Live foto's: off-piste is niet alleen maar poeder!

Rogier op 01 maart 2019· 13 reacties

Dit is ook off-piste, en met een aantal voordelen!
Dit is ook off-piste, en met een aantal voordelen!

Als we het over off-piste hebben denken veel mensen aan poeder, aan tiefschneefahren. Maar off-piste is lang niet alleen poeder. In het voorjaar kun je naast de pistes genieten van heerlijke voorjaarssneeuw. Deze sneeuw is eenvoudig te skiën (eenvoudiger dan poeder) en over het algemeen veel veiliger voor lawines dan poedersneeuw. En het genieten? Het is echt geweldig skiën! Een aanrader.

Eenvoudiger te skiën dan poeder
Eenvoudiger te skiën dan poeder

Voorjaarssneeuw

We hebben het op de site al vaak gehad over voorjaarssneeuw, zogenaamde firn. Dit is sneeuw die door het vriezen en dooien steeds harder wordt. Als je net over dat ontdooide laagje skiet is het echt genieten. Om deze sneeuw te vinden moet je een beetje kennis hebben van de zon, de steilheid van hellingen en het type sneeuw.

Heerlijke sneeuw in de zon
Heerlijke sneeuw in de zon

Firn op de voorgrond in de zon, koude noordhellingen op de achtergrond
Firn op de voorgrond in de zon, koude noordhellingen op de achtergrond

null

null

Het recept

Het recept van voorjaarssneeuw bestaat uit meerdere opeenvolgende dagen met temperaturen boven de 0°, het liefst met een goede zon en heldere nachten. Het hoeft niet eens te vriezen in de nacht. Als de lucht maar helder is. Voor de beste voorjaarssneeuw moet het proces van smelten een aantal dagen hebben plaatsgevonden. Het liefst is het water tot diep in het sneeuwdek doorgedrongen. Je begrijpt dat zonhellingen (zuidoost tot zuidwest) de beste hellingen zijn om dit soort voorjaarssneeuw te vinden. Daarnaast zijn de beste voorjaars-sneeuw-dagen de dagen met weinig wind.

Eenvoudig skiën

Het skiën op firn is veel eenvoudiger dan in diepe poeder. Het lijkt op het skiën op een gladgestreken piste. Hiermee komt het off-piste skiën dus opeens in de buurt van het gewone skiën. Het is een geweldige manier om te genieten van ongebaande paden buiten de skipistes.

Je kunt steiler terrein opzoeken (met een lager lawinerisico)
Je kunt steiler terrein opzoeken (met een lager lawinerisico)

null

null

null

null

null

Minder lawinegevaar

Ook is het gevaar op lawines (meestal) veel lager op dit soort voorjaarssneeuw. Je moet vooral de warmte en de tijd in de gaten houden. Vaak is 's ochtends het lawinegevaar erg laag als de sneeuw hard is opgevroren. Pas als de zon sterk wordt en het erg warm is neemt de kans op natte sneeuwlawines toe. Dit maakt dat voorjaarsskiën ideaal is voor off-piste skiërs die niet graag te maken hebben met een hoog lawinegevaar. Als de sneeuw nog hard is moet je wel rekening houden met valgevaar. Op harde, opgevroren sneeuw kun je snel vallen en is het bijna onmogelijk om een val te stoppen. Voor dit alles geldt: goede timing.

null

null

Afgelopen dagen

Met het warme weer de afgelopen weken zitten wij al meer in de voorjaarsstemming dan normaal. Dus zijn we al op zoek gegaan naar mooie, steile couloirs op het zuiden om te genieten van die net ontdooide firn. Heerlijke off-piste skidagen onder een fijn zonnetje. En na een geweldige off-piste tocht eindigen op een warm terrasje met een biertje heeft ook z’n charmes. De foto’s bij dit blog zijn allemaal van de afgelopen dagen.

null

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Eenvoudig niet altijd, wel lekker! Veel harde buckels in 4-vallees, maar ook heerlijke stukken. Vanmiddag nog wat verse sneeuw verwacht als afsluiting ;)

null
null
null

Edwin van Riel

@Evr66,
Maar @rogier had het over off-piste, en zo te horen(“couloirs”, “goed zoeken”), echt “backcountry”.
Als ik de foto’s van jou zie, dan zijn dat toch gewoon buckelpistes, of anders vlak naast de piste?
En ja, dat ben ik met je eens, dat soort terrein is beter midwinter, wanneer de sneeuw zacht los blijft, of in het echte voorjaar, als het weer slush word (wel hoge kans op natte sneeuw lawines).

Edit: merk net dat Rogier wel degelijk “naast de pistes” schreef. Hmm

In ieder geval, voor echte “corn snow” (wat hier bedoeld wordt met Firn sneeuw), moet de sneeuw toch redelijk onaangeraakt blijven, heb ik altijd begrepen? Omdat anders de natte sneeuw wordt samengeperst, en dan wordt het dus ijs.

*bericht bewerkt door Slim op 01 mrt 2019 17:02

@Rogier,
Toen ik de titel zag, dacht ik dat het een artikel zou zijn in de trant van: off-piste is niet altijd rozengeur en maneschijn.
Bruchhars, upside down snow, sastrugi dat soort dingen.

@slim in mijn ervaring mag voorjaarsneeuw best geskied worden. Echter hoe compacter de sneeuw (hoe meer geskied) hoe langer het duurt voordat deze net lekker ontdooit is. En liever ook niet teveel skiërs die ervoor knallen voordat het ontdooit.

Click. Click. Peace

Corn is volgens mij nog een stapje verder dan Firn… dat zijn echt de bolletjes (bij gebrek aan beter woord) die je in juni, misschien in mei vindt. Zachter dan Firn iig.

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane, over die corn ben ik het wel met je eens. Ik dacht ook dat dat Rogier dat bedoelde.
Officieel, in strikte zin, is Firn juist nog ouder(>1 Jaar oud),
Maar @Rogier hier dit te bedoelen:
“Im Umgangs- und Fachsprache bezeichnet Firn gewisse Formen von Altschnee und Harsch:
-die oberflächliche, weiche Schneeschicht, die sich im Frühling durch Sonneneinstrahlung und hohe Lufttemperaturen auf einer (in der vorausgehenden Nacht gefrorenen) Harschfläche bildet (ein Hang firnt auf ) “

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Firn
https://avalanche.org/avalanche-encyclopedia/corn-snow/…

*bericht bewerkt door Slim op 01 mrt 2019 22:47

Elke keer weer dat muziekje…
Heerlijk!

Wintersport, het beste wat er is.

@Slim klopt officieel wel, maar skiêrs gebruiken het als term als voorjaarssneeuw. :-)

Click. Click. Peace

@Slim klopt officieel wel, maar skiêrs gebruiken het als term als voorjaarssneeuw. :-)

Rogier op 2 mrt 2019 08:10

Dat wist ik wel, maar ik dacht dat dan hetzelfde bedoeld werd als Corn Snow.
Zo leer ik weer wat. Mijn meeste Duitse kennis komt uit mtb tijdschriften, daar komt de sneeuw niet zo vaak an bod ;-)
Lees nu wel online powder-magazin.com, ook leuk.

Mijn eerste skiboek wat ik ooit gekocht had heette iets als Traume im Pulver und Firn :-) dat vergeet ik niet zo snel :-)

null

Click. Click. Peace

@rogier, kwam deze tegen. Is het al weer een beetje Firnseizoen inmiddels? Ook gezien het weer de afgelopen tijd ;)

Edwin van Riel

@rogier, kwam deze tegen. Is het al weer een beetje Firnseizoen inmiddels? Ook gezien het weer de afgelopen tijd ;)

evr66 op 19 feb 2020 14:25

null

Dit was gisteren

Click. Click. Peace

Kijk, dat ziet er al weer lekker uit zo ;)

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie