Winter houdt voorlopig stand

Roel op 21 januari 2019· 9 reacties

Topcondities in Zauchensee (O)

Vrij veel zon en ‘Dauerfrost’, een van die mooie Duitse weertermen is deze week van toepassing op een groot deel van de Alpen. Dit betekent ook overdag aanhoudende vorst. Niet heel vreemd als je de weerkaarten de afgelopen week hebt zien verschuiven. Van een extreem sneeuwrijke maar niet heel koude noordwestelijke stroming zijn we overgegaan naar een continentale stroming met aanvoer van koude drogere lucht uit het oosten. Sneeuw beperkt zich voorlopig tot de zuidwest- en zuidoosthoek van de Alpen.

Willingen

Zoals ik gisteren schreef zijn de goede tijden nu ook voor het Sauerland aangebroken. Willingen opende gisteren de nieuwe K1 8er-stoeltjeslift Köhlerhagen en de Ettelsberg-gondel. De sneeuwkanonnen spoten volop, profiterend van de droge kou die is uitgestroomd over een groot deel van Europa. Morgen valt er nog wat sneeuw en daarna is het tot en met vrijdag waarschijnlijk koud genoeg voor een aanvullende laag kunstsneeuw.

De nieuwe Köhlerhagen stoeltjeslift in bedrijf (foto: FB Skigebiet Willingen)

Zonneschijn?

Vandaag hangt er in de noordalpen tijdelijk wat meer bewolking. Je moet echt de hoogte in om daaraan te ontsnappen, bijvoorbeeld je gaat de Duitse Zugspitze op (zie webcam), of je gaat wat naar het zuiden. In Innsbruck is de blauwe lucht aan de andere kant van de Brenner duidelijk te zien. Heel Italië en ook een groot deel van Frankrijk zit in de zon.

De Zugspitze (D) steekt boven de bewolking uit

Blauwe lucht boven Italië te zien vanuit Innsbruck

Morgen is het met de zon ook enigszins gemixt. Dan raakt het in de Franse en Italiaanse Alpen in de loop van de dag bewolkt en kan Oostenrijk het langst van de zon genieten. Dit wordt een beetje kenmerkend voor deze week. De zon is veel te zien, maar niet de hele tijd en soms minder lang.

Sneeuw

De wolken morgen hebben te maken met een lagedrukgebied dat via Frankrijk naar Italië trekt. Morgenavond begint het in de Franse Alpen licht te sneeuwen en die zone trekt woensdag naar het zuidwesten van de Alpen. Met een zuidoostenwind wordt vocht vanaf de Middellandse Zee opgepikt en dat kan voor een kleine retour d’est zorgen in Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen. Een klein gebied kan een flink pak sneeuw krijgen. Helaas liggen daar niet veel skigebieden, zie de kaart hieronder. In het zuiden van Oostenrijk en in de Dolomieten is morgennacht trouwens ook wat sneeuw mogelijk, maar veel minder.

Sneeuw in de extreme zuidwesthoek door een kleine retour d'est

De zon blijft goed vertegenwoordigd in de Aletsch Arena (CH) (via weerfoto's)

Kansen blijven goed voor de winter

Vanaf vrijdag wordt de verwachting erg onzeker. Simpel gezegd tekenen de weermodellen vanaf dan allemaal andere weerkaarten. De positie van hoge- en lagedrukgebieden is telkens anders en daardoor is het heel lastig is om een dekkende weersverwachting te geven. In algemene zin kan ik zeggen dat er in de noordalpen tot en met vrijdag waarschijnlijk geen of weinig sneeuw meer valt. Wel blijft de winter in het zadel met vrij koud weer. Het Amerikaanse model is voor zondag erg scheutig met verse sneeuw in de westalpen, maar daar zijn de modellen het al niet over eens. Dan ben ik echt in een glazen bol aan het kijken en dat heeft geen enkele zin. Positief is in ieder geval dat het vrij koude winterweer voorlopig nog niet van de kaarten weg is.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

fvanveer21 januari 2019 · 09:46

Ben erg benieuwd wat het over twee weken gaat doen :-) Vooralsnog ziet het er positief uit!

luuk777w21 januari 2019 · 10:12

Kan je sneeuw niet bestellen ofzo?
Gewoon ff één sudstau en het is al goed.
Eentje maar.

Wintersport, het beste wat er is.
Thom121 januari 2019 · 10:49

In Sölden ook vandaag geen wolken te bekennen!

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/47ac694ae26655f1a0da0776...

Roelauteur21 januari 2019 · 10:56

@Thom1 het voordeel van de inneralpiene ligging :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tiny-M21 januari 2019 · 10:56

Ondanks glazen bol, ik hoop dat de Amerikaanse versie gelijk krijgt. Wel benieuwd of het ook gepaard gaat met veel wind…
Wel blij met de koude lucht ook, beter dan de regen van vorig jaar :)

Sidinic21 januari 2019 · 13:10

Vrijdag vertrekken we naar Kappl! Genoeg sneeuw, zon en koud. Ideaal!

FemkevanHaren8721 januari 2019 · 13:14

@Roel, hebben we dat voordeel van de inneralpiene ligging volgende week ook nog??

Roelauteur21 januari 2019 · 14:02

@Sidinic @FemkevanHaren87 vanaf vrijdag is het erg onzeker dus het is nog niet bekend of er dan veel zon is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Edwin.21 januari 2019 · 20:35

Ook eindelijk in de minder bedeelde gebieden @Roel. Als ik het goed begrijp tenminste

Météo Pyrénées

@Meteo_Pyrenees
17 min.17 minuten geleden
Meer
❄️❄️👉#neige forts cumuls #pyrenees d’ici vendredi >de 1800m :
👉1m -1m50 #pyrénéesatlantiques et ouest #hautespyrenees
👉70cm #valleedaure #HauteGaronne #couserans
👉80cm crêtes #ariege - #andorra
👉 50 -70cm l’ouest de l’#aude et le #capcir
👉30-40cm sur la #cerdanya #canigou

Not all who wander are lost

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.