Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De luxe van een lastminute na een sneeuwdump

Ruud op 17 januari 2019· 17 reacties

Perfecte pistes in Drei Zinnen

Het kan vaak niet, maar tot het allerlaatste moment wachten om iets te boeken is bijna een garantie voor goede condities. Iedereen die weleens een last-minute doet, zal het wik en weegproces dat erbij hoort wel herkennen. Wij hadden deze week de luxe dat we konden wachten tot duidelijk was waar de condities goed waren, wat geen eenvoudige opgave was gezien de extreme weertoestand van de afgelopen dagen.

Sneeuwbom?

We zitten morgen en zaterdag in het Salzburgerland en we hadden de gelegenheid de dagen ervoor vrij te nemen om een paar extra dagen te gaan skiën.

Op naar Salzburgerland, maar eerst nog wat extra skidagen meepikken

We hadden gepland een skigebied ergens in Tirol of in de buurt van Salzburg te bezoeken en dan donderdag naar onze afspraak te rijden. Maar de extreme weersomstandigheden gooiden roet in het eten: het werd ons allengs duidelijk dat we in Oostenrijk ten noorden van de hoofdkam in ieder geval op dinsdag te kampen zouden hebben met de gevolgen van de zoveelste sneeuwbom van dit seizoen en wie weet woensdag ook nog wel. Bovendien moesten we er dan ook nog veilig kunnen komen. Hoe zo’n weerfront precies uitpakt, weet je natuurlijk niet. Voor hetzelfde geld was alles dinsdag alles weer in orde qua weer en pistes, maar gezien de omvang van de verwachte sneeuwval zag het daar echt niet naar uit. Wie weet zouden we ook op woensdag nog de naweeën voelen in de vorm van afgesloten pistes in verband met lawinegevaar. Dus maakten we plannen om het sneeuwgebied te mijden en ergens anders te gaan skiën.

Wikken en wegen

Aangezien we wel op rijafstand van onze afspraak in het Salzburgerland moesten blijven om te voorkomen dat we op donderdag de hele Alpen moesten doorkruisen, was de radius waarbinnen we zochten zo ongeveer Oost-Zwitserland, Karinthië of de Italiaanse gebieden vlak bij de Oostenrijkse grens. Eerlijk gezegd waren we ook nog eens veeleisend. We wilden goede sneeuw, mooi weer en een echt winterlandschap.

Dit is wat we zochten... en uiteindelijk vonden!

Om die reden leek Italië af te vallen; daar lag op veel plekken weinig natuursneeuw. In Karinthië waren de sneeuwcondities ook niet overal optimaal en bovendien leek het er niet al te zonnig te worden. Zwitserland leek een goede kandidaat. Accommodaties werden gezocht, skigebieden en dorpen vergeleken. Maar toen werden de contouren van de aankomende sneeuwbom duidelijker; ook Oost-Zwitserland zou de volle laag krijgen. Het goede nieuws was wel dat die volle laag ook wel eens de Italiaanse gebieden vlak over de Alpenhoofdkam zou kunnen voorzien van een vers laagje, al was het twijfelachtig in welke gebieden dat wel en in welke gebieden dan niet zou gebeuren. Toch Italië dus maar?

De reis

De volgende hobbel was de reis; we zouden op maandag vertrekken, maar dat zou de tweede dag zijn van de sneeuwbom in de Alpen en we moesten wel van noord naar zuid door Oostenrijk als we daadwerkelijk naar Italië zouden gaan. Om die reden overwogen we nog even om maar helemaal aan de noordkant te blijven en een paar Beierse skigebieden te bezoeken. Of misschien zelfs Vorarlberg, omdat daar dinsdag de eerste opklaringen leken te komen. Totdat een nieuwe update van de weersvoorspelling duidelijk maakte dat de opeenvolging van natte sneeuw, regen en weer sneeuw juist de noordrand zou treffen, met alle gevolgen van dien. Dus besloten we uiteindelijk voor Italië: het skigebied van Drei Zinnen Dolomiten. Of, zo je wilt, Tre Cime. Met het risico dat de aangekondigde sneeuw niet zou komen. Vervolgens planden we de reis; iets na de middag vertrekken om achter het slechte weer aan te rijden en overnachten vóór de Brenner. We duimden dat dat zou lukken. Het bleek een gouden zet: tot München bleef het droog en reden we heel vlot door, op de autoradio luisterend naar alle berichten over onbegaanbare wegen, afgesloten skigebieden en lawines. Op de rondweg van München kregen we wat natte sneeuw. Vervolgens bleef het tot Kufstein droog. Daar pas kwamen we in de sneeuwbuien. Het hotel dat we geboekt hadden lag vlak achter Innsbruck. We kwamen er om even na elf uur aan. Voordat we naar bed gingen, zagen we op de sociale en andere media dat het in de Italiaanse gebieden vlak over de grens sneeuwde. Yes!

Op de ski’s

Na een vroeg ontbijtje stapten we dinsdagochtend in de auto. Het weer was grijs met laaghangende bewolking. We reden zonder problemen de Brennerpas over, die in de nacht blijkbaar goed was schoongemaakt. Tevreden constateerden we dat het ook in Italië wit was. De zon kwam tevoorschijn. Tijd voor wat flexibiliteit; we besloten onderweg eerst een dag te gaan skiën in het Ahrntal. Dit zijdal van het Pustertal kent twee kleine skigebieden: eerst Speikboden en dan Klausberg. Ze hadden al eerder behoorlijk wat sneeuw gehad en ’s nachts was er nog een behoorlijke laag bijgevallen. Vanuit het zuidelijkere Kronplatz reden we het Ahrntal in en zagen we het steeds witter worden. We kozen bewust voor een kleiner gebied vanwege de goede condities.

Veel sneeuw in het Ahrntal

We stopten bij Speikboden en we waren zo te zien niet de enigen die op het idee waren gekomen om te gaan profiteren van de geweldige condities.
Het dalstation bij Speikboden

De parkeerplaats was tenminste bepaald niet leeg. In de gondel naar boven spraken we Italianen uit Meran (Merano), die net als wij popelden om hun eerste skidag van het seizoen te gaan meemaken. Eenmaal boven bleek dat de bezoekers zich toch goed verspreidden over de 25 kilometers piste. We hadden een geweldige dag, die voelde als een cadeautje omdat we helemaal niet van plan waren geweest hier te gaan skiën. Een last-minute besluit in een last-minute tripje, zeg maar.

Speikboden

’s Morgens lagen de pistes al heerlijk in de zon. En wat een leuke pistes zijn dat, zeg. Het grootste deel van het gebied tussen de 950 en de 2100 meter, is onder de boomgrens. Het is heel logisch opgebouwd en je hoeft helemaal nergens te prikken. Het kent een lange dalafdaling die hier en daar best pittig is. Er zijn leuke hutten en alle liften zijn modern. De uitzichten zijn heel mooi, aan de ene kant heb je de Dolomieten en aan de andere kant de alpenhoofdkam. Op de kam hingen de hele dag wolken. Wij zaten in de zon, dus wat anders dan tevreden konden we zijn over onze beslissing? Overigens kwamen de pistes al vroeg in de middag in de schaduw te liggen.

De dalafdaling naar Speikboden

Het is januari en de zon zakt al snel achter de bergen. We hadden er een prima dag. Dit is geen gebied waar je apart naar toe gaat op vakantie lijkt me, maar het is wel goed te combineren met andere gebieden, bijvoorbeeld met het 5 autominuten verder liggende Klausberg waar de liftpas van Speikboden ook geldig is.
Blik vanop de Sonnklar piste richting middenstation, met op de achtergrond het Ahrntal

En uiteraard ligt ook Kronplatz vlakbij, maar twintig minuten rijden met de auto. Wij reden langs Kronplatz verder het Pustertal in, waarbij de prachtige Dolomietentoppen steeds dichterbij kwamen. We hadden op het laatste moment iets geboekt in Vierschach. Of, als je wilt, Versciaco.
De laatste afdaling richting parking bij het dalstation van Speikboden

Drei Zinnen

Het leuke van op het allerlaatste moment boeken is ook dat je soms op het laatste nippertje voor een heel leuk prijsje op een topplek kunt zitten. Toegegeven dat de keus meestal beperkt is, maar buitenkansjes zijn niet uitgesloten en wij troffen er eentje: Aan de piste, vier sterren en goed te doen qua prijs. We keken van ons balkon op de piste beneden ons en de skikelder gaf rechtstreeks toegang tot de piste. Vierschach is een authentiek dorp met weinig grote kolossen. Het ligt vlak tegen de grens met Osttirol en het maakt deel uit het skigebied van Drei Zinnen Dolomiten, waaronder ook Sexten (Sesto) en Moos vallen. Er zijn vergevorderde uitbreidingsplannen naar het Oostenrijkse skigebied van Sillian waarmee straks een nieuw grensoverschrijdend skigebied ontstaat. Na een goede nacht stapten we woensdagochtend de piste op voor een heerlijke dag. Drei Zinnen is één van mijn favoriete skigebieden en de condities waren geweldig. Het had hier toch net iets meer gesneeuwd dan verwacht, waardoor alles heel winters was. De pistes waren ronduit super.

Heerlijke sneeuw en blik op Innichen in het Pustertal

De recent gerealiseerde verbinding van Helm met de Rotwand via Signaue

Rond de middag trokken we via de Rotwand naar de Kreuzbergpas, een deel van het gebied dat ik nog niet kende. Het is alleen bereikbaar via een mooi lang pad door een beschermd natuurgebied, dwars door de bossen. De Kreuzbergpas is de grens tussen Zuid-Tirol en Trentino.
Even pauze op de Kreuzbergpas

Hier begint het “echte” Italië. Op de pas zelf zijn maar drie - overigens heerlijke - pistes. Vandaar kun je dan weer via een pad door de bossen naar een bushalte. Daar stap je op de bus die je in 5 minuten naar het skigebiedje van Padola brengt, dat Val Comelico heet. Je kunt hier terecht met je Drei Zinnenpas. Padola is duidelijk veel Italiaanser. Duits is hier geen voertaal meer.
Zicht op het dorpje van Padola in Val Comelico

Dit waren ongeveer alle ski's die we van de hele dag gezien hebben...

Er is maar één - overigens moderne - stoeltjeslift die je naar de Col de l’Tenda brengt. Val Comelico kent drie lange pistes, een blauwe, een rode en een zwarte. Dat is niet veel, maar ze zijn allemaal zó geweldig dat je ze keer op keer wil blijven doen. De pistes lagen er op de noordhelling tip top bij, al waren de zuidhellingen hier groen. Ook in deze uithoek van het gebied wordt gewerkt aan een nieuwe verbinding: door het strategisch plaatsen van twee liften zal het stukje met de bus tot het verleden gaan behoren. Zover is het nog niet, dus wij namen na een late lunch en nog één laatste heerlijke afdaling de bus weer terug. Rondom Moos en Sexten deden we nog een paar pistes en daarna via de Helm/Monte Elmo de geweldige dalafdaling langs de Jägerhütte naar Vierschach. De waarheid gebiedt te zeggen dat er gestopt werd voor een bombardino. We zijn ten slotte in Italië. We maakten plannen voor de derde dag: nog een ruime ochtend hier skiën en dan naar het Salzburgerland. Of vroeg vertrekken en nog een skigebied bezoeken in Karinthië. Keuzes, keuzes.

Kortom

Als je de kans hebt en het nog nooit gedaan hebt: overweeg eens een last minute. Je kunt echt finetunen op goede condities, en passant wellicht profiteren van een gunstig geprijsde accommodatie en je bent flexibel. Een tripje met bezoek aan meerdere gebieden is daarbij wat mij betreft ook een aanrader.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Henrike17 januari 2019 · 07:51

Oeh… wat een ontzettend mooie gebied Tre Cime di Lavaredo en de Monte Croce.
Voor mij zo bekend… met de motor dat gebied zo vaak doorgespit. En wat ziet het er super uit in de winter.
Ik tik het toch nog een paar plekjes omhoog op mijn wishlist.

It is an amazing world
Erik1117 januari 2019 · 09:59

Leuk hoor, Speikboden weer eens terugzien. :)
De eerste 2 jaar van mijn ski-leven heb ik daar leren skien. Als beginner heb ik me daar prima een week kunnen vermaken, in latere jaren vanuit ons geweldige hotel in Luttach toch meestal naar de Kronplatz gereden. Prima te doen!

david-17 januari 2019 · 10:17

Prachtig !

Zazia17 januari 2019 · 10:40

Leuk artikel, Ruud! Heb je nog tips waar de leuke last minute deals zijn te vinden? We zitten momenteel in hetzelfde schuitje en vinden vrijwel alleen Franse aanbiedingen.

Paskal17 januari 2019 · 10:42

Mooi verhaal Ruud en wel herkenbaar. Wij houden onze ogen en oren in het voorseizoen (voor de Kerst) altijd open om zo een paar dagen mee te kunnen pikken voordat de grote drukte begint. 5 weken geleden hadden we geluk: er was een flinke hoeveelheid verse sneeuw gevallen en de weersvoorspelling voor de dagen daarop was geweldig.

Uiteindelijk hebben we op wo. 12 december om 17u besloten om do.ochtend te vertrekken richting Serfaus. Bijkomend voordeel van deze periode in dat gebied is dat de skipas slechts iets meer dan de helft kost ten opzichte van normaal: 3 dagen voor 80 Euro in zo’n gebied is natuurlijk relatief weinig geld. Ook ons prima onderkomen op 100m vanaf Komperdell, Sunliner & Alpkopf kostte slechts de helft van het normale tarief. Bijkomend voordeel van die periode is dat het heerlijk rustig was.

Uiteindelijk pakte het precies uit zoals we voor ogen hadden: perfecte sneeuw, alle dagen volop zonnig weer en heerlijk lege pistes. Onderstaande foto rond 9.30u op de Seeables-afdaling zegt wel genoeg :).

Uiteraard moet je wel het geluk hebben dat je een werkgever hebt waarbij je zo last-minute kunt beslissen om te vertrekken, maar als je de mogelijkheid hebt is het zeker een aanrader. Het was voor ons een mooi voorproefje op de vakantie van volgende week in Ellmau.

*bericht bewerkt door Paskal op 17 jan 2019 10:43

kjiratsiekoedel17 januari 2019 · 10:54

Inspirerend!

Iemand nog tips voor volgende week. Ik wil zaterdag gaan rijden. Maar weet nog niet waarheen! Frankrijk, oostenrijk en italie zijn een optie. Ik had frankrijk en italie afgeschreven ivm sneeuwconditie. Maar de huidige voorspelling is juist best aardig met verse sneeuw in frankrijk.

Tiny-M17 januari 2019 · 11:37

Ik kan helaas meestal niet heel kort van tevoren vrij vragen, maar wat ik daarom doe is gewoon een week bepalen en last minute boeken. Half december in Tignes was fantastisch, Oostenrijk viel toch nog tegen in die periode. Wel doe ik dit meestal met een klein groepje, grote groepen moet je toch vaak ver van tevoren boeken.

Wel leuk ook hoe jullie verschillende gebiedjes bezochten, dat doen wij dan weer niet. Nou is dat ook wel makkelijker als je in hotels gaat zitten, ik verkies liever een appartement/chalet.

Paskal17 januari 2019 · 12:45

Wij reserveren die dagen medio december ieder jaar in onze agenda’s. Zit het mee qua sneeuw en weer, dan gaan we. Zit het tegen op die fronten, dan gaan we gewoon aan het werk. Enkele weken later gaan we immers altijd wel. Gelukkig bieden onze werkgevers die mogelijkheid.

@Tiny-M: wat viel er in jouw ogen tegen medio december in Oostenrijk? In Serfaus (13-17 dec) lag in ieder geval meer dan genoeg sneeuw tot in de dalen (zie foto hieronder van Fiss), veruit het grootste deel van de pistes was al open maar wel rustig en het was perfect weer. Wat wil je nog meer? :)

Tiny-M17 januari 2019 · 13:20

@Paskal in ieder geval niet naar SFL. Ik was de week van 8-15 en in Oostenrijk was er nog bar weinig open toen. in Tignes een aardige dump. Helaas wel een dag moeten missen wegens storm, maar later in de week fantastisch weer en verse sneeuw :)

Kristof17 januari 2019 · 14:34

Het is natuurlijk maar wat je verstaat onder een last minute. Ruud en ik hebben werkelijk zondag pas beslist waar we maandag heen zouden rijden… :-) en acco vind je in deze periode nog overal voldoende.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!
Slim17 januari 2019 · 15:58

Echt leuk om te lezen! Meer graag!

Ruudauteur17 januari 2019 · 17:00

Echt leuk om te lezen! Meer graag!

Slim op 17 jan 2019 15:58

“Meer” wat? Meer verslagen van tripjes? Het vervolg van onze trip?

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Roko17 januari 2019 · 17:35

Accommodatie is er inderdaad nog voldoende in deze weken. Al valt het mij in Oostenrijk nog wel eens tegen om snel wat te boeken. Eerst een ‘Anfrage’ doen, wachten, nog een beetje wachten, ja er is plek, toch nog een vraag over de aankomsttijd, weer wachten op antwoord. Ach, luxeproblemen… 😎

Uitrusten doe je maar in de lift.
Heeren8917 januari 2019 · 18:26

Welke sites gebruiken jullie zoal voor het zoeken van last minute’s hotels? Of vooral locale vvv?

Ron5918 januari 2019 · 16:17

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/17d056cf84ef2a7ffd341204...

Net even na de Tauerntunnel zijn 4 skigebieden. Katschberg-Aineck, Grosseck-Speiereck, Fanningsberg en Oberntauern. Centraal ligt Mauterndorf. Hotel Karla 72 euro HP met zwembad en sauna. Zoeken via booking.com maar boeken via hun eigen website. Scheelt enorm.
Inderdaad. Voordeel van een last minute. Uiteraard Roel gevolgd en begrepen dat net zuiden van de alpenhoofdkam ook nog het nodige is gevallen. En inderdaad. Bakken met sneeuw gevallen en de zon is doorgebroken. Mij en wij hebben grote blij!

FrankB18 januari 2019 · 18:26

Heel herkenbaar Ruud. Zit nu in Oostenrijk en heb ongeveer dezelfde procedure doorlopen. Waar, wanneer… Allemaal in functie van de beste condities.
Het boeken last minute in Oostenrijk is de laatste jaren vrij eenvoudig. De eerste 2 nachten 1 dag voor vertrek geboekt. De volgende 3 nachten geboekt tijdens verblijf in Oostenrijk 1dag op voorhand (gisteren). Zo kan je nog bijsturen waar de beste weersomstandigheden zijn. Het was vandaag trouwens zalig op de Schmittenhohe in zell am see. Afgelopen nacht nog 10cm verse sneeuw en in de loop van de voormiddag was de zon ook terug daar. Morgen waarschijnlijk Saalbach.

Slim23 januari 2019 · 16:37

Echt leuk om te lezen! Meer graag!

Slim op 17 jan 2019 15:58

“Meer” wat? Meer verslagen van tripjes? Het vervolg van onze trip?

Ruud op 17 jan 2019 17:00

Ik bedoelde inderdaad verslagen van trips. En vooral met foto’s, daar ontrrbrekt het op het forum nog te vaak aan.

Plaats een reactie