Lawine over piste Crans Montana: pisteur overleden

Rogier op 19 februari 2019· 87 reacties

Een lawine heeft meerdere mensen meegesleurd op een piste in het skigebied van Crans-Montana. De lawine is naar beneden gekomen over de piste Plaine Morte. Tussen de 10 en 12 personen zouden volgens de krant Le Nouvelliste onder de lawine liggen.

11:00

Een van de 4 gewonden, een 34 jarige pisteur met de Franse nationaliteit, is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden.

9:10

Verschillende bronnen bevestigen dat er naar alle waarschijnlijkheid geen vermisten meer zijn. Het blijft bij 4 gewonden.

Nog wat beelden van de lawine:

null

null

7:50

Van een local hoor ik dat deze piste met dit warme weer meestal rond 15:00 gesloten wordt voor het lawinegevaar.

Er is de gehele nacht doorgezocht er is niemand gevonden, volgens een woordvoerder van de Walliser Politie. Na een middag en nacht van reddingswerkzaamheden zijn er dus vier gewonden waarvan één ernstig. In de loop van de ochtend zal er een nieuwe persconferentie zijn, en zal er meer duidelijk worden.

7:44

Er komen steeds meer beelden tevoorschijn van de lawine: doodenge beelden.

">19 februari 2019

21:05

Momenteel zijn er vier gewonden waarvan 1 in levensgevaar aldus Christian Varone van de Walliser Politie. In totaal zijn er 244 mensen bezig met de reddingsactie. Net als 8 helikopters en meerdere pistenbullys. Verder gaat de gemeente nog steeds uit van 10-12 mensen die onder de lawine zouden liggen. Op sommige plekken ligt er meer dan 4 meter sneeuw volgens verschillende bronnen.

21:00

Videobeelden van de lawine op youtube:

19:30

Nog steeds weinig informatie. Wederom volgens de Le Nouvelliste zijn er 4 gewonden waarvan een er ernstig aan toe is.

17:19

De bergredding geeft aan dat het voor hen, omdat de meeste wintersporters zonder lawinemateriaal over de pistes skiën, onmogelijk is om een schatting te maken van de hoeveelheid lawineslachtoffers. Het kunnen er 19 zijn maar ook 0. Tot nu toe hebben de speurhonden niets gevonden bij een eerste check. Het zoeken gaat verder met sondes. De zeer compacte, natte sneeuw maakt het werk moeilijker.

17:10

Het lawinegevaar was volgens SLF, het zwitserse lawinebureau, 2 op de schaal van 5 met een speciale waarschuwing voor Gleitschnee lawines op de warmste uren van de dag. SLF waarschuwde voor de eventuele grote maat van deze lawines.

Crans-Montana kan over de telefoon geen namen van eventuele vermiste personen en/of slachtoffers doorgeven. Het heeft wel een hotline geopend: 027 485 89 07.

null

De lawine
De lawine

17:00

Vanmiddag om 14:23 is er een lawine naar beneden gekomen in Crans-Montana . De lawine is over de piste Kandahar/Plaine Morte heen geschoven. De lawine heeft de piste voor zo’n 300-400 meter bedekt met sneeuw. De krant Le Nouvelist geeft door dat de directeur van het gebied heeft gezegd dat er 10 tot 12 mensen onder de lawine zijn bedolven.

Volgens dezelfde krant zijn er al vier mensen onder de sneeuw vandaan gehaald (geen verdere informatie). Er wordt gezocht met behulp van verschillende helikopters, lawinehonden, en het leger welke ter plekke was voor de World Cup.

16:49

Informatie komt maar mondjesmaat binnen. Het zijn vooral updates via Twitter waar de meeste info te vinden is.

De lawine van boven gezien.

De lawine van boven gezien.  Bron twitter
De lawine van boven gezien. Bron twitter

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ai. Dat ziet er niet best uit.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Shit!

Edwin van Riel

Hopelijk zijn alle (mogelijke) slachtoffers snel gevonden, dit is een horror scenario voor elke skiër die de pistes veilig acht…

*bericht bewerkt door Jeffvdv op 19 feb 2019 17:16

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Merde ! Ziet er niet al te best uit ! Ik hoop dat het goed zal aflopen.
https://www.lenouvelliste.ch/articles/valais/valais-central/…

Ik zit zo eens even in Google Earth te kijken, maar die piste ligt ook niet echt op een lekker plekje volgens mij…

I can stick uphill ice, on my saucer...

Neef met schoonfamilie zit daar nu. Heb toch snel maar even geïnformeerd. Gelukkig zijn alle 12 leden van zijn groep ongedeerd.

Hopelijk zit er echt niemand onder. 😕

Bla, bla, bla.

Dit hoop je nooit me te maken…
Inmiddels let ik toch ook altijd zelf op wat ik in de omgeving zie ook al mag je verwachten dat een open piste veilig zou moeten zijn.

Kijken kan nooit kwaad natuurlijk, maar als de professionals daar vanmiddag niets is opgevallen, is de kans dat je inschattingen op lawinegevaar als leek beter maakt, vrij klein lijkt me. Triest geval, hopelijk niet te veel slachtoffers. Zoeken zal nog wel een klus zijn, ook omdat de gemiddelde pisteskier echt geen pieper draagt.

Edwin van Riel

zijn bange momenten voor veel mensen daar

😳😞

Zeer moeilijk voor de pistediensten daar. Hopelijk zit er inderdaad toch niemand meer onder de sneeuw.

Ik was net aan een aantal zaken aan het denken:

  • kunnen ze zegenwoordig niet controleren of er een mobiele telefoon onder de sneeuw zit? De kans dat de meeste skiërs 1 op zak hebben is heel groot.
  • hebben ze een soort van logfile van de skiliften. Als iedereen die in de 2uur voor de lawine de bijhorende skilift heeft gemonen later nog een andere lift genomen heeft is de kans op extra slachtoffers ook klein lijkt me.
Glide on!

Ik ken er niets van maar kan er niet eenvoudig met warmtecamera's worden gewerkt?😥

Born to run. B.S.

Heel veel hoogfrequente elektromagnetische straling geraakt gewoon niet door die natte sneeuwmassa. Water absorbeert heel veel.

Er is een reden waarom piepers op een lage frequentie werken: langere golflengtes hebben daar veel minder last van.

Bovendien moet je zowat iedereen zover krijgen om zijn toestel op vliegtuigmodus te zetten.

Misschien moeten telefoonfabrikanten er eens over nadenken om te bekijken of ze geen radioreflector à la recco in hun toestellen zouden kunnen inbouwen. Dat heeft waarschijnlijk nog wel andere leuke toepassingen buiten S&R…

Zag wel toevallig vandaag iets van Recco voorbijkomen dat ze rap een gebied zouden kunnen scannen vanuit de heli. Weet niet in hoeverre dit al operationeel is.

Edwin van Riel

Zeer moeilijk voor de pistediensten daar. Hopelijk zit er inderdaad toch niemand meer onder de sneeuw.

Ik was net aan een aantal zaken aan het denken:

  • kunnen ze zegenwoordig niet controleren of er een mobiele telefoon onder de sneeuw zit? De kans dat de meeste skiërs 1 op zak hebben is heel groot.
    [/post]

Signaal van een telefoon wordt naar mijn weten opgepakt door de dichtstbijzijnde mast en valt moeilijk specifiek te achterhalen waar die zich precies bevindt.

Not all who wander are lost

.

*bericht bewerkt door evr66 op 19 feb 2019 18:45

Edwin van Riel

Ik ken er niets van maar kan er niet eenvoudig met warmtecamera's worden gewerkt?😥

dan58 op 19 feb 2019 18:32

Warmtebeeldcamera zal niet helpen door reflectie. Als oud brandweerduiker weet ik dat dit ook niet werkt bij slachtoffers onder water. Hopelijk een goede afloop!

Skiing is not a lifestyle, it's life.

En precies hierom is recco helemaal zo slecht niet…

Click. Click. Peace

Hopelijk liggen er minder onder dan ze dachten, als ze inmiddels een paar uur aan het zoeken zijn ;(

Edwin van Riel

:-( wat een nachtmerrie …

Zit het warme weer er voor iets tussen? Is wel op 3000m maar ze spreken over compact en natte sneeuw. Wat triggert zo’n lawine dan?

Wat een drama zeg. 😔

@Hupla Zeker heeft dit ermee te maken. De kans op gleitschnee lawines / natte sneeuw lawines is groter bij warmere temperaturen.

Click. Click. Peace

:-( wat een nachtmerrie …

Zit het warme weer er voor iets tussen? Is wel op 3000m maar ze spreken over compact en natte sneeuw. Wat triggert zo’n lawine dan?

Hupla op 19 feb 2019 19:21

lawine-veilig waarschuwen voor nattesneeuwlawines op het warme deel van de dag. Ontstaan vaak op steilere grashellingen na opwarming door de zon. Temperatuur is dan zeker een van de risicofactoren en dus ook oriëntatie van de helling en tijdstip. Deels zuid georiënteerde hellingen later op de dag zijn hierin grofweg het meest risicovol.

Edwin van Riel

Nog wat achtergrondinformatie over verschillende soorten lawines: https://wepowder.com/nl/forum/topic/183744

Edwin van Riel

@rogier , is er al cijfer hoeveel mensen er in de lawine zaten , of is die 4 het getal

@rogier , is er al cijfer hoeveel mensen er in de lawine zaten , of is die 4 het getal

Pieter230976 op 19 feb 2019 19:47

Ik heb nog geen definitief getal gehoord. Laten we hopen dat het bij die 4 blijft.

Click. Click. Peace

Volgens B. radio van 20 u zijn er nog 'n aantal(?) vermisten.

Born to run. B.S.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie