Verschillen in liftopeningstijden

Roel op 05 maart 2019· 21 reacties


Het voorjaar komt eraan en dat betekent steeds langere dagen. Of beter gezegd, het blijft steeds langer licht. Je zou in theorie dus langer kunnen skiën al biedt lang niet elk skigebied je die mogelijkheid. Sommige skigebieden sluiten de liften nog steeds gewoon om vier uur en er bestaan grote verschillen in lifttijden, zowel tussen skigebieden onderling als binnen een skigebied. Hoe zit dat precies?

Niet op tijd terug

Eerder deze winter schreven we over liftmissers, mensen die op het einde van de dag de laatste lift niet meer haalden, aan de verkeerde kant van de berg terecht kwamen en daardoor een dure taxirit moesten betalen. De menselijke kant kwam toen duidelijk naar voren; onderschatting en onoplettendheid zijn belangrijke factoren maar over de lifttijden zelf hebben we het eigenlijk niet gehad. Vooral de sluitingstijden zijn echter regelmatig onderwerp van gesprek in een skigebied, zeker wat later op de middag. Dat veel liften een andere sluitingstijd hebben maakt het niet eenvoudiger.

Verschillen aan de voor- en achterkant

In algemene zin wijken de openingstijden van de skigebieden in de Alpen niet zoveel af. Bijna alle skigebieden hebben de liften tussen 9.00 uur en 16.00 uur geopend. Ervoor maar vooral erna zijn er echter behoorlijke verschillen als we de websites vergelijken. In Silvretta Montafon zijn de belangrijkste liften die je naar het skigebied brengen standaard van 8.15 uur tot 16.30 uur geopend en in Sölden is dat van 8.00 uur tot 16.00 uur. In Frankrijk kun je vaak zelfs nog tot 16.30 uur of 17.00 uur de lift instappen.

Ook binnen een skigebied zijn de verschillen groot. In het Franse Les Portes du Soleil is het per deelgebied anders, en ook binnen een deelgebied zijn er grote verschillen tussen de liften onderling, kijk maar eens bij Avoriaz. Je zult dus goed op de borden bij de lift moeten kijken, veel skigebieden verwijzen daar op hun website ook naar, of ze publiceren - zoals Grand Massif doet - een overzicht van alle tijden per lift.

Bezoekersstromen

Waarom zijn die verschillen er? Elk skigebied maakt daarin zijn eigen afwegingen. Ik sprak met Teresa Fasch van het Oostenrijkse Ski amadé waar vijf skiregio’s en twintig verschillende “Bergbahnen” onder hangen. Zij geeft aan dat de lifttijden vooral op de bezoekersstromen zijn afgestemd. Ze zegt dat je ervan uit mag gaan dat de belangrijke verbindingsliften die wintersporters nodig hebben om terug in de dal te komen langer open zijn. Of in haar bewoordingen, “extra lang” open zijn.

De gangbare openingstijden in Ski amadé zijn namelijk 08.30 tot 16.00 uur, en bepaalde liften zijn tot 16.15 of 16.30 uur open om de mensen veilig beneden te krijgen. Sommige liften zijn 's ochtends ook pas vanaf 8.45 of 9.00 uur geopend. Dit zijn vaak hoger gelegen liften waarvoor skiërs minstens 15 tot 30 minuten nodig hebben om er te kunnen geraken. Op die manier wordt voor iedere lift bekeken wat zinvol is. Ook om ervoor te zorgen dat een lift niet voor niks draait waarmee onnodig energie en geld wordt verspild.

Waarom niet even lang open?

Verschillende lifttijden zijn voor de wintersporter natuurlijk niet handig te onthouden maar wel noodzakelijk. Teresa geeft aan dat de meeste mensen er weinig van merken als hogere liften eerder sluiten. Mensen moeten de verbindingsliften namelijk halen. Als alle liften dezelfde sluitingstijden hadden zouden nog meer mensen die laatste lift missen. In de onderstaande situatieschets zouden er bijvoorbeeld nog mensen op piste A kunnen zijn als lift B sluit.

Ook speelt mee dat de pistedienst op deze manier stapsgewijs het gehele skigebied kan controleren. Als de hogere en afgelegen pistes eerder sluiten kan men ervoor zorgen dat na de controle niemand meer op de pistes komt en er met de pistepreparatie kan worden begonnen.

Waar kun je het langste skiën?

Wie het langst wil skiën, of deze lente het langst op de berg van de zon wil genieten, is goed af in de Dolomieten. In Val Gardena zijn de meeste liften tot 17.00 uur open. Dit skigebied heeft namelijk als voordeel dat je weinig zijdalen hebt waar je vast kunt komen te zitten. Vanaf bijna elke bergstation kun je terugskiën naar het dal. Dan nog kun je natuurlijk op de verkeerde plek in het dal terechtkomen maar dan neem je de skibus die om 17.45 uur aan zijn laatste route langs de dorpen begint.

In het Franse Les Arcs zijn veel liften zelfs tot 17.15 uur open. Ook hier heb je het voordeel dat je vanaf veel bergstations naar het dal kunt skiën. Het landschap is dus voor een belangrijk deel bepalend of een skigebied de liften langer open kan houden en of dat gelijktijdig kan.

Daarnaast heb je soms extra lange openingstijden waar de skigebieden bewust op inzetten. De Funitel Peclet in Val Thorens is nu bijvoorbeeld elke dag tot 18.30 uur open, en je hebt het Sunset Skiing in Le Grand Bornand waar je tussen 19 januari t/m 23 maart iedere zaterdag (en tijdens de vakantieperiodes) een uur extra krijgt op je skipas.

Verlengde openingstijden

En er zijn meer skigebieden die je in de tweede helft van het seizoen meer skitijd geven omdat het langer licht is. In Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental zijn de bedrijfstijden na 26 januari met een half uur verlengd. In plaats van 16.00 uur zijn de liften open tot 16.30 uur. In Hochkönig krijg je er zowel 's ochtends als 's middags een kwartier bij, en in Le Grand Massif kun je na 6 april tot een uur langer skiën dan tijdens de kerstvakantie.

Let wel op, als de sneeuwsituatie verslechtert of er komen bijna geen wintersporters meer dan behouden sommige skigebieden zich het recht voor die verlengde lifttijden weer in te korten of de liften zelfs te sluiten. Maar in sommige skigebieden kun je vooral later in het seizoen dus net wat meer uit een dag halen. Actuele informatie over de openingstijden vind je op de website van de skigebieden.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Flexicano5 maart 2019 · 08:18

Net terug van Les Arcs (2000). Vroegste lift ging open om 09:20 de rest zelfs rond 09:40 en sloten weer om 16:30. Erg irritant als je Oostenrijk gewend bent. Ik had het idee dat juist met de bezoekersstroom, zoals Roel zet, het toch wel eerder open had gekund maar daar dachten ze daar anders over.

Rogieradmin5 maart 2019 · 08:56

@Flexicano Waar zat je dan in Les Arcs 2000, volgens hun eigen website (en mijn ervaring) gaan er aardig wat liften open rond 8:45 en sluiten er aardig wat na vijven… En ook als ik nu op de interactieve kaart check is er wat open.

https://www.lesarcs.com/ouverture-des-pistes-et-remontees.ht… (check Les Arcs 2000 )

Click. Click. Peace
Leonski25 maart 2019 · 09:36

Herken ik ook niet van les arcs
Was het niet vanwege wind of eerst lawines afschieten ?

koenlam15 maart 2019 · 10:25

vind zelfs 8:45 veel te laat voor een skigebied. Zou er dan bij voorbaat al niet heen gaan. In het Zillertal gaan de liften om 7:30 open, ideaal.

Hoe Hoger Hoe Beter
Matthias1235 maart 2019 · 10:44

vind zelfs 8:45 veel te laat voor een skigebied. Zou er dan bij voorbaat al niet heen gaan. In het Zillertal gaan de liften om 7:30 open, ideaal.

koenlam1 op 5 mrt 2019 10:25

Dan kan je het beste naar Gerardmer gaan ;) daar openen de liften om 06:00

Born to Ride
Vivace5 maart 2019 · 10:54

@Flexicano
Vanuit Arc 2000 kan je toch altijd omlaag tot aan de Pre St Esprit (08:45 - 17:10) en tegen dat je daar boven aangekomen bent is de aansluting naar de Arcabulle (09:00 - 17:05) ook open en kan je bijna alle kanten uit.
Uit mijn eigen ervaring houdt men in Les Arcs net de verbindingsliften mooi lang open zodat iedereen de kans heeft om zonder bus terug in het eigen dal te raken.

De Aiguille Rouge kabine heeft wel meer beperkte openingsuren, maar het vroege sluitingsuur hiervan komt doordat deze toegang geeft op de verschillende zwarte “freeride” pistes op deze flank, waarbij er toch altijd een aantal mensen zich in hun skikunde overschatten en dan heel lang nodig hebben om hopelijk heelhuids beneden te raken.

Waren er misschien speciale weersomstandigheden (hevige sneeuwval snachts of strakke wind) waardoor de liften pas laten open konden?

Glide on!
Klec5 maart 2019 · 10:55

In SHLF gaan de Asitzbahn, Steinbergbahn, Zwölferkogelbahn, Reiterkogelbahn, Hochalmbahn, Unterschwarzachbahn, 12er Express, Streubödenbahn en Kohlmaisbahn al open om 8h

peterpos5 maart 2019 · 13:10

@Roel weet jij eigenlijk waarom gondels vaak eerder open gaan dan stoeltjesliften?
In Hochkönig gaan alle gondels eerder open dan de stoeltjesliften. Terwijl in bijv. Hintermoos de Sinalco (gondel) en de Zweckenalm (stoeltjeslift) naast elkaar zitten.

Peter Pos
petra45 maart 2019 · 13:22

vind zelfs 8:45 veel te laat voor een skigebied. Zou er dan bij voorbaat al niet heen gaan. In het Zillertal gaan de liften om 7:30 open, ideaal.

koenlam1 op 5 mrt 2019 10:25

In Zillertalarena om 9.00 uur. Wij stonden er onlangs al om 8.30 uur, omdat wij dachten dat ze zo laat opengingen🙄

Snowball5 maart 2019 · 13:44

@Roel weet jij eigenlijk waarom gondels vaak eerder open gaan dan stoeltjesliften?
In Hochkönig gaan alle gondels eerder open dan de stoeltjesliften. Terwijl in bijv. Hintermoos de Sinalco (gondel) en de Zweckenalm (stoeltjeslift) naast elkaar zitten.

peterpos op 5 mrt 2019 13:10

Waarschijnlijk omdat met de gondel (apart bakje) eerst de berghutten worden bevoorraad en het personeel van de bergbahnen en de berghutten moet ook op de plaats van bestemming komen natuurlijk.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....
paolie5 maart 2019 · 13:53

vind zelfs 8:45 veel te laat voor een skigebied. Zou er dan bij voorbaat al niet heen gaan. In het Zillertal gaan de liften om 7:30 open, ideaal.

koenlam1 op 5 mrt 2019 10:25

In Zillertalarena om 9.00 uur. Wij stonden er onlangs al om 8.30 uur, omdat wij dachten dat ze zo laat opengingen🙄

petra4 op 5 mrt 2019 13:22

In Frankrijk gaan over het algemeen de liften een half uur tot een uur later open dan in Oostenrijk, maar ook een half uur tot een uur later dicht. Heeft met de westelijke ligging te maken. De zon komt er later op en gaat er ook later onder.

koenlam15 maart 2019 · 14:29

vind zelfs 8:45 veel te laat voor een skigebied. Zou er dan bij voorbaat al niet heen gaan. In het Zillertal gaan de liften om 7:30 open, ideaal.

koenlam1 op 5 mrt 2019 10:25

In Zillertalarena om 9.00 uur. Wij stonden er onlangs al om 8.30 uur, omdat wij dachten dat ze zo laat opengingen🙄

petra4 op 5 mrt 2019 13:22

oh wat gek, ik kon vanaf half 8 in kaltenbach al omhoog, en in mayrhofen om 08:00. 08:00 geld ook voor Zell am Ziller. Had misschien te maken met het weer ofzo

Hoe Hoger Hoe Beter
peterpos5 maart 2019 · 15:56

@Roel weet jij eigenlijk waarom gondels vaak eerder open gaan dan stoeltjesliften?

In Hochkönig gaan alle gondels eerder open dan de stoeltjesliften. Terwijl in bijv. Hintermoos de Sinalco (gondel) en de Zweckenalm (stoeltjeslift) naast elkaar zitten.

peterpos op 5 mrt 2019 13:10

Waarschijnlijk omdat met de gondel (apart bakje) eerst de berghutten worden bevoorraad en het personeel van de bergbahnen en de berghutten moet ook op de plaats van bestemming komen natuurlijk.

Snowball op 5 mrt 2019 13:44

Oke, en dan kunnen skiërs meteen mee?
Ben altijd een beetje jaloers op de mensen in ons gebied die vlakbij een gondel zitten. Die mogen dagelijks een halfuurtje eerder beginnen dan ik ;-)

Peter Pos
sterko5 maart 2019 · 17:08

Wat ook een reden voor het verschil tussen Oostenrijk en Frankrijk is, is dat de zon in Oostenrijk eerder op komt en weer onder gaat. Scheelt ongeveer een half uur.

Edit: Niet gezien dat Paolie dat ook al had gezegd :)

*bericht bewerkt door sterko op 05 mrt 2019 17:10

Annoying skiers since 2003
sterko5 maart 2019 · 17:11

Wat ook een reden voor het verschil tussen Oostenrijk en Frankrijk is, is dat de zon in Oostenrijk eerder op komt en weer onder gaat. Scheelt ongeveer een half uur.

sterko op 5 mrt 2019 17:08

Oeps. Dat had paolie ook al gezegd.

Annoying skiers since 2003
Snowball5 maart 2019 · 17:27

@Roel weet jij eigenlijk waarom gondels vaak eerder open gaan dan stoeltjesliften?

In Hochkönig gaan alle gondels eerder open dan de stoeltjesliften. Terwijl in bijv. Hintermoos de Sinalco (gondel) en de Zweckenalm (stoeltjeslift) naast elkaar zitten.

peterpos op 5 mrt 2019 13:10

Waarschijnlijk omdat met de gondel (apart bakje) eerst de berghutten worden bevoorraad en het personeel van de bergbahnen en de berghutten moet ook op de plaats van bestemming komen natuurlijk.

Snowball op 5 mrt 2019 13:44

Oke, en dan kunnen skiërs meteen mee?
Ben altijd een beetje jaloers op de mensen in ons gebied die vlakbij een gondel zitten. Die mogen dagelijks een halfuurtje eerder beginnen dan ik ;-)

peterpos op 5 mrt 2019 15:56

Mijn ervaring is dat eerst alle gondels op de kabel komen, het een rondje draait en dat dan de kettingen voor het publiek open gaan.
Of je moet een “erste spur” arrangement hebben geboekt in het skigebied dan mag je voor het gewone volk naar boven.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....
peterpos5 maart 2019 · 17:30

Maar dat aan de kabel hangen is bij de stoeltjesliften vaak ook zo. Die worden dan ook 's nachts naar binnen gehaald.
Daarom ben ik altijd zo verbaasd dat de gondels eerder open zijn dan de stoeltjesliften. Zeker als ze naast elkaar zitten in het dal.

Peter Pos
koenlam16 maart 2019 · 13:24
Hoe Hoger Hoe Beter
ron_R7 maart 2019 · 11:13

morgen richting superdevoluy schijnt dat de liften daar pas om 09.30 open gaan

Tjorven8 maart 2019 · 09:39

Kaltenbach hochzillertal aka “ski optimal”!!! Altijd 7.30u open

dan588 maart 2019 · 09:47

In het appartement van mijn schoonmoeder : liften 24/24; 7/7 😜

Zwak…ik weet 't maar moest 'm toch effe op jullie loslaten.😉

Born to run. B.S.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.