (nog verder). Het is heel belangrijk om hiervoor de berichten goed in de gaten te houden. Off-piste gaan is voorlopig geen optie.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Matthias1238 januari 2019 · 08:06

Toch wel schrikbarend om te zien dat die steile helling op die foto van Henri volledig is afgekrast met deze instabiele sneeuw…

Born to Ride
Hessel8 januari 2019 · 08:21

Toch wel schrikbarend om te zien dat die steile helling op die foto van Henri volledig is afgekrast met deze instabiele sneeuw…

Matthias123 op 8 jan 2019 08:06

Waarom? Kan prima zijn dat dit stuk goed te doen is.

Meer in het algemeen ben ik het met je eens dat je nu heel erg goed moet weten wat te doen en vooral wat niet.

Hubie8 januari 2019 · 08:21

Bedankt voor de update. Het blijft spannend.

evr668 januari 2019 · 08:25

@Matthias123: stufe 3 momenteel daar, zal er om hangen op deze helling (zo op het oog graadje of 30-35?, lastig in te schatten). In ieder geval “vielbefahren” zeg maar ;)

Edwin van Riel
Hessel8 januari 2019 · 08:28

Je ziet op die foto een skiroute en volgens de site is die open.

Matthias1238 januari 2019 · 08:29

De ervaring leert gewoon dat mensen met zulke sneeuw gewoon bij bosjes iedere willekeurige helling in duiken zonder zich ook maar een klein beetje bewust te zijn van de gevaren. Je ziet ze dan bij voorkeur zelfs zonder rugzak oid alles afkrassen.

Born to Ride
evr668 januari 2019 · 08:35

@Hessel als het geopende skiroute is, in principe gewoon te doen natuurlijk.
@Matthias123: Da’s absoluut waar. Vorige week in de Piemonte gewoon complete families zonder enig materiaal vroijk buiten de piste aan het rommelen. Wel vaak op de wat minder steile hellingen, maar toch. Nog een babbeltje gemaakt met een paar boarders uit Brazilie die een beetje wilden weten waar ze konden beginnen. Geen Rugzak, pieper niks. Eens voorzichtig naar gevraagd, maar werd toch wel lacherig op gereageerd onder het motto “we gaan niet te ver van de pistes weg hoor”, dus het valt allemaal wel mee. Gewoon stufe 3 op dat moment en hellingen waar de heren in doken waren toch wel minimaal 35 graden.Ieder het zijne natuurlijk…

Edwin van Riel
RoteHersentote8 januari 2019 · 09:21

De ervaring leert gewoon dat mensen met zulke sneeuw gewoon bij bosjes iedere willekeurige helling in duiken zonder zich ook maar een klein beetje bewust te zijn van de gevaren. Je ziet ze dan bij voorkeur zelfs zonder rugzak oid alles afkrassen.

Matthias123 op 8 jan 2019 08:29

Klopt, over het algemeen zie je te weinig beheersing met dit soort situaties, maar in Bolsterlang is niet meer dan 40cm gevallen de afgelopen dagen. Dat stukje ligt tussen 2 pistes in en tussen 1600-1400m.
@Henri kan vast wel bevestigen dat het daar wel meevalt met de lawine-situatie.

jessehuijers8 januari 2019 · 09:21

@roel je voorziet voorlopig geen hogedruk situatie of een verandering in het patroon waardoor oostenrijk even op adem kan komen?

Rogieradmin8 januari 2019 · 09:24

Laten we de discussie off-piste keuzes van anderen zolang wij niet in het terrein staan niet onder dit weerbericht voeren. En al helemaal niet als het om een geopende skiroute gaat.

Click. Click. Peace
Roelauteur8 januari 2019 · 09:33

@roel je voorziet voorlopig geen hogedruk situatie of een verandering in het patroon waardoor oostenrijk even op adem kan komen?

jessehuijers op 8 jan 2019 09:21

Ja kortdurend (1 of 2 dagen tussendoor). Maar ik zie nog geen week zon komen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
MiVe8 januari 2019 · 09:35

Ik heb je bericht gelikt Rogier omdat ik het in principe met je eens ben.
Aan de andere kant dat mensen erover in gesprek gaan, op weliswaar enkel een plaatje, heeft een zekere waarde.

Matthias1238 januari 2019 · 09:38

Ik denk dat de discussie juist niet genoeg gevoerd kan worden omdat het zo vaak mis gaat. Continue iedere discussie die er over gaat proberen af te kappen geeft mensen alleen maar meer het vermoeden dat het mis gaat. Het is maar een klein deel skiroute, het grote deel ligt er buiten en is gewoon 100% off-piste. Nu denken alleen maar meer mensen dat ook al de hellingen rondom een skiroute veilig zijn. Iedereen in de freeride wereld is het er over eens dat het aantal doden teruggedrongen moet worden. Maar vervolgens is er een aanzienlijk deel in die wereld die iedere discussie er over zoveel mogelijk af wil kappen. Ik vermoed zelf dat dat is omdat men bang is veroordeelt te worden dat ze off-piste gaan ook al doen ze dat volledig veilig. Houdt de discussie open, waarschuw zoveel mogelijk, iedere dode die voorkomen kan worden is pure winst en dat ga je gewoon niet bereiken door alles maar af te kappen, dan denkt men van het valt allemaal wel mee!

Born to Ride
ankiepankie8 januari 2019 · 09:39

Spannend hoor! Zaterdag naar Le Grand Massif; hoor dat de pistes daar bikkelhard zijn dus ben heel hard aan het duimen dat er vandaag en morgen een mooi laagje valt.

Marieke8 januari 2019 · 09:41

Ik ben wel benieuwd naar de beelden met blauwe lucht en witte berglandschappen. Op de webcams en foto’s is alles wit en grijs en kun je soms de hoeveelheid sneeuw lastig inschatten. En ik gun het de mensen natuurlijk ook die daar nu skiën!

Er is trouwens wel een last van mijn schouders gevallen. Ik heb dit jaar de bestemming bepaald en voor Westendorf gekozen. Ik ga met mijn eigen gezin en een ander gezin en ik was best bang voor groene omstandigheden. So far so good!

Rogieradmin8 januari 2019 · 09:48

@MiVe @Matthias123 Het lijkt mij dat wij er op de website meer dan genoeg aandacht aan besteden. Ik denk dat wij veel aan voorlichting doen. Bekijk alleen al eens het topic over die redding onder de lift.

En deze discussie mag (en moet zelfs) gevoerd worden. Maar dit hoeft niet onder een weerbericht, want off-topic. Plak de foto in een forumtopic en dat praten we er daar met z’n allen over verder. Dit is het gehele punt. Onder het weerbericht is dit off-topic.

En als je de discussie voert doe het dan wel op feiten. Hier was de skiroute open. Het lawinegevaar niet extreem en wij weten niet of iedereen die die helling heeft afgekrast al dan geen kennis/lawinemateriaal had.

Even een greep uit de blogs over lawineveiligheid

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/436851/gevangeniss…
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5143/hebben-ze-het…
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/323144/video-ik-ga…
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/352061/kinderen-en…
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/338208/hoe-gevaarl…

*bericht bewerkt door Rogier op 08 jan 2019 09:51

Click. Click. Peace
Matthias1238 januari 2019 · 09:55

@Rogier je weet zelf net zo goed als ik dat zulk soort hellingen naast pistes, skiroutes en onder liften voornamelijk worden afgekrast door recreatieve skiers die geen enkel benul hebben van lawine safety. Alleen het meest linkse stukje op de foto is skiroute, de rest gewoon pure off-piste. Ook al heb ik de getallen itt jullie nier, maar topics over het weerbericht worden naar mijn inzien verreweg het meeste gelezen en hebben waarschijnlijk vele male meer bezoekers dan bijvoorbeeld dat topic over die redding. En juist die bezoekers die alleen maar af en toe een weerberichtje lezen hebben de minste kennis wat dat betreft, daardoor maakt dat het juist extra geschikt om extra aandacht te schenken aan de gevaren.

Born to Ride
KarinI8 januari 2019 · 09:59

@matthias123, die mensen die het toch wel doen hebben ook maling aan deze discussies. En ondertussen staat onder elk topic hier dezelfde discussie. Ik zou eerder bang zijn dat je mensen murw discusseert.

Rogieradmin8 januari 2019 · 10:00

@Matthias123 Nog één keer, voer deze discussie op het forum of onder een blog over lawineveiligheid. Roel zegt in het weerbericht duidelijk genoeg dat Off-Piste in Oostenrijk nu geen optie is. Elke volgende off-topic reactie hieronder verwijder ik.

Click. Click. Peace
guysp8 januari 2019 · 10:02

Die mogelijke opheldering dit weekend komt goed uit met de wisseldag. Hopen dat het weer niet omslaat en dat ik normaal die kant op kan rijden!

elisabeth1018 januari 2019 · 10:11

Hmm wij zouden a.s. zondag naar Ellmau, mssn toch maar zaterdag al gaan…hoop wel dat die regen wegblijft!!

Denis8 januari 2019 · 10:13

Had toch gehoopt dat er na deze extreme omstandigheden een beetje rust (en zon) in Oostenrijk zou komen.

Ik ben een shortski van plan (woe-zo), ging eerst vorige week vertrekken (gelukkig niet gedaan), nu heb ik volgende week woensdag in mijn achterhoofd zitten, maar kan evengoed nog 1 of 2 weken langer wachten (ben flexibel qua werk, kan in principe dinsdag boeken om woensdag te vertrekken, ben ook flexibel qua gebied).

@Roel, ik weet dat je uiteraard geen weken vooruit kan kijken, maar met die polaire vortex die blijkbaar ook bij ons voor koude zal zorgen, vermoed ik dat de komende weken het wellicht onstuimig zal blijven in de alpen?

Edwin.8 januari 2019 · 10:14

Ze kunnen daar in ieder geval niet meer klagen over te weinig sneeuw :P. De sneeuwkanonnen maken niet zoveel uren dit jaar.

Not all who wander are lost
Rogieradmin8 januari 2019 · 10:18

Indrukwekkend verschil Loser Altaussee

Click. Click. Peace
Harm8 januari 2019 · 10:18

Ze kunnen daar in ieder geval niet meer klagen over te weinig sneeuw :P. De sneeuwkanonnen maken niet zoveel uren dit jaar.

Edwin. op 8 jan 2019 10:14

… en da’s weer goed voor de natuur want minder stroomverbruik enzo… :p

Userd8 januari 2019 · 10:20

Mooi, vrijdag rijden lijkt dus goed te gaan komen! Denk dat we veiligheidshalve de Fernpas maar laten voor wat ie is, ben ik toch al niet zo’n fan van, en ik hoop de Reschenstrasse een beetje normaal te berijden is.

Enneh, @Rogier, ik ben het met je eens dat dit misschien niet helemaal de plaats is voor zo’n discussie maar dat is het tegenwoordig nergens meer en dat ben ik dan weer met @Matthias123 eens. Iedere kritische uiting is ‘offtopic, wordt verwijderd’, wordt doodgeslagen met ‘niet oordelen, we waren er niet bij’ of ‘ze zullen het wel weten want met de juiste kennis en vaardigheden enz’. Eea onder luid gejuich van een bepaalde ‘harde kern’ en dat maakt het reageren hier niet erg prettig meer.

Rogieradmin8 januari 2019 · 10:25

@Userd Nog even een keer: deze discussie hebben we graag op de website en ik heb niet het idee dat we deze uit de weg gaan, (ik post zelfs blogs over mijn eigen lawineongeluk waarin ik eerlijk mijn fouten beschrijf: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/410172/meegemaakt-…) maar niet onder elk topic! En zeker niet veroordelend als we alle feiten niet kennen. Leren van fouten is goed, verwijten maken zonder alle feiten te kennen helpt niemand en dat maakt de discussie ook niet duidelijlker.

Click. Click. Peace
FemkevanHaren878 januari 2019 · 10:31

@Roel, dat wordt dus geen kaiserwetter in de week van 26-01-2019 tot 02-02-2019 in Sölden… :-(

bartvwg8 januari 2019 · 10:38

@Roel, dat wordt dus geen kaiserwetter in de week van 26-01-2019 tot 02-02-2019 in Sölden… :-(

FemkevanHaren87 op 8 jan 2019 10:31

Hallo zeg, dat is nog meer dan 14 dagen weg en ik denk niet dat Roel met een glazen bol werkt. :)
Laat ons hopen van wel hè, toch zeker vanaf de 1e februari.

Edwin.8 januari 2019 · 10:38

@Roel, dat wordt dus geen kaiserwetter in de week van 26-01-2019 tot 02-02-2019 in Sölden… :-(

FemkevanHaren87 op 8 jan 2019 10:31

Niet? Daar valt nog niks over te zeggen ;). Dat duurt nog ruim 2 weken.

Not all who wander are lost

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.