Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Verkeerschaos op de Brenner: reizigers niet meer van/naar Italië

Roel op 02 februari 2019· 67 reacties

Brenner Autobahn bij Matrei-Steinach, kijkend richting Innsbruck

Ik zit op dit moment in de taxi richting het vliegveld van Venetië, naast een chauffeur die druk in de weer is met de verkeersellende die zich op dit moment op de Brenner afspeelt. Sinds vanochtend is de snelweg geblokkeerd en kan niemand via de Brennerpas van of naar Italië. En dat op de wisseldag.

Vrachtwagens bleven steken

Het begon gisteravond toen vrachtwagens niet meer vooruit kwamen aan de Italiaanse kant van de Brenner Autobahn. Een collega van de chauffeur had er 6 uur over gedaan om vanuit Bolzano in San Cassiano te komen. Normaal een ritje van 2 uur via de passen van de Sella Ronda maar omdat die afgesloten waren moest hij omrijden via de snelweg waar toen al alles vaststond.

Toen de rechterrijbaan door slippende vrachtwagens geblokkeerd was, probeerden andere vrachtwagenchauffeurs via de linkerbaan er doorheen te komen, ondanks een inhaalverbod dat daar gold volgens de taxichauffeur. Ook die vrachtwagens kwamen vast te staan waardoor de hele snelweg in noordelijke richting geblokkeerd raakte.

De actuele wegafsluitingen in Zuid-Tirol

Mijn taxichauffeur druk telefonerend met Britse vakantiegasten die door zijn collega in Innsbruck opgepikt zouden worden

Lawines

Daarop trok er gisteravond ook nog eens een lawine over de Brennerstaatsstraße, de provinciale weg SS12 direct naast de Autobahn waardoor de alternatieve route ook geblokkeerd raakte, en vannacht is er een lawine over de Brenner Autobahn zelf naar beneden gekomen. Tot nader order staat nu alles vast, in beide richtingen.

Dit levert grote problemen op, ook voor mensen die met het vliegtuig naar Innsbruck zijn gevlogen en naar Zuid-Tirol moeten worden gebracht. Taxi’s, bussen en auto’s komen er gewoon niet door. Reizigers wordt aangeraden vandaag niet meer af te reizen naar of vanuit dit deel van Noord-Italië want uitwijken is lastig. Ook de treinverbinding vanuit Innsbruck ligt eruit en de Felbertauernstrasse vanuit Osttirol is afgesloten vanwege lawinegevaar. De taxichauffeur kreeg zojuist trouwens een telefoontje dat de stroom is uitgevallen in een deel van Alta Badia. Waarschijnlijk door bomen die op electriciteitsmasten zijn gevallen. Kortom er gaat veel mis op deze zaterdag.

Voor de laatste stand van zaken en een eventuele verandering in de verkeerssituatie. Check: https://verkehr.provinz.bz.it/ en https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Sebastiaan2 februari 2019 · 14:37

In het Pustertal stroopt de boel daardoor ook aardig op. En bij de grensovergang bij Sexten is het ook stapvoets. Niet zo fijn als je vandaag vertrekt uit Südtirol/Dolomieten.


*bericht bewerkt door Sebastiaan op 02 feb 2019 14:38

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Jeffrey.2 februari 2019 · 15:00

oepss succes allemaal

Seriously snow addicted family!
Chonn2 februari 2019 · 15:03

Wij zitten er ook in en staan sinds 13.00 stil bij Steinach…

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Tiny-M2 februari 2019 · 15:19

Sterkte allen

Roelauteur2 februari 2019 · 15:22

Sterkte allen

Tiny-M op 2 feb 2019 15:19

Daar sluit ik me bij aan. Ik ben blij dat ik niet langs de Brenner hoefde vandaag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Martin92 februari 2019 · 15:38

2 keer in zo’n sneeuw/verkeerschaos gestaan. Het gevoel dat je geen kant op kunt en niet weet hoe lang het nog gaat duren… Sterkte allen!

I like snow!
Kasper2 februari 2019 · 15:39

Rond kwart voor 3 vertrokken in de Antwerpse Kempen, in het Ruhrgebied felle regen en sneeuwbuien gehad maar toch vlot zonder drukte om half10 aan het begin van de fernpass. Spijtig genoeg was er net een ongeval gebeurd dus anderhalf uurtje kwijtgespeeld, daarna de slimme zet toen we hoorden van Brenner…via nauders en reschenpass doorgestoken naar Dolomieten, nu op een halfuur van val Di Sole.
Dusss voor degenen die deze route nog kunnen nemen ipv brenner, je gaat er tenminste nog geraken dan

niekniek2 februari 2019 · 15:43

Vrienden van mij staan sinds 02:30 uur stil
Vele kunnen niet uit de bus omdat ze rolstoel afhankelijk zijn
Ze hopen dat ze rond dit tijdstip weer kunnen gaan rijden

*bericht bewerkt door niekniek op 02 feb 2019 15:44

DT852 februari 2019 · 15:44

Vanochtend om 7 uur vertrokken uit St.Christina. De A22 en de SS12 waren een chaos. Via de alternatieve B wegen zijn wij een heel eind richting de Brennerpass gekomen tot dat de hulpdiensten (politie, brandweer, bergdienst, etc) ons voorbij scheurden. Daarna werd ons verteld dat er meerdere lawines over er de weg lagen en dat het opruimen nog wel een dag a twee dagen kon duren.
Vervolgens zijn wij terug gereden via Bozen naar de Reschenpass (Nauders). De wegen waren rustig en prima te doen. Ondertussen rijden wij in de Arlbergtunnel richting Bregenz. Een lange tocht, maar wij hebben gelukkig de tijd.
@Jeffvdv vind het skiën toch leuker dan het sturen, zegt hij net. 😉

Happiness is ... the first downhill skiing run of the season!
Wintergast2 februari 2019 · 15:45

Wij zitten er ook in en staan sinds 13.00 stil bij Steinach…

Chonn op 2 feb 2019 15:03

Ik denk dat je daar beter een overnachting kunt zoeken. Vrachtwagens vast op de A22, lawines op de Brenner.
Sterkte. Hier nog meer en reacties.
https://twitter.com/ANWBeuropa/status/1091690989222285312…

niekniek2 februari 2019 · 15:58

Vrienden van mij staan sinds 02:30 uur stil
Vele kunnen niet uit de bus omdat ze rolstoel afhankelijk zijn
Ze hopen dat ze rond dit tijdstip weer kunnen gaan rijden

niekniek op 2 feb 2019 15:43

Krijg net bericht van hun:
Het rode kruis is net langs geweest
We krijgen vervoer vaar een hotel in de omgeving
We mogen niet meer de Brennerpas over
Lawine gevaar
De pas is afgesloten
We weten nu ook niet wanneer we weer wel verder mogen
Tussen de 1 en 3 dagen wordt er nu gezegd

We zouden wel als groep in een hotel willen gaan
Maar of dat gaat lukken weten ze nog niet
Nu zijn de ze op zoek naar een hotel voor 50 man
Veel met handicap, begeleiders en de rest

Patrick712 februari 2019 · 16:09

Sterkte allemaal. Misschien wel verstandig om nu een hotel te gaan zoeken. Tenminste als je nog voor of achteruit kan rijden.

Piste riderrrrr
Lein2 februari 2019 · 16:36

Pfff, klinkt heftig daar, sterkte allemaal!

Schulo2 februari 2019 · 16:44

Ik heb gisteren Milano - Innsbruck gereden, meer dan 10 uur over gedaan (normaal ongeveer 4 uurtjes). Brennerpas echt chaos!! Tolpoortjes geblokkeerd, vrachtwagens allemaal aan de rechterkant idd geparkeerd op de snelweg etc etc. Ik stond op een gegeven meer dan een uur vast op dezelfde plek, recht onder een gondel van een Italiaans skigebiedje, wat een ellende! Uiteindelijk toch de bestemming gehaald en vandaag alweer een heerlijke dag in St Johan in Tirol gehad.

Rich@rd2 februari 2019 · 16:45

Na een tijd stil te hebben gestaan op de SS12, hebben wij advies van ANWB opgevolgd en zijn via Milaan en Zwitserland onderweg. Wel een behoorlijke omweg, maar het rijdt goed door

*bericht bewerkt door Rich@rd op 02 feb 2019 16:55

Benny2 februari 2019 · 16:57

Wij zijn gedwongen moeten keren nadat we ruim 5 uur hadden stilgestaan. We konden nog met moeite een hotelletje boeken en zitten nu te bedenken hoe we morgen in italie kunnen komen. Wie weet er of we het morgenvroeg opnieuw kunnen proberen. Zijn er mensen die nog terplekke zijn en mogen die er wel door? Kortom wie heeft er raad. Verder kan. Iedereen adviseren die nog vast staan en kunnen of moeten keren, probeer iets online te boeken. Bij ons leek het Jozef en Maria wel bij de hotels aan de Oostenrijkse kant.

Benny
Benny2 februari 2019 · 16:57

Wij zijn gedwongen moeten keren nadat we ruim 5 uur hadden stilgestaan. We konden nog met moeite een hotelletje boeken en zitten nu te bedenken hoe we morgen in italie kunnen komen. Wie weet er of we het morgenvroeg opnieuw kunnen proberen. Zijn er mensen die nog terplekke zijn en mogen die er wel door? Kortom wie heeft er raad. Verder kan. Iedereen adviseren die nog vast staan en kunnen of moeten keren, probeer iets online te boeken. Bij ons leek het Jozef en Maria wel bij de hotels aan de Oostenrijkse kant.

Benny
Benny2 februari 2019 · 17:02

Wat doet het weer vanacht Roel. Kunnen we morgen de brennerpas over? We zijn gestrand en zitten nu in Hotelletje aan de Oostenrijkse kant en willen het morgen alsnog proberen. Kan jij ons iets aanraden?

Benny
peterpos2 februari 2019 · 17:11

Heftig, wat Oostenrijk een maand geleden had is nu in Italië. Wat een winter is dit. Sterkte aan iedereen die er in staat of nog langs moet!

Ik hoop trouwens dat ze al die vrachtwagenchauffeurs die het inhaalverbod genegeerd hebben een flinke boete gaan geven. Snap ook wel dat zij balen dat ze niet verder kunnen. Maar zij zijn vaak wel de veroorzakers van opstoppingen.
Maakte twee jaar geleden in Duitsland mee dat eerste en tweede baan helemaal vast stonden met vrachtwagens en sommigen zelfs naar de derde baan gingen waardoor de gewone auto’s nauwelijks nog door konden.

Peter Pos
Melissa22 februari 2019 · 17:13

Wij waren vanochtend vertrokken op weg naar wolkenstein. Onderweg al eens een grapje gemaakt: misschien belanden we nog ergens anders vandaag. Toen ons pijnlijk duidelijk werd dat we er vandaag niet meer gingen komen, bij kufstein gestopt om te overleggen wat nu?

Momenteel zitten wij fijn aan de schnapps in ischgl. Een rare rit over München en innsbruck naar ischgl, maar nu alle verhalen te lezen is het waarschijnlijk een goede keus!

Met carnaval proberen we opnieuw naar wolkenstein te komen😁.

Paskal2 februari 2019 · 17:21

Het inhaalverbod negeren is al niet echt tof, maar als je op Italiaanse sites leest dat er vrachtwagens tussen staan op zomerbanden en zonder kettingen en dus niet meer van hun plek komen, dan vraag je je toch echt af waar die chauffeurs mee bezig zijn.

@Benny: wellicht is via de Reschenpass een optie mocht de Brenner nog dicht zijn.

*bericht bewerkt door Paskal op 02 feb 2019 17:22

Roelauteur2 februari 2019 · 17:25

Wat doet het weer vanacht Roel. Kunnen we morgen de brennerpas over? We zijn gestrand en zitten nu in Hotelletje aan de Oostenrijkse kant en willen het morgen alsnog proberen. Kan jij ons iets aanraden?

Benny op 2 feb 2019 17:02

Ik heb geen zicht op de vorderingen op de pas, maar het gaat vanavond wel weer sneeuwen. Niet meer zoveel als gisteren maar wel met een lagere sneeuwgrens. Dat houdt tot morgenmiddag aan. Daarna wordt het minder. Sterkte.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pirmin2 februari 2019 · 17:29

Sterkte aan allen 💪

FrankW2 februari 2019 · 17:46

Het inhaalverbod negeren is al niet echt tof, maar als je op Italiaanse sites leest dat er vrachtwagens tussen staan op zomerbanden en zonder kettingen en dus niet meer van hun plek komen, dan vraag je je toch echt af waar die chauffeurs mee bezig zijn.

@Benny: wellicht is via de Reschenpass een optie mocht de Brenner nog dicht zijn.

Paskal op 2 feb 2019 17:21

Zo heb ik ooit met m’n ouders 14u stilgestaan op Duitse Autobahn. Klein klimmetje. Eerste vrachtwagen sneuvelt op de rechterbaan, tweede op de baan er naast en vervolgens staan er over vier banen vrachtwagens die niet omhoog komen. Misschien minder bizar dat ze niet een klein klimmetje op de autobahn overkomen dan op een pass, maar gevolgen waren hetzelfde.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
Wintergast2 februari 2019 · 17:57

Geen overnachting te vinden? Ik zou gewoon bij particulieren aanbellen.
Als bij mij in de omgeving zoiets zou gebeuren en ik kreeg gestrande automobilisten aan de deur?
Tuurlijk slaapplaats aanbieden, desnoods kermisbedden.

niekniek2 februari 2019 · 18:11

Vrienden van mij staan sinds 02:30 uur stil

Vele kunnen niet uit de bus omdat ze rolstoel afhankelijk zijn
Ze hopen dat ze rond dit tijdstip weer kunnen gaan rijden

niekniek op 2 feb 2019 15:43

Krijg net bericht van hun:
Het rode kruis is net langs geweest
We krijgen vervoer vaar een hotel in de omgeving
We mogen niet meer de Brennerpas over
Lawine gevaar
De pas is afgesloten
We weten nu ook niet wanneer we weer wel verder mogen
Tussen de 1 en 3 dagen wordt er nu gezegd

We zouden wel als groep in een hotel willen gaan
Maar of dat gaat lukken weten ze nog niet
Nu zijn de ze op zoek naar een hotel voor 50 man
Veel met handicap, begeleiders en de rest

niekniek op 2 feb 2019 15:58

De bus mocht toch verder gaan rijden
Ze hebben een tank en plas pauze gehad en nu op weg richting München

Jarno2 februari 2019 · 18:56

De tunnel en pas van en naar Livigno ook heel de dag gesloten i.vm. lawinegevaar. Nu alleen open voor verkeer richting Livigno.

AMONIVES2 februari 2019 · 19:02

Gisterenmiddag om 17u vertrokken vanuit Rotterdam (met Interbus). Zijn nu net de brenner over en ETA voor Campitello is 21u. Betekent dus een heerlijke busreis van 28 uur. Brenner was chaos met name door 100en vrachtwagens die vast stonden. Er kon dus ook niet geveegd worden en elke vrachtwagen moest handmatig uitgegraven worden. Er werd zojuist wel door het rode kruis warme drank uitgedeeld.

''Powder to the people''
Snowyking2 februari 2019 · 19:21

Om 4uur vannacht met sneeuwkettingen vertrokken uit Val Gardena.
Uurtje gereden tot de A22, daar zijn we naar de SS12 gestuurd.
Na een halve dag stug volhouden… Eindelijk bij Sterzing de A22 op…
Daarna weer vrachtwagens in de knoei net over de grens bij Brenner… A22/A13 weer dicht.
Toen weer de SS12 op, mochten pas bij Stubai weer de autobahn op…
Nu bij münchen, over half uur maar even hotelletje in…😳 :)

Plaats een reactie