Eerst veel sneeuw in Frankrijk, dan een felle zuidkantdump

Roel op 30 januari 2019· 26 reacties

La Chapelle d'Abondance (F)
La Chapelle d'Abondance (F)

Het wachten is op de eerste südstau in twee maanden tijd, en het wordt een fel geval. Enkele berekeningen laten hoeveelheden toe van 150-200cm in twee dagen tijd. Zwaartepunt: de oostelijke Dolomieten, Osttirol, het zuiden van Karinthië en Slovenië. Maar laten we ook Frankrijk niet vergeten. Daar valt regionaal ook een kleine meter. Hierboven in La Chapelle d’Abondance (Portes du Soleil) sneeuwt het nu ook.

Compensatie

Ik schreef het gisteren al. De Oostenrijkse skigebieden waar de afgelopen maand zoveel sneeuw is gevallen vallen nu deels buiten de boot. Pas in de loop van het weekend gaat er ook aan de noordkant van de Alpen weer sneeuw van betekenis vallen, maar dan hebben zowel de westalpen als het zuiden er al een dump opzitten. Noem het gerechtigheid of compensatie, het feit is dat de verschillen aan het eind van de week een heel eind rechtgetrokken worden. Bijna overal ligt er zondag meer dan genoeg natuursneeuw.

Een lekker zonnetje had Rick gisteren in Montafon (O)
Een lekker zonnetje had Rick gisteren in Montafon (O)

Sneeuwgrens

Alleen de lager gelegen skigebieden moeten vrijdag en zaterdag duimen dat de sneeuwgrens laag blijft want er wordt zachtere lucht aangevoerd. De nulgradengrens ligt tijdelijk rond 1600 meter. Blijft de neerslagintensiteit hoog en waait het niet te hard, dan wordt de sneeuwgrens alsnog omlaag getrokken doordat de smeltende neerslag warmte onttrekt aan de zachtere lucht. Het blijft dan tot in de dalen sneeuwen en de neerslagafkoeling is een feit. Met de hoeveelheden die nu in korte tijd berekend worden is dat niet ondenkbaar. Lukt dat niet, dan wordt het voor de dorpen een waterballet terwijl het hogerop dumpt. Dit is zeer lastig te voorspellen. We kunnen slechts afwachten.

null

Rustiger maar winters

Gezien over het hele Alpengebied wordt donderdag de enige droge en vrij mooie dag. We zitten dan precies tussen twee storingen in met vooral in de oostelijke Alpenhelft veel zon. Vanaf zondag wordt het overal geleidelijk droger en zonniger. Er kan nog wel een sneeuwbui vallen maar er ontstaat een rug van hogedruk van Spanje naar Oost-Europa. Doordat de wind uit het oosten komt en vanaf het met sneeuw bedekte deel van Europa waait is de lucht vrij droog en keert de kou terug. 's Nachts zien we op veel plaatsen strenge vorst en overdag blijft het ook op de meeste plaatsen vriezen. Droomcondities voor de wintersport. Deze winter kan bijna niet meer kapot.

Sneeuwbedekking in Europa (bron: CBK Pan)
Sneeuwbedekking in Europa (bron: CBK Pan)

Ardennen/Sauerland

Die droomcondities gelden ook zeker voor het Sauerland en de Ardennen. Het enige minpuntje is dat het uitgerekend tijdens het weekend wat zachter wordt. Er kan dan een beetje regen vallen. Niks ernstigs maar het is eigenlijk een beetje zonde en doet wat afbreuk aan het winterwonderland dat je er vandaag aantreft. In de loop van zondag wordt het weer kouder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

vrijdag richting Serfaus…krijgen we daar ook nog een beetje verse sneuw ?
en dan het liefst een zonnig weekje darna, haha

Ik ben nog wel benieuwd naar het weer onderweg komende vrijdag/zaterdag naar Frankrijk (La Plagne)? Hoeveel last gaan we onderweg hebben van de sneeuw die gaat vallen?

loes

Dikke dump hier in Vaujany, Alpe d’Huez gebied. Wij wonen op 1000 meter en dit is het uitzicht

null

He Roel, bedankt voor het weerbericht elke dag, wij zitten nu in passo del tonale, Italië, kunnen wij vrijdagmorgen nog vertrekken of zijn we dan te laat? Hoe laat denk jij dat de sneeuw erin komt?
Gr

hoi roel
gaat monte rosa ook veel sneeuw krijgen of veel minder dan de Dolomieten ?
wij vertrekken 9 feb richting champoluc
grtjs nico

Roel, wederom bedankt voor je weerbericht!

Kopje “reistip” voor komend weekend lijkt mij niet onnodig 😉
Maar voor nu nog wat vroeg.

Wij zijn van plan om zaterdag uur of 4 in de morgen te vertrekken. En hopen om 15 uur in Corvara (Dolomieten) aan te komen.

Gaan vrijdag voor enkele dagen naar Sölden. Zie uiteenlopende berichten van veel sneeuw tot een waterzonnetje. Aangezien dit inneralpien ligt hou ik het maar op een gemiddelde van die 2 of zie ik dit verkeerd ?
gr

Er word gesproken of een grote dump in de dolemieten, maar als ik kijk bij de sneeuwverwachting van het skigebied Gitschberg-jochtal zou er maar 17cm vallen?

Kwam deze ook net tegen. Mooi baantje heeft die Reed wel. Dikke lake snow effect in Buffalo icm polar vortex kou. whiteout

https://www.facebook.com/AccuWeather/videos/252000642360948/…

*bericht bewerkt door Edwin. op 30 jan 2019 10:23

Not all who wander are lost

Fijn weerbereicht weer. Is het misschien mogelijk, nu we richting het wisselweekend gaan, om ook een klein kopje te wenden aan het rijden naar en van de wintersportgebieden? Nou verwacht ik niet zulke tafarelen als een paar weken geleden met afgesloten passen, maar toch…

null

Vandaag goed zicht en heerlijke piste condities in Saalbach Hinterglemm

Dit is zo moeilijk!!! Ik ga donderdag voor werk naar Oostenrijk en heb vrijdag daar in de buurt afspraken. Plak er vervolgens een paar dagen aan vast, maar wil natuurlijk lekker in de zon zitten. Ik had gehoopt dat er vandaag wel duidelijkheid zou zijn over waar de zon lekker zal schijnen zaterdag, zondag, maandag, dinsdag in Oostenrijk, maar niets is minder waar…

Als iemand een gouden tip heeft, dan hoor ik het graag!

@Roel, gaan ze in livigno ook ook een flinke dump krijgen?
Als ik de hoeveelheden op de site bekijk valt dat toch nog wat tegen.

Gaan we in de Achterhoek ook een dump krijgen?

Not all who wander are lost

Hoezo is jullie eigen model zo anders als de anderen?

null

Bergfex:

null

Sneeuwhoogte:

null

Wintersport, het beste wat er is.

Hoezo is jullie eigen model zo anders als de anderen?

Dat viel mij ook op. Staat ook niet gelijk aan de woorden in dit weerbericht. De sudstau valt erg mee obv het gehanteerde model.

*bericht bewerkt door AMONIVES op 30 jan 2019 12:08

''Powder to the people''
  • dubbel post

*bericht bewerkt door Auke83 op 30 jan 2019 13:34

Wetterzentrale.de toont ook wat anders aan:

null

… en bij elkaar opgeteld:

null

Sneeuwhoogte.nl is ook niet altijd leidend.

*bericht bewerkt door michelr op 30 jan 2019 14:26

Even op verschillende sites gekeken naar het weer voor Nauders (waar we morgenavond naar toe gaan) voor de komende dagen - vanaf vrijdag.
De ene zegt veel neerslag (tot 50cm), de andere weinig (tot 10cm).
De ene zegt regen (0° niveau +1500m), de andere zegt sneeuw (0°niveau -1000m)
Allemaal zeggen ze vrijdag/zaterdag veel wind, later afnemend.
Geraadpleegde sites:

  • het officiële weerkanaal voor Tirol
  • het officiële weerkanaal voor Zuid-Tirol
  • wintersport ;)
  • 2 ‘amateurs’ uit Zuid-Tirol via hun Facebookpagina
  • de Nauders webpagina

Laat ik het er op houden dat het redelijk onzeker is voor wat betreft hoeveelheid en sneeuwvalgrens. ;)
Mogelijk dagje rodelen en wandelen incalculeren. :)

Bla, bla, bla.

Voor de reiscondities zaterdag is het nog iets te vroeg omdat de timing nog makkelijk kan veranderen. Morgen een eerste indicatie.

Over de sneeuwhoeveelheden. Ik bekijk meerdere modellen en aan de hand daarvan is dit weerbericht opgesteld. Dat is dus geen 1-op-1 vertaling van één model, ook al is het ons eigen model en hoe goed ik het ook vind. We gaan het zien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

We gaan het zien.

Roel op 30 jan 2019 14:43

(S)nowcasten. ;)

Bla, bla, bla.

Morgen even een dagje skien in Wilder Kaiser / Kitz, verwachting ziet er goed uit :D

Yess dat lezen we graag, vanaf zondag droger, zonniger en kouder 👌🏻

Beste Roel,

Wij vertrekken zaterdag maar twijfelen van skibestemming, Les Ménuires of Andorra ( grandvalira), waar zal er meest kans op zon zijn ?

Thanks voor de info

@Karine. In Les Menuires en de hele Trois Vallees ligt momenteel erg veel sneeuw en zijn de piste omstandigheden ideaal. Het is hier wel erg druk maar het publiek verspreid zich snel over dit enorme gebied. Na morgen wordt het dan ook nog zonnig als ik metro France bezie. Roel zal dat wellicht kunnen bevestigen.

Hen48
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie