Alpen nog een paar dagen zonovergoten

Roel op 05 februari 2019· 12 reacties

Een hut in het Kleinwalsertal verzonken in de sneeuw (foto: Haus Walser Berge)
Een hut in het Kleinwalsertal verzonken in de sneeuw (foto: Haus Walser Berge)

Ik heb denk ik niks teveel gezegd. Wat een absolute topdag hadden de wintersporters in de Alpen gisteren. Een veelal strakblauwe lucht en een dik pak verse sneeuw van afgelopen weekend. Je kunt je amper een beter begin van de week voorstellen en er volgen nog minstens twee van dit soort dagen. Donderdag en vrijdag wordt het even wat minder, maar het weekend lijken we weer net aan de vrij zonnige kant te zitten. De wisselvalligheid is namelijk dichtbij.

Winters sprookje

De beelden in ons weerfoto-topic zijn op dit moment van een bijzondere schoonheid. Ik laat er hieronder een paar zien maar vul ze vandaag gerust aan in het weerfoto-topic of onder dit weerbericht.

Val di Sole (I)
Val di Sole (I)

Les Trois Vallées (F)
Les Trois Vallées (F)

Vandaag en morgen blijft het zonnig. De oorzaak is een hogedrukgebied dat zich ophoudt boven de Alpen. Storingen worden hierdoor gedwongen ten noorden van de Alpen te passeren via de Benelux. Vooral morgen wordt bij ons een natte dag en daar krijgen het Sauerland en de Ardennen aan het eind van de dag en donderdag een staartje van mee. Regen, zachte lucht en wind gaan een aanval doen op het natuursneeuwdek dat daar nu ligt en die aanval slaagt. Waar kunstsneeuwpistes liggen zoals in Winterberg blijft de schade echter beperkt. Die sneeuw is veel compacter.

Donderdag en vrijdag licht wisselvallig

De Alpen hebben daar zoals gezegd nog geen last van. Donderdag komt daar langzaam verandering in als de hogedruk zich terugtrekt en neerslagzones een wat zuidelijker pad kiezen. De bewolking neemt toe en donderdag valt er vooral in de Franse en Zwitserse Alpen enige sneeuw (beneden 1300 meter ook regen). Vrijdag volgt er nog een schampschot voor Oostenrijk maar dat is het dan ook. Reken voor de Franse Alpen op maximaal 15 centimeter sneeuw, elders is het minder.

Ischgl (O)
Ischgl (O)

Weekend weer beter?

Waarschijnlijk zit Frankrijk vrijdag alweer in de zon en dat breidt zich in het weekend over de rest van de Alpen uit. Er verschijnt een nieuw hogedrukgebiedje op de kaart dat net sterk genoeg lijkt om storingen buiten de deur te houden. Het wordt behoorlijk zacht, de nulgradengrens gaat naar zo’n 2400 meter en de zon komt weer terug, al kunnen er flarden bewolking overtrekken, vooral in de noordalpen. We moeten dit scherp in de gaten houden want de regenwolken trekken maar net ten noorden van de Alpen langs. Als dit in de komende modelberekeningen een paar honderd kilometer naar het zuiden schuift verloopt het weekend een stuk minder fraai. De meeste zonuren zijn voor de zuidalpen.

Hieronder de verwachte neerslag van ons eigen weermodel. Eerst is het zonnig, donderdag en vrijdag valt er wat sneeuw, en in het weekend wordt het weer beter. Helemaal op het eind van de animatie zie je het begin van nieuwe sneeuwval op maandag.

Sneeuw

Zondag in de loop van de dag is het namelijk weer voor even gedaan met het mooie weer. Dan bereikt een actieve storing de westalpen die maandag ook in Oostenrijk en Italië sneeuw gaat geven. Na een zacht weekend gaat de temperatuur dan weer omlaag. Sneeuw valt waarschijnlijk weer tot in de dalen. Zoals het er nu naar uitziet herstelt het weer zich begin volgende week met zonneschijn maar dat is natuurlijk nog ver weg.

Bron: NASA
Bron: NASA

Genoeg sneeuw

Mocht je je zorgen maken om de zachtere lucht of er zou onverhoopt wat regen gaan vallen dit weekend, maar je dan geen zorgen. Er ligt boven de 1000 meter op veel plaatsen meer dan een meter sneeuw. Dat is echt niet normaal in een gemiddelde winter. Ter indicatie dit satellietbeeld van gisteren waarin een zeldzaam groot gebied een dik pak sneeuw heeft liggen, inclusief de Jura, de Vogezen, het Zwarte Woud en het hele zuiden van Duitsland.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt voor het weerbericht. Er staat echter 2x dezelfde foto in je bericht. 1x ischgl en 1x trois vallees😉

Bedankt voor het weerbericht. Er staat echter 2x dezelfde foto in je bericht. 1x ischgl en 1x trois vallees😉

Jst81 op 5 feb 2019 08:15

2x Ischgl 😉

Zal moeilijk worden om deze dagen te overtreffen in de krokusvakantie, maar we duimen!

Excuus, is al aangepast maar ze zijn allebei van grote schoonheid :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Excuus, is al aangepast maar ze zijn allebei van grote schoonheid :-)

Roel op 5 feb 2019 08:53

Zonder twijfel

Ipv gelijk de pistes op te gaan in les 3 Vallees gisteren, ben ik eerst foto’s gaan maken rondom Meribel Village. Het was te prachtig om niet te doen.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/352ff9ac926144de4f2be1a3...

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/b582325de90ab205bd774973...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/7dc09a0ee655f32280f2dd19...

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/1c6a40e466cf33005e43b4dd...

*bericht bewerkt door Skimo op 05 feb 2019 09:39

Wow, dat satelliet beeld toont gewoon een geheel wit Zwitserland…

Duurt nog ruim een week maar voor Oostenrijk volgende week lekkere temperaturen (iets boven nul) en zon. We gaan vanaf de 14e eventjes een paar daagjes naar Dorfgastein, ik kan niet meer wachten… :p

Top winter tot nu toe :) Bedankt voor het dagelijkse weerbericht @Roel.

Zo mooi hier in Avoriaz nu!

Kan niet wachten!

Seriously snow addicted family!

Wow, dat satelliet beeld toont gewoon een geheel wit Zwitserland…

Harm op 5 feb 2019 10:05

Dat viel mij ook op!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie