Test: backprotector XION D3O Freeride Vest

Rogier op 16 februari 2019· 33 reacties

Mijn materiaalkast ligt vol met backprotectors, vaak gekocht in een opwelling van goede voornemens. Je wilt je lichaam beschermen, dus koop je een backprotector. Echter na enkele keren dragen irriteer ik me vaak zoveel aan de pasvorm dat ik tijdens het wintersporten de backprotector maar thuis laat. Want echt lekker zit die bescherming zelden. Terwijl ik voor het mountainbiken trouw al mijn bescherming aantrek, vind ik het tijdens de wintersport vaak te onhandig. Ik heb nu echter een backprotector gevonden waarvan ik echt niet door heb dat ik hem aan heb. Sinds ik dit vest thuis heb liggen trek ik deze trouw aan als ik de pistes opga of de off-piste hellingen induik.

Voor wie

Een backprotector bij wintersporten, is dat nodig? Hier kun je een aardige discussie over hebben. Bij wedstrijd-skiërs en wedstrijdtrainingen bij officiële skischolen zijn backprotectors verplicht. In snowparks en bij skicross is het heel verstandig om er een te dragen, net als bij off-piste skiën/boarden waar je nooit zeker weet wat er onder de sneeuw kan liggen bij een val. Maar ook gewoon op de piste kan een backprotector je voor erger letsel beschermen bij een val. Kortom zo’n protector is nuttig voor iedereen die kans maakt op serieuze vallen en iedereen die zich zorgen maakt over zijn eigen veiligheid bij een val.

D3O - voodoo

Wat meteen opvalt aan het geteste vest is dat deze enorm soepel is. Je kunt het vest gewoon omvouwen. Als je met je vinger in de protector drukt dan voel je het meteriaal zelfs meegeven. Je vraagt je op het eerste gezicht af of het wel voldoende bescherming biedt. Echter als je een klap op de protector geeft voel je meteen een keiharde laag die de energie absorbeert. Het lijkt wel voodoo… Het is de D3O die hier verantwoordelijk voor is. D3O is een shock-absorber die zacht en flexibel is in normale staat, maar bij een impact klonteren de moleculen samen en creeëren een harde laag. Na de impact gaan de D3O moleculen weer terug naar hun gewone soepele staat. Ik ben geen chemicus, ik begrijp hier weinig van, maar indrukwekkend vind ik het wel! Zie dit onderstaande filmpje om een idee te krijgen van dit bijzondere spul:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Hard geslagen

Om dit alles te testen liet ik mijn vrouw Sandra mij hard slaan met een skistok (dit vond ze volgens mij leuker dan ze toe wilde geven ;-) ), en het was indrukwekkend hoe goed de kracht geabsobeerd werd. Ik voelde de klappen amper. Minder in ieder geval dan bij hardere backprotectors, zonder die D3O-moleculen, die ik thuis heb liggen.

Zit lekker

Maar dat een backprotector goed beschermt is eerlijk gezegd weinig bijzonders. Want dat is hun taak. Wat ik veel interessanter vind is dat dit vest echt lekker zit. Dat betekent dat ik het ook aantrek. In de kast heeft zo’n ding weinig zin. Ik vergeet dat ik deze protector aan heb, en dat is een goed teken. Natuurlijk is zo’n protector een extra laag, dus daarmee is het warmer dan wanneer je geen protector aan hebt. Maar dat is op te lossen door je iets anders aan te kleden. Laat je verder niet afschrikken door de naam ‘Freeride’, ook op de piste kan een backprotector nuttig zijn.

Zeer soepel

Erg goed maar niet goedkoop

Zoals jullie lezen ben ik zeer positief over dit vest. Zo positief zelfs dat ik er ook eentje voor op de mountainbike ga bestellen. Je vergeet dat je het aan hebt en dat is in dit geval een groot compliment. Het enige wat ik, na een goede maand testen, als minpuntje zou kunnen aanwijzen is de prijs. Het vest is duurder dan de concurrentie. Tot 2 keer duurder dan vesten zonder D3O en regelmatig ook wat duurder dan vesten van andere merken met D3O. Xion zit in het hogere prijssegment. Het is een topklasse product, maar daar betaal je ook voor.

  • Prijs: € 189,-
  • Oordeel: Voor iedereen die op zoek is naar een aangename en soepele backprotector.
  • Website: https://xionpg.com
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Snowball16 februari 2019 · 08:28

Dat is inderdaad apart spul.
Maar als deze zijn werk goed doet en comfortabel in de omgang is dan is het een oplossing voor velen.
Zijn er ook bewegende beelden gemaakt van jullie test met de ski stok? :-)

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....
Rogierauteur16 februari 2019 · 09:25

Zijn er ook bewegende beelden gemaakt van jullie test met de ski stok? :-)

Snowball op 16 feb 2019 08:28

;-)

Click. Click. Peace
dan5816 februari 2019 · 09:59

@Snowball

niet op dit forum aub.😜

Born to run. B.S.
DrPhil16 februari 2019 · 10:24

Mooi spul, hoor, dat D3o. Ik heb het ook in mijn motorbroek zitten.

JelleK16 februari 2019 · 11:16

Bedankt voor de review! Even doorsparen en dan lijkt dit spul me zeker de moeite! Iemand enig idee of D30 nog een bepaalde tijd (aantal jaar) goed werkt en daarna minder of blijft het gewoon goed?

Marcellus16 februari 2019 · 13:15

Prachtig vest.

*bericht bewerkt door Marcellus op 16 feb 2019 13:16

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.
Rogierauteur16 februari 2019 · 13:31

@JelleK Volgens mij hetzelfde als een boel harde protectie. Bij enorme klappen en ongelukken moet het vervangen worden. En evengoed als andere kunststof protectie, het heeft niet het eeuwige leven, maar niet minder dan andere protectie.

Click. Click. Peace
Marcellus16 februari 2019 · 14:57

https://youtu.be/wc1dnQqaypI

Je han het vest altijd nog bijvullen met maizena, water en antivries ;-)

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.
DrPhil16 februari 2019 · 15:20

D3o herstelt van klappen, dat is juist de kracht. Ik weet niet hoe vaak, en of daar een maximum impact aan zit.

DrPhil16 februari 2019 · 15:52

Merkte je nog invloed van de kou, @rogier? Sommige schuimsoorten schijnen hard te worden bij kou. Ortovox gebruikt om die reden inmiddels een andere backprotector in zijn rugzakken.

*bericht bewerkt door DrPhil op 16 feb 2019 15:52

Rogierauteur16 februari 2019 · 16:17

@DrPhil Absoluut niet. Ik heb ermee geskied in temperaturen van -18 op z'n koudst. Dat zeggende zit ie onder mijn jas en in het geval van de -18 ook onder mijn donsjasje, dus echt koud wordt ie niet. Maar ook de D30 in mijn kniebeschermers op de mountainbike waarmee ik ook wel eens met -10 heb gereden had ik weinig (niets opgevallen) last van 'kou'.

Click. Click. Peace
KappuhH16 februari 2019 · 16:53

@Rogier het is toch D3O ipv D30?

Rogierauteur16 februari 2019 · 21:26

Yep en aangepast.

Click. Click. Peace
Sidinic17 februari 2019 · 12:38

Ik heb zelf een Poc D3O vest en het is echt superspul. En dat laten slaan heb ook ook eens door de kinderen laten doen, voelde er niks van 😁

Yahoo17 februari 2019 · 13:56

Mijn telefoon heeft het in zijn hoesje (tech21) en hij klaagt er niet over😉. Beschermd goed

From a galaxy far far away.............
Mart218 februari 2019 · 08:26

Ik vraag me eigenlijk af hoeveel consumenten die deze weken op de latten staan, naast hun helm, ook zo protector hebben. Ik twijfel er zelf ook over [better safe then sorry] maar komt dat door dat ik wijzer wordt of dat er meer aandacht voor is? Net zoals met de helm, jaren nooit een gedragen en nu nooit meer zonder.

Sidinic18 februari 2019 · 08:30

Ik vraag me eigenlijk af hoeveel consumenten die deze weken op de latten staan, naast hun helm, ook zo protector hebben. Ik twijfel er zelf ook over [better safe then sorry] maar komt dat door dat ik wijzer wordt of dat er meer aandacht voor is? Net zoals met de helm, jaren nooit een gedragen en nu nooit meer zonder.

Mart2 op 18 feb 2019 08:26

Ik zie het toch ook meer en meer bij de gewone consument en niet enkel de freestylers. Heb het vooral gekocht omdat ik een paar keer door mijn rug ben gegaan in het verleden en dit als voorzorg gebruik om een eventuele klap op te vangen.

Rogierauteur18 februari 2019 · 10:04

@Mart2 Lange tijd was dit soort protectie verre van comfortabel, dus je droeg het alleen als je het echt nodig had (of moest van je moeder). Maar het wordt steeds aangenamer en dat maakt voor mij (geen freestyler, ben al blij als een 360° lukt ;-) ) dat ik ze makkelijker draag. Ook gewoon op de piste.

Click. Click. Peace
xos18 februari 2019 · 12:36

Heb er eentje voor het motorracen omdat het daar ook verplicht is. Wat belangrijk is dat het ding lang genoeg is, veel mensen kopen een te kleine onder het mom dat het moet. Een goede beschermt ook je staartbeen. Overigens heb ik nooit last gehad van een harde backprotector. Tijdens het omdoen voel je het wel maar eens je bezig bent merk ik er niks meer van. Zo op het oog heeft een harde protector meer ventilatiemogelijkheden dan dit ding. Vraag me ook af hoe goed dit ding zweet afvoert @Rogier? Of zit je met een transpiratieplek na afloop?

Waah18 februari 2019 · 12:38

Volgende protector die ik koop heeft zeker D3O. Maar moet zeggen dat ik mijn huidige hard-shell ook nauwelijks voel. Bij het aantrekken voel ik hem, maar gedurende de dag merk ik niet eens dat ik hem aanheb. Heb er al veel aan gehad (paar keer aangeskiëd door iemand. Dan is het toch fijn dat de persoon die op je knalt last van zijn arm heeft en jij nergens last van hebt)

Pasvorm is alles. Maar met D3O zal de pasvorm natuurlijk een stuk makkelijker zijn dan een hardshell. Ben wel benieuwd hoe het zit voor in het park. Als je met je rug op een rail valt zorgt een hardshell ervoor dat je rug niet te ver kan doorbuigen. Met D3O lijkt me dat lastiger. Dat gezegd hebbende: ik doe geen rails :-p

@Rogier Toevallig ook ervaring met crash-pants? Dat is het enige wat ik nog zoek :-P

Rogierauteur18 februari 2019 · 13:28

@xos Niet meer of minder dan bij het dragen van andere backprotectie en/of rugzak. Verder vind ik hardere protectie vooral bij het in en uitstappen van de lift vaak erg onhandig. Het schuift dan vaak alle kanten op. Bij motorracen is dta minder een probleem.

Helemaal met je eens mbt goede lengte!
@waah de Crashpants heb ik besteld, ik hou je op de hoogte.

Click. Click. Peace
Siard29 december 2019 · 19:37

Wat gebeurt en bij een lagere impact? Hoe snel wordt het materiaal dan hard en in hoeverre biedt deze dan nog bescherming?

*bericht bewerkt door Siard op 29 dec 2019 19:38

Stay frosty
Rogierauteur29 december 2019 · 21:06

@Siard wat bedoel je met een lagere impact. Bij alle impacten waar je bescherming bij nodig hebt verhard het product behoorlijk.

Ik heb trouwens ook een D3O backprotector voor mijn 5 jarige dochtertje gekocht. Die trekt ze nu 's ochtends aan en gaat 's avonds pas weer uit ;-) want zo zegt ze, ook met stoeien en spelen in huis is het nuttig zo’n extra bescherming ;-)

Click. Click. Peace
Siard30 december 2019 · 01:44

@Siard wat bedoel je met een lagere impact. Bij alle impacten waar je bescherming bij nodig hebt verhard het product behoorlijk.

Ik heb trouwens ook een D3O backprotector voor mijn 5 jarige dochtertje gekocht. Die trekt ze nu 's ochtends aan en gaat 's avonds pas weer uit ;-) want zo zegt ze, ook met stoeien en spelen in huis is het nuttig zo’n extra bescherming ;-)

Rogier op 29 dec 2019 21:06

Met een lagere impact bedoelde ik een impact waarbij de snelheid lager is. Maar ik realiseer me dat bij een lagere snelheid ook (over het algemeen) minder bescherming nodig is omdat de kans op ‘schade’ minder is.

Goed om te weten dat het product bij elke klap waar bescherming voor nodig is, ook bescherming biedt. Bedankt voor die aanvulling!

Stay frosty
Jochemgerrits10 maart 2021 · 11:47

@rogier, heb je deze nu daadwerkelijk vaak/altijd gedragen?

Slim10 maart 2021 · 18:25

Er zijn trouwens heel veel andere merken van schuim dat alleen hard wordt onder invloed van een klap. Dus staar je niet blind op D3O (niet dat het niet goed is).
Qua ventilatie: de meesten zijn geperforeerd. Ik heb bij die van ons ook nog een aantal gaatjes extra geboord om dat te verbeteren.

elisabeth10110 maart 2021 · 19:03

Ik ben met mijn holle rug zeer tevreden over de soepelheid van het D30 materiaal. Ik heb ook die Zion. Andere materialen buigen niet genoeg mee, dat zit niet lekker.

Rogierauteur10 maart 2021 · 20:14

@rogier, heb je deze nu daadwerkelijk vaak/altijd gedragen?

Jochemgerrits op 10 mrt 2021 11:47

Deze moest ik terug sturen, maar ik heb het freeride jacket met lange mouwen gekocht en ja die draag ik vaak!

Click. Click. Peace
Robert.11 maart 2021 · 10:23

Bij snowcountry zijn ze in ieder geval in de aanbieding met 25% korting.

evr6611 maart 2021 · 11:05

Thanks @robert, meteen gebruik van gemaakt, iets dergelijks stond al een tijd op mijn lijstje :)

Naast de 25% nog een kortingscode op de site.

*bericht bewerkt door evr66 op 11 mrt 2021 11:22

Edwin van Riel

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.