Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nationale skitest piste: allmountain

Arjen op 19 januari 2019· 7 reacties


Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe ski’s mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen tijdens de nationale skitest piste in Val Thorens. Dit met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. In dit blog testen we de high-end ski’

Dikke sportski’s of alleskunners?

De evolutie van de allmountain ski’s is bezig aan een golfbeweging. Jarenlang werden deze ski’s steeds breder, maar nu zijn ze met een afslankregime bezig en worden ze weer smaller. In ieder geval als het aan de fabrikanten ligt. Maar wat vond ons testteam fijn?

Tijdens de testdag van de allmountain ski’s kwamen we van alles en nog wat tegen. Van blauw ijs via pistes met lekkere rulle sneeuw naar stukken met diepe poeder. Ideaal voor de allmountain ski’s om te laten zien wat ze in hun mars hebben! We vragen de fabrikanten immers om een ski voor alle omstandigheden. Dit is wat we de skimerken vroegen:
Het gaat om een sportieve en technisch vaardige skiër, die overal en nergens skiet. Op de piste en erbuiten. Hij/zij zoekt een ski die het allebei even goed kan. Knallen met carven en floaten door de poeder! Welke ski raad je aan voor deze allmountain skiër?


Als het aan de folders van de fabrikanten ligt, dan is de breedte van de huidige allmountain ski’s iets minder dan 80 millimeter onder de binding. Maar vorig jaar deden smalle (en datzelfde geldt voor korte) ski’s het helemaal niet goed in onze test en dat hebben we de Nederlandse vertegenwoordigers ook nog meegegeven in de testinformatie. Misschien wel door deze opmerking vielen de breedtes dit jaar tussen de 80 (Salomon) en 93 (Head) millimeter onder de binding.

Wat is allmountain?

In onze omschrijving van de testcategorie gaan we er nog altijd vanuit dat een allmountain ski net zo goed is op als buiten de piste. Je kunt je echter afvragen of dat nog steeds is waar de skimerken ook naar op zoek zijn. Het lijkt er een beetje op dat veel merken een ‘50-50-ski’ iets voor de freeridemodellen vinden. Allmountain is in dat geval een sportieve pisteski waarmee je eventueel ook een bochtje buiten de piste kunt draaien.

Eerste indruk

Hoewel veel merken het klassieke idee van allmountain dus lijken los te laten, hadden we misschien wel twee van de beste allmountain ski’s allertijden in de test. In de klassieke benadering van ‘50 procent geschikt voor de piste en 50 procent geschikt voor buiten de piste’ wel te verstaan! Verder troffen we veel hele goede, stabiele en sportieve ski’s met een voorkeur voor carven op de piste aan. Vaak zijn het bijna pure sportski’s en zijn ze alleen geschikt voor vergevorderde en expert skiërs (Blizzard, Kästle, Nordica, Salomon, Völkl). Rossignol stuurde juist een makkelijk toegankelijke sportski en Dynastar, Elan en Head stuurden nog echte ‘50-50-ski’s’ in. Wed’ze, de prijsbreker van Decathlon, kon voor 300 euro niet echt overtuigen.


Het gebeurt eigenlijk maar zelden in onze tests, maar naar de smaak van het testteam sprongen er in dit geval vooral twee ski’s met kop en schouders boven de rest uit: Elan en Head. De testers kwamen superlatieven tekort om deze echte alleskunners te beschrijven. Ze kunnen alles en niks is moeilijk. Grappig om te constateren dat het hierbij om ‘klassieke’ allmountain ski’s gaat: net zo goed op de piste als erbuiten.

Testteam

Dean Molenaar, Othmar Hofmann, Gerke Deekens, Saskia Pieck, Bernadette Marquerink, Richard Molenaar (technisch coördinator) en Rolf Westerhof (testcoördinator).

Testresultaten


Atomic Vantage 90 Ti
// € 699,95

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 129-90-115,5 mm //
Radius: 19,5 m //
Terrein: 60% piste

De Vantage 90 Ti kan veel, maar hij stelt wel eisen. Vooral op de piste; in de zachte sneeuw is hij vriendelijker. “Ik vind hem goed op de piste, met een lekkere buiglijn en veel grip, maar hij moet wel nauwkeurig geskied worden”, vertelt Dean. “Lange bochten op hoge snelheid gaan heerlijk, maar voor korte bochten moet je hard werken”, vult Othmar aan. Overgangen tussen carven en slippen/rutschen gaan soepel. De Vantage 90 Ti heeft een fijne rebound, maar dat vraagt wel wat finesse. Hij is stabiel, de demping is goed en hij dendert als een tank door verspoorde sneeuw. Voor krachtpatsers en/of experts.


Blizzard Brahma
// € 549,95

Testlengte: 1,87 m //
Breedte: 127-88-111 mm //
Radius: 17 m //
Terrein: 60% piste

De Brahma is een stoere jongen: het is een stijve ski die degelijk aanvoelt. Je moet even wennen, maar hij heeft veel grip en een supergoede demping. “Hij moet echt geskied worden en is niet speels”, vindt Gerke, “maar hij staat als een huis.” “Een duizend watt-lat”, rijmt Othmar. Op harde sneeuw en vooral in korte bochten is het hard werken, maar hij kan veel en geeft vertrouwen. “Slippen/rutschen op de piste gaat wel lekker”, vertelt Bernadette. Hij gaat prettig door zachte poedersneeuw, maar in verspoorde sneeuw is hij niet vergevingsgezind. Goede, degelijke experts only ski!


Dynastar Legend X88
// € 749,95

Testlengte: 1,86 m //
Breedte: 125-88-109 mm //
Radius: 18 m //
Terrein: 50% piste

De freeridegeschiedenis van Dynastar vind je een beetje terug in deze Legend X88. Hij heeft een voorkeur voor zachte sneeuw en hij ‘float’ goed buiten de piste. Slippend/rutschend sturen gaat heerlijk, hij is dan stabiel en draait en pivoteert eenvoudig. Hij voelt kort aan en gaat opvallend prettig door de buckels en ook dat verwijst naar zijn freeride-achtergrond. “Hij is speels en voorspelbaar, maar het is geen typische carver”, zegt Gerke. Op harde ondergrond heeft hij last van overstuur: hij draait dan te ver door. Goede ski voor (ver)gevorderde skiërs die niet op zoek zijn naar de perfecte carvebocht en wel naar diepe sneeuw.


Elan Ripstick 86
//* € 684,95*

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 128-87-108 mm //
Radius: 19,2 m //
Terrein: 50% piste

De Ripstick 86 is het jongste broertje van de Ripstick 106. Vooral de fantastische buiglijn (flex) is heel herkenbaar. De Ripstick 86 is licht in gewicht, met weinig inspanning te besturen en hij geeft meteen vertrouwen. De rebound kun je naar wens doseren en de grip is goed. Hij is speels op de piste, vergevingsgezind en helpt je de volgende bocht in. “Voor mij is het meer een Lovestick”, grijnst Saskia. De Ripstick 86 kan ieder soort bocht maken: kort, middellang, lang en net zo goed gecarved als gerutscht/geslipt; hij doet wat je vraagt en dwingt nooit. Let op: de binding staat wat meer in het midden gemonteerd.


Fischer Pro MTN 86 Ti
// € 749,99

Testlengte: 1,82 m //
Breedte: 128-86-116 mm //
Radius: 16,5 m //
Terrein: 60% piste

De Pro MTN 86 Ti is veelzijdig, maar je moet hem wel even leren kennen. Heb je hem eenmaal door, dan kan hij heel veel. “Hij is echt allmountain, maar heeft tegelijkertijd eigenschappen van een pisteracer, want hij wil graag versnellen en is superstabiel”, legt Saskia uit. Hij heeft veel grip, de demping is goed en de rebound is prettig voorspelbaar, hoewel powerhouse Othmar deze ietwat mat vindt. De Pro MTN 86 Ti kan iedere soort bocht maken en pakt zelfs korte bochten vlot op. Hij ruscht/slipt net zo makkelijk als dat hij carvet. Buiten de piste volgt hij de vormen van het terrein goed.


Head Kore 93
// € 749,99

Testlengte: 1,80 m //
Breedte: 133-93-115 mm //
Radius: 16,4 m //
Terrein: 50% piste

De Kore 93 zorgt voor vrolijke gezichten, want hij lijkt alles te kunnen zonder dat je moeite hoeft te doen. Hij voelt licht en kort aan, maar is heel stabiel en geeft vanaf de eerste meter veel vertrouwen. Hij heeft een geniale buiglijn (flex) en is heel vergevingsgezind. “Een hele vriendelijke ski”, vindt Bernadette. De Kore 93 kan alle soorten en groottes bochten maken en hij carvet net zo makkelijk als hij slipt/rutscht. Maar als je dat wilt, kan hij ook flink de bocht uit versnellen. Opvallend is dat eigenlijk niets inspanning kost. Door zijn lichte gewicht is de Kore 93 ook interessant als freeride-toerski.


Kästle MX84
// € 899

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 128-84-112 mm //
Radius: 18 m //
Terrein: 70% piste

Sinds de wedergeboorte is Kästle heel populair bij toerskiërs en freeriders. Bij deze MX84 merk je daar helaas niks van. De maten kloppen en de mooie flex (buiglijn) is ook veelbelovend, maar de vlijmscherpe kanten lijken onder een radicale hoek voor World Cup racers geslepen te zijn. Een eenvoudige ingreep tegen de ergste scherpte verandert niks aan de raceneigingen van de MX84. “Zet vlaggen neer en ik knal er omheen”, zegt Nederlands racekampioen Dean. Slippen/rutschen is door de kanten nagenoeg onmogelijk. De demping is heel goed en hij is heel stabiel. “Hier word je beter van!”, geniet Gerke. Goede expert ski, maar geen allmountain.


Nordica Navigator 85
// € 649,95

Testlengte: 1,79 m //
Breedte: 124-85-109 mm //
Radius: 16,5 m //
Terrein: 70% piste

“Dit is een bijzonder skietje”, begint Gerke de bespreking. De Navigator 85 voelt kort, snel en agressief aan. Hij carvet makkelijk, graag en goed en stuurt vlot in. “Met insturen bijna een slalomgevoel”, vindt Othmar. Hij is speels, heeft een snelle kantenwissel en je gaat automatisch hard met deze ski. De grip, demping en stabiliteit zijn dik in orde en bovendien pivoteert en slipt/rutscht hij ook makkelijk. Hij heeft een zeer enthousiaste rebound en dat is even wennen en vooral oppassen. De Navigator 85 vraagt niet veel kracht, maar wel wat techniek. Buiten de piste is hij minder vergevingsgezind. Voor sportievelingen en experts.


Rossignol Experience 84
// € 629,95

Testlengte: 1,76 m //
Breedte: 126-84-116 mm //
Radius: 15 m //
Terrein: 80% piste

De Experience 84 voelt kort en licht aan. In deze lengte wil hij graag carven en doet dat ook heel makkelijk; hij is speels en energiek met een mooie rebound. Korte tot middellange bochten hebben zijn voorkeur. “Ik vind hem bijna slalomachtig”, meldt Dean. “Het is een soort brede sportski”, vult Richard aan. Het testteam is bang dat de Experience 84 in deze lengte minder geschikt is voor zwaardere skiërs. Voor minder zware skiërs zou het wel een mooie ‘opstap-allmountain ski’ zijn: voor de eerste avontuurtjes buiten de piste met het vertrouwde gevoel van een echte pisteski. Voor licht- tot en met vergevorderden.


Salomon XDR 80 Ti
// € 699,95

Testlengte: 1,83 m //
Breedte: 128-80-111 mm //
Radius: 15 m //
Terrein: 80% piste

De XDR 80 Ti is een ski voor vergevorderden en experts: hij skiet makkelijk, maar je moet wel over wat techniek beschikken. Hij voelt kort en smal aan, carvet soepel en pakt bochten makkelijk op. Hij heeft een fijne versnelling aan het einde van de bocht in huis. Hij slipt/rutscht net zo gemakkelijk als dat hij carvet en wisselen tussen beide gaat vlot. De XDR 80 Ti is stabiel en de demping is prima; dat is ook prettig in verspoorde sneeuw, maar het is buiten de piste geen echte ‘floater’. De XDR 80 Ti heeft veel weg van een (goede) sportski.


Völkl RTM 81
// € 799,95

Testlengte: 1,77 m //
Breedte: 128-81-109 mm //
Radius: 17,9 m //
Terrein: 80% piste

De RTM 81 is heel sportief ingesteld. “Hij heeft een megaversnelling”, zegt Dean. De RTM 81 leent zich voor carven op hoog niveau en met hoge snelheid en het is een uitdagende ski. Hij is heel stabiel en heeft heel veel grip. “Hij staat als een huis”, vertelt Othmar. Tegelijkertijd is de RTM 81 wel makkelijk te beïnvloeden, voorspelbaar en kun je er ook prima mee slippen/rutschen. “Hij gaat als een bulldozer door de verspoorde sneeuw”, aldus Bernadette. Buiten de piste is hij stabiel, maar vraagt techniek en ‘helpt’ je niet. Een hele goede sport-/pisteski voor vergevorderden tot en met experts.


Wed’ze XLD 900
// € 299,99

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 132-83-120 mm //
Radius: 17 m //
Terrein: 90% piste

Wat kun je verwachten voor 299,99 euro? “De maten van de XLD 900 zijn goed, maar de materialen niet”, stelt Richard vast. Hij voelt wel lekker licht aan en de XLD 900 kan ook best veel, zolang de snelheid maar laag blijft en je geen kracht zet. “Je trapt er snel doorheen”, legt Othmar uit. Vooral slippend/rutschend sturen gaat goed en ook rustige carvebochten zijn prima te doen. Niets kost kracht en hij heeft wat dat betreft veel weg van een comfortski. Hij draait makkelijk en je kunt er lekker mee cruisen op lage snelheid. Voor beginners en lichtgevorderden.

De nationale skitest piste wordt mede mogelijk gemaakt door:

Europeesche Verzekeringen
Club Med
Ziener
Komperdell
Skicentrum Heemskerk
Giro

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

artus187419 januari 2019 · 12:31

Leuk artikel en dank aan alle deelnemers !

Ikzelf ski met de Atomic Vantage X 80 CTI, maar ik vroeg me af of hij soortgelijk was aan de Vantage 90 Ti. Ik ben namelijk geïnteresseerd in de Vantage 90 Ti.

Ikzelf ski,als 15-jarige, zonder enig probleem met de eerstgenoemde ski, maar het feit dat jullie schrijven dat hij voor krachtpatsers is, schrikte me enigszins af.

FritsK19 januari 2019 · 14:29

Fijn dat de allmountain categorie nu ook online staat. Mijn dank is groot! Toevallig net na het weekend voor een (héél) zacht prijsje de Fischer Pro MT 86 TI aangeschaft in 182cm, i.c.m. Attack 13 bindingen, komend vanaf Salomon XDrive 80 TI’s . Eigenlijk puur afgegaan op de vele goede reviews en de goede adviezen van @GiGi (waarvoor nogmaals grote dank). Doordat ie ook hier als favoriet wordt bestempeld krijg ik alleen nog maar meer zin om hem volgend weekend uit te proberen.

Eijsski19 januari 2019 · 18:32

@FritsK en waar heb jij dat koopje gescoord? Manlief ook naar zoiets op zoek vandaar.

JackE19 januari 2019 · 19:10

Ik heb de Fischer Pro Mtn 86 ook gehaald. Eind januari testen in Gerlos. Laat even weten hoe ze skiën @FritsK. Ben benieuwd! @Eijsski, zie hieronder:
http://www.ekosport.nl/fischer-pro-mtn-86-ti-19-tyrolia-atta…

*bericht bewerkt door JackE op 19 jan 2019 19:11

FritsK19 januari 2019 · 19:43

@FritsK en waar heb jij dat koopje gescoord? Manlief ook naar zoiets op zoek vandaar.

Eijsski op 19 jan 2019 18:32

Ik heb ze voor 449,95 bij OutdoorXL vandaan, incl. bindingen. Wel was dit de enige maat die ze toen nog hadden, dus het lijkt uitloop. Als ik nu op dezelfde URL kijk zie ik dat ze inderdaad uitverkocht zijn. (https://www.outdoorxl.nl/fischer-pro-mtn-86-ti.html…). Ik heb waarschijnlijk gewoon geluk gehad. Misschien zou je ze eens kunnen bellen of ze voor dezelfde prijs nog een paar hebben staan?

*bericht bewerkt door FritsK op 19 jan 2019 19:44

FritsK19 januari 2019 · 19:48

Ik heb de Fischer Pro Mtn 86 ook gehaald. Eind januari testen in Gerlos. Laat even weten hoe ze skiën @FritsK. Ben benieuwd!
@Eijsski, zie hieronder:
http://www.ekosport.nl/fischer-pro-mtn-86-ti-19-tyrolia-atta…

JackE op 19 jan 2019 19:10

Ik ben benieuwd wie eerder gaat. Wij gaan a.s. donderdagnacht en dan vrijdag, zaterdag, zondag skiën. Maandag terug.

Mijn bevindingen zal ik zeker posten. Jammer dat Ekosport alleen de 161 heeft. Dat is voor maar weinig mensen een goede lengte. De prijs is wel goed.

Eijsski19 januari 2019 · 20:04

Dank je FritsK

Plaats een reactie