Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Hogedrukweer loopt op zijn laatste benen

Roel op 26 februari 2019· 26 reacties

Lanersbach, Zillertal 3000

We kunnen nog een paar dagen genieten van het rustige, droge wintersportweer. De vakantiegangers in Midden-Nederland zijn wat dat betreft gelukkiger dan de zuiderlingen volgende week want het standvastige weer is voorbij. Vooral de westalpen kunnen veel neerslag verwachten bij een sterk wisselende sneeuwgrens.

Voorjaarsachtig

Van een weersomslag is nu nog niks te merken. Er hangt vandaag iets meer (hoge) bewolking, vooral boven de oostelijke Alpen maar hier schijnt de zon nog regelmatig doorheen. Morgen is het overal weer zonnig. Het is onverminderd zacht, het voelt zelfs een beetje broeierig aan met en iets hogere luchtvochtigheid. 's Nachts vriest het gelukkig nog waardoor de pistes opvriezen maar overdag ligt de nulgradengrens rond en zelfs boven de 3000 meter. Lage zuidhellingen kun je 's middags het beste mijden.

Avoriaz (F)

Sauerland

Niet alleen in de Alpen is het bijzonder zacht, dat is het ook in Winterberg in het Sauerland. We hebben hier te maken met een inversie. Beneden de 500 meter was het vanochtend onder nul maar op de Kahler Asten (839m) bij Winterberg is het de hele nacht niet kouder geweest dan +9 graden. Door de heldere, droge lucht liggen de kunstsneeuwpistes er desondanks toch weer goed bij, al is het niet voor heel lang. Vanmiddag wordt het hier zo’n 15 graden bij een flink instralende zon. Het warme zonnige weer houdt hier tot donderdag aan. Daarna wordt het wisselvallig met vooral na het weekend waarschijnlijk veel regen.

Winterberg, Sauerland

Vrijdag eerste front

Die wisselvalligheid nadert ook de Alpen. Dat begint vrijdag met opkomende neerslag aan de noordkant van de Alpen inclusief de noordelijke Franse Alpen. Het wordt gevoelig kouder maar waarschijnlijk niet koud genoeg om het tot in de laagste dalen te laten sneeuwen. De sneeuwgrens geraakt maar langzaam onder de 1400 meter om uiteindelijk rond 1000 meter uit te komen, maar dan is de meeste neerslag verdwenen. Net als afgelopen vrijdag zul je het dus wat hogerop moeten zoeken voor poeder. In Zwitserland en de Arlberg kan lokaal 30 centimeter vallen, elders is het minder.

Na een adempauze op zaterdag - de wisseldag verloopt weertechnisch waarschijnlijk zonder problemen - schampt een tweede storing de noordalpen op zondag. Omdat de lucht weer wat zachter wordt valt de eventuele neerslag beneden de 1600 meter als regen. Dat zal vooral het noorden van Zwitserland en Oostenrijk betreffen. Met iedere kilometer naar het zuiden wordt de kans echter groter dat het gewoon droog blijft met zelfs wat zon. Dat geldt zeker voor Italië en een groot deel van de Franse Alpen. Een neerslagverwachting zoals ons weermodel die voor de periode vrijdag t/m zondag geeft hebben we in ieder geval al lang niet meer gezien.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Westalpen in vuurlinie

Maar dan. De westelijke stroming zet volgende week een tandje bij en dan krijgen we toch echt onbestendiger weer. Vooral in de westalpen, de regio die de afgelopen weken alleen maar zon had. Vakantiegangers moeten rekening houden met van tijd tot tijd veel wind, wolken en behoorlijk wat neerslag. Daar profiteren vooral de hoger gelegen Franse en Zwitserse skigebieden van want het is begin volgende week nog erg zacht, dat betekent regen in de dalen. In Oostenrijk en Italië valt minder neerslag en kan het zelfs föhnachtig opklaren, maar ook daar is het erg zacht.

Verschil tussen west en oost

Vanaf dinsdag blijft de neerslagkans groot, geleidelijk ook in de oostelijke Alpen maar misschien gaat de sneeuwgrens dan dalen. De modellen zijn het alleen niet eens over het moment. Volgens enkele berekeningen gebeurt dat pas op woensdag in plaats van dinsdag. Kortom de wisselvalligheid zet door, maar de Franse Alpen zijn begin volgende week waarschijnlijk natter/sneeuwrijker dan Oostenrijk en de Dolomieten. Vanaf dinsdag is niemand meer veilig voor oceaanstoringen al zullen we even moeten afwachten of juist Oostenrijk of Italië het meeste over zich heen krijgt. Daarvoor lopen de berekeningen nog te ver uiteen, waarmee dus niet is gezegd dat het de rest van de week overal grijs en winderig wordt. Wordt vervolgd.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jst8126 februari 2019 · 09:58

Topbericht Roel, op de hoge sneeuwvalgrens na… die mag van mij iets omlaag. Maar ik ben blij dat Zwitserland een opfrisser krijgt. Nog 3 dagen en dan vertrekken we weer

Benjaminn26 februari 2019 · 10:26

Zolang de temperatuur omlaag gaat en ik niet meer hoef te skiën in 13 graden ben ik blij. Hopelijk daalt de sneeuwgrens en valt er een lekker poederlaagje. Dan voelt het tenminste nog als een wintersport en niet als lentesport

Rob9726 februari 2019 · 10:28

@Roel Komt de 14 daagse voorspelling vandaag nog online? ik kan nu alleen 6 daagse voorspelling zien.

nelbae26 februari 2019 · 10:28

beste,

Wij gaan gaan skiën in oz en oissans en dit van zondag 3 maart tot zaterdag 9 maart. Wat mogen we verwachten van het weer, want ik zie en lees 1001 verschillende dingen.
mvg
dank

alruba26 februari 2019 · 10:31

Vrijdag naar damuls.
Krokus vakantie voor de Belgen…
Hopelijk valt het weer nog wat mee…
@ Roel… westelijke alpen is meer regio Frankrijk en Zwitserland?
Erna richting sankt-anton en saalbach eind maart… party time. 😁😁😁

Roelauteur26 februari 2019 · 10:31

Zolang de temperatuur omlaag gaat en ik niet meer hoef te skiën in 13 graden ben ik blij. Hopelijk daalt de sneeuwgrens en valt er een lekker poederlaagje. Dan voelt het tenminste nog als een wintersport en niet als lentesport

Benjamin.D op 26 feb 2019 10:26

Ik denk dat als je kunt kiezen tussen zon en 13 graden of regen dat de keuze snel is gemaakt. De temperatuur moet natuurlijk wel genoeg dalen voor sneeuwval. Pistes beneden 1500-1700m zitten komende week regelmatig in de gevarenzone.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roelauteur26 februari 2019 · 10:39

@alruba klopt. Even op het linkje van “westalpen” klikken dan lees je er alles over: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313897/westalpen…

@Roel Komt de 14 daagse voorspelling vandaag nog online? ik kan nu alleen 6 daagse voorspelling zien.

Rob97 op 26 feb 2019 10:28

Er is iets misgegaan met de run. We kijken of we hem opnieuw kunnen laten draaien en anders wordt het morgen. Het scheelt dat de lange termijn erg onzeker is waardoor hij er morgen waarschijnlijk weer anders uitziet.

*bericht bewerkt door Roel op 26 feb 2019 10:44

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Triple-T26 februari 2019 · 10:51

Voor ons lijkt me dit eerder een doemscenario…pfff

We gaan naar Montafon , genoeg pistes boven de 1500m maar met je kop in de wolken is ook het niet plezant skiën.
Het is wintersport dus het mag absoluut sneeuwen maar bij mist, wind en regen is de fun er snel af.

Mijn broer gaat een week naar Skiwelt, meeste pistes liggen daar < 1500m , geen leuke vooruitzichten dus.

Kaliste26 februari 2019 · 11:52

Inderdaad ziet er niet best uit voor de carnavalsweek 😒 @ Roel … is het nog mogelijk dat het toch anders wordt of is de verwachting vrij zeker ? Het zou al schelen als de vorstgrens aanzienlijk zou dalen dan wordt het vaker sneeuw ipv regen en over de zon durf ik het al helemaal niet te hebben … duimen dat iedereen er naast zit 😉

Roelauteur26 februari 2019 · 12:47

@Triple-T @Kaliste even goed lezen in de laatste alinea:
"…maar de Franse Alpen zijn begin volgende week waarschijnlijk natter/sneeuwrijker dan Oostenrijk en de Dolomieten. Vanaf dinsdag is niemand meer veilig voor oceaanstoringen al zullen we even moeten afwachten of juist Oostenrijk of Italië het meeste over zich heen krijgt. Daarvoor lopen de berekeningen nog te ver uiteen, waarmee dus niet is gezegd dat het de rest van de week overal grijs en winderig wordt. Wordt vervolgd."
Het kan regionaal dus meevallen, voor details over het weer in een bepaald skigebied is het echt te vroeg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Elsvr26 februari 2019 · 13:01

weerbericht voor Westendorf ziet er niet schitterend uit vrees ik.Jammer na twee weken prachtige beelden op de webcams gezien te hebben :(

HansM26 februari 2019 · 13:11

Het kan nog alle kanten op, morgen is het weer anders, zelfs lokaal van dal tot dal. Ik maak me geen zorgen, pistes beginnen vanaf ruim 1800 meter (Livigno). Altijd fun met of zonder zon.

*bericht bewerkt door HansM op 26 feb 2019 13:11

FreeriderJob26 februari 2019 · 14:10

We met de zon, laat de sneeuwstormen maar komen.Wij gaan naar Les Arcs 2000 dus dat komt goed uit, ook volgens MeteoFrance. !!

ML-01526 februari 2019 · 14:34

Niet alleen warm weer in de alpen, ook het hele schotse skiseizoen ligt op zijn gat. Er lag genoeg sneeuw om bij een aantal gebieden alles open te gooien. Twee weekjes later was het 18 graden en werden de hitterecords verbroken.

Nu hebben ze daar hier en daar wel TechnoAlpin Snowfactories maar die houden niet meer open dan een oefenpiste.

*bericht bewerkt door ML-015 op 26 feb 2019 14:50

robertvanderdeijl26 februari 2019 · 14:51

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/654b98406f2143d28f4da3b5...

Kitzbüheler Horn vandaag met op de achtergrond de Steinplatte.

robertvanderdeijl26 februari 2019 · 14:54

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/64efed9aba24d06b8e04ea3e...

En Kirchberg vanuit Westendorf, o.a. de Fleckalmbahn en de Pengelstein.

GiGi26 februari 2019 · 14:59

Ik zie al dagen lang een flink neerslagsignaal in de Dolomieten op 5-6 maart en 10 maart. En een stevige temperatuurdaling, run na run (GFS)…
KOm maar door. Perfecte timing voor de Dolomietentrip vanaf 16 maart.

Edwin.26 februari 2019 · 15:20

Niet alleen warm weer in de alpen, ook het hele schotse skiseizoen ligt op zijn gat. Er lag genoeg sneeuw om bij een aantal gebieden alles open te gooien. Twee weekjes later was het 18 graden en werden de hitterecords verbroken.

Nu hebben ze daar hier en daar wel TechnoAlpin Snowfactories maar die houden niet meer open dan een oefenpiste.

ML-015 op 26 feb 2019 14:34

Ook? Welk skiseizoen ligt er nog meer op zijn gat dan?

Not all who wander are lost
Matthias12326 februari 2019 · 15:23

Niet alleen warm weer in de alpen, ook het hele schotse skiseizoen ligt op zijn gat. Er lag genoeg sneeuw om bij een aantal gebieden alles open te gooien. Twee weekjes later was het 18 graden en werden de hitterecords verbroken.

Nu hebben ze daar hier en daar wel TechnoAlpin Snowfactories maar die houden niet meer open dan een oefenpiste.

ML-015 op 26 feb 2019 14:34

Ook? Welk skiseizoen ligt er nog meer op zijn gat dan?

Edwin. op 26 feb 2019 15:20

Het Sauerland heeft ook een moeilijke winter buitenom de gebieden met veel kunstsneeuw. De Pyreneeen waren tot eind januari ook heel erg slecht.

Born to Ride
Roelauteur26 februari 2019 · 15:50

Echt bizarre warmte op dit moment. Duitsland, Frankrijk, België en Wales zitten vandaag op 20+!
Bourg Saint Maurice in de Franse Alpen 19,9°C, Aosta 22°C… Morgen wellicht nog warmer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ML-01526 februari 2019 · 16:05

Niet alleen warm weer in de alpen, ook het hele schotse skiseizoen ligt op zijn gat. Er lag genoeg sneeuw om bij een aantal gebieden alles open te gooien. Twee weekjes later was het 18 graden en werden de hitterecords verbroken.

Nu hebben ze daar hier en daar wel TechnoAlpin Snowfactories maar die houden niet meer open dan een oefenpiste.

ML-015 op 26 feb 2019 14:34

Ook? Welk skiseizoen ligt er nog meer op zijn gat dan?

Edwin. op 26 feb 2019 15:20

Het is niet alleen warm in de alpen… ook/bovendien/daardoor ligt het Schotse seizoen op zijn gat.

De temperaturen daar in de skigebieden zijn de afgelopen dagen zodanig hoog dat ze boven het zomergemiddelde zitten.

MarcBoekhoud26 februari 2019 · 18:25


Neukirchen am Grossvenediger vandaag.
Dalafdaling in de middag slushy maar boven heerlijke condities!

Edwin.26 februari 2019 · 18:50

Niet alleen warm weer in de alpen, ook het hele schotse skiseizoen ligt op zijn gat. Er lag genoeg sneeuw om bij een aantal gebieden alles open te gooien. Twee weekjes later was het 18 graden en werden de hitterecords verbroken.

Nu hebben ze daar hier en daar wel TechnoAlpin Snowfactories maar die houden niet meer open dan een oefenpiste.

ML-015 op 26 feb 2019 14:34

Ook? Welk skiseizoen ligt er nog meer op zijn gat dan?

Edwin. op 26 feb 2019 15:20

Het Sauerland heeft ook een moeilijke winter buitenom de gebieden met veel kunstsneeuw. De Pyreneeen waren tot eind januari ook heel erg slecht.

Matthias123 op 26 feb 2019 15:23

Sauerland heeft het al snel moeilijk omdat het niet hoog ligt. De Pyreneen waren inderdaad laat, maar ligt op dit moment voldoende sneeuw. Net als in de Alpen waar de condities dus ook perfect zijn. Dus concluderen dat het seizoen op z'n gat ligt vind ik vreemd :). Juist totaal niet. Een opfrisser mag wel, maar dat is wat anders. Ook dat het wat te warm is, maar elk jaar zijn er wel van die uitschieters. Dat hadden ze 20/30/40 jaar geleden ook wel eens. Volgende week gaan we de herfst weer in en zoals het er nu uitziet gaat er weer genoeg neerslag vallen in de Alpen. Zwabberende sneeuwgrens, maar dat is begin maart helemaal niet zo raar. Mij hoor je met dit weer niet klagen hier in Nederland.

Not all who wander are lost
AntonE26 februari 2019 · 21:30

Tot waar lopen de westalpen? Op het plaatje lijkt leysin redelijk ongeschonden?

Edwin.26 februari 2019 · 22:34

*bericht bewerkt door Edwin. op 26 feb 2019 22:37

Not all who wander are lost
Rick198326 februari 2019 · 22:38

Dag Roel, krijgen we weer een zacht waterballet net zoals de week voor kerst (vooral in Haute Savoie waar ik toen zat en nu weer heen ga) of valt het nu mee met de hoeveelheid regen ?

Plaats een reactie