Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nationale snowboardtest: allmountain

Edo op 29 januari 2019· 18 reacties


Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe snowboards mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen tijdens de nationale snowboardtest allmountain in Gastein. Dit met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar het juiste board. We geven je de ins and outs van enkele nieuwe modellen in dit blog en tippen direct wie het beste uit de verf komt.

Beste van beide

Het allmountain-segment is nog steeds het leeuwendeel van alle planken die je in de winkel vindt. Niet zo vreemd, want dit type board is dé ideale reispartner als je naast pistes ook wel eens wat anders onder je door wilt laten glijden. Zoals een ritje door het lokale funpark, of een avontuurtje buiten de piste.
Makkelijk kiezen dus in de winkel? Niet helemaal, want de aanschaf hangt van jouw terreinvoorkeur af. Zo kan de ene alleskunner namelijk meer richting de freeride leunen en de ander richting freestyle. Dit heeft vooral te maken met de outline van het board: directional – voorkant iets langer dan achterkant – voor poeder, en twin – identieke voor- en achterkant – voor het funpark. En het flexverloop in de lengte en breedte: slapper voor speelsheid, stijver voor snelheid. Daarnaast helpt de base bij het finetunen van je keuze: rocker en flat voor speelse vergevingsgezindheid en meer drijfvermogen in de poeder, camber voor agressie en hybride voor het beste van beide.

Ontwikkelingen

De twin shape lijkt aan populariteit te verliezen ten opzichte van de directional twin shape. Was vijf jaar geleden nog de helft van de allmountain boards twin, nu is dat nog maar een select groepje. Bij een directional twin is de outline van het board nog steeds symmetrisch alleen staat je bindingstance iets naar achteren, wat voordeel oplevert in de poeder. Op zich is deze shift niet onlogisch aangezien er momenteel meer ontwikkelingen zijn op dit gebied: er wordt flink geëxperimenteerd met korte, bredere poederplanken. Deze nieuwe bouwtechniek, waarbij het board in het midden wat extra body krijgt voor meer drijfvermogen, zagen wij tijdens de testweek terug bij de Yes Standard en Niche Story. Ook het carven op de piste – ‘funcarven’ – is weer helemaal hot en zo’n breder board maakt dit een stuk makkelijker, aangezien je nu minder snel met je teen of hiel in de sneeuw hapt als je het board op zijn kant zet.

Afwezigheid

Betekent dit dat er niet meer gejibt wordt met allmountain boards? Zekers wel, de Lib Tech TRS, Capita The Outsiders en Gnu Headspace zullen nog steeds freestyle minded boarders aanspreken. Een andere trend tijdens de test is de afwezigheid van asymmetrie. Was deze vorm de afgelopen jaren nog een big thing, nu is alleen de Gnu Headspace nog maar voorzien van zo’n afwijkende outline waarmee je eenvoudiger druk kunt uitoefenen op de hielkant. Misschien dat de afwijkende looks van een asymmetrisch board parten speelt in deze afwezigheid, alhoewel men momenteel ieder board van een aparte vorm voorziet, met name de nose en tail.
Qua prijs ben je gemiddeld zo’n 530 euro kwijt voor een all-in-one board. Niet abnormaal hoog, maar feit is wel dat we in het verleden weleens prima allmountain boards voor rond de 450 euro meekregen. Die tijd lijkt voorbij.

Testomstandigheden

De test vond voor het eerst plaats in het Oostenrijkse Gastein, onderdeel van het overkoepelende Ski amadé. In het uiterste puntje van deze vallei ligt Sportgastein, een klein skigebiedje waar je nog geen lange liftwachtrijen tegenkomt. Zelfs niet wanneer het sneeuwt, en dat deed het. Met bakken uit de hemel! Hierdoor kon het testteam – van routiniers tot saisonniers en van leraren tot gidsen – ook de pistes verlaten om de drijfeigenschappen onder de loep te nemen. Het zorgde ervoor dat we een mooi totaalplaatje konden schetsen van wat de diverse planken allemaal in hun mars hebben en voor wie ze het best geschikt zijn.

Testteam

Björn Vollema, Krijn Grün, Erik van Kammen, Maarten van Komen, Xavier Mulder, Thomas Röbschläger, Edo Jungerius (testcoördinator)

Testresultaten


Arbor Element Black
// € 499,95

Shape: Twin //
Base: Camber //
Breedte: 25,1 cm //
Beschikbare lengtes: 156-159-160MW-161W-162 cm

Park, piste, poeder: de Element Black was overal wel in z’n element. “Heel allmountain!”, vindt Thomas dan ook. "Hij heeft een goede float waarbij de nose precies stijf genoeg is voor de poeder, en flexibel genoeg voor jibs.” Op de piste vindt Thomas het dan ook eerder een ‘jibber’ dan een ‘carver’. “Ik denk dat je als gevorderde tot begin expert er het meeste uithaalt”, concludeert Maarten over de lekkere allrounder. Het board is zowel in rocker- als camber-versie verkrijgbaar, dus keuze genoeg. Wij testten de laatstgenoemde, die hierdoor waarschijnlijk net iets meer ‘poppy’ aanvoelde.


Capita The Outsiders
// € 460

Shape: Twin //
Base: Camber //
Breedte: 25,5 cm //
Beschikbare lengtes: 150-152-154-156-158 cm

The Outsiders is een allmountain board met een surplus aan freestyle-eigenschappen. Aan de basis staat natuurlijk de pure twin shape met een los, flexibel rijgevoel. Slappe vaatdoek? Zekers niet, want als je er de berg mee afsjeest voel je een agressief stuurgedrag met snelle kantenwissel. Debet hieraan zijn twee lange carbon stringers over de lengte van het board. Toch voelde hij licht aan en had een flinke olliepop. “Best grippy voor zulk speels rijgedrag”, merkt Erik op. “Goed als een doorgroeier voor lichtgevorderden”, vindt Thomas, “met een aantrekkelijke prijs!” Zeker geen outsider in de categorie dus.


Gnu Headspace
// € 449

Shape: Asymmetrische twin //
Base: Hybride //
Breedte: 25,4 cm //
Beschikbare lengtes: 149-152-155-155W-158 cm

De Headspace was het enige asymmetrische board uit de test, terwijl het de afgelopen jaren zo’n hype was; een teken aan de wand? Deze prijstopper heeft in ieder geval een supersnelle kantenwissel. “Hij was best toegeeflijk in de torsie maar voelde desondanks toch heel stabiel op snelheid. Je kon er gas mee geven zonder het gevoel gelanceerd te worden”, meldt Thomas. Zowel beginners als gevorderden kunnen er prima mee uit de voeten. Wel met de kanttekening dat hij meer parkgeoriënteerd is wegens zijn speelse rijgedrag. Ook perfect voor in de indoorhallen, of kiddo’s die de hele berg als een speeltuin zien.


Jones Ultra Mountain Twin
// € 599,95

Shape: Directional twin //
Base: Hybride //
Breedte: 25,3 cm //
Beschikbare lengtes: 154-157-158W-160-161W-162-164W cm

Björn en Thomas hebben niets te klagen over de gespierde versie van de populaire Mountain Twin. “Met de Ultra is het lekker freestylen. Niet zozeer in het park maar meer in de poeder”, stellen beide heren. Ook Erik werd blij van dit speelboard met extra veel stance-opties. “Lekker camber tussen de voeten waarna de nose flink omhoog gaat voor een prima float.” “Als beginner zul je het echter ultralastig hebben”, plaatst Krijn als kanttekening. “Je moet hem namelijk echt op zijn staart drukken om er wat uit te krijgen.” Dus neem wat boardervaring mee.


K2 Manifest
// € 529,95

Shape: Directional twin //
Base: Hybride //
Breedte: 25,2 cm //
Beschikbare lengtes: 153-156-157W-159-160W-162-164W cm

De Manifest weet van wanten. Door zijn stijve karakter “klapt hij overal lekker doorheen”, vindt Thomas van het overigens “vrij rustig sturende board”. Ook de float en setback-opties zijn dik in orde. Piste: check, off-piste: check. Daar hij zowel in de lengte als in de breedte over bovengemiddelde stugheid beschikt, wordt het wel iets lastiger spelen. “Als je al wat kan dan kun je hier best mee freestylen, maar je gaat er geen nieuwe tricks op oefenen”, concludeert Erik, “tenzij hard en ver over schansen.” Goede allround plank voor gevorderden en experts die het gaspedaal boven de jibknop verkiezen.


Lib Tech TRS
// € 599

Shape: Twin //
Base: Hybride //
Breedte: 25,3 cm //
Beschikbare lengtes: 154-157-157W-159-159W-162-165W cm

Bij de TRS (Total Ripper Series) lag er een duidelijke scheidingslijn tussen de lichte en zwaardere testrijders. Zo vond flyweight Krijn het bijvoorbeeld net iets moeilijker om het board zijn wil op te leggen dan Erik. Maar overall was de kantenwissel snel en gaf de ripstick een stabiel gevoel. “Jammer van de kleine nose waardoor er niet veel lift in zat,” oppert de poederlustige Krijn, “want dat had het plaatje meer compleet gemaakt.” De TRS neigt nu vooral naar allmountain freestyle, maar dan wel met wat pit. Zowel lichtgevorderde als vergevorderde dwarsplankrijders zullen hier prima mee uit de voeten kunnen.


Niche Story
// € 619,95

Shape: Directional //
Base: Hybride //
Breedte: 26,2 cm //
Beschikbare lengtes: 156-159-162 cm

De stijve Story is een verhaal apart. Zo is het ecovriendelijke board superbreed en heeft het een gekartelde Magne-Traction-staalkant op steroïden. Aan grip dus geen gebrek. Maar het dikste jongetje uit de klas blijkt wel moeilijk beïnvloedbaar, vooral op lage snelheden. Zet je de Story echter op zijn kant dan blijft hij carven. “Spoort als een malle,” glundert Maarten dan ook, “alsof hij op een treinrails staat.” Heerlijk voor corduroy of weidse poedervelden, maar alles daarbuiten wordt hard werken. “Vereist kundig benenwerk anders is het snel end of story”, waarschuwt Krijn. Gewoon links of rechts en niet te veel pielen.


Nitro Team
// € 479,95

Shape: Directional twin //
Base: Camber //
Breedte: 25,2 cm //
Beschikbare lengtes: 152-155-157-157W-159-159W-162-162W-165W cm

De Team draait al menig jaar mee bij Nitro. Logisch, want deze klassieker heeft tal van pluspunten. De kantenwissel is snel, hij voelt licht en stabiel aan en heeft veel olliepop. Het iconische plankje is daarnaast een echte teamplayer, want hij is breed inzetbaar: van beginner tot begin expert. Xavier, die normaal hybride boards rijdt, was erg te spreken over de camber: "Hij straft niet af zoals cambers dat kunnen.” Helaas heeft het board niet zo veel float als andere meer gerockerde modellen. Björn roemt vooral de doorgroeimogelijkheden: “Je kunt echt progressie maken. Oftewel: jaren plezier zonder dat je stilvalt.”


Ride Berzerker
//* € 529,95*

Shape: Directional twin //
Base: Hybride //
Breedte: 24,8 cm //
Beschikbare lengtes: 153-156-159-162-165-160W-163W-167W cm

De Berzerker heeft misschien een smalle taille maar is zeker geen poppetje. “In de lengte en torsie is-ie vrij stijf, dus op laag tempo vraagt hij veel kracht”, zegt Erik. Het devies: knallen! “Op snelheid kwam hij tot leven met lekker veel respons”, vertelt Thomas dan ook, die hem met meer kracht reed. “Je kunt er heerlijk mee snijden.” Inzetbaar vanaf gevorderd tot expert, want het is geen board om rustig dingen op te leren, vooral niet in het funpark. “Lekker uitgebalanceerd”, floept Krijn er nog uit die tevens tipt dat prof Jake Blaufelt het board heeft helpen ontwikkelen.


Rossignol One lf
// € 499,95

Shape: Directional //
Base: Hybride //
Breedte: 25,4 cm //
Beschikbare lengtes: 153-156-159-157W-161W-165W cm

Maarten merkt direct de outline op aan de binnenzijde van de One lf. Rossignol noemt dit het L.I.T.E. frame: een urethaan strip rondom het board voor extra demping en controle. De lange tester vond de alleskunner licht aanvoelen en totaal niet te kort voor hem, ondanks de 159-maat. "Heel flexibel in de lengte en torsie, maar niet dat het hindert in het vertrouwen”, oordeelt de rest van het team, dat de plank inschaalt rond gevorderd gebruik. “Als je rustig rijdt, blijft hij dat ook, stop je er meer in dan krijg je het ook weer terug”, meent Björn. “Alles is leuk en alles is goed! Topboard voor dat geld.”


Salomon Assassin Pro
// € 629,95

Shape: Directional twin //
Base: Hybride //
Breedte: 25,5 cm //
Beschikbare lengtes: 150-153-156-158W-159-162-163W-165 cm

Dit board scoort goed op alle vlakken, vertelt Krijn. “Controleerbaar op hoge snelheid, carvet als een malle, breekt niet uit. Als je er een poeder nose op zet, is hij helemaal af.” Ook corduroy-killer Xavier is tevreden: “Vooral bij de lang getrokken bochten bleef hij superstabiel liggen, niks geen gestuiter.” “Maar wel meer een rammer dan een speelplank”, benadrukt Maarten. “En je moet er wel wat power in stoppen”, concludeert Björn ten slotte. “Als je hem heel de wintersport rijdt, ben je aan het einde van de week wel aan vakantie toe.” Vraagt dus om vergevorderd tot expert allmountain-gebruik.


Yes Standard
// € 499,95

Shape: Directional twin //
Base: Hybride //
Breedte: 25,8 cm //
Beschikbare lengtes: 149-152-156-159-162 cm

De Standard is absoluut geen standaardboard. Zo heeft het naar binnen verlegde staalkanten tussen de bindingen voor een snellere kantenwissel. “Dit lijkt te werken,” vindt Björn, “want het is makkelijk glijden; je hoeft niet veel kracht te gebruiken.” De rest van het board is juist wat breder, voor extra drijfvermogen. “Een ander bijzonder detail is de extra verre bindingstandoptie voor tijdens poederdagen. Dan kan je makkelijker achterop hangen”, merkt Xavier op. En tenslotte lijkt de topsheetprint reliëf te hebben. Goede grip op zijn kant en lekker divers. De lichtgevorderde tot beginnend expert kan er alle kanten mee op. Precies wat je verwacht van allmountain.

De nationale snowboardtest wordt mogelijk gemaakt door:

Europeesche Verzekeringen
Gastein
Outdoor XL

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Veenhoorn29 januari 2019 · 07:51

Noem me een oude l*l of een skiër (of beide), maar termen als ‘Jibben’, ‘Poppy’, een ‘flinke olliepop’ en ‘best grippy’ komen in mijn dagelijkse vocabulaire niet vaak voorbij :)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
aj.bartels@gmail.com29 januari 2019 · 08:38

Over afwezigheid gesproken:
ik mis een Burton board in dit rijtje.
Ben benieuwd waarom die ontbreekt en ben benieuwd hoe die eruit komen ?!

Sinn29 januari 2019 · 09:13

Leuk! Interessant om te lezen! Misschien dat ik dit jaar dan toch maar eens een nieuwe boardje op de kop ga tikken.

Tiny-M29 januari 2019 · 09:13

Ik moet die yes standard toch eens proberen. Dat de one lf en Jones ultra mountain twin er goed uit komen, had ik zeker verwacht.

fritselsingha29 januari 2019 · 10:26

Ik mis naast Burton ook een board uit de voortreffelijke Never Summer collectie.

Wierdo29 januari 2019 · 18:34

En een board zoals de Slash Brainstorm !

Sneeuwbaard29 januari 2019 · 18:42

Veel herkenbaar, en uiteraard ook op sommige punten oneens (zoals het hoort 😉). Het zal met het jaar lastiger worden om te de categorie af te bakenen vanwege de enorme overlap tussen de boardtypes. Je kunt soms niet echt meer afgaan van de categorie waar de fabrikant het board in heeft geplaatst.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Jamie8630 januari 2019 · 16:35

Leuk al die boards tests maar er zijn veel meer merken en per merk veel meer modellen. Dus hiermee kun je niet de beste selecteren.
Ik heb zelf een k2 turbo dreamer wide, deze gaat super snel, daarmee kan ik goed carver, offpiste op pouder super balans en het board is net flexible genoeg om nollie’s of ollie’s te maken. Burton hoort bij elke test er wel bij te zitten.

DewitDany30 januari 2019 · 19:09

Ik heb zelf ook de K2 turbo dream. Een prima board, maar op harde sneeuw komt hij volgens mij toch iets te kort.

Die Yes standard, zoals Tiny-M ook al aanhaalde ga ik toch ook eens proberen te testen. De Slash brainstorm ook trouwens.

Bouli31 januari 2019 · 00:02

Ik heb zelf ook de K2 turbo dream. Een prima board, maar op harde sneeuw komt hij volgens mij toch iets te kort.

Die Yes standard, zoals Tiny-M ook al aanhaalde ga ik toch ook eens proberen te testen. De Slash brainstorm ook trouwens.

DewitDany op 30 jan 2019 19:09

De Yes Typo schijnt ook echt een leuk board te zijn trouwens. Ik heb inmiddels de Jones Mountain Twin (Niet de ultra) besteld. Ik ga volgende week eerst even indoor en zal dan mijn bevindingen laten weten.

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Bouli31 januari 2019 · 02:41

Is het misschien een idee om voortaan vooraf een pol te houden waarin gevraagd wordt welke boardjes we getest willen zien?

Ik had zelf (net als een aantal anderen) graag wat boardjes ertussen willen zien staan. Mede omdat ik zelf ook op zoek was, maar ook omdat ik wel eens wat interessante boardjes voorbij zie komen op o.a. TheGoodRide, waar ik graag Nederlandse reviews over wil zien.

Het is nu niet duidelijk waar de selectie op gebasseerd is. Ik ben benieuwd hoe de rest tegen dit idee aan kijkt!

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Tiny-M31 januari 2019 · 08:02

Ik had al gevraagd bij de poederplanken hoe dat zat, maar het is dus de importeur die naar zijn mening de beste plank in die categorie meegeeft.

HansM31 januari 2019 · 22:57

Voor alpine boards is helaas geen ruimte meer… zucht

sterko31 januari 2019 · 23:05

Voor alpine boards is helaas geen ruimte meer… zucht

HansM op 31 jan 2019 22:57

Dit is een test van allmountainboards, dus dan worden er inderdaad geen alpineboards getest. Net als er bij de test van de poederboards geen freestyle-boards werden getest.

Annoying skiers since 2003
RFKANGOO1 februari 2019 · 16:45

Voor alpine boards is helaas geen ruimte meer… zucht

HansM op 31 jan 2019 22:57

Die heb ik de nskiv nog nooit zien testen. Zou wel eens tof zijn. Aan de andere kant probeer ik dat soort boards liever zelf uit voordat ik iets koop.

Übung macht den meister!!!
RFKANGOO1 februari 2019 · 16:47

Voor alpine boards is helaas geen ruimte meer… zucht

HansM op 31 jan 2019 22:57

Dit is een test van allmountainboards, dus dan worden er inderdaad geen alpineboards getest. Net als er bij de test van de poederboards geen freestyle-boards werden getest.

sterko op 31 jan 2019 23:05

Op zich zijn er ook alpine boards die zich als allmountain kunnen kwalificeren. Dus zo gek zou het idee niet zijn.

Übung macht den meister!!!
Mattie2 februari 2019 · 15:55

Ik mis naast Burton ook een board uit de voortreffelijke Never Summer collectie.

fritselsingha op 29 jan 2019 10:26

Vermoedelijk worden alleen boards getest die, gratis, beschikbaar worden gesteld door importeurs, producenten. Maar wellicht dat de TS hier iets over kan zeggen.

Patrick0762 februari 2019 · 16:23

Er zijn in NL maar een “paar” distributeurs en die voeren maar een “paar” merken.
Dus deze test is erg op de Nederlandse markt gericht.
En wat burton betreft… wie wil daar nu gezien mee worden…
Oeps wat zeg ik nou…🤣😉😋

Plaats een reactie