Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sneeuwval, regen en storm zetten lawinegevaar op scherp

Roel op 12 januari 2019· 26 reacties

Zware sneeuwval vanochtend in Balderschwang (Beierse Alpen)

Driemaal is scheepsrecht is een bekend gezegde, maar ik mag hopen dat dit niet geldt voor deze derde dump en het lawinegevaar. Gisteravond begon in het in de noordalpen alweer te sneeuwen en dat houdt tot dinsdagochtend aan. Dat betekent dat we met ongeveer 56 uur aan bijna onafgebroken sneeuwval te maken krijgen. Dit keer valt de meeste sneeuw een stuk westelijker, rond de Arlberg en de Zwitserse Alpen, maar in de hele noordalpen (ook de noordelijke Franse Alpen) wordt de lawinesituatie nogmaals kritisch. Extra complicerende factor is de tijdelijk stijgende sneeuwgrens én een noordwesterstorm.

Heel veel sneeuw

Rondom de Arlberg wordt er door verschillende modellen bijna 1,5 meter aan verse sneeuw berekend. Vanochtend was er in Zürs maar ook in het Kleinwalsertal al 35 centimeter gevallen, zo meldt de lawinedienst van Vorarlberg. Na een korte afzwakking van de neerslag begint het vanaf vanmiddag aanhoudend zwaar te sneeuwen in grote delen van de noordalpen. De Zwitserse Jungfrau Region en Engelberg krijgen dan ook de volle laag! En de noordelijke Franse Alpen kunnen zich ook verheugen op sneeuw van betekenis. Op deze kaart zie je de berekende neerslag tot morgenochtend 9.00 uur.


De sneeuwval van vannacht in het Kleinwalsertal (foto: Hans ter Braak)

Regen, zware sneeuw en storm

Wat opvalt is dat er ook de nodige regen (grijs) op de kaart staat. In de loop van vandaag stroomt er namelijk zachtere lucht binnen die de sneeuwgrens tijdelijk tot 1000-1500 meter laat stijgen. Dit zal per dal verschillen, maar wat zeker is is dat de verse sneeuw meer gewicht krijgt dan de sneeuwval van afgelopen week. Nog meer bomen zullen de sneeuwlast niet kunnen dragen en omvallen waardoor wegen en spoorlijnen geblokkeerd kunnen raken. Ook kunnen dorpen weer zonder stroom komen te zitten.

En dan hebben we het nog niet over mogelijke lawines gehad. De regen en nattere, zware sneeuw zetten de lawinesituatie op scherp en daar komt ook nog een noordwesterstorm overheen die in het hooggebergte voor grote sneeuwophopingen gaat zorgen. Laten we hopen dat dit allemaal goed gaat. We houden de komende twee dagen weer een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen.

Morgen kouder

Morgen wordt het snel kouder en gaat de regen in de dalen weer over in sneeuw. De sneeuwval trekt zich dan terug naar Oostenrijk waar zelfs een klap 'winter

De lagere delen van Portes du Soleil zullen vandaag ook wel even regen voor de kiezen krijgen maar vanaf 1500 meter komt er een dik pak sneeuw te liggen. Goed nieuws eindelijk ook voor dit deel van de Alpen. Alleen voor de Italiaanse Alpen verandert er nog weinig. Daar moeten ze het met de restjes doen die vanuit Zwitserland en Oostenrijk over de alpenhoofdkam komen overwaaien. Hoe zuidelijker, hoe minder ervan overblijft.

Verwachte sneeuwval in de noordelijke Franse Alpen

Relaxed skiën in Val di Fassa (Dolomieten)

Rustiger

Het einde van de hectiek is wel in zicht. Dinsdag is het gedaan. Een hogedrukgebied breidt zich vanuit het westen uit en dan stopt het in de loop van de dag zelfs in Oostenrijk met sneeuwen. In het westen schijnt de zon uitbundig en wordt het een geweldige winterse dag. Dat geldt ook voor de woensdag, al wordt het dan een heel stuk zachter.

Vanaf donderdag koelt het af en kunnen storingen weer voor enige sneeuw zorgen, maar dat staat in geen enkele verhouding met wat we nu meemaken. Zon en wolken wisselen elkaar dan af, af en toe valt er sneeuw (mogelijk ook in de zuidalpen) en het is lekker koud. Heel bruikbaar wintersportweer!

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ray-boers13 januari 2019 · 09:51

Wordt weer spannend komende 2dgn, laten we hopen op niet al teveel schade voor iedereen!

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)
BaLin13 januari 2019 · 09:53

Ik zit deze week in de Jungfrau, Grindelwald. Vanacht al veel gevallen. Ben benieuwd.

Wintergast13 januari 2019 · 09:56

Straten worden soms afgesloten, ook als ze berijdbaar lijken.
Maar het lawinegevaar loert ook op de hellingen boven de wegen.

Roelauteur13 januari 2019 · 10:59

@BaLin Je zit inderdaad in de frontlinie. Updates zijn welkom :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
stammetje13 januari 2019 · 11:10

Hoi Roel, ik had gehoopt nog iets over de condities in het Sauerland te lezen. Ik vraag me namelijk af of er volgend weekend nu sneeuw of regen valt (gezien temperatuur boven 0).

BaLin13 januari 2019 · 11:23

@BaLin Je zit inderdaad in de frontlinie. Updates zijn welkom :-)

Roel op 13 jan 2019 10:59

Ik houd jullie op de hoogte.

FrankB13 januari 2019 · 13:12

Ik wil dinsdagmorgen vertrekken. Nog geen bestemming geboekt.
Wou eerste 2 dagen naar het Otztal, door de beschutte ligging daar iets minder sneeuw, in de hoop dat op woensdag alles open is.
Daarna nog enkele dagen meer naar het oosten van Oostenrijk.
Ik wil die grote hoeveelheden sneeuw daar wel eens ervaren en natuurlijk wel kunnen skiën.

Elly313 januari 2019 · 13:32

Foto van Agnes Premstaller, ze is het zat al 14 dgn sneeuw ruimen en vandaag er weer 70 cm bij :( Ze hebben a van alle kanten hulp gehad. Schuurdak was gisterenmiddag leeg.
https://www.facebook.com/PremstallerAgnes/photos/pcb.1139524…

Dienten Die Alte schule
JeffreyM13 januari 2019 · 15:26

Deze morgen aangekomen in Maria Alm. De wegen zijn goed bereikbaar. Geen file gehad.

Voormiddag lichte sneeuw en tijdens de middag smeltende sneeuw. Die smeltende sneeuw is nu weer overgegaan in gewone sneeuw. ;)

hollaboe13 januari 2019 · 16:47

Gisteren aangekomen in Grindelwald. Vannacht en vandaag heeft het de hele dag gesneeuwd. het treintje tussen Grindelwald-Grund en kleine Scheidegg kon niet verder dan het station Alpligen, omdat er een kleine lawine over et spoor was gekomen. morgen een dag met nog meer sneeuw en windstoten en dan wordt het mooi weer!

BaLin13 januari 2019 · 16:50

@BaLin Je zit inderdaad in de frontlinie. Updates zijn welkom :-)

Roel op 13 jan 2019 10:59

Hele dag sneeuw gehad. Nu “even” droog. Enkele liften open. Vanochtend veel poeder op de pistes, vanmiddag papperig.

*bericht bewerkt door BaLin op 13 jan 2019 16:51

bryanhoogvliet13 januari 2019 · 17:05

Straten worden soms afgesloten, ook als ze berijdbaar lijken.
Maar het lawinegevaar loert ook op de hellingen boven de wegen.

Wintergast op 13 jan 2019 09:56

Deze Lawine was afgelopen maandag.
Oude berichtgeving.

Bacchus13 januari 2019 · 17:52

Wij zijn deze week in Sölden. Vandaag kwam de sneeuw echt met bakken uit de lucht. Hogerop slecht zicht en veel wind, lager beter. Als je verlaten hoeken van de pistes zoekt, krijg je daar gewoon een freeridegevoel. Echt winter. 😁

Bacchus13 januari 2019 · 17:52

-Dubbel, weg-

*bericht bewerkt door Bacchus op 13 jan 2019 17:59

Pieter23097613 januari 2019 · 18:35

Méribel spreekt over 40 cm verse sneeuw, toch meer dan ze voorspeld hadden

Wintergast13 januari 2019 · 18:43

Straten worden soms afgesloten, ook als ze berijdbaar lijken.

Maar het lawinegevaar loert ook op de hellingen boven de wegen.

Wintergast op 13 jan 2019 09:56

Deze Lawine was afgelopen maandag.
Oude berichtgeving.

bryanhoogvliet op 13 jan 2019 17:05

@bryanhoogvliet
?
Wat is de houdbaarheidsdatum van een topic?

*bericht bewerkt door Wintergast op 13 jan 2019 19:05

gijs_199113 januari 2019 · 18:46

Wij zijn deze week in Sölden. Vandaag kwam de sneeuw echt met bakken uit de lucht. Hogerop slecht zicht en veel wind, lager beter. Als je verlaten hoeken van de pistes zoekt, krijg je daar gewoon een freeridegevoel. Echt winter. 😁

Bacchus op 13 jan 2019 17:52

Hier in Obergurgl vergelijkbaar, maar wel echt een topdag gehad! Zelden zulke goede condities meegemaakt. Rond een uur of 14:30u werd het te mistig en werd de sneeuwval intensiever. We moesten toen echt uitkijken waar we heen gingen, want het wordt hier niet echt super aangegeven. Je bent zo de piste af als je niet uitkijkt (zeker omdat wij voor het eerst in dit gebied zijn en geen enkele piste kennen).

Obergurgl wordt vanaf 21u wel afgesloten van de buitenwereld, maar dat is volgens mij vooral omdat ze ‘s nachts de veiligheid op de verbindingswegen niet kunnen garanderen. Wat dat betreft moet zo’n nachtelijke afsluiting dan juist positief opgevat worden en niet als een teken dat ‘de situatie zo heftig is’.
Mijn indruk van vandaag is dat de autoriteiten het hier super goed onder controle hebben.

Morgen zal het vast een mindere dag zijn, maar de rest van de week lijkt het super te worden.

Headfirst13 januari 2019 · 20:31

Temperatuur verloop in Ellmau het is nu weer - 0,5

Sneeuwdek kan weer lekker aangroeien

Headfirst13 januari 2019 · 21:29

@Roel

Solden nog steeds boven nul wanneer komt de verwachte kou

ankiepankie13 januari 2019 · 22:06

In Les Carroz (Grand Massif) hele dag sneeuw gehad maar staat nu te hozen van de regen helaas. Hopelijk vannacht toch nog een laagje sneeuw er overheen want vrees dat we anders morgen hier een ijsbaan hebben…

Roelauteur13 januari 2019 · 22:45

@Headfirst, nog even geduld die komt later in de nacht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Snow7013 januari 2019 · 22:57

Net via Instagrambericht vanwege het skigebied van de Gargellen Bahn vernomen dat morgen de skipistes van Gargellen niet open gaan.

Reden is de verwachte vele wind alsook de sneeuwmassa.

Wel straf dat dit op voorhand al wordt gemeld.
Geeft aan dat er wel e.e.a. op hen afkomt…

Angeline14 januari 2019 · 19:37

Ik wil dinsdagmorgen vertrekken. Nog geen bestemming geboekt.
Wou eerste 2 dagen naar het Otztal, door de beschutte ligging daar iets minder sneeuw, in de hoop dat op woensdag alles open is.
Daarna nog enkele dagen meer naar het oosten van Oostenrijk.
Ik wil die grote hoeveelheden sneeuw daar wel eens ervaren en natuurlijk wel kunnen skiën.

FrankB op 13 jan 2019 13:12
Angeline14 januari 2019 · 19:43

Hallo wij zijn zondag (met veel sneeuw) in Oetz aangekomen. We hebben vandaag prima kunnen skiën in Hochoetz (ondanks dat het toch nog wat sneeuwde).daarentegen zijn de toegangswegen naar Sölden/obergurgl (vanaf Längefeld) en Kühtai gesloten. Di en woe worden mooie dagen (de sneeuw is echt fantastisch-puur genieten op de pistes).
Pas op: je kan alleen via Bregenz of Kufstein hierheen rijden (fernpass en Scharnitz gesloten). En check even of de Arlberschnelweg open is (die sluiten ze savonds soms ook af!).

Angeline14 januari 2019 · 20:56

Gewoon in hochoetz blijven en volop genieten!!!

Angeline14 januari 2019 · 20:57

Gewoon in hochoetz blijven en volop genieten!!! Er liggen hier meters sneeuw!!

Plaats een reactie