Wat heeft het lang geduurd, maar eindelijk komt het zwaartepunt van de sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen te liggen. De komende week gaat hier lokaal een meter sneeuw vallen, misschien zelfs meer. Sowieso blijft het weer voorlopig erg boeiend. In het Sauerland wordt het na een winterse week tijdelijk herfstachtig, morgen is het oppassen op de weg van en naar Oostenrijk want het gaat sneeuwen, regenen en mogelijk zelfs ijzelen, en in de tweede helft van de volgende week stijgt de kans op een südstau. Check alle details in het video weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel,
en wat bedoel je dan met beduidend zachter voor Oostenrijk neem ik aan dan? Voor kerstmis hebben we ook zo een fohn gehad waarin in gemakkelijk 2 dagen tijd een halve meter sneeuw was weggesmolten. Gaat het nu ook terug zo een vaart gaan als de voorspelling zich voortzet natuurlijk?

@Rogier woont toch veel te zuidelijk voor die Franse sneeuw van komend weekend joh ;) Hij mag wel bij @Henri en mij aansluiten in Megève.

@Gerrit dat zijn details die ik op dit moment nog niet kan geven. Het is iets wat over een week gaat spelen dus ver weg. Ik zou me nog geen zorgen gaan maken, er ligt veel meer sneeuw dan in december. Toen hadden we ook föhn maar het was toen vooral de vochtige lucht in combinatie met de wind waardoor er zoveel sneeuw smolt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Oorzaak - gevolg heb en hou je altijd. Wil je sneeuw aan de noordkant, dan krijg je meestal hogere temperaturen en zon aan de zuidkant. De sneeuw ontbreekt nog aardig aan de zuidkant, dus mocht die komende week vallen, dan is het gevolg dus hogere temperaturen en zon aan de noordkant :P. Goed, er ligt daar zoveel dat dat sneeuwdek wel wat kan hebben. Moet het alleen niet te hard gaan waaien voor de liften.

We zouden hier eens zo’n brutal arctic outbreak moeten krijgen als in de VS komende week. Midden Nederland ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als New York/Chicago. Als je ziet hoe koud het daar gaat worden. Boh…Chicago -20/-25 overdag. Die bak water wat we Noordzee noemen ligt gewoon te dichtbij :P

https://www.accuweather.com/en/weather-news/midwestern-north…

Not all who wander are lost

Rijden vannacht rond 03:00 naar Hinterglemm. Verwacht rond het middaguur Oostenrijk binnen te rijden.
Gezien de verwachte sneeuw/ijzel misschien verstandig om vroeger te vertrekken of is dat lastig te zeggen?

@Edwin. Het grootste probleem is dat die bak water nog eens erg warm is gemiddeld genomen door de warme golfstroom die voorlangs Engeland zo richting Noorwegen stroomt. Precies ‘mooi’ tussen ons en de koude Noordpool… Voor de Amerkaanse oostkust heb je juist de koude golfstroom vanaf de Noordpool.

Born to Ride

Rijden vannacht rond 03:00 naar Hinterglemm. Verwacht rond het middaguur Oostenrijk binnen te rijden.
Gezien de verwachte sneeuw/ijzel misschien verstandig om vroeger te vertrekken of is dat lastig te zeggen?

Mennos199 op 25 jan 2019 11:25

Eerder rijden, kun je ook eerder de piste op :-)

@Edwin. Het grootste probleem is dat die bak water nog eens erg warm is gemiddeld genomen door de warme golfstroom die voorlangs Engeland zo richting Noorwegen stroomt. Precies ‘mooi’ tussen ons en de koude Noordpool… Voor de Amerkaanse oostkust heb je juist de koude golfstroom vanaf de Noordpool.

Matthias123 op 25 jan 2019 11:30

Ook dat! Maar los daarvan kan de kou daar uit het noorden of noordwesten zo doorstromen zonder opgewarmd te worden. Dat kan hier dus helemaal niet. Veel makkelijker wordt het daar koud. Als daar de wind zuidwest of west wordt, wat hier vaak het geval is, dan komt ie alsnog niet van zee.

Not all who wander are lost

@Roel, morgen van Mühlbach naar huis, is er iets van een tijdpad te geven over het intreden van de sneeuw/ijzel/regen?

Overigen je berichten over het Hochkönig gebied kan ik alleen beamen: top! En de sneeuw natuurlijk fantastisch deze week.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/5258e44fb7e7e39bfa38d1bd...

Voor de timing van de neerslag kun je de sneeuwradar raadplegen: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwradar
Ten westen van Innsbruck is de neerslag 's middags weg, daarna is het redelijk veilig. In het oosten gaat de neerslag het langst door.
@Matthias123 @Edwin. interessante materie vond ik dat vroeger al op middelbare school. Zowel in New York als bij ons is de overheersende windrichting west. In New York ligt er in die aanvoerrichting geen water, waardoor het klimaat 's winters veel kouder is. In de zomer is het er juist warmer. De Golfstroom speelt ook zeker mee maar heeft minder invloed dan land versus water.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Van plan om zondag voor 5 dagen naar st Anton te gaan maar het ziet er misschien naar uit dat er weinig zicht is of kans dat veel liften sluiten als er weer zoveel sneeuw valt?..

*bericht bewerkt door magda op 25 jan 2019 13:05

Vertrekken we vanuit Mayrhofen dan best vanavond al of vroeg in de nacht?

Ik word altijd zo blij @Roel als jij mijn naam noemt in je weerbericht ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 25 jan 2019 15:18

Click. Click. Peace

Van plan om vanavond te vertrekken naar Maishofen (Saalbach) om 22:00 en aankomsttijd hopelijk 7:00. Is het verstandig om eerder of later te vetrekken in verband met de sneeuw en/of ijzel? En waar moet ik aan denken, sneeuwkettingen om en aanschuiven in de file of doorrijden maar dan lekker rustig en voorzichtig aan?

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/151310a257e8c3c9816bee66...

Weinig sneeuw in Arabba, Sella Ronda maar pistes zijn top!

Vanmorgen om 04:00 vertrokken vanuit hinterglemm het is druk op de weg en aansluiten achter de sneeuwschuivers… Zeker een uur of 4 vertraging!!

Inzell - lofer rond de grens stilstaand verkeer. Ligt al 10cm vers

*bericht bewerkt door Edwin-uu op 26 jan 2019 10:24

Is het al winter?

null

Is het al winter?

Stuk mooier uitzicht dan wat wij nu in NL hebben.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/8cecd295ca9399d3556f77b4...

Kossen 8.30u, ging nog goed maar wel wat langer over gedaan naar Munchen(verder vliegen). Blij dat we 7.30u wegreden uit Maria Alm en niet later

Over Maria Alm gesproken, daar zijn we nu een kijkje aan het nemen. Veel gebieden al bezocht, maar Hochkonig nog niet en na de enthousiaste verhalen van @Roel en zijn team moest daar verandering in komen. 😉
En ja, er ligt sneeuw. Een beetje veel. En vandaag is daar zeker 15cm bij gekomen. Alsof ze dat hier nodig hadden 😂.

null
null

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roel laatste foto’s was gisteravond. Vandaag geen zon gezien. 😎

Uitrusten doe je maar in de lift.

Wow, die 2e foto! @Roko.

Bla, bla, bla.

null

Koude lucht bleef hangen in Skiwelt. Dus geen regen in het dal maar gewoon sneeuw. Halverwege was er inderdaad een moment van hogere temperaturen en bovenin vroor het weer. Ongeveer 10cm erbij in het dal. Vanmorgen eerst nog volop sneeuw.

null

*Choralpe - Brixen

*bericht bewerkt door Tim. op 26 jan 2019 21:52

In Les Sybelles heerlijk kunnen skien deze zaterdag! Sneeuw is overal goed en een heerlijk zonnetje. Boven verwachting deze eerste dag. Nu stilte voor de storm, ben benieuwd wat de verwachte 40cm vers vandaag in werkelijkheid gaan opleveren.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/a3fa7acb86f25414192c28cf...

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie