Winter weet van geen wijken

Roel op 23 januari 2019· 23 reacties

Vandaag valt er weer wat sneeuw in Sillian, op de grens van Osttirol en Italië

Zo ver we kunnen kijken wijst niks erop dat we binnenkort van de winter af geraken. Zachte zuidwestenwinden, die je in een normale winter regelmatig hebt, zitten er voorlopig niet aan te komen en dus winteren we vrolijk verder. Dat er af en toe wat sneeuw bijvalt maakt het winters plaatje compleet.

Sneeuwgebieden

Voor wat betreft sneeuw is het vandaag de beurt aan de Franse Alpen en (het zuiden van) Piemonte aan de ene kant, en de oostelijke Dolomieten, Osttirol en Karinthië aan de andere kant. Vanuit het westen trekt een sneeuwzone over die zich om de westalpen heenkronkelt en eerst in de Franse Alpen wat sneeuw geeft, en daarna activerend het zuiden van Piemonte bereikt. Daar zijn enkele decimeters sneeuw mogelijk, in de Franse Alpen eerder een centimeter of 10 maximaal.

Een ander sneeuwgebied bevindt zich vandaag verder naar het oosten. Van de oostelijke Dolomieten tot in het oosten van Oostenrijk valt vandaag ook een paar centimeter. Geen grote hoeveelheden dus maar wel weer een opfrisser. Veel meer valt er vandaag in de Pyreneeën en daar zijn ze voorlopig ook niet klaar met de sneeuw.

Noordweststroming 1500km westelijker

Wat er in feite gaande is is dat de noordweststroming die in de eerste januarihelft pal op de Alpen gericht stond en daar voor massa’s sneeuw zorgde, nu 1500 kilometer westelijker ligt. Daardoor sneeuwen de komende dagen de Pyreneeën juist dicht met de ene na de andere nordstau. Tegelijk liggen de Alpen redelijk in de luwte. De zon schijnt hierdoor regelmatig, zoals gisteren bijvoorbeeld in Schladming.

Hauser Kaibling vlakbij Schladming (O)

Mooi te zien is op het satellietbeeld dat de Alpen gisteren precies tussen de slechtweergebieden inlagen. Volgens Ben die de foto vanuit Schladming doorstuurde en gebruiker Miel die in See zit is het momenteel echt genieten in Oostenrijk, en niet alleen daar. Links in beeld zie je trouwens het sneeuwfront dat in Nederland en België de sneeuw gaf.

Bron: NASA

Koud!

Vandaag is er in de Alpen dus tijdelijk meer bewolking met regionaal wat sneeuw, maar vanaf morgen heeft een uitloper van hogedruk het voor het zeggen. Tot en met zaterdag schijnt opnieuw regelmatig de zon. Wel is het steenkoud. De temperatuur op 1500 meter ligt rond de -9 overdag, dus kleed je warm aan als je de piste opgaat. De aangevoerde lucht komt uit het besneeuwde Oost-Europa waar deze alle tijd heeft gehad om af te koelen.

Zondag vanuit het westen sneeuw

Zondag wordt het een fractie minder koud en neemt vanuit het westen de sneeuwkans toe. De Franse en Zwitserse Alpen liggen het gunstigst maar waarschijnlijk breidt de sneeuwval zich over een groter gebied uit. Dit blijft ook de trend voor de lange termijn. Storingen blijven volgende week de Alpen opzoeken met regelmatig sneeuw in waarschijnlijk vooral de westelijke Alpenhelft, wat zich later uitbreidt naar het oosten. Op dit moment is alleen niet te zeggen of die sneeuwval zich om ‘de noord’ uitbreidt of om ‘de zuid’. Met andere woorden of Oostenrijk er sneeuw bijkrijgt of dat dit juist Italië is. Waarschijnlijk allebei wat. Hieronder zie je de laatste berekening van ons eigen weermodel. Gelukkig is er is tussendoor ook ruimte voor zon waardoor het opnieuw een aardige winterse week lijkt te worden.

Topcondities in Winterberg, Sauerland

Dichtbij huis

Met de sneeuw die ook dichtbij huis is gevallen werpen we een oog op de wintersportmogelijkheden in de Ardennen en Sauerland. Op het forum had iemand al gezien dat het skigebied Ovifat het eerste sneeuwkanon van België heeft aangeschaft en geplaatst. Hier kan vandaag al geskied worden en dat geldt binnenkort waarschijnlijk ook voor Baraque de Fraiture, het hoogstgelegen Belgische skigebied waar we vorig jaar zijn langsgeweest. Hou de lokale berichtgeving van dit soort gebiedjes in de gaten als je een keer wat anders wil dan een skihal. Waar je natuurlijk helemaal goed uit de voeten kunt is in Winterberg en Willingen. Tot en met vrijdag blijft het in zowel de Ardennen als het Sauerland droog en koud, zaterdag kan er even wat regen/natte sneeuw vallen, maar daarna wordt het opnieuw kouder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg23 januari 2019 · 08:16

Het is nog eens wat winter hier, altijd wel fijn.
Nu die wegendienst nog wat beter zien te regelen, jongens toch. :(

Sidinic23 januari 2019 · 08:23

Ik vind het helemaal top! Koud heb ik het nooit op de piste, en kans op nieuwe sneeuw volgende week ziet er al helemaal prima uit. Nog 3 dagen volhouden en dan kan het feest weer beginnen in Kappl

cooperjk23 januari 2019 · 08:26

na drie dagen ‘keiserwetter’ op plan de gralba bij wolkenstein nu wat nieuwe poeder. kan niet beter

Nelis23 januari 2019 · 09:09

Dat ziet er prima uit voor mijn vakantie volgende week. Na die verse sneeuw nog even af en toe een zonnetje erbij en ik ben helemaal blij 👌😄

Bergen + Sneeuw = ❤
Paul197723 januari 2019 · 09:47

Goedemorgen Roel,

Durf je op de langere termijn al wat te zeggen over Piemonte? In Sestriere en Bardonecchia mag wel wat vallen toch?

KartorNL23 januari 2019 · 10:28

Dat wordt goed inpakken komende week in SFL! Gelukkig gaat het niet dumpen op de heenreis aanstaande zaterdag.

CJAHulskamp23 januari 2019 · 10:34

Dat ziet er prima uit voor mijn vakantie volgende week. Na die verse sneeuw nog even af en toe een zonnetje erbij en ik ben helemaal blij 👌😄

Nelis op 23 jan 2019 09:09

@Nelis zit je volgende week in Val Gardena ?

May the ski force be with you !!
patrick.simons23 januari 2019 · 10:43

Volgende week enkele dagen op de latten in SkiWelt Wilder Kaiser. Ik ga dit keer alleen op wintersport, dus als er mensen zijn die graag samen enkele afdalingen willen doen, laat maar iets weten!

fvanveer23 januari 2019 · 10:54

@Roel
Kan je op langere termijn al iets zeggen over Sankt Anton of blijft het gissen? Ik zie online de weersites per dag veranderen zo ongeveer :-)

Denktank23 januari 2019 · 11:04

In Wallis nog altijd Kaiserwetter…

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/24634ebfa7786688e98ca2f8...

Paul
Roelauteur23 januari 2019 · 11:10

@Paul1977 @fvanveer lange termijn is zeker nu erg onbetrouwbaar. Vandaar dat de verwachtingen per gebied ook op en neer springen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
fvanveer23 januari 2019 · 11:14

@Paul1977 @fvanveer lange termijn is zeker nu erg onbetrouwbaar. Vandaar dat de verwachtingen per gebied ook op en neer springen.

Roel op 23 jan 2019 11:10

Snap het, wij vertrekken eind volgende week naar Sankt Anton dus vooralsnog gaat het wel goedkomen denk ik :-)

DubbelJ23 januari 2019 · 11:18

In Gaschurn (Montafon) is het heerlijk. De laaghangende bewolking is weggetrokken dus heerlijk in de zon. De pistes zijn zeer goed en het is totaal niet druk! Genieten dus.

gang is alles
EmielZ23 januari 2019 · 12:37

haha idd het blijf maar koud en sneeuwen vetrek morgen voor een paar dagen naar flachau en zo te zien ga ik ook nog wat sneeuw krijgen :)

FemkevanHaren8723 januari 2019 · 13:39

@Roel, jammer dat het kaiserwetter maar van korte duur is. Vrijdag naar Sölden en hopelijk een beetje ‘normaal’ weer zonder al te veel sneeuw…🙏🏻

Nelis23 januari 2019 · 13:42

Dat ziet er prima uit voor mijn vakantie volgende week. Na die verse sneeuw nog even af en toe een zonnetje erbij en ik ben helemaal blij 👌😄

Nelis op 23 jan 2019 09:09

@Nelis zit je volgende week in Val Gardena ?

CJAHulskamp op 23 jan 2019 10:34

@CJAHulskamp Vorig jaar was het Italië. Dit jaar keren we - na acht jaar afwezigheid - weer eens terug naar Skiwelt / Scheffau. - Heel wat anders :)

*bericht bewerkt door Nelis op 23 jan 2019 13:42

Bergen + Sneeuw = ❤
Quick23 januari 2019 · 13:52

Sneeuwtechnisch wel een goede keuze gemaakt dit jaar @Nelis ;)

Mr. Slow
StevieB23 januari 2019 · 14:17

Ik word hier heel vrolijk van, volgende week zaterdag naar Mayrhofen en temperaturen (vooralsnog) tussen -18 en -23!! heel fijn! Hopen op nog een klein beetje neuschnee tussendoor maakt het helemaal compleet. Weiter so!👌

CJAHulskamp23 januari 2019 · 15:14

Sneeuwtechnisch wel een goede keuze gemaakt dit jaar @Nelis ;)

Quick op 23 jan 2019 13:52

Heb je meteen ook alles genoemd 😉
Plezier in SkiWelt @Nelis

May the ski force be with you !!
Henny23 januari 2019 · 17:44

Volgende week naar Canazei, ziet er goed uut😁

Eef2323 januari 2019 · 17:49

Top!
In Maria Alm ook lekker fris en zonnig, ultiem genieten!

Paskal23 januari 2019 · 20:26

Topcondities ook hier in Skiwelt Wilder Kaiser Brixental: sneeuw in overvloed en geweldig weer.

PaulPalmpje23 januari 2019 · 20:47

Min 9 is lekker @Roel. Niet zeuren. Vorig jaar -20 en super lekker - niet koud gehad.
De enige keer dat ik het echt koud gehad heb was -30 in Frankrijk. Echt een sneeuwbril op moeten zetten om mijn ogen te beschermen (doe ik anders nooit - gewone zonnebril is veel fijner).

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.