Stel je eens voor een skigebied waar je niet mag snowboarden. In Europa is dit gelukkig niet voor te stellen. Maar in Alta in Amerika is dit de werkelijkheid. Kijk het bovenstaande en indrukwekkende filmpje. Ongelofelijk hoe skiërs hier over snowboarders praten.

Voorbeelden
Wat een vooroordelen in bovenstaande filmpje. Skiërs die gewoon keihard alle snowboarders over een kam scheren. En met niet zulke hele zachte beoordelingen. Als je deze argumenten hoort dan begrijp je wel waarom Alta vanuit marketingoverwegingen snowboarders verbied. Persoonlijk schrok ik van bovenstaande beelden. Maar als ik eerlijk ben is het misschien raar dat ik hiervan schrik. Want ook in Frankrijk en Oostenrijk vang ik wel eens hele rare vooroordelen op over snowboarders. Een paar voorbeelden.

Lawine
Twee seizoenen geleden kwam Sandra in een lawine. (lees hier voor het verslag). Nadat iedereen van de groep weer veilig was, skiede twee toerskiërs langs onze groep. Meteen kreeg de snowboarder die met ons mee was te horen dat snowboarden ook veel te gevaarlijk is. Want het was toch de snowboarder die de lawine had getriggerd. Wij geloofden onze oren niet. Maar het wilde er bij deze toerskiërs niet in dat het dat tengere skiënde meisje was die de sneeuw in beweging had gezet.

Board of ski's het maakt toch eigenlijk niets uit?
Board of ski's het maakt toch eigenlijk niets uit?

Gevaar
Ook hoor ik regelmatig skiërs klagen over het gevaar van snowboarders. Met verschillende argumenten komt men tot de conclusie dat snowboarders gevaarlijk zijn. Omdat ze slecht uitkijken, zogenaamd anders draaien, of veel te snel over de pistes knallen. Maar het komt er over het algemeen op neer dat deze skiërs niet van snowboarders houden. Hoe kan het dan toch dat ik al jaren met snowboarders ski en nog nooit problemen heb gehad? Ook op de piste heb ik niet meer of minder last van een willekeurige snowboarder dan een willekeurige skiër. En eerlijk gezegd zie ik zelfs vaker te hard skiënde skiërs dan te hard boarderde boarders want hard en rechtuit snowboarden is moeilijker dan zonder techniek veel te hard skiën.

Hoe komt dit denken jullie?
Wie van jullie lijkt het wel wat, een speciaal ski-gebied of snowboard gebied? En ik ben ook benieuwd hoe de vooroordelen over snowboarders volgens jullie zijn ontstaan. En waarom horen we ze nog steeds? En skiërs, wees eens eerlijk, hebben jullie echt vaker last van snowboarders dan van skiërs?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bizar zeg!
lijkt zelfs op enige vorm van discriminatie.

mooi om te zien dat op deze manier de discussie word aangehaald!

"respect the mountains"

In de loop der jaren is het hier in Europa wel minder geworden met commentaar op snowboards. Zelf mensen uit eigen familie die verschoten toen we in de Alpen aankwamen en ik mijn board uit de wagen nam en me vertelden dat snowboarden toch niet iets is voor normale mensen is. Ik denk voornamelijk dat de iets wat oudere generatie het er moeilijker mee heeft. Groeit er een beetje uit heb ik de indruk. Ik lig er in ieder geval niet meer wakker van. Tegenwoordig gaan we op reis met een groep van zowel skiers als boarders. Zelfs degenen die toen destijds kritiek hadden hebben op z’n minst toch al wel eens op een board gestaan nu. Ikzelf heb hiervoor altijd geskied, maar voor mijn knie is boarden veel relaxer.

Tjah, wat kun je hier nu op zeggen. Ik houd het maar op kortzichtigheid. Overigens hadden we laatst in een forumtopic iemand die last had van het tegenovergestelde. Die had altijd al een ‘bloedhekel’ aan skiers

When life gets too complicated.... SKI

Het is een heel confronterend filmpje. Ik denk dat men eerder eens moet kijken of mensen ( zowel snowboarders als skiërs ) wel een piste afkunnen. Want dat is het gevaarlijke: wintersporters zonder techniek die van zichzelf denken dat ze het beste kunnen skiën van iedereen en er dan onverantwoorde snelheden op na houden!
Ik ben zelf skiër net als iedereen in onze vriendengroep maar ik kan genieten van iemand die kan top snowboarden. ( maar ze mogen de piste niet kapotschrapen door dwars naar beneden te komen hahaha)

Ik vergelijk een piste soms met gewoon verkeer: er zijn mensen met gewone auto’s, busjes, vrachtwagens, motoren. Maar ook mensen met een ochtendhumeur, haast, chagrijn, narcistische trekjes. Sommige zijn mannelijk, jong, oud, onhandig, enzovoort.
Zo ook op de piste. Ook hier zie je een verscheidenheid aan mensen in de grootst mogelijke zin. Gelukkig meestal wel met een beter humeur.

Afgelopen jaar heb ik twee keer iemand aangesproken op z’n gedrag: een jonge vliegende hollander in Nauders die in de drukte bij de gondel persé vooraan z’n skies uit wilde doen en te snel door een stilstaande menigte over skies heen skiede. De andere keer een jonge vrouwelijke snowboarder op de Zugspitze Platte: zittend, midden op een smalstukje: iedereen moest in de remmen, maar mevrouw zat gewoon te bellen. Beide vonden het maar raar dat een wild vreemde überhaupt commentaar had.
Zo ook in het verkeer tolereert bijna niemand meer enige correctie van een ander.

Beetje rekening met elkaar houden en gewoon aardig zijn tegen elkaar.
Het zou zoveel kunnen helpen. ;-)

Zoals altijd is het een klein groepje dat het verpest voor de rest, en de onwetenden maken er dan DE SNOWBOARDERS van.
Vaak kom ik ze nog tegen (ik denk nooit les gehad), alleen maar schrapend over dwart omlaag! Dat lijkt mij (als skier) niet de kick ;-)

SKIEN GAAF!

doodeenvoudig: snowboarders hebben een onvoorspelbare beweging…
kunnen uit het niets vallen en/of sturen…
en in deze discussie gaat het nooit om de pro’s/semiPro’s hè…
met een goeie boarder heb ik nog nooit moeite gehad omdat die in zijn beweging
voorspelbaar is!

een beginnende skieer valt van kilometers afstand te herkennen…en zie je vaak al 20m voor de val onstabiel worden!
een boarder…kan compleet uit het niets vallen! onvoorspelbaarheid bij boarders is dus het probleem m.i

Hmm, ik kan me er niet helemaal in vinden Gast 238… slechte skiërs vormen denk ik een net zo groot gevaar juist doordat ze nog vele meters instabiel doorkunnen. Een boarder valt een skiër kan op die 20m die je zegt nog veel schade aanrichten.

Een minimaal vaardigheidsbewijs voor alle manieren om een berg af te komen lost denk ik veel op.

Als je glijdt dan glijd je

leven en laten leven, vrij simpel.

Wat mij wel stoort is muziek (jn helm of oordopjes) voor beide gebruikers, dat vind ik niet veilig. Krijg ik een beetje het idee van een afgeleide weggebruiker. Maar dat is een mening en niet gestaafd op een onderzoek… Ik denk dat je je minder bewust bent van je omgeving met muziek aan je hoofd. Maar dat is best wel off-topic, sorry

Seriously snow addicted family!

Ik heb altijd het gevoel dat vooral snowboarders zorgen voor de ‘sneeuwhopen’ op de pistes die gedurende de dag in drukke gebieden ontstaan, omdat de snowboarders de sneeuw wat meer schrapen en er zo hopen ontstaan. Misschien dat sommige skiërs het daarom niet zo blij zijn met snowboarders. Dit zou echter totaal geen reden mogen zijn om de snowboarders te discrimineren en te weigeren bij skigebieden.

Rekening houden met is wel het toverwoord hierin. Dat je bevooroordeeld bent over een bepaalde groep is je eigen tekortkoming. Wat ook meespeelt is het verschil in houding, skiërs met het lichaam recht naar beneden, boarders staan dwars op de glijrichting. Wat er achter je gebeurt zie je niet.
Ik heb jaren geskied en board nu inmiddels vele jaren, weet dus vanuit beide kampen hoe het is.
Meest irritant is inderdaad (een bellend) iemand die midden op een pad gaat zitten, je gaat toch ook niet midden op de weg stoppen om iets te doen?

Heel apart om die reacties te zien ja. Enige tijd geleden een oudere man tegen gekomen in snowplanet die echt nog in de tijd was begonnen dat snowboarden haast overal verboden was. Dit soort pioniers mogen we wel bedanken dat het nu (bijna) overal gemeengoed is.

Voordat snowboarden gemeengoed is geworden (voor mijn gevoel is dat zo’n 15 jaar geleden) vond ik snowboarders gemiddeld wel hinderlijker dan de andere pistegebruikers. Ze vielen veel vaker en hinderlijker, maakten bewegingen die moeilijker in te schatten waren omdat skiers nog niet aan boarders gewend waren. Liften, en met name ankerliften, stonden om de haverklap stil omdat er weer een snowboarder uit de lift gedonderd was. Boarders waren toen een uitzondering en sommigen gedroegen zich voor mijn gevoel soms als een soort uitverkorenen. Gelukkig is dat al jaren niet meer zo en zijn snowboarders een normaal en geaccepteerd verschijnsel. Neemt niet weg dat er een aantal boarders is dat de pistes veel meer schraapt dan skiers, wat de pistekwaliteit natuurlijk niet ten goede komt. 20 jaar geleden had ik het dus wel als een plus gezien als een gebied geen snowboarden toe zou staan, maar dat lijkt me een zwaar achterhaalde visie. Met de kerst ga ik toevallig voor de eerste keer in mijn leven naar een gebied waar snowboarden verboden is (Park City Canyons), al verwacht ik niet dat dat iets uitmaakt voor het skiplezier. Wie weet lukt het om er ter plekke eens een onderzoekje naar te doen…

Correctie op bovenstaande post; waar ik zei Park City Canyons moest het zijn Park City Deer Valley. Stop de tijd.

Leven en laten leven.
Maar ik denk wel dat snowboarders een grotere dode hoek hebben achter zich. Daar moeten ze wel rekening mee houden. ( skieers ook trouwens) .Vooral als ze met hun gezicht naar het dal staan.
Ik ben zelf wel een skieer maar vind wel dat snowboarders ook heel welkom zijn op de piste.

Bier, sex , en patatjes

Misschien een beetje kort door de bocht, maar feit is dat je met een board op 1 ijzer en enkel met je tenen of hielen remt terwijl je met ski’s 2 ijzers en beide voeten volledig kan gebruiken om te remmen. Een skiër staat dus sowieso (veel) sneller stil dan een boarder van hetzelfde niveau, wat boarden per definitie minder veilig maakt.
Dit wil daarom niet zeggen dat ik alle boarders van de piste wil, helemaal niet: zolang iedereen een aangepaste snelheid (en dat kan op een lege piste gerust > 100 km/u zijn) en zijn verstand gebruikt is er geen enkel probleem.
Ik heb 't een aantal mensen al zien posten en ook ik ben van mening dat het tijd wordt voor een internationaal erkend brevet of “skibewijs”, waar je de “echte” pistes (dus niet de beginnerspistes) enkel na het behalen van zo’n brevet op/af mag. Een beetje in de stijl van het Belgische golfvaardigheidsbewijs dat je enkel behaalt na een praktische en theoretische proef.
Wanneer een pisteofficial je betrapt op onverantwoord gedrag dan kan dat skibewijs ook terug worden ingetrokken.

@skiwi een skibewijs? serieus? … dat gaat nooit werken

Gang is alles

Napraterij…

Ik ben helemaal niet tegen snowboarders. Wij gaan ook altijd met een gemengde groep.
En skiërs die beweren dat alleen beginnende snowboarders de piste kapot maken vind ik zever. Beginnende skiërs maken in mijn ogen de piste bijna evenveel kapot dan beginnende snowboarders vind ik. Als het te moeilijk is rutchen ze de berg af en maken ze ook sneeuwhopen…

Ik heb zelf 1 jaartje geboard en ik voelde me toen toch ook minder veilig dan op ski’s. Natuurlijk was mijn niveau op latten wel wat hoger, zal er ook wel mee te maken hebben. Ik was rechtsvoor en als je dan recht naar beneden gaat heb je rechts toch een stuk dode hoek doordat je gedraaid staat. Op ski’s sta je met het lichaam naar het dal en kan ik beter kijken.

En wat te doen met mensen op twin tips? Die doen ook onverwachtse gevaarlijke stunts op de piste.

Het grootste probleem op de pistes zijn de mensen die over een te moeilijke afdaling naar beneden gaan. Bij skiërs heb je dan het probleem dat ze nog tientallen meters naar beneden kunnen suizen als ze de controle verliezen, waardoor je meer kans op ongelukken hebt. Bij snowboarders is het probleem dat als ze vallen, ze meestal nog een paar meter naar beneden glijden en omdat een snowboard veel sneeuw meeneemt, ontstaan daarbij sneeuwhopen. Ik heb niets tegen snowboarders, wel tegen mensen die onverantwoord skiën.

❄️

Ik heb zowel 8 jaar ervaring met snowboarden als met skiën. Wat ik merk is dat het probleem ligt bij het feit dat de andere groep anders is. Als ik op ski’s sta heb ik soms ongelofelijk veel last van andere skiërs. Waar ik daarnaast zie waar de beperkingen liggen van de gemiddelde snowboarder, hebben veel skiërs het vaak niet door. Wat dan heel makkelijk is, is niet boos te worden op je mede skiërs, maar juist samen met de meerderheid altijd maar te klagen over die “nare snowboarders”. Andersom bestaat dit probleem ook, alleen naar mijn idee wel minder. Snowboarders hebben vaker een ski-verleden en skiërs hebben volgens mij ook een iets voorspelbare stijl op de berg en bij de liften.

Ik vind zelf dat het probleem niet ligt bij “de andere groep op de berg”, maar bij al die aso’s die midden op de piste op een rijtje gaan stilstaan, wat tot gevaarlijke ongelukken kan leiden. Daarnaast zijn er genoeg irritante mensen die zonder moeite het materiaal van anderen beschadigen bij liften.

Zelf probeer ik altijd zo goed mogelijk om iedereen te denken. Helaas doen veel andere wintersporters dit niet, wat tot deze eigenlijk erg domme discussie leidt.

Ik denk dat we allemaal eens terug moeten naar de basis:

  • Iedereen is begonnen met skiën of snowboarden
  • Elke keer worden we allemaal stuk voor stuk een beetje beter en kijken we steeds meer naar de ‘ander’ en bekritiseren we dit
  • Wanneer er iets misgaat moet er een zondebok aangewezen worden en dit is dan de slechte skiër of snowboarder…

Meeste mensen gaan dan helemaal los op de ander en in veel gevallen is de snowboarder de klos omdat er in verhouding meer mensen skiën.
Meestal wordt de snowboard stap ook pas NA skiën gemaakt.
Andersom komt minder vaak voor.
Hiervoor heeft de snowboarder eerder begrip voor de skiër omdat hij weet hoe dat gaat…
Andersom in mijn beleving vaak niet.

In mijn beleving is degene die de ander afzeikt degene die meer aan techniek en beleving moet gaan werken want als je met deze frustraties de piste opgaat ben je in mijn ogen slechts een meeloper en niet een echte wintersporter!
Dit staat tevens ook compleet los van aantal jaren ervaring enzovoort. Als je genoeg ervaring en techniek hebt kun je elke situatie de baas ongeacht de situatie.

Tot slot: ben ik wel van mening dat de echte wintersporter juist de 1e keren wintersport zijn uitrusting en begeleiding goed voor elkaar moet hebben zodat een ander hier minder hinder van heeft.
Nu gaan mensen vaak de 1e keer heen en huren hun set op de piste en pakken dan de 1e lift naar boven.(zonder protectie of kennis) In mijn beleving moeten ze hier iets mee doen, Gratis proeflessen en een soort van wintersport certificaat waarbij de basisregels en 4 of 5uur basislessen aan de orde geweest zijn op indoor of outdoorbaan.
Dit zou problemen misschien beter oplossen als ongeremd iedereen lopen afzeiken :)

Gr. Arnold

  • 5jaar snowboard ervaring ( geen ski )
  • 288 vlieguren

In de vele jaren die ik ski heb ik een lichte angst voor snowboarders ontwikkeld. Maar niet altijd. In Flims-Laax is een meer dan gemiddeld aantal boarders op de berg en heb ik geen moment angst. Dat heeft te maken met het niveau van boarders, dat daar gemiddeld veel hoger ligt dan bijvoorbeeld in L3V.
Ik heb, lekker veralgemeniserend, vanuit dertig jaar piste-ervaring de indruk dat de snowboarder eerder met geen/minder les of minder skills meer snelheid probeert te maken dan de gemiddelde beginnende skier. Dus eerder de neiging heeft om zijn (of haar) gedragingen niet aan te passen aan zijn niveau. Het zou wel eens kunnen zijn dat de gemiddelde beginnende skier een andere groep wintersporters is, in zijn algemeenheid wat voorzichtiger of banger om snelheid te maken. Er verder over nadenkend is een verschil dat ik eigenlijk nooit ingehaald wordt door beginnende skiers, maar soms wel door beginnende boarders, die dan echt boven hun capaciteiten bezig zijn.
Mijn persoonlijke ervaring is dat ik op een piste wel eens zo’n schrapend geluid achter me hoor, wat in nagenoeg alle gevallen een boarder is met minder controle dan wenselijk. Ook tweemaal heb ik er zo eentje op een wat steiler ijzig stuk zonder enige controle vol in m’n rug gehad, waarvan dat één keertje einde skivakantie voor mij was.

Maar om nu een heel gebied voor boarders te sluiten…

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ach ja, typisch menselijk gedrag.
Zodra er een onderscheid kan gemaakt worden dan krijg je al snel een haatoorlog tussen groepen.
Of het nu huidskleur, politieke voorkeur, merk van auto of snowboard/skiër is, een mens zoekt altijd wel reden om zich beter dan een ander te voelen.

Ik ben zelf een snowboarder en mij maakt het echt niet uit of iemand skiet of snowboard.
Gewoon met zen allen plezier maken. Af en toe een mopje maken over dat de ene skiet of snowboard kan… maar om nu echt mekaar beginnen haten lijkt me kortzichtig en kinderachtig.

Ahhhh… De jarenlange ongefundeerde conservatieve “wij skiërs gunnen de snowboarders ook de sneeuw” komt weer eens opzetten. Het lijkt wel een religie, waar de meest fantasierijke redenen worden aangehaald om de ander het gebruik van sneeuw te ontzeggen.

In het filmpje geef je (oude, conservatieve, slecht geïnformeerde) skiërs een volledig ongefundeerde uitzondering ten opzichte van snowboarders, zodat ze vervolgens volledig in hun recht denken te staan hun bekrompen mening over snowboarders te ventileren als absolute waarheid.

Gelukkig beginnen de twee disciplines elkaar steeds meer te overlappen, zodat ook de discussie steeds meer vertroebelt. Een freestyle skiërs of snowboarder zal eerder een hekel hebben alpine-/downhill- skiërs/boarders dan freestylers onderling en vice versa, dan freestylers onderling.

Inmiddels had ik al wel verwacht dat snowboarders uit hun slachtofferrol zouden zijn gekropen en skiërs inmiddels wisten dat snowboarders niet meer van de pisten de denken zijn. Helaas blijkt dat uit dit filmpje alleen nog niet helemaal. Terechte actie van de boarders in het filmpje, al is de aanpak misschien niet helemaal de juiste.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

KIjk ik ben geen snowboardfan maar heb er niets tegen, vind het belachelijk dat ze geweerd worden … heb zelf ooit in Deer Valley geskied en kon mijn oren niet geloven dat er daar geen snowboarders mogen komen!
Maar om eerlijk te zijn, ik ski aan behoorlijke snelheid en aangezien ik steeds skiërs en snowboarders voorbij steek tegen soms nogal hoge snelheden stel ik toch vast dat snowboarders veel minder voorspelbare bewegingen maken en veel bruter als een trage skiër een onvoorspelbare beweging maakt kan ik me daar nog wel aan aanpassen maar bij een snowboarder is het gewoon veel directer, daardoor maak ik een veel grotere boog als ik een snowboarder voorbij steek en ik heb er al meermaals op gevloekt :-) Maar om nu te zeggen dat ze niet op een berg mogen! Neen dat vind ik fout!

Als iedereen met elkaar rekening houden is er niks aan de hand, maar het is (weer) de VS. Maken overal een drama van.

Waarom moet de lijn van een snowboarder voorspelbaar zijn? ( voor zover dat niet het geval zou zijn)

Gepaste afstand houden is het toverwoord.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie