Wanneer is het mooie weer 'op'?

Roel op 21 februari 2019· 11 reacties

Hoe lang houdt het mooie weer aan?

De voorjaarsvakanties zijn bezig. De vakantiegangers uit Noord-Nederland hebben bijna het mooiste weer dat je je kunt voorstellen: zon en aangename temperaturen. Midden-Nederland heeft komende week ook veel geluk en dus kan het alleen maar slechter worden als een week later Zuid-Nederland aan de beurt is. Dan begint de carnavalsvakantie. Zo is tenminste de gedachte. Steeds meer zuiderlingen, waaronder veel mensen in mijn directe omgeving, vragen zich hardop af of het mooie weer straks niet ‘op’ is… Is dat terecht?

Wat is mooi weer?

Je kunt natuurlijk discussiëren over wat mooi vakantieweer is. Sommigen willen veel sneeuw en kou omdat het tenslotte wintersport is. Toch zijn dat niet de plaatjes waar skigebieden mee adverteren. Een grote groep - zeker tijdens de voorjaarsvakanties - heeft het liefst zon. Met het gezin lekker buiten lunchen bij een berghut, een biertje op het terras en genieten van het berglandschap. Het een sluit het ander natuurlijk niet uit, in een week heb je meestal allerlei weertypen. Behalve nu.

Dit is wat veel mensen op vakantie willen

Prognose

Maar hoe gaat het verder? Laten we beginnen met de lange termijnverwachting, want inderdaad, het lijkt na het einde van de maand minder standvastig te worden. Het machtige hogedrukbastion lijkt aan kracht te verliezen waardoor het mogelijk wisselvalliger wordt. De carnavalsweek is meteorologisch echter nog bijzonder ver weg, effectief gaat het zelfs om de periode vanaf zondag 3 maart want dat wordt voor de meeste mensen de eerste skidag. Dat is over tien dagen. We weten nog zeker niet wat het weer daarna precies gaat doen. Nu al speculeren over een slechte vakantieweek is dus voorbarig.

Regionale verschillen

Zo stabiel zonnig als het nu is in het hele Alpengebied is best wel bijzonder. Het is vaker wekenlang mooi weer maar meestal niet in de hele Alpen. Dat betekent dat het mooie weer regionaal best nog wat langer kan (en waarschijnlijk zal) aanhouden. We onderscheiden de westalpen, noordalpen en zuidalpen die vaak heel ander weer hebben, onder andere door de barrièrewerking van de alpenhoofdkam. Sneeuw in Oostenrijk betekent vaak zon in Italië en vice versa. Misschien is het honkvaste hogedrukgebied boven de hele Alpen in de carnavalsvakantie dus verdwenen, maar loopt het mooie weer in jouw regio misschien wel door.

Bij een nordstau sneeuwt het in Oostenrijk en Zwitserland maar schijnt in de Zuidalpen de zon

“Weer heeft geen geheugen”

Een kleine geruststelling is dat de natuur in tegenstelling tot mensen niet terugkijkt. Stel het heeft twee maanden niet gesneeuwd, dan kan het een week later ook nog gewoon zonnig en droog zijn. Denk aan afgelopen zomer toen de lente al zoveel mooie dagen ‘verspild’ had. Er volgde een superzomer. Dat het volgende week dus nog een week zonnig is wil niet zeggen dat dit een week later niet zal gebeuren. Het weer heeft geen geheugen.

Wat als het inderdaad wisselvallig wordt?

Maar stel dat het inderdaad wisselvalliger wordt. We krijgen sneeuw, misschien wel regen, en bewolkte dagen. Met al die fraaie plaatjes van de laatste weken zou je er bijna pessimistisch van worden, maar hoe begrijpelijk ook, heeft ook dat weinig zin. Iedereen snapt dat je er een jaar lang naar uitkijkt en het een hele smak geld kost, maar invloed op het weer heb je niet. Nooit gehad ook. Überhaupt heeft het geen zin je druk te maken over iets waar je geen invloed op hebt. Het is zaak er het beste van te maken en de situatie te accepteren met goed materiaal (skibril met gekleurde glazen), de juiste keuzes (blijf beneden de boomgrens voor goed zicht/contrast) en een eventueel bijgesteld verwachtingspatroon. Mijn eigen ervaring is dat wanneer de zon zich dan ineens laat zien, zo’n dag goud waard is en slechte dagen snel vergeten zijn. En gelukkig is het in de Alpen niet vaak zes dagen op rij slecht weer, dus die goeie dag of dagen gaat/gaan komen.

Bomen geven vaak contrast op de piste

Lotgenoot

Ik ben dit jaar trouwens een lotgenoot. Ook ik ga in de carnavalsvakantie met mijn kinderen naar Oostenrijk, dus ook ik volg de weermodellen nu met meer dan normale belangstelling. Iedere nacht een vers laagje sneeuw en overdag de zon is waar ik op hoop, maar dat gaat hem hoogstwaarschijnlijk niet worden. Wat ik van het verleden trouwens ook heb geleerd, is dat kou of slecht weer door volwassenen vaak erger wordt gevonden dan door kinderen. Mijn dochter leerde op 4-jarige leeftijd skiën in een ijskoud en zonloos dal maar ze begon pas te klagen nadat ikzelf over de kou begon. Het is vakantie en laten we het ook niet erger maken dan het is :-). Op een geslaagde vakantie.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gaston21 februari 2019 · 07:46

Leuke blog @Roel

Zit in de natuur van de mens om zo te denken, ook ik betrap me erop en eigenlijk is het kinderachtig want je denkt als Calimero (zij hebben goed en wij misschien slechter en dat is niet eerlijk!)

Maar jij een lotgenoot? Je hebt er dit seizoen al weken skiplezier opzitten, dus bent minder afhankelijk van die ene week. Dat is toch wel een kleine nuance. ;)

Moraal van het verhaal? Vaker skiën, dan heb je meer kans dat er goede dagen tussen zitten😁

*bericht bewerkt door Gaston op 21 feb 2019 07:47

Tijd voor een uitpakparty?!
Roelauteur21 februari 2019 · 07:59

Leuke blog @Roel
Maar jij een lotgenoot? Je hebt er dit seizoen al weken skiplezier opzitten, dus bent minder afhankelijk van die ene week. Dat is toch wel een kleine nuance. ;)

Gaston op 21 feb 2019 07:46

Dat is zeker zo, maar op vakantie met de familie zit er helaas niet vaker in. Die gun ik ook goed weer ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Triple-T21 februari 2019 · 09:58

Goeie titel ! Dat beschrijft het gevoel waar ik al een paar dagen mee rondloop bij het bekijken van de fantastische mooie webcam beelden uit Montafon elke dag opnieuw

Kaliste21 februari 2019 · 11:02

Artikel is schot in de roos Roel ! Ook hier een lotgenoot en betrap mezelf erop om de hele dag de meest uiteenlopende weersites te raadplegen en dan de "beste" er uit te kiezen voor jouw skigebied, ha ha ! Weet dat het pas zin heeft om vlak voor vertrek te kijken maar we willen nu eenmaal bevestigd zien dat de derde vakantieweek ook zo mooi wordt ! Duim dus met je mee en… weer naar Fieberbrunn Roel ?

Kaliste21 februari 2019 · 11:08

Kijk dus ook vooral niet op deze site naar de 14-daagse weersverwachting want daar wordt je niet vrolijk van 😒

Triple-T21 februari 2019 · 11:24

Op Wetter.Com ziet er momenteel het best uit, top site :-)

Sidinic21 februari 2019 · 11:35

Ik hoop net dat er weer wat verse sneeuw valt in die week, want als jullie naar huis gaan mag ik eraan beginnen. De langetermijn voorspelling is voor mij dus op dit moment rooskleurig.

Roko21 februari 2019 · 12:30

Dus favoriete weerman @Roel zit tijdens de carnavalsweek in de sneeuw… Hoe moet dat dan met de voorspellingen voor de week na de carnavalsweek?? 😰😰 Er gaan dan ook mensen skiën hoor…hint hint 😜😎

Uitrusten doe je maar in de lift.
Roelauteur21 februari 2019 · 12:53

Artikel is schot in de roos Roel ! Ook hier een lotgenoot en betrap mezelf erop om de hele dag de meest uiteenlopende weersites te raadplegen en dan de “beste” er uit te kiezen voor jouw skigebied, ha ha ! Weet dat het pas zin heeft om vlak voor vertrek te kijken maar we willen nu eenmaal bevestigd zien dat de derde vakantieweek ook zo mooi wordt ! Duim dus met je mee en… weer naar Fieberbrunn Roel ?

Kaliste op 21 feb 2019 11:02

Iets oostelijker :-)

Dus favoriete weerman @Roel zit tijdens de carnavalsweek in de sneeuw… Hoe moet dat dan met de voorspellingen voor de week na de carnavalsweek?? 😰😰 Er gaan dan ook mensen skiën hoor…hint hint 😜😎

Roko op 21 feb 2019 12:30

We hebben adequate vervanging dus dat moet goedkomen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Jeffrey.21 februari 2019 · 16:54

Als noorderling ben ik zeer blij met deze week. Voor ons gezin geld eindelijk een keer mazzel. Aan de zuidkant zitten als het in het noorden sneeuwt, regen aan de noordkant terwijl het in het zuiden mooi is… en vorig jaar een week met min 17… Ach op het weer hebben we geen invloed!

Seriously snow addicted family!
whoop0322 februari 2019 · 13:17

Wij duimen voor vers sneeuw en mooie dagen vanaf 9 maart

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.