Voorjaarsachtig, vanaf vrijdag minder standvastig

Roel op 25 februari 2019· 18 reacties

Kirchberg (foto: FRSvennoo)
Kirchberg (foto: FRSvennoo)

Het voelt lenteachtig aan in de Alpen. Niet alleen daar maar in een groot deel van Midden- en West-Europa, inclusief het Sauerland. Dit mooie en droge weer houdt nog een 3 tot 4 dagen aan maar precies tijdens de wisseling van de maand, op 1 maart, krijgen we toch wat ander weer. We schakelen over op een meer westelijke stroming waarin af en toe een storing meedrijft met regen en sneeuw. Tussendoor schijnt ook de zon.

Pilotengat

Gisteren was het in Oostenrijk iets bewolkter dan de modellen hadden berekend. Dit hing samen met een storing in de bovenlucht waardoor er vooral meer hogere bewolking was. Hierin waren wel hele mooie dingen te zien, zogenaamde “hole-punch clouds” of “fallstreak holes”. Hier zie je deze boven het Oostenrijkse Vorarlberg, maar ze zijn ook boven Zwitserland en Zuid-Duitsland waargenomen.

In het Nederlands worden het soms pilotengaten genoemd. Zo’n gat bestaat uit onderkoelde waterdruppels terwijl de omringende wolken uit gewone waterdruppels bestaan. Als er een vliegtuig door deze wolkenlaag vliegt koelt de lucht erachter af waardoor ijskristallen ontstaan. De waterdruppels eromheen verdampen waardoor er een rond gat ontstaat. De kristallen in het gat kunnen omlaag vallen waardoor er neerslag lijkt te vallen, maar die bereikt niet de grond.

Op de satellietfoto van de NASA zijn ze ook goed te zien. Ik heb ze met pijltjes aangegeven:

Bron: NASA
Bron: NASA

Veel zon

Links op de satellietfoto zie je geen wolken en andermaal was het in de westalpen dus stralend zonnig. Dit zonnige weer breidt zich vandaag weer over de hele Alpen uit en tot en met donderdag verandert hier weinig aan. Een sterk hogedrukgebied zwaait de scepter waardoor oceaanstoringen met een grote boog om Midden-Europa heentrekken.

Vrijdag ander weer

Daar komt vrijdag, 1 maart, verandering in. Het begint met een bovenluchtstoring die vanuit het westen over de Alpen trekt. Er gaat dan op veel plaatsen wat neerslag vallen. De sneeuwgrens ligt tussen 1000 en 1600 meter dus net als vrijdag in Oostenrijk kunnen de dalen dan wat regen verwachten. Het zijn gelukkig geen grote hoeveelheden. Hieronder zie je hoe de neerslag vrijdag vanuit het westen de Alpen bereikt.

Weersituatie verandert

In tegenstelling tot de regen van afgelopen vrijdag vormt dit de inleiding van ander weer. In het weekend lijkt het weer zich op het eerste oog te herstellen met een terugkerende zon, maar in de atmosfeer boven Europa gaat de weersituatie behoorlijk op de schop. Het beschermende hogedrukgebied verdwijnt en ervoor in de plaats hebben we te maken met een uitloper van hogedruk. Die is veel minder sterk dan zo’n blokkerend hogedrukgebied waar we de afgelopen twee weken mee te maken hadden. Het weekend en waarschijnlijk ook de maandag verlopen nog best mooi, maar op de achtergrond draait de westelijke stroming zich warm. Storingen vanaf de oceaan bereiken waarschijnlijk uiterlijk dinsdag de Alpen en dan kan er meer sneeuw gaan vallen. Waar precies en hoeveel gaan we de komende dagen volgen maar houd er rekening mee dat vanaf dan ook de zuidalpen niet meer ‘veilig’ zijn.

Of dit het begin is van meer wisselvalligheid of dat er een nieuwe uitloper van hogedruk komt moeten we afwachten. Zeer waarschijnlijk raken we het blokkerende hogedrukgebied kwijt, en zijn we voor zonneschijn overgeleverd aan dit soort tijdelijke uitlopers. Dan kan het alsnog een hele aardige vakantieweek worden voor Zuid-Nederland. Als oceaanstoringen de hogedruk-uitlopers te ver wegdrukken dan wordt het een stuk wisselvalliger. We houden de vinger aan de pols.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Benieuwd wat het gaat geven volgende week voor de Belgische vakantiegangers…

Benieuwd wat het gaat geven volgende week voor de Belgische vakantiegangers… Hopelijk toch nog beetje zoals afgelopen weekend in kirchberg.

null

Kirchberg op zaterdag was nog mooi. 😁

Ik word blij van dit weerbericht, eindelijk weer kans op sneeuw!

Click. Click. Peace

Vers laagje zou top zijn!

Vers laagje zou top zijn!

Nemrah op 25 feb 2019 08:54

Graag ook in het dal… :-)

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Ik word blij van dit weerbericht, eindelijk weer kans op sneeuw!

Rogier op 25 feb 2019 08:48

Precies, al dat zongeneuzel🤮 sneeuw is wat we willen op wintersport, tot je oksels erin en je auto uitgraven☃️☃️☃️

LA NORMA😍☃️

Als het maar geen regen wordt… Ellmau is dan toch wat laag, dus fingers crossed hier.

Dat wordt spannend afwachten voor volgende week…
Ik hoop vooral op minder mist dan vorig jaar.
Toen van de 6d in Montafon, 2d zonnig en koud maar 4d dichte mist, sneeuw en ook eens regen < 1500m
De eerste 3d lijken alvast veelbelovend !

Iemand nog tips waar volgende week heen te gaan? Wij gaan vanaf dinsdag een weekje naar een nog te bepalen bestemming…

Heerlijk… laat maar vallen het witte goud. Een opfrisser is hard nodig in West Zwitserland!

Het is nog geen mei er kan nog veel sneeuw vallen vrijdag en zaterdag komt er 13 cm sneeuw bij en voor dinsdag en verder verwachten ze nog meer sneeuw voor het Zillertal.
Laat maar komen die sneeuw gaan laatste week van maart die kant op.

Gelukkig word ik hier van!
Veel te warm weer is niegoe(voor de sneeuw condities!)

Sneeuwkanonnen draaien weer in Winterberg

null

Ik word blij van dit weerbericht, eindelijk weer kans op sneeuw!

Rogier op 25 feb 2019 08:48

ja na even een paar keer stressen of de condities slecht zullen zijn als il volgende week kom is dit toch wel een flinke opluchting. Nu hopen dat het ook gebeurt

Sneeuwkanonnen draaien weer in Winterberg

null

Pieter230976 op 25 feb 2019 18:58

Dat lijkt me een test of er is een verkeerde knop ingedrukt. Het was om die tijd veel te warm voor kunstsneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

zalig ,de kaarten veranderen volledig in sneeuwmodus naar volgende week , krokusvakantie

Ik word blij van dit weerbericht, eindelijk weer kans op sneeuw!

Rogier op 25 feb 2019 08:48

Je krijgt wat je vroeg

null

hallo,

iemand een idee wat het volgende week zal doen/geven in oz en oissans?
wij gaan gaan skiën van zondag 3 maart tot vrijdag 8 maart.
dank

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie