Onderzoek: hoe vaker op wintersport hoe gezonder!

Rogier op 03 maart 2019· 51 reacties

Het perfecte medicijn: wintersport
Het perfecte medicijn: wintersport

Als je de reacties over wintersport gerelateerde berichten op nieuwssites leest dan lijkt het erop dat veel mensen denken dat wintersport slecht voor je gezondheid is. Botbreuken, kou, lawines: dat haalt allemaal de media. Wij weten wel beter. Maar, we hebben nu eindelijk antwoord dat al dit slechte nieuws kan counteren. Het blijkt dat wintersport gezond is en wintersporters gezonder zijn dan mensen die niet wintersporten.

Hoe meer skiën hoe gezonder

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar ongelukken in de wintersport maar er is veel minder onderzoek gedaan naar de goede kanten. In 2013 heeft Martin Burtscher van de Universiteit van Insbruck een artikel gepubliceerd in BMC Public Health. Daarin concludeert hij na een enquete bij 1300 personen (971 mannen en 288 vrouwen) van rond de 50 dat deze wintersporters over het algemeen een gezondere levenstijl hebben dan niet-wintersporters. Deze mensen hebben een sportiever leven, doen meer aan duursporten en drinken en roken minder. Bij wintersporters die minder dan tien dagen per jaar wintersporten is de kans op hart- en vaatziekten ongeveer gelijk als bij niet-wintersporters. Maar, en hier komt het goede nieuws, hoe vaker op wintersport hoe lager die kans is. Ook blijken de vaak skiërs (in deze enquete ging het om minder dan 10 dagen, 11-20 dagen of meer dan 20 dagen) minder stressgevoelig te zijn en hebben ze minder geheugenproblemen.

Kou + inspanning = gezond
Kou + inspanning = gezond

Sport en kou is goede combinatie

Meer recentelijk (Frontiers in Physiology, 14 januari) publiceerde Martin Burtcher een artikel op basis van 21 verschillende onderzoeken waarin in hij nogmaals concludeerde dat wintersport zo goed voor ons is. Hier kwamen verschillende redenen in naar voren:

  • gefractioneerde sporten, korte inspanning gevolgd door een rustmoment (bv. de lift) heeft een zeer goede invloed op ons lichaam;
  • combinatie kou en sport, deze combinatie lijkt ervoor te zorgen dat het mitochondrion systeem beter werkt. Onze cellen lijken daardoor ook beter te werken.

Maar dat is nog niet alles. Botten blijken sterker te zijn/blijven, wintersport zorgt voor meer spiermassa, voor een goede coördinatie en een beter evenwichtsgevoel. En natuurlijk telt ook de geestelijke gezondheid mee. Lekker buiten bezig zijn, samen met vrienden of familie in de geweldige natuur zorgen allemaal voor een geluksgevoel wat weer goed is voor onze algehele gezondheid.

De Oostenrijkse onderzoekers geven wel aan dat er nog meer onderzoek nodig is en dat we voorzichtig moeten zijn met te harde conclusies. Sowieso spreekt het voor zich dat dit soort onderzoeken zich slecht laten samenvatten in een blog van een paar honderd woorden. Maar als je nog een extra excuus nodig hebt om wat vaker (meer dan 20 dagen (!)) op wintersport te gaan, bij deze!

Bron: Lemonde

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Leuk artikel! Fijn om te lezen dat ik met +/- 30 dagen per jaar zo gezond ben. Voelt ook echt zo nu ik met griep in bed lig😂

*bericht bewerkt door Lein op 03 mrt 2019 07:39

Vooral voor de geest.
Lichttherapie.
Voor de huid waarschijnlijk wat minder.

Interessant. Maar zolang de demografie van de onderzoeksgroep niet meegenomen wordt ook redelijk weinig zeggend.
Hoewel intensief skiën (en in mindere mate snowboarden) qua inspanning natuurlijk goed is, zijn de ondervraagden zeer waarschijnlijk van een bepaalde actieve doelgroep.

Vaker op wintersport betekent een hoger inkomen, wat meestal gepaard gaat met een hoger opleidingsniveau en een betere baan, waarin stress beter gemanaged wordt.
Het is al meermaals bewezen dat een hoger opleidingsniveau gepaard gaat met een gezonder levenspatroon, minder ziekte en meer sociale activiteiten.
Dat geldt niet alleen voor ons lagelanders, maar ook voor de alpenbewoners. Ook voor hen is wintersport kostbaar en echt geen standaardactiviteit.
Kortom, de kans is erg groot dat de groep die vaak wintersport sowieso beter scoort, ook als er niet specifiek naar wintersport wordt gevraagd.

Ik dacht al, wat voel ik toch aan mijn mitochondrionsysteem? 🙂😎

Bla, bla, bla.

Dan ben ik goed bezig met het werken aan mijn gezondheid want ik ski dit seizoen acht weken!

Volg mij op Twitter @SkieurVT

Natuurlijk lezen we het graag, maar laat mij eens raden… Onderzoek besteld door… één of ander "vereniging ter bevordering van het wintersport-toerisme"? … het zou mij niet verwonderen.

Natuurlijk zal een redelijk deel van de wintersport populatie, zeker die die meerdere weken gaan, ook buiten de wintersport nog wel iets anders van sport doen, waardoor de correlatie wss minder relevant wordt.

Maar het blijft natuurlijk een goed excuus om (nog) eens te boeken!

*bericht bewerkt door Videast op 03 mrt 2019 10:06

Is er goed onderzoek naar de blessurekansen bij wintersport?

@Skadi

“dit is niet OK” 👎 😉

Born to run. B.S.

Oorzaak en gevolg wordt niet heel duidelijk gemaakt hierboven. Gaan mensen die gezonder zijn juist niet ook gewoon vaker op wintersport ipv andersom en zijn inderdaad de invloeden van de factoren die @Bennie noemt meegenomen?

@Skadi

“dit is niet OK” 👎 😉

dan58 op 3 mrt 2019 10:41

Ik heb met een andere sport een ernstige kwetsuur opgelopen die niet meer weg gaat, het dwingt je er wat realistischer mee om te gaan…

@Skadi

Ik met “deze” sport en het weerhoudt mij niet om verder te doen.
Onderzoek hierover doen heeft weinig zin.

ALLES wat je doet houdt risico’s in, sommige heb je zelf in de hand en ben je dus voor verantwoordelijk en andere zaken heb je NIET in de hand of er is ook nog “pech”.

Wat mij interessert bij wintersport is onderzoek naar ongevallen DOOR anderen en effectief door FOUT gedrag (onwil, onkunde, drank…) en de gevolgen voor het slachtoffer in kwestie en kosten voor de maatschappij.
Belangrijk hierbij is ook om eens te kunnen nagaan hoe dikwijls hier 'n DADER voor op draait?

Born to run. B.S.

De beste man is professor dokter mijne dames en heren. Me dunkt dat hij wel op de hoogte is van de meest basale vereisten voor een gedegen onderzoek. Maar goed, ik vind vooral het recente stuk interessant, aangezien dat meer in gaat op het waarom wintersport zo “gezond” is.

Skien geeft mij persoonlijk altijd meer energie dan andere sporten en er is geen andere sport die ook maar in de buurt komt van skien op mentaal gebied. En dan bedoel ik alle zorgen die als sneeuw voor de zon verdwijnen 😉. Zie daarvoor verder mijn bio 😁.

*bericht bewerkt door Shane op 03 mrt 2019 12:07

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Skadi
Ik met "deze" sport en het weerhoudt mij niet om verder te doen.
Onderzoek hierover doen heeft weinig zin.

dan58 op 3 mrt 2019 11:50

Je zin loopt niet helemaal, maar ik ga er vanuit dat je bedoelt dat je het een fantastische sport vindt. Ik ook :)

@Skadi
ALLES wat je doet houdt risico's in, sommige heb je zelf in de hand en ben je dus voor verantwoordelijk en andere zaken heb je NIET in de hand of er is ook nog "pech".

dan58 op 3 mrt 2019 11:50

Sommige activiteiten dragen simpelweg meer risico dan andere, en ik ben er persoonlijk voor om daar nuchter mee om te gaan en er kennis over op te bouwen. Het is je goed recht om daar zelf een andere keuze in te maken :)

@Skadi
Wat mij interessert bij wintersport is onderzoek naar ongevallen DOOR anderen en effectief door FOUT gedrag (onwil, onkunde, drank…) en de gevolgen voor het slachtoffer in kwestie en kosten voor de maatschappij.
Belangrijk hierbij is ook om eens te kunnen nagaan hoe dikwijls hier 'n DADER voor op draait?

dan58 op 3 mrt 2019 11:50

Het lijkt mij ook extra frustrerend als je door een bezopen apres-skier onderuit wordt geschoffeld op je laatste afdaling einde dag, of door een roekeloze beginner die zonder controle de berg afsuist. Echter het onderzoek dat er wel is laat zien dat 9 van de 10 ongevallen eenzijdig zijn en niet een botsing.

*bericht bewerkt door Skadi op 03 mrt 2019 12:31

Ik doe mijn best 😉

Voor de liefhebber, hier de fulltext:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2018.0192…

A main limitation arises from the circumstance that downhill-skiing is part of an active life-style, hardly allowing to separate its effects from those of other activities/behavior and interactions. Moreover, some bias may result from the fact that several studies presented here are part of the large “Salzburg Skiing for the Elderly Study”

Een aantal van de hierboven genoemde limiteringen staat ook 1 op 1 in het artikel; het artikel geeft aan dat hun review een verzameling is van de kennis op dit moment. Het aangehaalde onderzoek is met name op basis van een project voor ouderen uit Salzburg. De kennis is dus nog vrij beperkt.

Maar het is altijd leuk om iets positiefs over je sport te lezen :)

*bericht bewerkt door Skadi op 03 mrt 2019 12:55

De enquete is gehouden onder mensen van ongeveer 50 jaar.
Ik denk, dat je op oudere leeftijd 60/70 alleen nog kunt blijven skieen, als je ook buiten de wintersport actief blijft sporten/bewegen. En dat die mensen, als ze actief blijven, misschien nog gezonder zijn, als mensen die een weekje gaan skieen, en verder niets doen. Natuurlijk werkt de omgeving, buitenlucht, zon, licht , stress bestendig.

*bericht bewerkt door marie-louise op 03 mrt 2019 13:16

Ik heb 1 probleem met dit onderzoek:
3 weken wintersporten is wel heel ongezond voor mijn bankrekening…

Een week wintersport doet dus niets voor je gezondheid. Dat staat er namelijk. Maar twee of drie weken ineens wel? Het staat er echt. Om te huilen dit soort 'onderzoek'. Doet me denken (speciaal voor @Skadi deze) aan een onderzoek dat mensen die rood ondergoed dragen vaker ogenlukken hebben tijdens het skiën. Geen grap, dat is onderzocht en 'bewezen' (significant enzovoort). Sindsdien ski ik altijd met stemmig zwart ondergoed (jeweetmaarnooit)

*bericht bewerkt door Sndr op 03 mrt 2019 13:37

Lees even de samenvatting van het onderzoek via het linkje van @Skadi @Sndr. Van jou verwacht ik meer dan zo’n ongenuanceerd en vooral ongeinformeerd bericht, dat is beneden je niveau 😉.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik heb 1 probleem met dit onderzoek:
3 weken wintersporten is wel heel ongezond voor mijn bankrekening…

SleeVanEee op 3 mrt 2019 13:16

Bij mensen van + 50 j die hier OUD worden genoemd zit meestal wel wat “speling” op die bankrekening.😉

Born to run. B.S.

Lees even de samenvatting van het onderzoek via het linkje van @Skadi @Sndr. Van jou verwacht ik meer dan zo’n ongenuanceerd en vooral ongeinformeerd bericht, dat is beneden je niveau 😉.

Shane op 3 mrt 2019 13:37

Ik ga dat andere onderzoek voor je opzoeken @Shane

Een week wintersport doet dus niets voor je gezondheid. Dat staat er namelijk. Maar twee of drie weken ineens wel? Het staat er echt.

Sndr op 3 mrt 2019 13:33

Dat staat er niet, je trekt volgens mij onterechte conclusies. Als er een verband is, is niet altijd even duidelijk wat de oorzaak is en wat het gevolg. Iemand die roekeloos is, zou wel eens een voorkeur kunnen hebben voor de kleur rood. Andersom hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

In dit geval lijkt de onderzoeker twee positieve effecten te hebben aangetoond van het skiën zelf. Dus skiën is hier de oorzaak en niet het gevolg van een gezonde levensstijl. Misschien kan het omgekeerde ook wel aangetoond worden, maar daar gaat dit onderzoek niet over.

Ik ben tot hier gekomen, laatste zin bij results):
However, reliable data corroborating these mechanisms is scarce

DrPhil, “these mechanisms” refereert aan “Several other mechanisms” waar dit onderzoek niet primair over gaat. Misschien moet je ook de rest van de tekst even lezen (+ evt. bronvermelding).

Een week wintersport doet dus niets voor je gezondheid. Dat staat er namelijk. Maar twee of drie weken ineens wel? Het staat er echt.

Sndr op 3 mrt 2019 13:33

Dat staat er niet, je trekt volgens mij onterechte conclusies. Als er een verband is, is niet altijd even duidelijk wat de oorzaak is en wat het gevolg. Iemand die roekeloos is, zou wel eens een voorkeur kunnen hebben voor de kleur rood. Andersom hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

In dit geval lijkt de onderzoeker twee positieve effecten te hebben aangetoond van het skiën zelf. Dus skiën is hier de oorzaak en niet het gevolg van een gezonde levensstijl. Misschien kan het omgekeerde ook wel aangetoond worden, maar daar gaat dit onderzoek niet over.

Martin7182 op 3 mrt 2019 14:57

Er staat letterlijk ‘Bij wintersporters die minder dan tien dagen per jaar wintersporten is de kans op hart- en vaatziekten ongeveer gelijk als bij niet-wintersporters’ (en ja ik lees ook wat erna staat, maar stress is geen ziekte en ‘geheugenproblemen’ ook pas vanaf een bepaalde mate). De onderzoeker toont aan dat twee dingen correleren, @Bennie noemt uit de losse pols al een aantal mogelijke redenen die (wel) oorzaken kunnen zijn (van beide effecten). En daar kun je er gemakkelijk nog een heleboel aan toevoegen van zonuren in de winter (vitamine D3) tot aantal vakanties en misschien zelfs een (genetische) voorkeur voor zon/wintervakanties. Ik wil ook niet beweren dat wintersporten ongezond zou zijn. De claim is hier dat twee weken wintersport gezondheidseffecten heeft. Dat lijkt me sterk. Maar ik vind t prima hoor. Iedereen moet er vooral in lezen wat hij/zij zelf wil.

DrPhil, "these mechanisms" refereert aan "Several other mechanisms" waar dit onderzoek niet primair over gaat. Misschien moet je ook de rest van de tekst even lezen (+ evt. bronvermelding).

Martin7182 op 3 mrt 2019 16:19

Ik citeer:
“Results and Discussion: A total of 21 original articles dealing with potentially favorable health effects resulting from downhill skiing were included in this review. Results indicate that downhill skiing, especially when performed on a regular basis, may contribute to healthy aging by its association with a healthier life style including higher levels of physical activity. Several other mechanisms suggest further favorable health effects of downhill skiing in response to specific challenges and adaptations in the musculo-skeletal and postural control systems, to exposures to cold temperatures and intermittent hypoxia, and/or emotional and social benefits from outdoor recreation. However, reliable data corroborating these mechanisms is scarce”.

Misschien moet je het zelf nog eens goed lezen, @martin7182.

*bericht bewerkt door DrPhil op 03 mrt 2019 16:52

Met andere woorden sporten en bewegen het hele jaar door is wat je moet doen. Die paar weken skiën dragen echt niet extra bij tot waar in het onderzoek mee wordt geschermd. Veel sporten en bewegen en dan bij voorkeur buiten(!) geeft dezelfde resultaten. Het is de gelukkigen die vaak kunnen skiën trouwens van harte gegund!

Zoals ik 'm lees teruggebracht naar Jip en Janneke:

  1. Skien houdt verband met een gezonde levensstijl met hogere niveaus van lichamelijke activiteit.
  2. Er zijn andere mechanismes rond ontwikkeling in het bewegingsapparaat en houding, reacties van het lichaam op koude en vermindere zuurstof, en emotionele en sociale effecten van buitensport. Wetenschappelijke onderbouwing van deze mechanismes is vooralsnog sporadisch.

En voor 1) sloeg @Bennie de spijker op z'n kop, de meeste van zijn opmerkingen worden ook genoemd in het artikel.

Het gaat hier om effecten bij een wat oudere doelgroep. Als je ze mee uit wandelen neemt kun je ook vergelijkbare resultaten krijgen, in dat licht moet je het onderzoek zien. Skien is geen onlogische keuze voor mensen uit Salzburg :)

Het nieuwsberichtje hier is dus een stukje feelgood, als wij blij worden daarvan prima ondanks dat er geen bijzondere wetenschappelijke vondsten zijn. De wandelaars zullen op hun forum vast ook blij worden van een vergelijkbaar artikeltje over wandelen :)

*bericht bewerkt door Skadi op 03 mrt 2019 17:41

Heeft mijn biologie-opleiding toch nog zin ;)

Begrijpend lezen is zo’n ondergewaardeerd vak en tegenwoordig zo vaak een ontbrekende kwaliteit…

I can stick uphill ice, on my saucer...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie