Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Heftig dagje met een winterse afloop

Roel op 10 februari 2019· 4 reacties

Föhnwolken boven Mayrhofen (O)

Wie vandaag de webcams en de Europese radar volgt (zie beeld hieronder) ziet al dat het een onstuimige zondag wordt. Op dit moment staat er een flinke föhn boven onder andere Mayrhofen en er ligt een actief koufront ligt klaar boven Frankrijk. Dat front trekt vanmiddag en vanavond van west naar oost over de Alpen met zware windstoten, een snel dalende sneeuwgrens en mogelijk zelfs onweer! Daarachter gaat het vannacht en morgen flink sneeuwen langs de west- en noordkant van de Alpen en daarna komt de zon!

Radarbeeld van 8.30 uur met een actieve neerslaglijn (koufront) boven Frankrijk

Heerlijke week achter de rug

We kijken alvast uit naar een heerlijke wintersportweek in de Alpen, en we hebben er al zo’n mooie week opzitten. Onder andere Marjan Steenbergen hield me via Twitter de afgelopen week op de hoogte vanuit het Oostenrijkse

Ook gisteren was het nog zeker niet slecht. De zon scheen vooral in de oostelijke en zuidelijke Alpen nog volop al was het wel vrij zacht. Ook vandaag is het allesbehalve koud. Aan de voorzijde van het koufront steekt een föhnachtige wind op waardoor het in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk in sommige dalen misschien wel 15 graden wordt. In het Oostenrijkse Brandnertal - echt zo’n föhndal - steeg de temperatuur even na 5.00 uur vanochtend van 1 naar ruim 8 graden!

Arosa-Lenzerheide (CH) gisteren. Foto: Arryn Filip

Plotse weersomslag

Het wachten is op de doorkomst van het koufront later vandaag. Zoals gezegd, dit gaat gepaard met een plotselinge weersomslag en daarbij zijn heftige verschijnselen mogelijk als windstoten van 100 tot 150 km/uur en winteronweer. Vanmiddag al zijn de Franse en Zwitserse Alpen aan de beurt, en tegen de avond bereikt het front het Oostenrijkse Vorarlberg.

Tegelijk begint het ook te sneeuwen. Eerst zit er nog regen bij maar de sneeuwgrens daalt vanavond snel tot in de dalen en tot het met morgen sneeuwt het behoorlijk in een groot deel van de Alpen. Morgen wordt het in Italië snel rustiger (daar de minste sneeuw) maar een brede strook van het Franse Chamonix, via het Zwitserse Arosa helemaal naar Oostenrijk houdt nog de hele dag met sneeuwval te maken. Er valt gemiddeld 20 tot 50cm. Lokaal nog iets meer.

Zon en zachter!

Dinsdag verlaat de laatste sneeuwval Oostenrijk en wat overblijft is de zon. Waarschijnlijk de hele week lang! De oorzaak is een sterk hogedrukgebied. Eerst ligt dat pal boven de Alpen, dan zit de koude lucht gevangen waardoor de sneeuw perfect van kwaliteit blijft. Vanaf donderdag ligt de kern net voorbij de Alpen, waardoor er met een zwakke zuidoostenwind zachtere lucht wordt aangevoerd. Zuidhellingen zullen dan 's middags wat papperig worden. Maak je daar niet te druk over. Het wordt deze week echt genieten in de Alpen!

Het mooie weer houdt waarschijnlijk tot zeker begin volgende week aan, en daarmee begint de voorjaarsvakantie voor de Regio Noord goed!

Ruhrquelle, Winterberg

Sauerland

Voor het Sauerland is dat nog maar de vraag. Regen en wind laten dit weekend veel sneeuw smelten. Achter het koufront komt er vannacht en morgen wel weer wat sneeuw aan. We moeten hopen dat de meest actieve sneeuwplukken precies over het Sauerland trekken. Daar zijn we helemaal van afhankelijk want de rest van de week valt er geen sneeuw meer. Het wordt zeer zacht en de skigebieden zullen voor de rest de komende week moeten terugvallen op kunstsneeuw.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
alruba10 februari 2019 · 11:21

hallo roel,

bedankt voor alweer een mooie up-date.
Ik weet dat je dit niet graag doet, maar enig idee hoe de kaarten liggen richting krokusvakantie?

Andrasj10 februari 2019 · 12:06

Dit verzin je niet

hallo roel,

bedankt voor alweer een mooie up-date.
Ik weet dat je dit niet graag doet, maar enig idee hoe de kaarten liggen richting krokusvakantie?

alruba op 10 feb 2019 11:21
dJaco10 februari 2019 · 14:08

Ik vind het een super sneeuwjaar en vaak kaiserwetter. Maar is de algemene trend niet dat het toch allemaal net iets te warm is? Ik zie voor komende week vaak 6 graden aangeven…

Roelauteur10 februari 2019 · 18:57

hallo roel,

bedankt voor alweer een mooie up-date.
Ik weet dat je dit niet graag doet, maar enig idee hoe de kaarten liggen richting krokusvakantie?

alruba op 10 feb 2019 11:21

Even goed lezen, ik schreef: "Het mooie weer houdt waarschijnlijk tot zeker begin volgende week aan, en daarmee begint de voorjaarsvakantie voor de Regio Noord goed!" Ik kijk dan al behoorlijk ver vooruit.

@dJaco te warm is een groot woord al zal de sneeuwkwaliteit 's middags wel achteruit gaan op zonhellingen. Qua hoeveelheden zit het na een week warmte nog steeds goed.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie