Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Winter steeds steviger in het zadel

Roel op 18 januari 2019· 13 reacties

Flachau gisteren

Het ziet ernaar uit dat we de winter niet zomaar meer kwijt raken. Liet deze zich de afgelopen weken van zijn sneeuwrijke maar niet al te koude kant zien, de komende week wordt het én koud, én er valt vanaf woensdag waarschijnlijk weer sneeuw.

Droger en zonniger

We zitten in een overgangsfase van een noordwestelijke stroming die gisteren en vannacht in bijna het hele Alpengebied nog wat sneeuw gaf naar een oostelijke stroming die drogere en koudere lucht aanvoert. De komende dagen is het dan ook droog en vrij zonnig. Eigenlijk ideaal wintersportweer waar heel veel mensen voor zouden tekenen. Er kunnen best wat wolkenvelden overtrekken maar het weerbeeld is toch vooral vriendelijk en redelijk zonnig.

Langzaam wat blauwe lucht in Maria Alm

Vanaf dinsdag vaker sneeuw

Vanaf dinsdag neemt de kans op sneeuw langzaam toe. Eerst in de westalpen. Er trekt dan een front vanuit het noordwesten naar de Franse en Zwitserse Alpen maar tegelijk duikt een depressie het Middellandse Zeegebied in.

Vanaf dan neemt de kans op sneeuw in het hele Alpengebied toe, en het zwaartepunt zal mogelijk eindelijk in de zuidalpen komen te liggen. Ik moet er eerlijk bijzeggen, het is nog erg onduidelijk waar precies de meeste sneeuw valt maar de sneeuwkansen nemen vanaf dinsdag/woensdag duidelijk toe overal. Daarbij staat er een koude oosten- tot noordoostenwind en de temperaturen komen niet meer boven nul.

Een vrij 'diffuse' sneeuwkaart voor de komende 6 dagen

Serre Chevalier (F)

Af en toe zon

Dit alles wil trouwens niet zeggen dat we de zon niet meer zien, het is vanaf woensdag alleen bijzonder lastig aan te geven waar de zon nu wel of niet schijnt. Zoals ik al eerder schreef krijgen we geen langdurige dump. Het wordt eerder een dag of nacht met sneeuwval waarna het weer opentrekt en de zon tevoorschijn komt. Prima wintersportweer dus voor de mensen die dit weekend naar de Alpen vertrekken, mits de timing een beetje past. Kleed je in ieder geval warm aan, ook op langere termijn lijkt het koud en winters te blijven. Over dooi en regen hoeven we ons de komende tijd niet veel zorgen te maken.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Stephan91618 januari 2019 · 09:19

Thnx voor je weerbericht Roel. Wij gaan vannacht richting Ischgl. Zou helemaal goed moeten komen betreft het weer.

Lucasvdv18 januari 2019 · 09:42

Geen videoweerbericht vandaag?

Siard18 januari 2019 · 10:10

@Lucasvdv Roel schreef gisteren in het weerbericht dat hij onderweg was naar Maria Alm, dus denk dat dat de reden is.

Stay frosty
Saaaanders18 januari 2019 · 10:12

@Lucasvdv Roel is ter plaatse aan het checken of het klopt wat 'ie allemaal verkondigt;-)

Hendrik518 januari 2019 · 10:44

Waar is deze foto van Serre Chevalier genomen? Ik zit er binnen twee weken, en als er zon op dat terras staat lijkt me dat wel lekker!

Het is o zo hard genieten.
Saaaanders18 januari 2019 · 11:22

*bericht bewerkt door Saaaanders op 18 jan 2019 11:32

royvhees18 januari 2019 · 12:03

Ziet er goed uit! Wij rijden vannacht naar Hinterglemm, gaan een mooie week tegemoet!

Wat betreft de route; ik neem aan dat er op dit moment geen echte sneeuw hinder meer is.
Wat is dan de meest logische route als je vannacht vertrekt? Ik dacht zelf gewoon de A61 - A8 en dan via Kuffstein - Sankt Johann.

ik18 januari 2019 · 15:07

@royvhees:

Ik zit er aan te denken om wat verder richting Salzburg te rijden en dan via afslag Siegsdorf naar Hinterglemm te rijden. Is een route die ook veel mensen nemen. Ik ben er zelf nog nooit geweest. Wij gaan over iets meer dan 2 weken die kant op.

Hansk18 januari 2019 · 15:40

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/5184610aaadaae00e41f7d88...

Mooi weer vandaag in Gstaad met top Sneeuw

Roelauteur18 januari 2019 · 17:58

Foto van vandaag uit Dienten op 1071m:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Headfirst18 januari 2019 · 18:22

Woensdag een sneeuwdump aan de zuidkant !

kokkieAmiga18 januari 2019 · 21:37

Ziet er goed uit! Wij rijden vannacht naar Hinterglemm, gaan een mooie week tegemoet!

Wat betreft de route; ik neem aan dat er op dit moment geen echte sneeuw hinder meer is.
Wat is dan de meest logische route als je vannacht vertrekt? Ik dacht zelf gewoon de A61 - A8 en dan via Kuffstein - Sankt Johann.

royvhees op 18 jan 2019 12:03

Dan heb je voor een heel klein stukje vanaf Kufstein Nord al een Autobahnvignet nodig, terwijl dit niet noodzakelijk is, als je iets anders rijdt! Niet doorrijden tot Kufstein dus, maar bij Oberaudorf er al af gaan, en binnendoor richting Niederndorf, Walchsee, Kössen, of nog gemakkelijker, kijk op dit kaartje hoe je dan moet rijden. De doorgaande wegen worden doorgaans goed schoongehouden. Echt extreem weer zoals vorige week gaat het vast niet meer worden.
https://www.google.com/maps/dir/Oberaudorf,+Duitsland/Hinter…

Met wat puzzelen vanaf Niederndorf, Ebbs kun je nog steeds je oude route via Kufstein, St. Johann rijden, maar in Kufstein is het lastig rijden, en er staat een vervelend stoplicht dat expres heel lang op rood staat, om je te onmoedigen om door de stad te rijden. Bovendien proberen ze je richting de snelweg te krijgen, en dat wil je dus juist vermijden. Bovendien is het grootste deel van de stad 30 of 40 KM zone, en staan er flitskasten. Ik zou lekker relaxed langs de andere kant rijden. Volgens Google is het ook korter. Let wel op de flitspaal bij Waidring-Steinplatte (Gondelbahn) volgens mij mag je daar 60…

Ski or Die
GeJe18 januari 2019 · 21:40

Super foto @Roel

Plaats een reactie