Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Het nut van septembersneeuw

Roel op 02 september 2014· 7 reacties

Sölden

Ieder jaar zitten we ons heerlijk te verlekkeren als er vroeg sneeuw valt in de Alpen. Wat is er mooier dan in de aanloop naar het seizoen al witte bergen te zien terwijl je daar misschien een paar weken eerder nog op gewandeld hebt. Gisterochtend was het ook even zo ver zoals hierboven in Sölden, voorpret ten top! Maar wat zegt het, die vroege sneeuwval?

Niet zeldzaam

Laat ik beginnen met zeggen dat sneeuw in september eigenlijk niks bijzonders is. September is bij uitstek de maand dat we mogen proeven aan de winter. De bovenluchten worden al wat kouder en op hoge Alpentoppen duikt het kwik al regelmatig onder het vriespunt. Valt er dan neerslag dan is dat sneeuw. Soms wordt ook al echt koudere lucht aangevoerd en dan sneeuwt het zelfs in de dalen. Het kan al zo vroeg! Bijvoorbeeld in 2007 zagen we dat. Met dit bericht schreef ik toen een van mijn eerste blogs voor een collega wintersportwebsite.

Snelle overgang

En wat te denken van september 2011 toen het gewoon keihard dumpte! Zelfs in de allerlaagste dalen viel toen sneeuw. Uit diezelfde winter komt dit liveblog van een Nederlands stel in Rauris (O) dat verslag deed van de gebeurtenissen. Wat je hierin ook heel mooi ziet is het ‘grote dooien’ in de dagen daarna met lawines en omgeknakte bomen door de natte zware sneeuw. En een paar dagen later was het alweer +20 graden!

Gistermorgen was het ook even goed wit in het Ahrntal in Südtirol (bron: Facebook Wetter Südtirol)

Nuttig?

Dat is typisch herfst, razendsnelle overgangen tussen winterse speldenprikken en nazomerweer. Maar wat levert het op? Weinig nog. Het zegt niks over de winter die gaat komen en de sneeuw blijft niet liggen. Zelfs de gletsjers worden bij een normaal weersverloop weer bevrijd van dit vroege sneeuwdek. Daarvoor kunnen we toch beter in oktober zitten.

Ook een dun laagje op de Glattjoch bij Brand (O)

Maar voor de sneeuwliefhebber is het natuurlijk heerlijk webcam-staren. Velen kijken in september halsreikend uit naar de wintersport. Ik ook! En het zou deze maand dus ook weer goed kunnen gebeuren al zal dat de eerstkomende dagen zeker niet zo zijn. Na een koele en erg natte zomer lijkt er nu eindelijk een warmere fase te zijn aangebroken.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Thomas2 september 2014 · 09:39

Het levert in zoverre op dat er in ieder geval weer voor een week (afhankelijk van de temperaturen) geen blankijs op de gletschers ligt.
Als je dergelijke sneeuwval de hele zomer door om de paar weken hebt (zoals deze zomer) dan zorgt dat ervoor dat het blankijs niet bloot komt te liggen, wat smelten van de gletschers voorkomt. In zoverre dus best wel nuttig!

Dit jaar was zeer goed voor de gletschers.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Jeffrey.2 september 2014 · 10:51

nut of geen nut, heerlijke plaatjes!

Seriously snow addicted family!
Roeladmin2 september 2014 · 11:31

@Thomas Ik hield me beperkt tot de sneeuwval van nu maar over de hele zomer gesproken heb je helemaal gelijk. In de Zuidalpen viel deze winter een gigantische dump en de zomer verliep koel en nat. Perfect voor de gletsjers. In de Noordalpen viel deze winter juist weinig waardoor het blankijs daar wel regelmatig bloot lag. //

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Hinke2 september 2014 · 19:00

Vorige week wezen lopen in de Alpen in een gebied waar ik 20 jaar geleden ook was, best geschrokken van verschil, aantal Gletschjers op kaart bestonden niet meer en andere stuk kleiner.

David232 september 2014 · 22:16

Heerlijke beelden!

Winter is always coming
Gast8793 september 2014 · 19:10

Heerlijk !!

maik1004 september 2014 · 14:25

De kriebels zijn al lang weer begonnen!

...ski-addict...

Plaats een reactie