Waarschijnlijk nog 10 dagen kurkdroog

Roel op 14 februari 2019· 21 reacties

Ellmau (O). Foto: Heidi Brouwer
Ellmau (O). Foto: Heidi Brouwer

Dit kon weleens het beeld zijn voor de komende 10 dagen. Stralende zonneschijn, af en toe een wolkje, en bijna lenteachtig zacht. Volgens de laatste berekeningen zit Noord-Nederland gebeiteld met een zonovergoten vakantieweek! Waar je ook naartoe gaat in de Alpen.

Komt vaker voor

Dit soort situaties zijn niet uniek in de Alpen. We kennen ongetwijfeld nog de sneeuwarme decembers van 2014, 2015 en 2016. Jaren waarin de zenuwen van kerstvakantiegangers danig op de proef werden gesteld omdat er geen sneeuw wilde vallen. Een honkvast hogedrukgebied was de oorzaak van wekenlange droogte en zonneschijn. In 2016 ging het om een krachtig hogedrukgebied met de naam “Uwe” dat weken standhield. Het lijkt erop dat we nu hetzelfde meemaken en dit keer heeft de Freie Universität Berlin het hogedrukgebied de naam “Dorit” gegeven. Op de weerkaart van vandaag domineert dit systeem het weer in een groot deel van Europa:

Bron: Freie Universität Berlin / DWD
Bron: Freie Universität Berlin / DWD

Nu wél sneeuw

Het grote verschil met 2016 is alleen dat we toen aan het begin van het seizoen zaten en er bijna geen sneeuw lag, terwijl er nu juist erg veel sneeuw ligt. In de westalpen zitten we op 100 tot 150% van de normale hoeveelheid en in Oostenrijk ligt op sommige plaatsen zelfs meer dan het dubbele!

Hochfilzen in Tirol, gelegen tussen de populaire skiplaatsen Fieberbrunn en Leogang, heeft gewoon bijna 2 meter sneeuw liggen terwijl een dikke 80 centimeter normaal is in deze tijd van het jaar. We moeten ons dan ook echt geen zorgen maken over de komende weken. Zelfs al zou er nog weken geen sneeuw vallen.

null

Er werd gisteren weer sneeuw van daken gehaald in Sankt Johann in Tirol (foto: Thijs Rozema)
Er werd gisteren weer sneeuw van daken gehaald in Sankt Johann in Tirol (foto: Thijs Rozema)

Zonnig en droog

Het kan geen kwaad om ons daar een beetje op in te stellen. De hogedruk is voorlopig niet van plan het veld te ruimen. De weerkaart van volgende week donderdag is namelijk bijna identiek aan die van vandaag, al mag het hogedrukgebied de naam Dorit dan eigenlijk niet meer dragen. Maandag trekt ze namelijk weg naar Rusland terwijl vanuit het westen een nieuw hogedrukgebied het initiatief overneemt. Gisteren berekenden enkele weermodellen wat neerslag tijdens de wisseling van de wacht, maar dat is verdampt. Waarschijnlijk gaat de overgang vrij geruisloos met een tijdelijke toename van bewolking. Hoe dan ook zal de zon ook volgende week een grote rol blijven spelen. Wel wordt het wat koeler dan deze week, vooral in Oostenrijk.

Een zonnige Zillertal Arena (foto: Roy Holtermans)
Een zonnige Zillertal Arena (foto: Roy Holtermans)

Hoe lang nog?

Hoe lang deze situatie aanhoudt? Dat weet niemand, maar ik durf de stelling aan dat er de komende 10 dagen op de meeste plaatsen geen neerslag zal vallen. De pluimverwachtingen voor zowel Chambéry (westalpen), Kufstein (noordalpen) als Trento (zuidalpen) zijn bijzonder eensgezind. Hieronder de verwachte temperaturen op 1500 meter met daaronder het (ontbrekende) neerslagsignaal.

null

null

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Top-weertje voor de skiëenden onder ons.
Die grafiekjes met sneeuwhoogte @Roel waar kan je die vinden?

Bla, bla, bla.

Laat dit aub even ook de week daarna zo zijn… met een vers laagje op vrijdag :)

@Roel
Wat bedoel je met koeler. Voor mij mag het zon zijn maar wel koud. Zelfs al ligt er 2 meter sneeuw, ik vind het toch minder prettig van te skiën in 15gr bv en op papperige ondergrond.

Nou, nou. Als het zo doorgaat, skiën we tegen de krokusvakantie van ons Belgen, 1e week van maart, op beton :)

sneeuwzeker.be

@bartvwg ze komen van de ZAMG. @Gerrit nog steeds niet koud, een nulgradengrens rond 2000 meter. Maar blijf je een beetje weg van lage zuidhellingen dan valt het met de papsneeuw echt wel mee. We gaan hier een blogje over schrijven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De bekende Omega blokkade. Waar kennen we die nog meer van? Met enkele tussenpozen na van april t/m october 2018 ;)

Not all who wander are lost

Hoe zit het met het dauwpunt?? zolang dat heel laag is zal er weinig sneeuw smelten toch??

Maar ik en meer met mij zullen vanaf zaterdag een top week hebben.

Goed nieuws voor de reizigers van en naar de gebieden.
Goed weer=minder ongevallen op de weg :)

Zo dan, ruim een maand geleden zag ons weerbericht voor een shortski er héél anders uit! Luchthaven Innsbruck bijna dicht en amper kunnen skiën door de vele sneeuwval en gesloten pistes. Geen zon gezien. Dat is volgende week dus anders!!

Piste riderrrrr

4 dagen Kronplatz, vanaf zaterdag.
Kga nog gebruind terugkomen :)

Hopelijk kan dit zonnetje blijven tot 1ste week van maart???
Ofwel laatste week februari een klein dump je en dan terug de zon…

@ Roel
Dat het met de papssneeuw wel meevalt geldt dat ook voor Tsjechië (Ertsgebergte)? Omdat dit veel lager ligt.

@jjklaren lager helpt niet als het warm is en de zon volop schijnt. Maar blijf 's middags zoveel mogelijk weg uit zuidhellingen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vertrekken aankomende zaterdag naar ischgl, weersvooruitzichten zijn fantastisch. Maar hoe zit t met de wind?

vaak bun ie te bang

@BBijlsma er is nauwelijks wind. Veel plezier!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als het maar niet in maart ineens stervenskoud gaat worden. Dan hoeft het ook niet meer :). Voor Nederland dan ;). 10+ op z'n minst

Not all who wander are lost

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/e8a4a5a4286ec6328755aef0...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/6cf9e73c33bc22591efefc98...

Super mooi weer vandaag in Gstaad. 8c en minimaal pap in het dal.

Ziet er top uit. Zaterdag richting Brandnertal/Oostenrijk. Echt een hele week strak blauw heb ik volgens mij in 20 jaar nog niet gehad. Maar mij hoor je niet klagen 😁

nog steeds niet koud, een nulgradengrens rond 2000 meter. Maar blijf je een beetje weg van lage zuidhellingen dan valt het met de papsneeuw echt wel mee. We gaan hier een blogje over schrijven.

Roel op 14 feb 2019 09:59

Interessant. Ik hou het in de gaten. In april voor het eerst een voorjaarsskitrip gepland naar st anton am Arlberg. Kan dan wel wat tips gebruiken. 😀

*bericht bewerkt door bram82 op 14 feb 2019 19:32

@roel, temperaturen die zo boven en onder 0 gaan gedurende een aantal dagen, is de kans op platen ijs dan groter omdat de bovenlaag door de zon smelt en weer aanvriest? Vooral op de hellingen die de hele dag de zon mogen ontvangen?

Ja maar het voordeel is dat ze ook snel weer zachter worden overdag.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie