Op pad door het vernieuwde Hochkönig

Roel op 22 januari 2019· 23 reacties

Zicht op Maria Alm vanaf de huisberg Natrun

Van Rogier kennen we de geweldige off-piste beelden die hij ons vaak voorschotelt vanuit de zuidelijke Franse Alpen. Afgelopen weekend kon hij met ons team zijn hart ophalen in het Oostenrijkse Maria Alm. Zoals je gisteren zag schoot hij daar de meest fantastische beelden van de dikke off-piste poeder waar het in zijn Franse thuisgebied op dit moment aan ontbreekt. Maar hoe zag dit skigebied er vanaf de piste uit? En hoe beviel de nieuwe gondelverbinding tussen Maria Alm en de Aberg? We splitsten de groep en ik ging met onder andere Ruud, Henri, Kristof en Rick de piste op.

Extreem veel sneeuw

Rogier schreef al dat er op dit moment zelfs voor zíjn begrippen verschrikkelijk veel sneeuw ligt in Oostenrijk. Het toeval wil dat wij met het team ook nog eens ongeveer in de meest sneeuwrijke regio van Oostenrijk zaten. Om je een idee te geven, we hebben hier bij de Bürglalm in Dienten gegeten waar je vanaf het terras normaal een mooi panorama hebt op de omgeving. Maar wij keken tegen deze sneeuwwand aan. Kijk ook hoe hoog de piste ligt.

De Bürglalm in Dienten. Rechts het panoramabord.

Waar we ook geluk mee hadden was dat de verbinding tussen Maria Alm en Dienten weer open was. Deze heeft er meerdere dagen uitgelegen nadat er een week daarvoor een boom op een liftkabel was gevallen. Gelukkig konden we dus de hele tocht maken van Maria Alm naar Dienten en dan door naar Mühlbach am Hochkönig, ook wel bekend als de Königstour.

Een deel van de pistegroep

De pistes

Toen we donderdagavond aankwamen begon het net te sneeuwen, en 's ochtends lag er in het skigebied zo’n 10 tot 20 centimeter verse sneeuw op het gigantische pak dat er al lag. Dit maakte dat de pistes 's morgens vroeg een heerlijke laag poeder hadden, die daarna transformeerde naar wat hobbelige pistes. Doordat het zo’n losse sneeuw was vloog je daar echter gemakkelijk doorheen. Wat volgde was een topdag, zeker toen het 's middags ook nog eens opklaarde. Als een stel jonge honden joegen we de pistes af. Een dag later hadden we zelfs grotendeels blauwe lucht en een zonnetje. Op de omstandigheden was toen helemaal weinig meer aan te merken, wat een dag! Alleen de dalafdaling van de Gabühel naar Hintermoos was opvallend hard vergeleken met de rest met brokken ijzige sneeuw.

Piste 30 onder de Sinalcobahn loopt door een winterwonderland

Kristof die uitkijkt over het brede dal van Maria Alm en Saalfelden

Nieuwe gondels

We kwamen ook wat nieuwigheden tegen. Sinds deze winter is Maria Alm rechtstreeks verbonden met de rest van het skigebied. De huisberg Natrun heeft twee nieuwe gondels gekregen en een piste naar de Aberg waardoor je de Königstour nu al in Maria Alm kunt beginnen. De nieuwe piste is een echte aanwinst met een prima hellingsgraad. Hij ligt wel pal op het zuidwesten. In sneeuwarme winters wordt dit gegarandeerd een witte baan in een groen landschap. De piste is dan ook uitgerust met talloze sneeuwkanonnen aan weerskanten van de piste om deze het hele seizoen wit te houden. Met zoveel sneeuw als er nu ligt zal dat natuurlijk een minder groot probleem zijn.

De nieuwe Sonnbergbahn met de gelijknamige afdaling richting de Aberg

Nog een gondel

Op weg naar Dienten werden we verrast door nog een nieuwe gondel. De geplande lift vanuit Dienten naar de Gabühel is namelijk al deels klaar. De liftpalen en het dalstation staan er al. We hadden natuurlijk onze kenner Henri mee die wist te melden dat de toestemming afgelopen zomer niet op tijd is gekomen waardoor de lift dit jaar nog niet in bedrijf kan.

Wat opvalt is dat deze 10-persoonsgondel over een ander tracé loopt dan de bestaande stoeltjeslift en ook wat hoger uitkomt. Het dalstation wordt gekoppeld aan het Skizentrum Dienten waardoor je volgend jaar vanuit Mühlbach meteen kunt oversteken naar de andere kant.

De liftpalen van de nieuwe gondel op de Gabühel staan er

Het Skizentrum Dienten met links het dalstation van de nieuwe lift

Het tracé van de nieuwe gondel (wit) en de bestaande Gabühel stoeltjeslift (rood)

Zo ziet ie eruit

Cult-lift

Met de nieuwe gondel wordt de oude 2-persoons stoeltjeslift Gabühel overbodig. Dit is een echte cult-lift die je nu via een pad langs de dikbesneeuwde huizen van Dienten bereikt en hij heeft een bijzondere ingang. Je skiet hier een huis binnen waarna je aan de voorkant weer in de lift stapt. Een mooi stukje nostalgie!

Dalstation van de oude Gabühel stoeltjeslift


Rodelen

We hebben niet alleen maar geskied. Na de eerste skidag stond er een rodelavond op het programma. In het maanlicht liepen we door een echt winterwonderland naar een verzamelplek even buiten Maria Alm waar we met een slee door een tractor omhoog werden getrokken. Alleen dit al was een belevenis omdat we als een soort peloton achter de tractor werden gespannen richting de Jufenalm waar de rodelbaan startte. Zelfs de verlichting van de rodelbaan was ingesneeuwd waardoor je op sommige stukken alleen het maanlicht had.

Sprookjesachtig Maria Alm

Enorme sneeuwmuren!

Achter de tractor omhoog naar de Jufenalm

Nagenoeg perfecte condities

We kijken terug op een geweldige tweedaagse in de sneeuw waar je als wintersport.nl alleen maar van kunt dromen. De condities waren nagenoeg perfect en zoveel sneeuw heb ik niet eerder in Oostenrijk meegemaakt, zeker niet in een skigebied dat niet hoger gaat dan 1900 meter.

Dienten op 1071m

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg22 januari 2019 · 08:32

Mooi te zien hoe dik de sneeuw daar wel ligt!

RoteHersentote22 januari 2019 · 08:49

Top Roel, mooie baan heb je hoor!

Henrike22 januari 2019 · 08:58

Het was in die regio de laatste dagen geweldig!
Wat een vet pak sneeuw.

It is an amazing world
FrankB22 januari 2019 · 11:39

Mooi verslag Roel en heel herkenbaar.
Ik was daar zelf afgelopen zaterdag. Ik kwam van Zell am See en de bedoeling was eerst Saalbach/Hinterglemm.
Maar toen ik een kolonne duitse wagens die richting zag uitspurten ben ik na een paar 100m omgekeerd en richting Maria Alm gereden.

Wat ben ik blij met die keuze. Geen drukte aan de kassa’s, geen wachtrijen aan de liften en wat een mooi skigebied.

*bericht bewerkt door FrankB op 22 jan 2019 11:41

Siard22 januari 2019 · 12:02

Dat is nog eens een leuk personeelsuitje! 😉 Prachtige beelden.

Stay frosty
Nelis22 januari 2019 · 12:32

Wat een heerlijk verslag. Zulke condities gun je toch iedereen? Cheers!

Bergen + Sneeuw = ❤
Nelis22 januari 2019 · 12:32

Die stoeltjes lift ziet er echt leuk uit trouwens!

Bergen + Sneeuw = ❤
maik10022 januari 2019 · 17:19

Apartments Tuenta zijn dan de ultieme ski-in ski-out! ;-)

...ski-addict...
ThomJ22 januari 2019 · 17:47

Wauw, wat heerlijk! Voor mij begint het seizoen zaterdag eindelijk ook eens, heeft lang genoeg geduurd met al die geweldige sneeuwbeelden.

Die nieuwe en oude lift, allebei geweldig. Die oplossing met de piste over 2 bruggen en een gebouw vind ik echt een mooie. Maar ook die oude lift zou ik graag een paar keer in instappen :)

*bericht bewerkt door ThomJ op 22 jan 2019 17:53

peet397222 januari 2019 · 18:24

Hallo,
Ik overweeg volgend jaar 2020 naar deze regio te gaan .
Welk dorp kan je het beste verblijven?

peet3972
pimmetje22 januari 2019 · 18:46

Mooi voorproefje op onze vakantie👍

Renemoderator22 januari 2019 · 18:51

Hallo,
Ik overweeg volgend jaar 2020 naar deze regio te gaan .
Welk dorp kan je het beste verblijven?

peet3972 op 22 jan 2019 18:24

@peet3972 Zowel Roel als ik zijn iets meer fan van Dienten, persoonlijk omdat het centraler ligt en je niet ‘verplicht’ bent de tocht te maken om überhaupt aan je meters te komen. Dat had ik nu bij Maria Alm veel meer. Ook had ik zelf meer met Dienten omdat echt een klein rustig dorp is. Is dat niet je ding en wil je wat meer levendigheid, dan raad ik je wél Maria Alm aan.

*bericht bewerkt door Rene op 22 jan 2019 18:52

Don't panic, you will always have your towel...
peet397222 januari 2019 · 18:58

Thanks voor de info 👍

peet3972
Roelauteur22 januari 2019 · 20:18

We hadden ook extreem veel geluk, een week eerder was ook boeiend geweest maar dan hadden we weinig geskied.

@Rene daar sluit ik me grotendeels bij aan!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
vlam22 januari 2019 · 20:44

Mooie foto’s, leuk verslag. Ik kan niet wachten tot de voorjaarsvakantie. Dan gaan we weer naar Muhlbach am Hochkonig. We hebben daar verleden jaar een geweldig verblijf gehad (MandlWand Lodge) en heerlijk geskied en geboard.

Jeffvdv22 januari 2019 · 21:33

Gaaf hoor 😃

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
peterpos22 januari 2019 · 22:30

Mooi verslag Roel en heel herkenbaar.
Ik was daar zelf afgelopen zaterdag. Ik kwam van Zell am See en de bedoeling was eerst Saalbach/Hinterglemm.
Maar toen ik een kolonne duitse wagens die richting zag uitspurten ben ik na een paar 100m omgekeerd en richting Maria Alm gereden.

Wat ben ik blij met die keuze. Geen drukte aan de kassa’s, geen wachtrijen aan de liften en wat een mooi skigebied.

FrankB op 22 jan 2019 11:39

En dan was het hier zaterdag nog best druk ;-)

Peter Pos
peterpos22 januari 2019 · 22:35

Mooi geschreven Roel. Pure reclame voor ‘mijn’ skigebied !!!

Was vandaag echt genieten. Kwam tot 18.000 hoogtemeters en volgens de Skiline app bijna 97 km. Lekker dagje ;-)

Peter Pos
Elly322 januari 2019 · 22:42

@Roel en @Rene Niet te veel reclame he we houden het daar graag rustig :D

Maar weer mooie (herkenbare) foto’s ik heb de zelfde bij Burgalm, koffie pauze voor de berijder van de pistebully, eerste dagen van januari

*bericht bewerkt door Elly3 op 22 jan 2019 22:45

Dienten Die Alte schule
Martin718222 januari 2019 · 23:07

Aardig opgeknapt daar. Met kerst was het 1 grote ijsbaan :)
De aansluiting met Maria-Alm ben ik wel blij mee, het is best een mooi stukje.

maik10022 januari 2019 · 23:38

@vlam
Is Mandlwandlodge die acco die onlangs bij ik vertrek te zien was?

...ski-addict...
Shane22 januari 2019 · 23:43

Wat een wintersprookje was het he. Met recht een eens in 100 jaar event!

Wel heel erg jammer dat jullie dit soort dingen niet even aankondigen. Ik had graag even langsgereden!! 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...
Rob6423 januari 2019 · 00:03

@vlam
Is Mandlwandlodge die acco die onlangs bij ik vertrek te zien was?

maik100 op 22 jan 2019 23:38

Ja, klopt (was wel een herhaling van een paar jaar geleden)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.