Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Italiaanse depressie zorgt voor hoofdbrekens

Roel op 20 januari 2019· 15 reacties

Serfaus (O)

De weerkaart oogt nog steeds ontzettend winters. Warmbloedige depressies zijn voor de Alpen in geen velden of wegen te bekennen en het blijft waarschijnlijk de hele week koud, maar dat wil niet zeggen dat er ook nog een dump bijkomt. Op de meeste plaatsen houden de sneeuwwolken zich waarschijnlijk redelijk koest, de meeste sneeuw valt ditmaal buiten de Alpen al is een verrassing niet uitgesloten.

Eindelijk sneeuw voor de Pyreneeën

Waar het eindelijk wel gaat lukken is in de Pyreneeën. De afgelopen weken hebben we weleens foto’s laten zien uit de Franse Pyreneeën waar het soms meer op nazomer leek dan op de winter. Na deze sneeuwarme start gaat het vanaf dinsdag in o.a. Saint Lary Soulan flink sneeuwen. Hetzelfde geldt voor de berggebieden langs de Noord-Spaanse kust, maar ook de Apennijnen en Kroatië. De dikste sneeuwwolken circuleren zo’n beetje om de Alpen heen, waardoor de Alpen zelf er relatief rustig vanaf komen.

In Saint Lary Soulan (Pyreneeën) ligt nog vooral kunstsneeuw

Lagedruk boven Italië

Dat veel skigebieden in de Alpen ontsnappen aan veel sneeuw komt door de ligging van een depressie ofwel lagedrukgebied. Die trekt van dinsdag op woensdag via Frankrijk naar Italië. In de Franse Alpen en de Jura kan er dan zo’n 10 tot 20 centimeter vallen, maar het systeem trekt daarna door naar Italië en activeert flink. Het is echter nog heel onzeker of de zuidalpen op een dikke südstau worden getrakteerd. De modellen zijn het totaal oneens over de stuwing. Wel of geen goede südstau geeft een wereld van verschil. Bij de meeste modellen is die onvoldoende waardoor de verse sneeuwhoeveelheden tegenvallen. Onder andere het Duitse model geeft nog wel 20-30cm voor de Dolomieten, Osttirol en Karinthië maar het is een bijzonder delicate weersituatie. Het is vanaf woensdag daardoor behoorlijk spannend voor deze regio’s.

Vanaf vrijdag trekt het lagedrukgebied richting Oost-Europa waardoor de wind naar het noordoosten draait er iets van een nordstau gaat optreden in Oostenrijk. Door opnieuw een zwakke stuwing én wat drogere lucht berekenen veel modellen echter ook hier geen grote hoeveelheden. Er valt op veel plaatsen dus wel wat sneeuw deze week, maar de grootste hoeveelheden lijken vooral om de Alpen heen te cirkelen.

De grootste sneeuwexcessen bevinden zich aan de rand van de Alpen

De grootste kans op sneeuw van betekenis hebben de gebieden aan de rand van onze sneeuwverwachtingskaart, bijvoorbeeld heeft het zuiden van Piemonte dat nog een kansje heeft op een retour d’est, en het zuidoosten van Oostenrijk. Hierboven zie je de meest recente sneeuwverwachting. Omdat het zich heel nauw komt met die Italiaanse depressie is deze kaart niet in beton gegoten. Een kleine verschuiving van dat systeem kan vooral aan de randen van de kaart morgen voor weer fellere kleueren zorgen.

Zon

Dat de sneeuwgebieden zo’n beetje om de Alpen heendraaien is goed nieuws voor de zonliefhebbers. Weinig sneeuw betekent meer ruimte voor de zon, al moet je ieder moment rekening houden met laaghangende bewolking in het dal of flarden met hogere bewolking. Het totaalplaatje is echter vriendelijk wat deze week opnieuw een hele mooie wintersportweek gaat maken.

Sneeuwplezier in Neuastenberg, Sauerland

Sauerland

Goed ziet het er ook uit voor het Sauerland. Daar is en blijft het in ieder geval tot komend weekend koud. De eerste dagen schijnt de zon nog volop. Dinsdag en woensdag valt er weer sneeuw. De sneeuwcondities zullen hier deze week alleen maar verbeteren.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

luuk777w20 januari 2019 · 11:59

Gisteren nog zo’n 40 centimeter woensdag + donderdag in Canazei verwacht, nu nauwelijks nog wat… 😢😢

*bericht bewerkt door luuk777w op 20 jan 2019 12:04

Wintersport, het beste wat er is.
Jeffvdv20 januari 2019 · 13:27

Laat nog maar een beetje sneeuw bijvallen deze week in de Dolomieten, de week erna zon aub! 😜

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
Rendier20 januari 2019 · 13:56

Prima verwachting voor 5 dagen Skicircus Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn deze week, woensdag - zondag!

gijsbertpap20 januari 2019 · 14:59

Zal vast goedkomen woensdag. Ik ga voor die 20cm erbij. Voor die week erop geven de modellen ook weer de nodige sneeuw voor de Zuidalpen.

R_Dolomieten20 januari 2019 · 15:47

@Jeffvdv, Ja inderdaad goed plan. Volgensmij spreken wij hier beiden met wat eigen belang… haha
Spannend is het wel en mooi wat sneeuw erbij is altijd mee genomen ook al is het slechts 20 cm en geen dump. In combinatie met kou weer is het prima skieen en blijft de sneeuw liggen.

MrSKi20 januari 2019 · 18:18

No worries! Het is er nu ook top! Zon schijnt en de sneeuw is prima. Ook is alles bedekt met laagje wit dus wintersfeertje is er zeker. Overdag -5 of zo en dat is prima. Lekker genieten nu😁👍🏻

Shane20 januari 2019 · 19:15

Vanochtend weg gereden uit een bizar mooi winters plaatje in Oostenrijk. Echt helemaal geweldig als je er nu zit!

I can stick uphill ice, on my saucer...
dan5820 januari 2019 · 20:05

Gisterenavond 19 u terug naar huis vertrokken uit Alta Badia.
4 dagen kaiserwetter en 1 dag fel bewolkt.
Zéér goede skicondities.
Extra sneeuw is zeker niet nodig maar is altijd meegenomen. Alles is wit, al is 't maar 5 cm.
Veel plezier aan hen die nog gaan vertrekken.😎

Born to run. B.S.
toonc20 januari 2019 · 20:16

Ondertussen is het in Ovifat (Hoge Venen in Belgie) koud genoeg om de sneeuwkanonnen aan te zetten:

Zie filmpje op:
https://www.facebook.com/skialpinovifat/videos/2910182616012…

Suzanne520 januari 2019 · 23:03

Heerlijk weer in Zillertal3000

*bericht bewerkt door Suzanne5 op 20 jan 2019 23:47

Suzanne520 januari 2019 · 23:37

ook vanuit de lucht #paragliding #tandem

WimenEssie21 januari 2019 · 09:40

Vanochtend weg gereden uit een bizar mooi winters plaatje in Oostenrijk. Echt helemaal geweldig als je er nu zit!

Shane op 20 jan 2019 19:15

En @Shane je hebt toch zeker wel een foto gemaakt?

WimenEssie21 januari 2019 · 09:42

Zondag weer naar Kirchberg, hoop dat we na alle sneeuw de zon weer eens gaan meemaken. Eerste zaterdag maar weer voor de tv Eurosport voor de jaarlijkse abfahrt van de Hanenkampf. Veel plezier voor diegene die er nu zijn

Rogieradmin21 januari 2019 · 09:42

@Suzanne5 Gaaf plaatje!

Click. Click. Peace
Suzanne521 januari 2019 · 11:23

@Suzanne5 Gaaf plaatje!

Rogier op 21 jan 2019 09:42

Dankjewel, was ook een hele gave ervaring!

Plaats een reactie