Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Opgepakt: dief steelt voor 16.000 euro aan ski's

Rogier op 24 januari 2019· 82 reacties

De vangst. Foto: Gendarmerie Isèere

De gendarmerie van Les Deux Alpes heeft enkele dagen geleden een skidief op heterdaad betrapt. De man jaagde op z’n ski’s nabij restaurants op de berg. In totaal heeft de man waarschijnlijk voor ongeveer 16.000 euro aan ski’s gestolen.

Politiejacht naar skidief

Sinds het begin van deze winter werden er opvallend veel ski’s gestolen in de skigebieden van de Oisans (o.a. Alpe d’Huez, Les Deux Alpes en La Grave). Om deze diefstal tegen te gaan werden de ski’s bij bergrestaurants door de politie van Les Deux Alpes in de gaten gehouden. Zo lukte het op 15 januari om de skidief op heterdaad te betrappen en aan te houden terwijl deze een paar ski’s stal nabij een restaurant.

Veertig paar ski’s

Bij de dief werden veertig paar ski’s gevonden. In totaal wordt de waarde van de ski’s op zo’n 16.000 euro geschat. De skidief zit vast en zal binnenkort worden voorgeleid.

Tips tegen diefstal

Natuurlijk is het geweldig dat de gendarmerie in Frankrijk werk maakt van dit soort vergrijpen. Maar nog mooier zou het zijn als het niet nodig was. Maak het skidieven daarom niet te makkelijk.

  • Zet je ski’s via een kabelslot op slot als je wat gaat eten in een restaurant;
  • Laat je ski’s geen uren voor de après-ski staan;
  • Heb je geen kabelslot? Zet je ski’s dan niet als paar weg en zet een ski in zijn eentje of samen met een andere ski weg;
  • Plaats je ski’s 's nachts in een afgesloten ruimte (ski-locker o.i.d.);
  • Laat je ski’s niet op een balkon nabij de begane grond of in de tuin van een accommodatie staan;
  • Mochten je ski’s gestolen zijn, laat dit dan zeker weten bij de politie. In Frankrijk maken ze er werk van;
  • Als je ski’s huurt kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten tegen beschadigingen en diefstal;

Bij wie van jullie zijn er wel eens ski’s gestolen? En wie van jullie zet de ski’s vast met een slot?

Bron: Gendarmerie Isére

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

GiGi24 januari 2019 · 07:07

Wel een erg Franse smaak zie ik aan de foto (was het @Shane?). Dan zit ik met mijn Völkls wel veilig denk ik ;)

Chonn24 januari 2019 · 07:08

Afhankelijk van de locatie zet ik mijn ski’s met een kabelslotje vast. De andere tip om 1 ski met een maatje te ruilen en dan weg te zetten, niet dicht naast elkaar natuurlijk :-), doe ik niet consequent (zou eigenlijk wel moeten). Daarnaast heb ik mijn naam stickers op de ski (voor het geval dat iemand per ongeluk mijn ski’s zou pakken). Maar tot nu gelukkig geen last van gestolen ski’s.

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Userd24 januari 2019 · 07:08

Niets gestolen, geen sloten, ook geen interesse in een slot. Vwb verzekering afsluiten; check je reisverzekering met wintersportdekking, daarin is schade en diefstal vaak al gedekt, ook aan huurmateriaal.

Jelski24 januari 2019 · 07:33

Die oude salomons van mij is de moeite niet ;-)

Harm24 januari 2019 · 07:41

Ik zet mijn board altijd met een kabelslotje vast, dan hoef ik hem ook niet in de gaten te houden. Ideaal die dingen…

Snow7024 januari 2019 · 07:43

Mooie collectie bij elkaar…

Als ik de foto goed bekijk, zie ik ook heel wat aparte bindingen.

Ik vermoed dat de dader deze bindingen pas demonteerde na de diefstal, en niet op de plaats van het delict 😉

Henrike24 januari 2019 · 07:44

Mooi dat ze hem gepakt hebben.

Wij zetten ski’s altijd verwisseld weg. Ik combineer met die van mijn echtgenoot.

It is an amazing world
Bruinsma24 januari 2019 · 08:06

Bij mij is er 1 keer mijn snowboard gestolen uit de skriraum van het hotel.
Ze hadden destijd het beleid dat de achterdeur tot 20:00 openstond zodat de gasten naar binnen konden. Helaas was op zondag mijn snowboard gestolen.
Maandag ochtend gelijk aangifte gedaan bij de politie. De politie melde toen al dat er een hele “inbraak” golf door het dorp was geweest en dat er een grote hoeveelheid gestolen was.

Overigens wel netjes opgelost door het hotel.
Maandag avond kwam er een kennis van de eigenaar met snowboards langs die ik met korting mocht kopen. En vanuit hen doorverwezen naar een skishop een dorp verderop waar ik korting kreeg op de bindingen.
Verder had de verzekering van het hotel de week later zonder problemen de kosten van de nieuwe spullen vergoed.

Al met al nog steeds erg blij met dit “nieuwe” board maar het is jammer dat dit gebeurd en kost helaas wel veel tijd.

Bij het hotel zal dit niet meer zo snel gebeuren. 3 jaar geleden hebben ze alles grondig verbouwd en nu kan niet meer iedereen zomaar de skiruimte in.

bartvwg24 januari 2019 · 08:11

Voor hetzelfde geld was die lullo er al vandoor met al die ski’s.
Zelf zet ik mijn ski’s gewoon in de rekjes en probeer (probeer!) ze in het oog te houden. Ook al om me te herinneren waar ik ze gezet heb.
Iemand tips voor een makkelijk hanteerbaar en meeneembaar slotje?

TMa24 januari 2019 · 08:34

Wij zetten ze altijd gemixt weg, dit werkt in mijn ogen prima.

Jou zou denken overbodig om te melden, maar ik heb het al heel vaak gezien. Een slotje werkt alleen maar als je de ski’s ergens aan vast hangt. Dit doen veel mensen niet, maar maken alleen de ski’s samen vast met een slotje. De dief gaat er niet op je ski’s vandoor zoals bij een fiets, maar nemen deze in de hand mee ;-) Dan is een slotje wel weer handig voor de dief, weet hij in ieder geval zeker dat de ski’s niet uit elkaar donderen.

Ton_24 januari 2019 · 08:42

Voor mij is (was?) een van de grootste charmes van wintersport juist het gebrek aan criminaliteit. Laat op de avond met drie man als een van de laatste de Apres Ski uit rollen, en dan stonden er nog twee paar ski’s en een snowboard; precies die van ons.

Hetzelfde als je tussen de middag gaat lunchen; board neerzetten, een uur later terug komen en alles staat nog precies op dezelfde plek.

Vaak zat tegen elkaar gezegd; “Dat zou je in Nederland eens moeten proberen. Een board (of een fiets) van ruim duizend euro bij een restaurant neergooien en niet op slot zetten. Binnen 5 minuten is ie gejat.”

De laatste jaren wordt Oostenrijk ook redelijk getroffen door voornamelijk Hongaarse en Roemeense bendes die het op duur materiaal gesteld hebben. En ik geloof dat ze een tijdje terug ook een Nederlands busje hebben aangehouden vol met gejat spul.
Maar gelukkig is de politie in Oostenrijk nog wel echt alert op dit soort dingen, hoewel het heftig klinkt valt de werkelijke omvang ervan volgens mij nogal mee.

Voor mij is het in ieder geval (nu nog) geen reden om de boel op slot te zetten, maar mocht deze trend zich voort gaan zetten dan zullen we er niet aan ontkomen. En is er weer iets van de ongedwongen sfeer van wintersport verloren gegaan.

Valanga24 januari 2019 · 08:46

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/7c9b5ae41c3a310fe00254b9...

Wij gebruiken altijd zo’n slotje, dan heb je 2 uiteindes ver van mekaar die je ergens aan kunt vast maken. Een lusje rond het rek, het slot rond de binding.

Bo24 januari 2019 · 08:46

Ik heb dit seizoen een slotje van de decathlon gekocht, heel makkelijk hanteerbaar cijferslotje. Maar toch heb ik deze niet veel gebruikt. Vaak dacht ik ik zet ze even snel hier en dan hou ik het wel in de gaten. Maar goed, dit artikel drukt m’n neus wel weer even op de feiten. Volgende keer toch maar slot gebruiken.

Marsalomon24 januari 2019 · 08:49

Goed werk van de gendarmeries zeg!
Zelf zet ik mn ski’s ook nooit op slot eigenlijk maar zo’n artikel zet je wel aan het denken.
@bartvwg je zou kunnen kijken voor een bbb racefiets slotje in een racefietsen winkel. Dit zijn staalkabel slotjes met een cijferslot. Klein en compact mee te nemen voor wielrenners (en wintersporters) kosten niet eens veel. Ca €10,- dus eigenlijk hoef je het voor het geld niet te laten.

Denis24 januari 2019 · 09:09

nog geen ski’s gestolen, maar wel paar jaar terug in Fiss, de gehuurde stokken van mijn vrouw. Een paar meter verder stonden andere stokken van een andere huurwinkel, ongeveer dezelfde maat, zonder ski’s bij. Even gewacht tot iemand deze zou komen halen, maar gebeurde niet, dus deze dan meegenomen. Of iemand ze bewust of per ongeluk heeft omgewisseld weet ik niet, maar de stokken van mijn vrouw hingen rond haar ski’s, dus per ongeluk zou me verwonderen.

Helaas aanvaardde de shop deze stokken niet bij het terug binnenbrengen van het gehuurde materiaal, dus hebben we moeten betalen voor het verlies van de andere stokken. En zitten we nu met een setje oude gehuurde stokken…

Marcellus24 januari 2019 · 09:16

“Zet je ski’s dan niet als paar weg en zet een ski in zijn eentje of samen met een andere ski weg” Dat is een mooie :-) gaan we doen. Bedankt. :-)

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.
Vivace24 januari 2019 · 09:22

Zelf heb(had?) ik een safeman slotje.
Helaas is de sleutel hiervan bij het eerste gebruik in de sneeuw afgebroken. Er was was sneeuw/ijs in de sleutelopening gekomen en het zachte metaal van het sleuteltje heb ik dan bij het opendoen verwrongen.
Erg leuk bij een berghut boven op de berg.

Gelukkig had ik van tevoren bij de zoektocht naar een slot een filmpje op youtube gezien hoe je dit soort slot met “brute kracht” openkrijgt. Even de hut binnen om een tang te lenen (gelukkig hadden ze die) en enkele minuten later waren de skis bevrijd.
De echte diefstalzekerheid van de meeste sloten is dus beperkt, het is eerder een afremmend effect voor een mogelijke dief die maakt dat hij/zij sneller een paar skis meeneemt dat iets verderop staat.

Bij een cijferslotje zal de diefstalbestendigheid gelijkaardig zijn (zelfs geen brute kracht nodig, maar enkel wat handigheid).

nu gebruik ik een budget cijferslotje van Decathlon, maar ik heb ze nog niet moeten wegzetten terwijl het sneeuwde.

Verder ook ooit een vakantie gehad in Tignes waarbij onze skilocker leeggeroofd was.
Ik had mijn huurskis toen gelukkig (tegen de regels in) mee naar boven genomen en uit zicht plat op het terras gelegd. 2 reisgenoten hebben wel een aardig bedrag moeten betalen als eigen risico bij de diefstalverzekering.

Glide on!
Veenhoorn24 januari 2019 · 09:27

@Denis Dus eigenlijk heb jij (ook) een paar huurstokken gejat???

1x meegemaakt met een reisgenoot. Huurski’s bij de après-ski. Al die huurski’s zien er hetzelfde uit, dus ik kan me de vergissing (na een paar biertjes) wel voorstellen. Geen andere ski’s meegenomen en de volgende dag stond er niets meer in het rek. Het is jammer, verzekering dekt het bedrag, maar je bent zomaar weer een halve dag kwijt met aangifte, huren van nieuwe spullen e.d.

Ik verbaas me er ook wel eens over, maar ervaar het als zeer prettig. Criminaliteit is volgens mijn ervaring nog redelijk laag. Hopelijk duurt dat nog even voort.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Roy8324 januari 2019 · 09:30

Ik let er nooit zo op, alleen als ik echt in het dal lunch (waar je met busjes in de buurt van de ski’s kan komen) dan zorg ik dat we de ski’s gemengd wegzetten. Op de berg ben ik daar niet zo mee bezig.

Wannabe Dolomietenkenner...
Nelis24 januari 2019 · 09:33

Helaas ook een gejat snowboard, tijdens de apres ski in de Postalm, onderaande berg bij Kaltenbach. Stom, want die stonden zo klaar om gejat te worden in het rek naast de parkeerplaats. Sindsdien doe ik er altijd een slotje om. Want het heeft me vervolgens een flink deel van de ochtend gekost om aangifte te doen bij de politie in Oostenrijk. Daar heb ik eventjes een slotje vastklikken wel voorover.

Bergen + Sneeuw = ❤
Leonski224 januari 2019 · 09:36

Ja skis een keer gestolen,
Beruchte plaats volgens de politie
Mooserwirt sankt Anton

Waren goede skis maar wel al jaar of 3 oud en ik was verzekerd
Naast me stond een jonge man te huilen
Nieuwe skis 1200 euro niet verzekerd

Rogierauteur24 januari 2019 · 09:39

Naast me stond een jonge man te huilen
Nieuwe skis 1200 euro niet verzekerd

Leonski2 op 24 jan 2019 09:36

Dit is toch zo naar… misschien heeft die gast al z’n spaargeld/maandloon in z’n mooie ski’s zitten… Ik kan me daar zo boos om maken…

Click. Click. Peace
Waah24 januari 2019 · 09:42

Ik heb ook geen zin om moeilijk te doen. Het is vakantie, 99% van de mensen op vakantie is buitengewoon eerlijk, dus ik zet mijn board gewoon netjes weg zonder slot.

Als die gejat wordt? aangifte, en ben er voor verzekerd via de reisverzekering. Dan ga ik niet met -10 lopen prutsen met cijfersloten die je ook moet meenemen. Verzekering niet nodig gehad overigens tot nu toe.

Over eerlijk gesproken: Deze wintersport weer (bijna elke wintersport gebeurd het) een telefoon gevonden. Deze netjes afgeleverd bij de lift nadat de eigenaar ons al belde. En later was mijn vriendin haar iPhone kwijt (in de binnenzak gedaan met een knoopje dicht… altijd achter een rits!) en deze was ook al keurig afgeleverd bij de liftbedienden.

Ik ga maar uit van het beste van de mens. En in de meeste wintersportgebieden kan dat ook gewoon.

Denis24 januari 2019 · 09:42

@Denis Dus eigenlijk heb jij (ook) een paar huurstokken gejat???

Veenhoorn op 24 jan 2019 09:27

@Veenhoorn

het was heel erg duidelijk dat iemand gewoon onze stokken heeft meegenomen en deze er heeft laten staan. Zoals gezegd hebben we nog een tijd gewacht tot iemand deze kwam halen, het was onderaan de Nordseite in Fiss en al tegen sluitingstijd van het gebied, daar zat quasi niemand meer en er waren geen ski’s meer in de buurt van die stokken. Dus nee, we hebben helemaal niks gejat.

*bericht bewerkt door Denis op 24 jan 2019 09:44

JackE24 januari 2019 · 09:46

In 2014 zijn mijn ski’s, Fischer RC4 SC, en de huurskies van mijn vriendin gestolen in Val Thorens. Aangifte gedaan en verzekeringswerk geworden. Goed opgelost, maar een trieste situatie.

Shane24 januari 2019 · 09:46

Wel een erg Franse smaak zie ik aan de foto (was het @Shane?). Dan zit ik met mijn Völkls wel veilig denk ik ;)

GiGi op 24 jan 2019 07:07

Hij had in elk geval ontegenzeggelijk een uitstekende smaak ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Valanga24 januari 2019 · 09:47

Naast me stond een jonge man te huilen
Nieuwe skis 1200 euro niet verzekerd

Leonski2 op 24 jan 2019 09:36

Dit is toch zo naar… misschien heeft die gast al z’n spaargeld/maandloon in z’n mooie ski’s zitten… Ik kan me daar zo boos om maken…

Rogier op 24 jan 2019 09:39

Tja, boos, maar ook gewoon niet verstandig. Een slotje kost geen drol, alleen een heel klein beetje moeite wanneer je ze weg zet (2 minuten). Ook al gebeurt het niet vaak, zeker bij zo’n dure ski’s gewoon doen, dan moet je niet staan huilen. We leven nu eenmaal niet in een ideale wereld.

dan5824 januari 2019 · 09:49

@bartvwg

bij AS Adventure Genk ( ben je al eens geweest hé 😉) hebben ze een compact “inrolbaar” nummerslotje.

Gebruiken we al jaren.

Wanneer je gaat laat iets weten dat spreken we tegenover af bij de “Wennel” voor een bombardino, ik woon op 500 m vogelvlucht👍

Born to run. B.S.
Leonski224 januari 2019 · 09:54

Was voor de jonge man inderdaad een dure les.
Al zijn geld in dure skis, verder geen geld voor verzekering en zo goedkoop mogelijk op vakantie. In dorpje buiten Anton en dan met de bus etc
Even een biertjein de mooserwirt om te kijken hoe het daar was 15 minuten later …

Heel triest voor die jonge man

Shane24 januari 2019 · 09:57

Naast me stond een jonge man te huilen
Nieuwe skis 1200 euro niet verzekerd

Leonski2 op 24 jan 2019 09:36

Dit is toch zo naar… misschien heeft die gast al z’n spaargeld/maandloon in z’n mooie ski’s zitten… Ik kan me daar zo boos om maken…

Rogier op 24 jan 2019 09:39

Tja, boos, maar ook gewoon niet verstandig. Een slotje kost geen drol, alleen een heel klein beetje moeite wanneer je ze weg zet (2 minuten). Ook al gebeurt het niet vaak, zeker bij zo’n dure ski’s gewoon doen, dan moet je niet staan huilen. We leven nu eenmaal niet in een ideale wereld.

Valanga op 24 jan 2019 09:47

Als die boeven een paar dikke Stockli willen inladen gaat dat slotje van jou ze ook niet tegenhouden hoor @Valanga.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Plaats een reactie