Wintersporten met een groep

Ruud op 07 oktober 2014· 4 reacties

null

Wat is het toch beregezellig: op wintersport gaan met een groep vrienden. Heerlijk samen actief bezig zijn! Maar hoe hou je het voor iederéén leuk?

Kijk naar de samenstelling van de groep
Uiteraard maakt het veel verschil met wat voor een groep je bent. Zijn er kinderen die nog op les zitten? Dat beperkt de vrijheid meestal aanzienlijk. Als ze nog heel klein zijn, ben je sowieso gebonden en is er altijd iemand die een deel van de tijd helemaal niet op de piste belandt. Maar ook als ze wat groter zijn en naar de skischool gaan, heb je je handen niet vrij. Je wilt ze tenslotte wel weer bijtijds ophalen. Als je met meerdere gezinnen bent, vergroot dat je armslag juist weer. Als je om beurten een dag voor elkaars kinderen zorgt kun je ook om beurten een dag het skigebied in. Overigens: ook als je er niemand meer lest, verdient het aanbeveling goed te kijken naar de samenstelling van de groep.

Verschil in niveau
Niet iedereen kan hetzelfde en daarmee mòet je rekening houden. Zeker in wat grotere groepen is er altijd wel enig verschil in niveau. Niets is zo frustrerend als een hele dag onder òf boven je niveau te moeten skiën of boarden. Boven je niveau bezig zijn kan zelfs gevaarlijk zijn. In een groep ga je misschien nog wel makkelijker over je grenzen heen, want je wilt niet onderdoen voor de anderen. Hou altijd voor ogen dat de beteren zich moeten aanpassen aan de minder goeden en niet andersom. Voor een paar afdalingen is het ook helemaal niet erg om je te moeten inhouden. Maar het blijft natuurlijk niet leuk als je dat de hele dag moet doen. Je kunt best heerlijk in je eigen tempo een lekkere blauwe afknallen, maar als je dan steeds moet wachten op de andere leden van je groep, is de aardigheid er gauw af. Voor de minder gevorderden is het ook niet fijn, want die voelen zich opgejaagd.

null

Opsplitsen
Om een ieder aan zijn trekken te laten komen en op zijn eigen niveau te laten skiën, kun je soms het best maar opsplitsen. Heerlijk je ding doen en aan het eind van de dag afspreken bij de après-ski voor het uitwisselen van de stoere verhalen. Of ’s avonds bij het avondeten de belevenissen van de dag delen. Als je geen hele dagen apart wilt skiën, kun je ook afspreken elkaar te treffen bij de lunch en dan ’s middags weer samen optrekken. Sinds we al die moderne communicatiemiddelen tot onze beschikking hebben, kun je ook veel makkelijker contact met elkaar leggen. Even een sms-je om te polsen waar iedereen is en vervolgens een trefpunt afspreken. Steeds vaker kun je ook appen op allerlei plekken.

null

Samen apart
Soms kun je je een tijdje prima vermaken door als groep te splitsen door in hetzelfde gebiedje verschillende pistes te nemen. Je hebt van die plekken waar je, als je uit de lift stapt, pistes van heel verschillende moeilijkheidsgraad kunt doen en elkaar beneden toch weer treft. Waar je bijvoorbeeld linksom een leuke blauwe kunt doen en aan de rechterkant meer uitdagende afdalingen kunt doen. Kom je allemaal aan je trekken terwijl je elkaar toch steeds tegenkomt. De Hörnli in Arosa is bijvoorbeeld zo’n plek. Op de hellingen liggen meerdere blauwe, rode en zwarte pistes naast elkaar, die allemaal heerlijk zijn. Kun je keer op keer doen en je treft elkaar de hele tijd. En als je nog niet zo’n crack bent, kun je ook eens de wat moeilijkere afdaling doen, want ze zijn allemaal niet lang.

Kies het goede skigebied
Het is belangrijk het goede skigebied te kiezen, zeker ook als je met een groep bent. Het loont echt om je van te voren goed te oriënteren. Wie gaan er mee en wat kunnen en willen ze? Welke eisen moet je naar aanleiding daarvan stellen aan je skigebied? Een gebied dat in een kom ligt met veel pistes is wellicht meer geschikt voor je als je met een heel gemengde groep bent. Een langgerekt gebied waar je meer doorheen skiet is dan misschien geen goed idee. Als de niveaus dichter bij elkaar liggen of je met elkaar afspreekt dat je overdag splitst, kan zo’n gebied weer wel. Kijk ook naar de moeilijkheidsgraad van de pistes; een gebied met veel verschillende soorten pistes verdient met een groep de voorkeur. Denk ook aan de snowboarders die meegaan; je hebt van die gebieden met veel vlakke stukken.

Tot slot
Nog een verzoek; probeer als groep niet allemaal bij elkaar in dezelfde liften te kruipen. Of je nou beneden of boven even op elkaar wacht; wat maakt het uit? Hoe vaak maak je niet mee dat wintersporters de stoeltjes halfleeg laten gaan om maar bij hun groepsgenoten te kunnen zitten. Vrij irritant als het druk is, als je het mij vraagt.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Goede tips Ruud. Op deze manier kom je er op de piste wel uit als groep.

Er is echter nog iets waar ik tegenaan ben gelopen bij groepswintersporten. Wat zijn de verwachtingen naast het skien/boarden? Zelf ben ik een skier die als eerste op de piste wil zijn en er als laatste af wil komen. Mijn avonden vul ik het liefst met lekker eten, een (klein) drankje en een spelletje in het appartement. Heel anders dan degenen die het liefst de ski’s bij de deur van de bar uittrappen en daar de rest van de avond blijven hangen. Met alle gevolgen van dien de volgende ochtend… :)

Voor mij is het de uitdaging om dat ook op elkaar af te stemmen zodat je toch als groep op reis kunt. Meer mensen die dat herkennen?

@Gast393 ik herken precies wat je zegt. Ik ben al twee keer met een groep op wintersport gegaan die op het forum van deze site tot stand is gekomen. Als je aangeeft dat jij graag zó je dag indeelt en gelijkgestemden zoekt, dan zullen de feestbeesten waarschijnlijk niet reageren. Gewoon van te voren met elkaar over hebben. Heeft mij twee hele leuke weken opgeleverd in elk geval.

@gast393 herkenbaar elke dag dan weer die strijd om ook maar enigszins op tijd bij de eerste lift te zijn, anders sta je er weer een uur :(

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Vorig jaar met een groep vrienden geweest, we laten een ieder vrij! we komen elkaar tegen op de piste. wil je niet de berg op en lekker een boek lezen dat is dat ook geen probleem. Elkaar de ruimte geven is regel nr1 lijkt me. Gaat tot op heden goed en hoop dat het nog lang goed gaat :)

en juiste accommodatie is ook erg belangrijk! niet als vee in een hok zitten of apart in een hotel kamertje, vorig jaar zaten we in Dienten en dat was Perfect! ieder een ruime slaapkamer en een gezellig zitje!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie