Getest: BbTalkin communicatie systeem

Rogier op 20 februari 2019· 16 reacties

Microfoon altijd klaar: je praat en de ontvanger hoort je

Contact met elkaar hebben op (en naast) de pistes is prettig, zorgt voor veiligheid en maakt het samen sporten fijner. De meeste wintersporters doen dit door hard te schreeuwen, met hun telefoons of met walkie-talkies. Afgelopen weken heb ik het bluetooth communicatiesysteem getest van BbTalkin. Op de site staat groots aangegeven ‘Action sports Intercom’. Dit systeem heeft duidelijke plus- en minpunten.

Wat is het?

BbTalkin is een communicatiemiddel om op korte afstand met elkaar te kunnen praten. Met een zender/ontvanger kun je met elkaar via een bluetooth-verbinding communiceren. Het apparaat lijkt van de buitenkant nog het meeste op een eerste generatie GoPro zonder lens en met een flinke antenne. We hadden aardig wat bekijks toen we hiermee door het gebied skieden. Aan dit kastje verbind je een microfoon en een oordopje en daarmee kun je met elkaar realtime praten. Je hoeft geen knoppen in te drukken. Je praat en de ander hoort je en andersom. Het ‘pairen’ en het instellen is eenvoudig. Gelukkig maar, want dit moesten wij regelmatig opnieuw doen want de kastjes leken elkaar soms te vergeten als je even geen ontvangst meer had. (aan dit laatste wordt gewerkt en zal met een software update worden opgelost)

Kletsend door het gebied

Om te testen gingen mijn vrouw Sandra en ik samen al kletsend door het gebied. Het was grappig dat we normaal konden praten terwijl we aan het skiën waren. We hadden het over koetjes en kalfjes. Eigenlijk best gezellig. Het deed me een beetje denken aan het kletsen met elkaar tijdens een racefietsrondje. Hoe hard we ook skieden, windgeruis was nooit een probleem (indrukwekkend) en het geluid was goed (zolang we maar dichtbij, 200-300 meter max. elkaar bleven). Ik kan me voorstellen dat dit een leuk hulpmiddel is voor mensen die een skigebied doorkruizen en al skiënd graag met elkaar willen blijven praten. Je kunt tot zes zenders met elkaar verbinden waardoor je met zes personen tegelijk kunt praten.

Het kastje

Skileraren

Ook voor skileraren kan dit een prima hulpmiddel zijn. Je kunt realtime met je student praten. Ski achter en naast de cursist en je kunt al pratend tips blijven geven. Ook dit hebben we geprobeerd en het is prettig om direct op een rustige toon uitgelegd te krijgen wat je anders moet doen, dit maakt het trainen heel effectief. De cursist kan ook meteen terugpraten. Hier is het feit dat je op geen enkele knop hoeft te drukken om met elkaar te praten een echt voordeel. Normaal hoor je al skiënd meestal maar de helft van de tips die naar je toe geschreeuwd worden, in dit geval is het geluid goed en duidelijk. Ook speelde ik een rondje tailguide terwijl Sandra voorop skiede met dochter Lisa tussen ons in. Ik kon Sandra continu op de hoogte houden van de vorderingen van Lisa: “Let op, Lisa is gevallen” of “Pas een beetje op, haar beentjes beginnen moe te worden.” Voor families die op zo’n manier door het gebied skiën is het ook een leuk apparaat.

Robuust en goede batterij

Het systeem is vrij groot maar daar krijg je wel een robuust en waterdicht geheel voor terug. Ook waren wij onder de indruk van de batterij. Volgens de website gaat deze 10 uur mee, in werkelijkheid is dit eerder meer dan minder in onze beleving.

Op je hoofd / helm is het ontvangst het beste

Maar…

Tot zover de leuke kanten van dit systeem. Op een aantal punten viel het ook wel wat tegen. Hoewel dit systeem geweldig is voor skileraren; voor coaches die niet meeskiën is het een stuk minder gebruiksvriendelijk. De ontvangst gaat in de bergen in de praktijk niet verder dan een paar honderd meter. Dat betekent dat de tijd dat je contact met elkaar hebt kort is. Ook kwam de verbinding niet altijd even makkelijk/snel weer terug als je weer bij elkaar in de buurt komt. Soms moesten we opnieuw ‘pairen’. Er is een grote kans dat dit met een software-update echter beter gaat. Verder maakte het behoorlijk veel uit aan welke kant van het lichaam het systeem werd gedragen. Allemaal dingen die het minder ‘fool-proof’ maken dan bijvoorbeeld een kwalitatief goed walkie-talkie systeem.

Off-piste

Met zulke sterke bluetooth zenders plus het beperktere bereik als je elkaar niet ziet is dit geen ideaal communicatiemiddel in off-piste terrein. De kans dat de zenders je lawinepieps in de war schoppen is reëel. En juist in off-piste terrein wil je communicatie die ook werkt als je elkaar niet ziet. In dit terrein werken ouderwetse walkie-talkies vaak beter.

Wat is het niet?

Dit systeem is dus niet geschikt om met verschillende groepen op verschillende plaatsen in het skigebied te communiceren. Of je moet hiervoor je telefoonverbinding (via bluetooth aan het apparaat) gebruiken. Ook is het geen vervanging voor walkie-talkies in off-piste terrein. Grof gezegd: zie je elkaar niet meer dan heb je geen verbinding meer. En de 1600 meter die op de website als uiterste afstand staat, die geldt vast en zeker op zee of op het water. In de bergen waren wij blij met een goede 300 meter. Soms meer als alles perfect zat, soms ietsjes minder. Het hielp wel als we de zender op de helm plaatsten in plaats van op de arm. Als je even doorleest in de gebruiksaanwijzing is BbTalkin zelf ook wel heel eerlijk trouwens.

Filmpje va Bb Talkin zelf:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Andere functies

Het systeem heeft nog een heleboel andere functies. Zo kun je ook realtime met Facetime en Google Duo (en met haperingen met Skype), waar dan ook ter wereld, anderen met je conversatie (en met beeld wat je opneemt met je telefoon) laten meegenieten. Zolang je 4G maar goed genoeg is. Dat laatste schort er nog weleens aan in skigebieden. Ook kun je het systeem als bluetooth ontvanger van je telefoon gebruiken om te bellen en/of muziek te luisteren. Dat doet het systeem goed, maar mijn eigen bluetooth oordopjes van Beats doen dat ook erg goed, en dan heb ik niet zo’n kastje op m’n arm nodig. Verder kun je met de app van BbTalkin een video opnemen (via je telefoon) waarin het gesprek meteen wordt opgenomen. Voor wintersporters gaat deze functie niet veel verder dan het niveau gadget. Want dan moet je tijdens het skiën gaan filmen met je telefoon. Juist het feit dat je zonder je handen te gebruiken met elkaar kunt praten is een pluspunt van dit systeem.

Kortom

Je moet begrijpen wat dit systeem wel en niet kan. Als jij kletsend door een skigebied wil knallen dan is dit een heel leuk systeem. Als je als skileraar/skischool een echte plus aan je lessen wilt geven is dit ook een gaaf systeem. Het systeem is echter niet goedkoop. Het is ook van belang om precies te begrijpen wat dit systeem wel en niet kan.

  • Prijs: ca € 300,- voor set van 2
  • Oordeel: Als je veel met elkaar wilt kunnen praten terwijl je vlakbij elkaar aan het skiën bent is dit een leuk product. Als je af en toe wat wilt zeggen, of verder van elkaar bent verwijdert zijn er genoeg andere (goedkopere) opties. Ook is het goed om te begrijpen wat het product wel en niet kan.
  • Website: Bb-talkin
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bartvwg20 februari 2019 · 09:03

Heb je eens geen 'last' van het 'gezeur' van je vrouw, vinden ze zoiets uit.
Overbodige uitvinding voor mij. :p

evr6620 februari 2019 · 09:36

Zijn wel situaties waar het prettig is, met name buiten de pistes. Maar dan gaan we toch gewoon voor de normale walkie-talkies.

Edwin van Riel
Rogierauteur20 februari 2019 · 09:45

@evr66 Ik zie voor dit systeem vooral een plek bij trainingen/coaching.

Click. Click. Peace
evr6620 februari 2019 · 09:51

Yup, daar zeker wel, in continue slap heen en weer ouweh….n zie ik weinig ;). Bruikbaarheid hangt ook een beetje van de verstaanbaarheid of. Laatst een dagje training in Snowworld gedaan met van die oortjes, maar vond de verstaanbaarheid wat tegenvallen. Kan ook komen omdat dit binnen was natuurlijk.

Edwin van Riel
Rogierauteur20 februari 2019 · 09:54

@evr66 Dat was met dit systeem echt opvallend goed. Zelfs al hard skiënd konden we gewoon normaal met elkaar praten. Dat is echt een van de pluspunten van dit systeem.

Click. Click. Peace
BbTalkin20 februari 2019 · 10:06

Ik reageer even vanuit ons bedrijf die bbtalkin verkopen. Vragen kun je altijd stellen.

Geluid is perfecte kwaliteit. Beter dan enkel ander radio signaal. Zelfde als telefoon geluid. Geen storing van andere zenders etc.

Het apparaat is inderdaad bedoeld voor progressie tijdens lessen en safety. Je houd leuk contact met je gezin of maten de berg af. De fun. Dat moet je wel willen natuurlijk :) voor de gene die dat willen is dit ideaal. Uiteraard ook buiten piste bruikbaar: kitesurfen, wakeboarden, zeilen, mountainbike, motor, etc etc.

Het is niet te vergelijken met Wally talky. Dienzijn push to talk en beperkt met frequenties etc.

En met lawine piepers en Bluetooth moet je idd oppassen. Wij hebben vaker gehoord dat dit mogelijk is. Ik raad het om die reden wel af te combineren met piepers en off piste. Safe de piste op is wel het belangrijkste.

We zijn altijd bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

Groet BbTalkin

dan5820 februari 2019 · 10:13

Pfff …ik zie me al skiën

zo'n babbelding aan mijn bril
go-pro op mijn helm
digitale gegevens in mijn goggle
gsm in de hand voor foto's
ski-tracker op mijn horloge
hartslagmeter om de borst
besturings-app van mijn ski naar mijn oortjes

Binnenkort thuis zo'n 3D bril op en ik bespaar me de rit naar de bergen.😁😜😝

Born to run. B.S.
evr6620 februari 2019 · 10:14

@BbTalkin Prima antwoord, maar het spul is helemaal spatwaterdicht dus? Welke IP norm? Zoutwaterbestendig? Even van uit een andere hobby geïnteresseerd ;)

*bericht bewerkt door evr66 op 20 feb 2019 10:49

Edwin van Riel
evr6620 februari 2019 · 10:45

@dan58: je hebt zeker een punt, maar er zijn situaties dat even kunnen overleggen echt wel handig is. Had me afgelopen kerst mooi een klimpartijtje (klein couloirtje omhoog klauteren en in de volgende weer naar beneden) kunnen uitsparen ;)

Edwin van Riel
BbTalkin20 februari 2019 · 13:23

De kastjes zelf zijn IPX 7 dus volledig water dicht. De oordopjes die gebruikt zijn tijdens de test IPX 5 dus spatwaterdicht. Voldoende voor het snowboarden.

Er zijn ook ipx7 headsets (koptelefoons) voor de watersporter. Allemaal compatibel met de zelfde intercom (kastje). Die kun je vinden op de site staat redelijk duidelijk aangegeven welke waar voor is bedoeld. Het feit dat je dus voor meerdere dingen kan inzetten maakt het voor mij iig weer leuk. Motor, snowboarden, kitesurfen, wakeboarden.

SKIExperience26 februari 2019 · 19:57

SKI Experience.nl is in 2011 begonnen met intensieve skitraining dagevents met oortjes. Nu in 2019 zijn we met onze dagevents in Snowworld en met onze reizen nog steeds groeiende en zeer succesvol:-)
Doel : door direct feedback in een dag beter leren skiën.
Inmiddels is deze succesvolle formule uitgebreid met mooie en succesvolle Techniek en Fun reizen skitrainingen waarbij ook hier het gebruik van oortjes en video analyses de basis is van ons succes.
Wij waren en zijn hiermee onze tijd ver vooruit geweest en snappen daarom ook goed het artikel en dit product. Alhoewel anders in gebruik
lijkt dit ons ook een prima en leuk product. en heeft het werken met directe communicatie op de piste toekomst.

evr6626 februari 2019 · 20:30

Gebruikt @skiexperience precies deze artikelen? Ik vond de apparatuur die zij in Zoetermeer gebruiken namelijk tegenvallen qua verstaanbaarheid.

Edwin van Riel
SKIExperience26 februari 2019 · 22:18

Nee, SKI Experience gebruikt ander materiaal en is eenrichting verkeer leraar naar de cursist.
Verstaanbaarheid is normaal prima. Kan wel eens storen of was wellicht moment opname :-)

RCGrootveld26 februari 2019 · 22:39

Ieder zijn ding, maar tijdens skiën wil ik maar één ding horen:
Het geluid van moeder natuur: Stilte of wind
Die herrie die sommige tenten menen te moeten produceren vind ik al meer dan genoeg.
Moet er niet aan denken dat daar ook nog eens het ge-oh van deze of gene tussendoor komt.

Wij skieën gemiddeld met 15+ man en dan gaat er zeker wel eens een verkeerd.
Dan is het even snel plan trekken en dan gaat er één (meestal de snelste) achteraan en het probleem is in no time opgelost.

Maar, zoals gezegd, ieder zijn ding. Ben het wel met Dan58 eens: Nog even en je hoeft geen 100/1000en € uit te geven, je zet gewoon een 3D bril op en gaat onderuit zitten.

Rob
Arnie77727 februari 2019 · 00:42

Dit wordt wel een lekker commercieel topic zo met skiexperience en bbtalkin in 1 topic samen XD

Freeride = Life
evr6627 februari 2019 · 07:03

Nee, SKI Experience gebruikt ander materiaal en is eenrichting verkeer leraar naar de cursist.
Verstaanbaarheid is normaal prima. Kan wel eens storen of was wellicht moment opname :-)

SKIExperience op 26 feb 2019 22:18

mwah, dat momentje was toch wel de hele dag. Leuk concept, heel geinig om te doen, maar betere verstaanbaarheid zou echt een verbetering zijn.

Edwin van Riel

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.