Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Eerst de sneeuw, dan de zon!

Roel op 11 februari 2019· 9 reacties

Verse sneeuw in Schröcken (O)

Het is weer winter in de Alpen. Na een behoorlijk zacht weekend, met gisteren zelfs een heuse föhnstorm, zitten we weer in de koude lucht en daaruit valt sneeuw. Tot en met morgen want daarna komt de zon terug, en hoe. Er staan weer meerdere staalblauwe dagen op het programma!

Heftig dagje

Gisteren was een föhndag uit het boekje. 's Ochtends waren al de typische föhnwolken te zien, de altocumulus lenticularis wolken, zoals hier op de Nebelhorn bij het Beierse Oberstdorf.

Nebelhorn, Oberstdorf (D)

Daar kwam vervolgens een föhnstorm overheen, en daarna een felle buienlijn met zware windstoten en lokaal een klap onweer als markering van de koude lucht. De hoogste windsnelheden zijn gemeten in de skigebieden van

tenminste.

Sneeuw

Inmiddels zitten we in de koude lucht en daarin sneeuwt het van tijd tot tijd. Vandaag langs de hele noordkant van de Alpen plus een groot deel van de Franse Alpen. Morgen vooral nog in Oostenrijk. Op uitgebreide schaal valt 20 tot 50cm sneeuw. Plaatselijk gaan we zelfs over de halve meter sneeuw heen.

Méribel (F)

Morgen zorgt een hogedrukgebied voor snel afnemende sneeuwval in de westalpen. Het Franse Méribel hierboven kan al een eerste zonnige dag verwachten; dat geldt ook voor de zuidalpen en de inneralpiene gebieden in Oostenrijk zoals Nauders en Sölden. Hoe zuidelijker, hoe minder sneeuw er valt. Hieronder de totale sneeuwval die ons model berekent.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Zonneschijn

Woensdag is het in de oostelijke helft van Oostenrijk nog even spannend met de zon. Een lichte stuwing kan daar nog steeds voor een paar sneeuwvlokken zorgen, maar voor de rest is het vanaf woensdag zonneschijn wat de klok slaat. Het hogedrukgebied ligt zo dichtbij dat de zon overuren draait. Dat is goed te merken. Niet alleen wordt het zacht, het is ook al anderhalf uur langer licht dan op 1 januari. Daarnaast staat de zon al wat hoger. Op de pistes is dat vooral op zuidhellingen te merken aan papperige sneeuw in de middagen. Verder is er weinig aan de hand. De sneeuw die nu valt is een mooie buffer voor de zachtere dagen.

Kleine addertjes

Een minderheid van de modelberekeningen geeft nog een paar addertjes onder het gras voor het zonovergoten weer. De kans is niet groot, maar het lijkt me toch handig om ze te noemen. Ze vormen een klein risico voor de zuidalpen en het oosten van Oostenrijk en dat heeft te maken met de zuidoostelijke wind die we krijgen. Er kan wat stuwing optreden waardoor er in Italië meer bewolking voorkomt met wellicht een vlokje sneeuw. Een ander risico is een storing in de bovenlucht die vrijdag vanuit het oosten misschien Oostenrijk bereikt. Ook dan kan er meer bewolking voorkomen. Dat zijn de mitsen en maren voor een verder zonnige week. In het overgrote deel van de Alpen moet dat gaan lukken.

Het mooie weer houdt waarschijnlijk tot in de volgende week aan. De wind draait iets bij van zuidoost naar zuidwest maar storingen krijgen voorlopig weinig kans. Het hogedrukgebied ligt te dichtbij, dat is gunstig voor de liefhebbers van veel zon.

Willingen (D)

Sauerland vrij zonnig en zacht

Die zonliefhebbers worden ook in het Sauerland bediend. Na alle regen en wind van het afgelopen weekend is het op de valreep weer wit in Willingen. Vandaag valt er ook nog een enkele sneeuwbui, maar vanaf morgen is de winter ver weg. Het wordt minimaal een week erg zacht en vrij zonnig.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Harm11 februari 2019 · 07:51

Heerlijk! Donderdag naar Dorfgastein voor een paar dagen zon en sneeuw…

Hansvk11 februari 2019 · 08:22

Het ziet ernaar uit dat we volgende week gaan lenteskien in de Dolomieten :-)

mwiel11 februari 2019 · 08:40

Roel, vraagje: met welke rekenmodellen corresponderen de weersvooruitzichten van de locatiepaginas op deze website?

MK11 februari 2019 · 08:54


Altocumulus lenticularis bij Saas-Fee afgelopen vrijdag :-) Dat klopt dus wel.
Of is dit een Cirrocumulus lenticularis?

*bericht bewerkt door MK op 11 feb 2019 09:01

Roelauteur11 februari 2019 · 09:02

Roel, vraagje: met welke rekenmodellen corresponderen de weersvooruitzichten van de locatiepaginas op deze website?

mwiel op 11 feb 2019 08:40

Het model is door onszelf gemaakt met brondata uit het GFS-model.

*bericht bewerkt door Roel op 11 feb 2019 09:50

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Edwin.11 februari 2019 · 10:00

Ook goed nieuws voor Nederland. Zaagtand pluim en de herfst op pauze :). 12-14 graden als het meezit en inclusief zon! Dikke prima

Not all who wander are lost
michelr11 februari 2019 · 11:12

In de eerste vakantieweek (16-02 t/m 24-02) nacht vorst en overdag zon met temperaturen in het Skicircus rond vriespunt, ik ga een week genieten.

rob1611 februari 2019 · 16:33

Livigno gisteren sneeuw na de middag, deze nacht een pak erbij en vandaag ook😅 vanaf morgen ☀️😁😎😎

Dennis197711 februari 2019 · 18:22

Dat is een goed vooruitzicht
Wij vertrekken vrijdag naar livigno⛷

Plaats een reactie