De eerste keer op de indoor-rolpiste

Lisanne op 14 oktober 2014· 31 reacties

Direct uitleg!
Direct uitleg!

Daniel, de instructeur van de indoor rolpiste, vroeg verwonderd waarom ik mijn tong uitstak in die eerste tien minuten op zo’n rollende mat. Dat ik met openhangende mond mijn bochtjes probeerde te draaien, verraadde de concentratie die ervoor nodig was. Een paar dagen vóór onze eerste les heb ik hem een mailtje gestuurd, waarin ik uitlegde dat Lenne en ik beiden veel snowboard ervaring hebben, maar dat onze kunde op de ski tekort schiet – of hij ons ‘om wilde scholen’ van snowboarders naar skiërs. Met daarbij de opmerking dat we heel fanatiek zijn, en dat hij ons best wat af mag afmatten. Dus een paar weken geleden stapten wij in korte broek op de fiets, met een paar skischoenen bungelend aan het stuur. En, als ik voor mezelf spreek, een beetje zenuwachtig.

Perfecte voorbereiding
Skiles op de rolpiste schijnt de perfecte voorbereiding op het seizoen te zijn – de ‘swung’ weer voelen, en even heel intensief met je techniek bezig zijn. Een paar uur op de rollerbaan zou het je kunnen geven. Angst dat je het niet meer kunt als je straks weer op de echte sneeuw staat heb je dan niet meer. Maar daar staat tegenover dat ik ook genoeg kennissen heb die na de eerste proefles niet meer terug gegaan zijn; ‘nee, ik voelde het echt niet hoor’, of zoals mijn moeder een jaar of wat geleden: ‘hier breek ik mijn poten nog’. Zoals verschillende internetsites concluderen, schijn je weer bij de eerste stappen te moeten beginnen omdat elk foutje wordt uitvergroot. Ook al kom je op wintersport met mooie carve-bochten een blauwe af, de skibaan dwingt je weer terug naar de aller eerste pizzapunt. Omdat ik sinds mijn twaalfde alleen nog maar op een snowboard heb gestaan, en Lenne überhaupt als kleintje nooit heeft leren skiën, leek het ons wel wat om weer bij nul te beginnen. We gingen de uitdaging aan.

null

Volledige focus
Dus inderdaad, met volledige focus hingen wij aan die balk – volle kracht in de pizzapunt, en ver verwijderd van het welbekende skigevoel. Stijfjes, wat geïntimideerd door het lawaai, het nieuwe gevoel, deze nieuwe ervaring. Want eigenlijk leek álles anders dan in de sneeuw. Allereerst zie je op wintersport natuurlijk zelden hoe je een piste af komt, en in een grote spiegel kijken is dan wel confronterend. Soms ontweek ik mijn knuddig skiënde spiegelbeeld dus maar. Vooral toen Daniel me tot tien keer toe moest zeggen meer naar voren te hangen. Zodra ik dan weer in de spiegel keek, was ik ongemerkt alweer rechtop gaan staan. Maar goed, die spiegel: juist het zíen wat je aan het doen bent, is van grote waarde voor het leren, en lijkt me dan ook een grote kracht van de rollerbaan. Voor een volgende les nam ik me dan ook voor mezelf eens recht in de ogen aan te kijken.

Te hoog gegrepen
Wat ook anders is dan in de sneeuw, is dat je iets opnieuw aan het leren bent, iets dat je eigenlijk al denkt te kunnen. Hoog, laaaaaaaaaag, hoog, laaaaaaaaag; iets wat op de piste vanzelfsprekend is lijkt nu opeens te hoog gegrepen. Je denkt precies te weten hoe de kunst van skiën werkt, totdat je je beseft dat je aan het einde van de eerste les nog steeds in pizzapunt heen en weer schuift over de baan. Te wéten dat de volgende stap het bijzetten is, maar het nog niet kunnen, te wéten dat je normaal prima parallel de piste af komt maar dat dat nu niet lukt, daar hebben we ons echt overheen moeten zetten. Eerst controle krijgen over de houding en het ritme van de bewegingen.

null

Maar deze twee dingen, die in de eerste les nog wat confronterend waren, bleken in de daaropvolgende lessen alleen maar bij te dragen aan het leren skiën. Die spiegel hebben we leren gebruiken waarvoor die dient – eigenlijk is het een continue filmanalyse van je bewegingen, wat een luxe! Dat geldt ook wat betreft het opnieuw moeten leren van specifieke bewegingen; juist op dat punt is de baan zoveel nuttiger dan les in de sneeuw. De hele omgeving is gecontroleerd; een constante helling en geen hobbels of andere skiërs. Elke bocht is precies hetzelfde (althans, dat is het idee), waardoor de basishouding vanaf de eerste stap aangepakt kan worden. Anders dan in de sneeuw, waar instructeurs vaak meer bezig zijn met oude bewegingen af te leren dan nieuwe bewegingen aan te leren.

Erg effectief!
De eerste keer vallen komt nog (edit: was deze week), evenals de eerste keer parallel staan. Het skiën met stokken ook – dat zal een feest worden. Misschien leren we de komende weken wel zóveel dat we uiteindelijk met een nonchalant gezicht (met mijn tong binnenboord) de piste af carven, zodat we ons absoluut niet hoeven te schamen tegenover de lokale Zwitsers. Misschien ook niet. Hoewel we onze eerste les dus niet van een leien dakje af leken te skiën, denk ik dat we de tweede en derde les al beter in staat waren te léren leren op de baan. Zou dat het zijn – dat het wennen aan de rollerbaan een lesje kost, maar dat het zich daarna dubbel en dwars uitbetaald? Concluderend denk ik dus dat iedereen die bereid is opnieuw te beginnen en voldoende concentratie op kan brengen om veel uit de les te halen, er heel veel aan gaat hebben. Laat maar komen die volgende les, dan hoef ik dat knuddige figuur dat ik nu weleens vanuit mijn ooghoek waarnam in de spiegel niet meer te zien.

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.

Plaats een reactie

Ahhh, dit jaar wil ik ook als voorbereiding een aantal rolbaan lessen nemen. Goed om vooraf te weten dat ik maar beter een papieren zak mee kan nemen om over mijn kop te doen als ik een erbarmelijk gebrek aan techniek in de spiegel ga zien. :-|

Weet er iemand ook het adres (en evt prijs) van zo’n indoor-rolpiste in België?

@Bchs, Sneeuwsport Vlaanderen heeft de indoor-rolpistes in Belgie allemaal netjes opgelijst:
http://www.sneeuwsportvlaanderen.be/cm/pistes/rolbanen…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Ik ski in normale seizoenen ongeveer 1 x per week op de rolbaan van Ars Valendi in Herselt. Pretty good experience! Het kost ongeveer 15 à 20 euro per les. Dit is 1 uur waarvan je de helft intensief skiet. Het is iets helemaal anders dan skiën op echte sneeuw maar de workout is fantastisch, je wint er veel ervaring mee en het is heel erg leuk om te doen. Dit seizoen woon ik echter in Zwitserland, dus geen rolbaan voor mij :D

Enkele weken geleden, tijdens een open dag, mijn eerste ervaring opgedaan met de rol-piste.
Dat was even schrikken, na ongeveer 30 weken ervaring in de sneeuw.
Toch maar een gezinscursus geboekt, morgenavond de eerste les…

Paar keer op zo’n baan geskied, altijd goed om even met jezelf geconfronteerd te worden en het werkt! ;)

@Kristof ze staan er blijkbaar niet allemaal op:
http://www.ski-fun.be/
Hier starten de lessen van onze dochter op 21/12!
Ben er zelf ook eens op gaan staan tijdens de opendeurdagen… dat was inderdaad een confrontatie!

Bij mij zit er een in berkel-enshot (skish)
En ik vraag me eigen af want dat zie ik nergens staan…kun je dat alleen maar doen met je eigen materiaal of krijg je die standaard van hun?
En wat doet het met een board/ski als je er vanaf gaat beschadigd het meer of maakt het helemaal niets uit?

@Gast397 Waar Lenne en ik de lessen volgen hoeven we alleen onze eigen schoenen mee te nemen (die je overigens ook kunt huren). Ik weet niet eens of je wel met eigen ski’s op de mat mag i.v.m. de wax.

Daarnaast kreeg ik op de baan skietjes van 140 cm aangemeten, terwijl mijn eigen ski’s 164 zijn! Dus misschien hoe dan ook beter de ski’s van daar te gebruiken ;)

Denk dat het niet zozeer met de wax te maken heeft maar met de staalkanten. Ga je daar met bramen op zo’n mat dan is die in no-time afgeschreven.

Übung macht den meister!!!

@Lisanne (vergeten in te loggen gast397)
Ja ik las verhalen over iets met eigen board of ski meenemen en dat het niet goed voor je eigen materiaal was vandaar de verwarring.
Bij ons vraagt skisch 19 euro voor een introductie les en daarna 29 euro voor een losse les.
Ik heb nog nooit op een rollerbaan gestaan en het lijkt me wel als gevorderde boarder met 16 jaar ervaring leuk om te kijken wat het met me doet en of ik er iets van kan leren na a die jaar boarden

Eigen ski’s meenemen kan inderdaad niet. Zijn niet goed gewaxt voor zo’n baan en staalkanten ook niet oké. Gewoon de ski’s van daar pakken. Eigen skischoenen mee is wel fijn natuurlijk.

Ik heb vorig seizoen een proeflesje gedaan en vorige week de eerst les van dit seizoen. Klein pakketje van zes geboekt om het eens te proberen. Als het bevalt volgend jaar een groter pakket.
Vooralsnog is het vooral heel hard werken: in je pizzapuntje en bikkelen. Heel veel op je balans letten en naar voren hangen. Alles wordt afgestraft. Lastig, maar daardoor ook leerzaam. Hopelijk de komende tijd nog veel progressie boeken!

Na een tiental lessen begin 2014 ga ik nu weer 10 a 20 lessen op de rollerband doen. In de sneeuw is alles toch anders en wordt je minder snel afgestraft.

Na een sessie vorige week met @SanderKan in Snowworld besloten om de basis aan te gaan pakken alvorens ik in het terrein aan de slag wil.

When life gets too complicated.... SKI

Vorig jaar voor het eerst gedaan en valt erg tegen in het begin ,je moet in de goede houding staan anders kost het je zoveel kracht dat je na 10 min doodop bent
maar je leert erg goed van ,dit jaar ga weer lessen nemen

Ik ben geen fan van zo’n rollerbaan. Vorig jaar heb ik er zo’n keer of drie op gestaan. Op snowboard. Het gaf me het gevoel alsof er van alles niet klopte in vergelijking met de werkelijkheid in de sneeuw. De wrijving met de mat is erg hoog en carven gaat nauwelijks is mijn idee. In de bocht hangen lijkt niet te kunnen. Je moet rutschen. Wordt er bij het bochtjes maken wel een evengrote middelpuntzoekende (“-vliedende”) kracht gegenereerd ? Voor m’n gevoel niet en dan zou het een erg slechte simulatie van de sneeuwsituatie zijn. Als het een goede voorbereiding is waarom trainen pro’s hier dan niet mee ? Althans daar heb ik nog nooit van gehoord.
Volgens mij is het leuk om de eerste bewegingen op ski te leren, maar dan moet je snel de sneeuw in.

@mattie, dat is net het punt, dat gevoel hebben de meesten! Komt goed na een paar keer ;)

Ben begonnen op een rolpiste…en daarna nog 2 seizoenen les gehad.
Niet dat ik nu een held ben maar ik vond het wel fijn om hierop te skieen.
Je leert snel wat wel of niet goed is en inderdaad de band straft eerder als in de echte sneeuw…e

@mattie, nu moet ik zeggen dat ik deze reactie van meer snowboarders gehad heb, én dat ik afgelopen vier weken nog geen enkele snowboarder op die baan in actie heb gezien. Iemand anders die het wel op z’n snowboard gedaan heeft?

Verder leuk om te lezen dat iedereen toch wel een vergelijkbare ervaring heeft!

Ben wel van plan binnenkort een proefles te doen op het snowboard, als die eenmaal geweest is laat ik wel weten hoe het was.

Ik heb nu twee lessen gehad. Ik vind het leuk om te doen. Ik sta wel met een bloedchagrijnig, super geconcentreerd gezicht in de spiegel te staren maar ach, dat doet bijna iedereen.

Wel vraag ik mij af hoe het straks in de bergen is. Ik vind lange stijle (lees: een lange rode) afdelingen eng en dan verlies ik voor mijn gevoel de controle te snel. Daarom wil ik op de rollerbaan aan mijn techniek werken om zulke situaties te voorkomen. Ik hoop dus dat ik straks merk dat ik er veel aan gehad heb.

Ik ga 12 lessen volgen en daarna in februari naar Oostenrijk. Daar trouwens ook weer een paar lessen geboekt.

Ik heb vorig jaar als 25jarige zonder wintersportervaring leren snowboarden op een rollerband. Had het ook geprobeerd in een indoorhal maar dat was geen succes. Voordeel van de band was dat je heel direct feedback krijgt en keihard aan je techniek kunt werken. Na 8 lessen rollerband leek ik het voldoende onder de knie te hebben, maar duurde het toch 2 dagen tot ik het gevoel terug had in de sneeuw en fatsoenlijk een blauwe piste af kwam. Anticiperen op hobbels, bobbels en ijsplaten kun je nu eenmaal niet leren op een band. Na 2 weken sneeuw afgelopen jaar kom ik overal keurig vanaf, en denk echt dat dat komt doordat de technische basis goed is aangeleerd op de band. Ik zou t ook voor boarders aanraden, met de kanttekening dat je de techniek leert en niet hoe je een piste af moet komen.

Eat, sleep, board, repeat.

Ben het met SnowAnne eens, ik heb diverse keren op de band gestaan en mijn kinderen ook. Voor de techniek is het goed om geconcentreerd bezig te zijn en je wordt niet “afgeleid” door de mooie omgeving.
Nadeel is dat de beleving heel anders is en elk foutje direct af wordt gestraft en dan is zo’n baan best hard.
Mijn advies zou zijn om eerst in de sneeuw de basis beginselen te leren en het plezier te krijgen en dan de rollerbaan op om de techniek bij te schaven.

Ik heb weinig ervaring (2 weken) toen ik voor t eerst op de rolband les nam. Ik heb toen zo’n 6 lesjes genomen en vond het ook frustrerend dat je dan eigenlijk niet parallel aan het skien bent, tenminste niet zoals je dat in de sneeuw kan.

En toen ging ik weer de sneeuw in: en wat was ik beter aan het skien! Technisch veel beter en nog veel meer controle!

Dit jaar schiet mijn wintersport er wellicht bij in, maar als ik weer ga, ga ik zeker weer lessen op de baan. Heeft me ook spierpijn op vakantie gescheeld ;)

Jarenlang heb ik vrijwel zonder les geskied. Dit jaar voor het eerst zeven lesjes rollerband. Persoonlijk vind ik het gewoon heel leuk om te merken dat ik fatsoenlijk technisch leer skiën. En we werken ook toe naar parallel skiën op de baan. Erg leuk om het verschil te voelen met echte sneeuw. Het is voor mij ook een fijn idee dat ik nog meer controle heb over mijn acties als ik in de drukke week van oud en nieuw ga skiën. Ennn idd gast627 al die spieren die de rest van het jaar rust krijgen worden alvast wat aangesproken. Dit kan vast ook geen kwaad :D

Leuk zo die foto’s. Dan is veel goed te zien. Techniek verbeteren is voor sommige het leukste wat er is. Wat wil iedereen leren? Parallelskien, waarom wordt er aan deze vraag of motivatie niet beantwoord? Het kan echt wel vanaf de aller eerste les leren parallelskien voor bijna iedereen. Harbskisystems is zo’n methode in Ridderkerk wordt volgens deze methode al jaren instructie gegeven. Daar sta je niet op een tapijt maar op echte skimatten en dat voelt net zo aan als echte sneeuw. Daarom eerst daar de beginsdelen goed leren en dan lekker in de sneeuw genieten.
Skiplezier.

Ik raad iedereen SkiDiscovery aan! (De skibaan op de plaatjes) De site is http://www.skidiscovery.nl

Jammer dat er zo vaak eerst met de pizzapunt wordt geskied. Volgens mij is het een fabel dat dat eerst nodig is. 23 nov. besteed sbs6 in het programma feiten en fabels aandacht aan de juiste techniek bij het skien.

2 weken geleden voor het eerst geskied in skidiscovery, jammer genoeg een flinke smak gemaakt, borstbeen gekneusd en pijnlijke schouder, nog steeds. En ik had me er nog zo op verheugd om mijn techniek te verbeteren.

Leuk om de reacties te zien.
Zelf al 5 jaar werkzaam op een indoor skibaan (skicentrum Hillegom) en je krijgt veel verschillende soorten mensen. Denk hierbij aan mensen die het al heel goed kunnen in de sneeuw, naar eigen zeggen dan. Het moment dat je op de rolbaan stapt en meteen proberen parallel te skiën is de grootste fout.
Probeer alles eens rustig aan en ga je niet uitsloven. Het parallel skiën komt vanzelt! En natuurlijk is het bij de een sneller dan bij de ander, maar accepteer dit en ga elke les gemotiveerd tegemoet.

wat de snowboarders betreft, het is inderdaad erg moeilijk om te carven want dan kan pas op het moment dat de baan hard en steil staat, iets wat er alleen gebeurd bij gevorderde baansnowboarders.
probeer slippende bochten te maken en lekker relaxed te staan. Het is even wennen, maar uiteindelijk heb je er zo veel baat bij!

geloof je me niet? Dan zie il je graag op Skicentrum Hillegom

De grootste fabel is dat je gelijk parallel kan skiën. Skiën is wel wat meer dan alleen dat. Ik wens je anders veel succes op smalle passages, drukke plekken, in de rij voor de lift, te style pistes (voor je vaardigheden) en nog vele andere plaatsen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie