Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Weersituatie dreigt verder te escaleren

Roel op 09 januari 2019· 104 reacties

Hochfilzen (Tirol) op 961 meter (foto: Clemens Grohs)

Het houdt maar niet op. Vanmorgen toen ik onstond zag ik dat de plaatsen Lech, Warth en Schröcken al niet meer bereikbaar zijn en de lijst van afsluitingen zal alleen maar toenemen. Het dorpje Hochfilzen (foto) op slechts 961 meter zit op bijna 1,60m sneeuw en vandaag en morgen sneeuwt het keihard door in de noordalpen. Vandaag eindelijk ook wat meer in de noordelijke Franse Alpen. Het einde van de sneeuwval is pas in de loop van volgende week in zicht.

Insneeuwen

Hochfilzen ligt tussen het bekendere Fieberbrunn en Leogang in. Hieronder zie je het verloop van de (officiële) sneeuwhoogte. Het is waarschijnlijk dat we hier nog deze week op meer dan 2 meter uitkomen:

Onze busschauffeur Roland van Helden is met zijn bus scholieren bijna thuis. Hij stuurde me vanmorgen een appje dat mensen hem gisteravond op het Belgische VRT Nieuws hadden gezien. Hopelijk loopt het ook goed af voor al die anderen die nu ingesneeuwd dreigen te raken. Check ons nieuwe liveblog voor de laatste gebeurtenissen.

Dat het spannend wordt laat onder andere dit filmpje zien dat Henri gisteren doorstuurde vanuit het skigebied Söllereck, vlakbij

.com/WeermanRoel/status/1082610423269085184)

Nog een meter erbij

In ieder geval tot vrijdagochtend blijft het bijna onafgebroken sneeuwen in Oostenrijk. In Zwitserland houdt het morgen in de loop van de dag op en de noordelijke Franse skigebieden kunnen alleen vandaag sneeuw verwachten, zo’n 5 tot 20cm. Hier zie je een hele fraaie animatie van de stuwing tegen de noordkant van de Alpen. Een

Dit is wat ons weermodel hierdoor aan sneeuwhoeveelheid berekent tot en met morgen! Wat opvalt is dat het tot in de lagere dalen inclusief Zuid-Duitsland zoveel sneeuwt. Het is daarvoor dan ook koud genoeg.

De Italiaanse skigebieden plassen wederom naast de pot door nordföhn. Mede hierdoor verloopt januari in de Italiaanse en zuidalpen tot nu toe behoorlijk zacht. Het is steeds weer dat opwarmend effect van föhn.

Wisseldag

Rondom de wisseldag lijkt het nét goed te gaan. Vrijdag overdag trekt de sneeuwval weg, in de nacht naar zaterdag bereikt een nieuw sneeuwfront de noordalpen maar dat trekt (zoals het er nu naar uitziet) voor de middag de Alpen uit. Daardoor zouden reizigers die aankomen net geluk hebben, maar we houden dit strak in de gaten.

Weer twee dagen sneeuw

Zaterdagnacht begint het weer intensief te sneeuwen en die sneeuwval houdt weer twee dagen aan. Daarbij kruipt de sneeuwgrens iets omhoog maar nog niet bijzonder veel. Dan profiteren ook de Zwitserse en Franse Alpen mee. De situatie voor Oostenrijk wordt kritischer en kritischer. Het lijkt bijna een wonder dat het tot nu toe relatief rustig is gebleven. Hieronder de cumulatieve hoeveelheid sneeuw die berekend wordt voor het Oostenrijkse Vorarlberg. Ski Arlberg 175cm, Kleinwalsertal 151cm…Bizar! Zelfs het oosten van Zwitserland zit er nu goed bij met bv. in Laax 148cm.


De andere noordelijke provincies doen er nauwelijks voor onder: Kitzbühel - Kirchberg krijgt 150cm, de Zillertal - Arena 147cm.

We hebben het hier vaker gezegd, dit is niet de sneeuwhoogte die je erbij op mag tellen. Door wind en zetting van sneeuw zal het iets minder zijn, maar daar zal niemand in dit geval rouwig om zijn.

Rustiger?

Zoals het er nu naar uitziet zou het vanaf woensdag iets rustiger kunnen worden. Een uitloper van hogedruk probeert meer vat te krijgen op het Alpengebied. Dat zou vanaf dan voor meer zon kunnen zorgen al is dat nog heel ver weg. Eerst de komende 6 dagen maar eens veilig door zien te komen!

Sauerland

De huidige koudere fase is ook gunstig voor het Sauerland. Daar vallen vandaag enkele sneeuwbuien en tot en met vrijdagochtend is het koud genoeg voor de productie van genoeg kunstsneeuw. Vanaf het weekend wordt het weer iets zachter maar ze kunnen hier weer even vooruit.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

luuk777w9 januari 2019 · 08:01

“De Italiaanse skigebieden plassen wederom naast de pot door nordföhn. Mede hierdoor verloopt januari in de Italiaanse en zuidalpen tot nu toe behoorlijk zacht. Het is steeds weer dat opwarmend effect van föhn.”

In Italië is het toch ook best wel koud?
Of is het daar normaal kouder?
https://www.wintersport.nl/dorpen/canazei/weersverwachting…

*bericht bewerkt door luuk777w op 09 jan 2019 08:02

Wintersport, het beste wat er is.
Harm9 januari 2019 · 08:04

BI-ZAR, en het wordt met ieder bericht gekker in die contreien. 14 februari ga ik voor het eerst naar Oostenrijk (3 dagen Kaprun in november 2011 niet meegerekend) maar we hoeven ons in ieder geval geen zorgen te maken over de sneeuw…

bartvwg9 januari 2019 · 08:08

Sjonge jonge wat een bakken sneeuw!!
Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik binnenkort richting Nauders en Reschen ga, mooi pak sneeuw daar zonder die giga-hoeveelheden.
Wat betreft Italië: op sommige plaatsen in Zuid Tirol dumpt het ook (o.a. in Kasern) en elders is men daar die aanhoudende wind zo onderhand kotsbeu.

Thom19 januari 2019 · 08:11

Goed om te lezen dat het vanaf volgende week woensdag mogelijk rustiger gaat worden. Wij vertrekken volgende week vrijdag richting Sölden.

Sander-Maurits9 januari 2019 · 08:18

Prima te doen in Fiss! Vannacht heeft het weer aardig doorgesneeuwd.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/28530eccac61c979dd58917d...

Tommie839 januari 2019 · 08:22

Wij reizen vannacht naar Kirchberg, er is tot aan gisteren nog redelijk wat open. Wat is jouw advies?

Matthieu9 januari 2019 · 08:26

Update uit Innsbruck. De eerste centimeters zijn alweer gevallen. Het sneeuwt licht door. De skigebieden om de stad geven rond de 20 cm aan vandaag. Morgen iets meer. Zo eens kijken waar het beste te skiën valt.

pfff.... hoe lang nog.....⛷
Harm9 januari 2019 · 08:26

Wij reizen vannacht naar Kirchberg, er is tot aan gisteren nog redelijk wat open. Wat is jouw advies?

Tommie83 op 9 jan 2019 08:22

Wat wil je horen? Ga lekker die kant op en geniet van alle moois wat je gaat tegenkomen.

Tommie839 januari 2019 · 08:27

Wij reizen vannacht naar Kirchberg, er is tot aan gisteren nog redelijk wat open. Wat is jouw advies?

Tommie83 op 9 jan 2019 08:22

Wat wil je horen? Ga lekker die kant op en geniet van alle moois wat je gaat tegenkomen.

Harm op 9 jan 2019 08:26

Ja we gaan ook sowieso, al is het al niet om van de mooie witte omgeving te genieten :-)

Roelauteur9 januari 2019 · 08:42

@luuk777w nu is het inderdaad tijdelijk kouder, de afgelopen tijd echter duidelijk warmer dan normaal. Hoe zuidelijker hoe warmer.
@bartvwg klopt maar dat is vooral direct tegen de Alpenhoofdkam aan. Kasern ligt zo goed als tegen Oostenrijk aan. Verder zuidelijk wordt het snel droog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ankiepankie9 januari 2019 · 08:48

Klinkt voor ons Frankrijkgangers als de perfecte omstandigheden. Gisteren en vandaag sneeuw, in het weekend sneeuw en daarna hopelijk zon!
Wel heftig om te zien wat er in Oostenrijk allemaal gebeurt!

Hansk9 januari 2019 · 08:51

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/e5f2ee72899bb31856bc3f53...

Eindelijk weer sneeuw in Gstaad dorp

Juul9 januari 2019 · 08:52

Niet normaal zeg… Hoe dicht zitten we al tegen de situatie van 1999 aan, die eens per 200 jaar voor zou komen? En áls het in de loop van de volgende week ophoudt met sneeuwen, hoe lang blijft een situatie dan kritisch (stufe 5)? Is dat enigszins te voorspellen, aan de hand van de opbouw van het sneeuwdek en de voorspelde temperaturen?

guysp9 januari 2019 · 08:56

Mooi om te horen dat de wisseldag waarschijnlijk geen/weinig sneeuw gaat geven. Ik zit vol spanning te lezen of ik fatsoenlijk kan vertrekken zaterdag. Afhankelijk van het weerbericht bepalen we hoelaat we gaan vertrekken.

Rogieradmin9 januari 2019 · 08:56

@juul Dat hangt van heel veel zaken af. (Wind temperatuurverloop) maar gevaar 5 blijft zelden lang en dikke pakken sneeuw stabiliseren meestal sneller dan veel dunne pakken sneeuw.

Click. Click. Peace
bartvwg9 januari 2019 · 08:57

klopt maar dat is vooral direct tegen de Alpenhoofdkam aan. Kasern ligt zo goed als tegen Oostenrijk aan. Verder zuidelijk wordt het snel droog.

Roel op 9 jan 2019 08:42

@Roel
Ja logisch ook bij deze stroming. Zuid Tirol krijgt zo af en toe een laagje mee, pakweg tot in Sulden, verderop in Italië valt niks. Idem voor delen van Frankrijk.
Het grote verschil met Frankrijk lijkt me dat de Italianen dit vaker meemaken en veel meer ingezet hebben op besneeuwingsinstallaties (het zijn meesters-sneeuwmakers). In veel skigebieden wordt tot 100% besneeuwd.
Eén van de redenen waarom ik voor Italië zou kiezen. ;)

Hansvk9 januari 2019 · 08:58

Nu (even?) lichte sneeuwval in Corvara (Dolomieten).
http://www.skylinewebcams.com/de/webcam/italia/trentino-alto…

PimdelaPada9 januari 2019 · 09:05

@Roel, misschien een domme vraag, maar ik lees de afgelopen jaren op de site regelmatig dat het slecht met de gletsjers gaat. Is deze extreme sneeuwval nu ook iets waar de gletsjers op langetermijn van profiteren of is dit slechts minimaal herstel voor de korte termijn? Erg bedankt voor je weerberichten ik blijf ze volgen!

EstherDijk9 januari 2019 · 09:10

Roel, wij zijn van plan zondag via Brenner en München terug te reizen uit de Dolomieten. Is dit te doen denk je? Blijft de Brenner autobahn berijdbaar?

bram829 januari 2019 · 09:15

@roel kan je iets zeggen over de wind vanaf zondag?Sneeuw is 1 ding, maar als het ook nog hard waait vrees ik voor gesloten liften in Ischgl.

Edwin.9 januari 2019 · 09:15

@Roel, misschien een domme vraag, maar ik lees de afgelopen jaren op de site regelmatig dat het slecht met de gletsjers gaat. Is deze extreme sneeuwval nu ook iets waar de gletsjers op langetermijn van profiteren of is dit slechts minimaal herstel voor de korte termijn? Erg bedankt voor je weerberichten ik blijf ze volgen!

PimdelaPada op 9 jan 2019 09:05

Dat hangt natuurlijk ook van de zomer af. Als het net zo’n zomer als 2018 gaat worden, dan is die sneeuw snel weg hoor. Weinig neerslag en hoge temperaturen. Gewoon iets minder heet en af en toe neerslag, doe dat maar :)

Not all who wander are lost
Veenhoorn9 januari 2019 · 09:17

Enigszins jaloers zit ik de berichten te lezen. Het duurt nog wel even voordat ik weer de sneeuw in mag. Vorig jaar veel sneeuw gezien in de nieuwjaarsweek in Frankrijk, maar dit lijkt me nog wel een graatje erger. Berichtgeving op onder andere het NOS journaal was ook wat spectaculairder dan de situatie als je er daadwerkelijk inzit. Dus voor iedereen die mogelijk twijfelt of ze wel of niet gaan… gaan! Ondanks dat je misschien niet kan skiën, de omgeving is echt prachtig en hoe vaak maak je het mee dat je een verse bak sneeuw van 2 meter in het dorp en op de daken zit liggen. Houdt uiteraard wel de berichtgevingen in de gaten. Regen/ (natte) sneeuw, wind en temperatuursveranderingen kunnen de situaties nog behoorlijk verslechteren. Indien er echt een kritische situatie in de dorpen gaat ontstaan, vernemen we dit echt wel en dan is er ook geen sprake meer van "twijfel’ of je wel of niet moet gaan. Houdt rekening met extra reistijden en dus ook een langer verblijf in de auto. We hebben het zelf ook wel eens meegemaakt dat we 5u deden over 50km en reisgenoten van ons hebben vorig jaar bijna 12 uur gedaan om van Lyon naar Belle Plagne te komen. Maar hebben (volgens mij) toch gewoon een heel leuke week gehad.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Harold819 januari 2019 · 09:19

@roel; Warth onbereikbaar lees ik… We gaan vanavond 8 uur erheen rijden. Kun je iets zeggen over de verwachting dat dit dorp weer bereikbaar is?

*bericht bewerkt door Harold81 op 09 jan 2019 09:19

Edwin.9 januari 2019 · 09:26

@roel; Warth onbereikbaar lees ik… We gaan vanavond 8 uur erheen rijden. Kun je iets zeggen over de verwachting dat dit dorp weer bereikbaar is?

Harold81 op 9 jan 2019 09:19

Zoek de lokale berichtgeving op zou ik zeggen. Site met nieuws updates en afsluitingen

Not all who wander are lost
Kaliste9 januari 2019 · 09:30

Las net een artikel in AD over Joost Smit en Maaike van der Valken die deze winter hun chalet in Viehhoven hebben geopend met kop: “20 nederlanders ingesneeuwd in oostenrijks chalet” ; ze moesten zaterdagochtend opeens blijven wegens dreigend lawinegevaar en gingen hun bazen en scholen bellen omdat ze maandag niet konden komen. Enfin, wij zijn uit Hinterglemm zaterdagavond ook plots vertrokken via dezelfde weg die pas om 19:00 uur werd afgesloten (!) en hebben gewoon gereden zover we konden, hotel geboekt en zondag thuis en gewoon maandag weer op het werk ! Een beetje flexibel zijn en desnoods rijd je door. Meteen zeggen dat je ingesneeuwd bent is wel heel overdreven.

EFREERKS-9 januari 2019 · 09:33

Ook in Lermoos in de Zugspitze Region sneeuwt en waait het hard. De liften in dit gebied draaien niet meer. Vannacht is er 20 cm gevallen toen het nog licht sneeuwde.

Denis9 januari 2019 · 09:34

Ik denk dat wintersport.nl/be dringend een nieuwe app moet gaan ontwikkelen, “ask Roel” :-)

jeandeflamand9 januari 2019 · 09:43

Die nordstau mag wel eens gaan ophouden. Het westen verdiend ook nog eens een dikke lading.

KenDust9 januari 2019 · 09:47

Laatste week van Februari gaan we naar de zuidalpen, Les Orres. Dat wordt spannend. Zo te zien alles voor de noordalpen. Hopelijk “dumpt” het ook nog eens goed door in de zuidalpen.
Het is alles of niets geloof ik. Oostenrijk alles, de rest niets. :p

*bericht bewerkt door KenDust op 09 jan 2019 09:48

If you feel bored, ride a board!
Userd9 januari 2019 · 09:57

Ik denk dat wintersport.nl/be dringend een nieuwe app moet gaan ontwikkelen, “ask Roel” :-)

Denis op 9 jan 2019 09:34

Ik denk dat mensen zelf eens een beetje zouden kunnen nadenken en iets zouden kunnen opzoeken ipv dat aan anderen over te laten.

Plaats een reactie