Kaiserwetter op komst

Roel op 12 februari 2019· 20 reacties

Al volop zon in het Zwitserse Anzère (CH)

Voor het eerst deze winter kan ik enigszins achterovergeleund een weerbericht schrijven. Het is ook voor het eerst dat er langdurig mooi weer voor het hele Alpengebied op de kaarten verschijnt. Een krachtig hogedrukgebied ontwikkelt zich de komende dagen boven Midden-Europa. Daar hoeven we geen spektakel van te verwachten, zonneschijn des te meer!

Vandaag nog wat sneeuw

Eerst moeten we nog wel verlost worden van restbewolking. Op het satellietbeeld van vanochtend zie je dat de oostelijke Alpen nog in de wolken zitten. Vanuit het zuidwesten wordt het echter zonniger en zonniger. In grote delen van Frankrijk en Zwitserland is het al compleet helder.

De droge heldere lucht komt eraan (bron: EUMETSAT)

Na 20-50cm sneeuw over de laatste drie dagen in Zwitserland (eerste kaartje) viel er gisteren vooral in Oostenrijk sneeuw (kaart 2). In de noordelijke skigebieden lokaal 50cm. Skigebieden die iets zuidelijker liggen kregen minder in Italië bleef het door nordföhn zo goed als droog. In Oostenrijk valt er vandaag nog steeds wat sneeuw, vooral ten oosten van de Kitzbüheler Alpen.
Sneeuwval afgelopen 3 dagen in Zwitserland (bron: SLF)

Verschil in sneeuwhoogte sinds gisterochtend in Oostenrijk (bron: ZAMG)

Steeds meer zon

In Vorarlberg verwacht ik vandaag echter al zon en morgen ligt het hele Alpengebied in de zon. Verantwoordelijk is een sterk hogedrukgebied dat zijn ankers uitwerpt boven Midden-Europa. Dat hebben we deze hele winter nog niet meegemaakt, maar het gebeurt iedere winter dus we wisten dat dit moment een keer zou komen. Het mooie is wel dat dit vlak voor de voorjaarsvakantie van Noord-Nederland gebeurt. De ervaring leert dat dit soort hogedruksituaties het lang kunnen uithouden; met een beetje geluk profiteren de vakantiegangers er de hele volgende week nog van.

Het is een goed moment om onze zonverwachtingskaarten van stal te halen. Kijk maar eens naar het middelste rijtje afbeeldingen: hoe feller, hoe meer zon (voor de grote afbeeldingen klik hier):

Warmer

In het onderste rijtje zie je de temperatuurontwikkeling voor de komende 6 dagen. Daaraan is onmiskenbaar te zien dat het ook warmer wordt. De nulgradengrens stijgt naar 2000 meter en hoger. Met uitzondering van de pistes die pal in de zon liggen blijft de sneeuw echter goed. Het scheelt veel dat de lucht droog is en de nachten helder waardoor het 's nachts flink kan uitstralen en afkoelen. Het was vervelend geweest als er een egale wolkendeken over de Alpen had gelegen met een hoge luchtvochtigheid, dan had de sneeuw er meer onder geleden.

Vlak voordat de zon komt is er nog een flink pak sneeuw gevallen in Saalbach (O)

Wisseling van de wacht

Het ziet ernaar uit dat het mooie weer tot diep in de volgende week aanhoudt. Er vindt namelijk een wisseling van de wacht plaats door een nieuw hogedrukgebied, waarschijnlijk begin volgende week. Dat lost het oude hogedrukgebied af, maar waarschijnlijk zonder veel tamtam. Mogelijk komt er omstreeks dinsdag of woensdag tijdelijk meer bewolking opzetten met misschien een klein beetje sneeuw en een wat dalende temperatuur, maar het zonnige weer lijkt daarna gewoon terug te komen. Nee, we hebben weinig te klagen voorlopig!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Nico-S12 februari 2019 · 09:04

Laat dat scenario maar even verder gaan. :-)
Ik heb volgende week shortski (donderdag tot zaterdag)naar Kirchberg / Kitzbhulel gepland. Vorig jaar 3 dagen sneeuw, mist, wolken en dit zou mooie compensatie zijn. 3 dagen volle zon en niet te koud. :-)
Duimen maar dus wat mij betreft.
En dat het warm wordt. Er al nog wel eens verse sneeuw vallen tegen de krokusvakantie (in België), want dan naar Livigno :-)
Enjoy zou ik zeggen

PatrickvdVeen12 februari 2019 · 09:06

Dat ziet er perfect uit voor de komende 10 dagen. Worden fijne skidagen in Westendorf en omgeving. Iedereen veel plezier gewenst. Roel bedankt voor al je fijne weerberichten. Patrick

Eijsski12 februari 2019 · 09:31

Nu nog veel sneeuw

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/091f2b857c61e98be0afcf56...

Eijsski12 februari 2019 · 09:32

In Kirchberg dus…

Edwin.12 februari 2019 · 09:39

Hier worden we blij van :)

Trouwens, @Roel, ik kwam deze nog tegen met de volgende vertaling: best opmerkelijk

Gisteren heeft het netwerk ROMMA (vereniging die een opmerkelijk werk verricht) een windvlaag van 247 km / u op het domein van LES 7 LAUX-Prapoutel, Pipay, le Pleynet genoteerd.
In het begin dachten we aan een bug van het station.

Maar vandaag, na de eerste onderzoeken bij de dienst, is de vereniging van mening dat deze waarde aannemelijk zou zijn. Om dit te bevestigen…

Via MeteoAlps

*bericht bewerkt door Edwin. op 12 feb 2019 09:43

Not all who wander are lost
Roelauteur12 februari 2019 · 10:25

@Edwin. klopt bij mij in Limburg wordt het vanaf vrijdag misschien wel 17 graden!

Dat met die windstoot is bijzonder. Rogier had hem ook opgemerkt, maar als dit waar is dan is het een extreme uitschieter boven de rest. Ik heb daar geen verklaring voor. Ook in Zwitserland, Oostenrijk en Italië zijn bij lange na niet zulke windsnelheden gemeten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Henrike12 februari 2019 · 10:42

Ik kan echt uitkijken naar de zon. Lig nu nog plat op de bank met koorts. Maar reken maar dat ik ga. Mijn man begint nu te kwakkelen. Wat een timing…
Enige voordeel is dat ik nu zoveel kilo's kwijt ben dat dat bier geen biet meer uitmaakt. 😉

It is an amazing world
Ray12 februari 2019 · 10:42

Dit ziet er top uit voor de komende "krokus" vakantie, willen veel sneeuw (en dat ligt er genoeg) en een heerlijk zonnetje (en dat komt ook goed zo te zien.

Gr. Ray
magda12 februari 2019 · 11:11

Helemaal tevreden!!
As. vrijdagochtend vertrekken we voor een dikke week richting Wolkenstein.
Vorig jaar vaseline tegen bevriezing, nu hoge factor zonnebrand mee…

KOTH12 februari 2019 · 11:14

Morgen richting Alpendorf!! :-) :-)

Jeffrey.12 februari 2019 · 11:26

tja dan gaan we maar denk ik ;)

Seriously snow addicted family!
Marije7712 februari 2019 · 11:54

Tsjonge wat een fijn vooruitzicht! 15-23 feb naar Grimentz in Val d’Anniviers met voornamelijk pistes boven 1500 mtr en noord gelegen, dus die sneeuw houdt zich goed wel lijkt me.

Bennie12 februari 2019 · 16:01

Hoe zit het de komende dagen met de wind? Ten zuiden van Obertauern heerst er vandaag een heuse storm met ontzettend veel stuifsneeuw. Was me het ritje (voor niks ook nog eens) wel naar het Thomatal.

Roelauteur12 februari 2019 · 16:13

@Bennie kan ik me voorstellen. Dat is alleen vandaag nog (nordföhn). Ik begreep dat er in Karinthië liften gesloten waren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
R_Dolomieten12 februari 2019 · 16:54

De Sella ronda en de 1e Wereldroute in de Dolomieten zijn vandaag ook gesloten door de wind.

Oostenrijk-ganger12 februari 2019 · 17:04

so eh wat een mooie vooruitzichten… ik hoop dat het zo blijft tot in maart👌😍

Bennie12 februari 2019 · 17:16

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/5c83da0823438276af9955aa...
Dit was de weg 😊

HansM12 februari 2019 · 18:22

Het lijken wel voorjaarstemperaturen, 15 graden rond de 1.000 meter in Oostenrijk. Ik hoop voor veel mensen dat het geen waterskiën wordt in de middag, dat zou jammer zijn.

Tim.12 februari 2019 · 18:28

Het lijken wel voorjaarstemperaturen, 15 graden rond de 1.000 meter in Oostenrijk. Ik hoop voor veel mensen dat het geen waterskiën wordt in de middag, dat zou jammer zijn.

HansM op 12 feb 2019 18:22

Het heet ook voorjaarsvakantie. Sneeuw in overvloed, in de nacht vorst.

Edwin.12 februari 2019 · 18:40

Het lijken wel voorjaarstemperaturen, 15 graden rond de 1.000 meter in Oostenrijk. Ik hoop voor veel mensen dat het geen waterskiën wordt in de middag, dat zou jammer zijn.

HansM op 12 feb 2019 18:22

Het heet ook voorjaarsvakantie. Sneeuw in overvloed, in de nacht vorst.

Tim. op 12 feb 2019 18:28

Nou ja, waarom het voorjaarsvakantie heet is mij nog altijd een raadsel. Meestal is het half februari. Normaal gesproken is dat nog lang geen voorjaar. Dat is eigenlijk nog gewoon winter. De komende week is dat dan ook niet normaal qua temperatuur. Ik vind het overigens prima

Not all who wander are lost

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.