Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De connectie van Rowwen Hèze met Kirchberg

Roel op 07 maart 2019· 8 reacties

De band arriveert in Kirchberg

Nederlanders zijn graag geziene gasten in Oostenrijk, Nederlandse artiesten zijn dat al jaren ook. In Hollandse wintersportenclaves als Westendorf en Gerlos gaat de ene na de andere Nederlandse volkszanger(es) de après-skitenten af. Gezien het totaal andere genre is het opmerkelijk dat Rowwen Hèze daar als Limburgse band ook tussenstaat. Zij staan volgende week in Kirchberg maar zij pakken het iets anders aan. Ik sprak Tren van Enckevort, de accordeonist van de Americaanse band, over de connectie die de band heeft met het Oostenrijkse Kirchberg.

Op bandvakantie

Het is half een. Ik loop de repetitieruimte binnen van Rowwen Hèze in het Limburgse America. Ik heb afgesproken met Tren van Enckevort, de accordeonist van Rowwen Hèze. Vanavond treden ze nog één keer op in Dordrecht alvorens ze van hun vakantie gaan genieten. Er staat alleen nog één optreden gepland, op 13 maart in het Oostenrijkse Kirchberg. Dat is niet voor het eerst, drie keer eerder traden ze hier op. Niet in een kroeg zoals de meeste andere Nederlandse artiesten maar buiten op het dorpsplein.

De connectie gaat terug naar 1993. Het was in de periode dat Rowwen Hèze booming was vlak na de grote doorbraak met hun hit Bestel Mar en het optreden op Pinkpop. De band had besloten om voortaan niet meer met carnaval op te treden. In plaats daarvan ging Rowwen Hèze op ‘bandvakantie’ en dat was op wintersport in Kirchberg. Met de hele band de berg op en op skiles met een privéskileraar. De een ging het beter af dan dan de ander maar het plezier stond voorop, en dat hadden ze ook. Vier jaar op rij ging de band op wintersport in Kirchberg waarmee het zaadje werd geplant voor een innige vriendschap met het dorp en haar bewoners. Want die kregen langzaam in de gaten dat dit groepje Nederlanders muziek maakte.

De band in actie, helemaal links Tren van Enckevoert

Fanatiek

Drie bandleden, Martîn Rongen (de drummer), Theo Joosten (gitarist) en Tren (accordeon), hadden het wintersportvirus al snel te pakken. Zij stonden 's ochtends te trappelen om de berg op te gaan terwijl het de anderen meer om de gezelligheid rondom/na het skiën ging. Onder wie zanger Jack Poels die - volledig gekleed in het zwart - door de skileraar gekscherend “Der Tot” oftewel De Man met de Zeis werd genoemd. En drummer Martîn heette de “Rote Kugel”. Terwijl Tren erover vertelt glimlacht hij van oor tot oor. Ook aan de manier hoe hij erover vertelt is te merken wat een pret het moet zijn geweest met de hele band op de pistes van Kirchberg.

De jaren daarna gingen de bandleden langzaam meer hun eigen weg, aan de bandvakantie kwam een einde, maar Tren zou nog 10 jaar lang in Kirchberg blijven skiën. Totdat ook hij zijn vleugels uitsloeg en andere skigebieden ging bezoeken, waaronder Hinterglemm en 7 à 8 jaar Ischgl. Hij heeft in Ischgl de openingsconcerten bijgewoond van The Corrs, Lionel Richie en de Pussycat Dolls. Dat laatste concert in 2006 zag hij behoorlijk uit de hand lopen door de extreme drukte. De concerten vonden toen nog midden in het centrum naast de Silvrettabahn plaats.

Van kroegpraat naar een concert

Toch bleef Kirchberg lonken. Vanwege de gemoedelijkheid ging Tren terug, ook steeds vaker in de zomer om er te wandelen en klimmen. Hij kende er nog veel mensen en 's avonds in de kroeg sprak hij ‘Einheimische’ die zeiden dat Rowwen Hèze maar eens in Kirchberg moest komen optreden. Jarenlang bleef het bij kroegpraat totdat hij in een café in Aschau iemand tegen het lijf liep die in de gemeenteraad zat. Daarna ging het opeens heel snel. Het toerismebureau werd ingeschakeld, de Eisbar werd organisator en in maart 2016 trad Rowwen Hèze voor het eerst op op het dorpsplein van Kirchberg.

Het eerste optreden van de band in 2016

Burning Ski Festival

Op 13 maart treedt de band er voor de vierde keer op en ieder jaar is het concert wat groter geworden. Ieder jaar komen er fans vanuit omliggende skigebieden en zelfs vanuit Nederland naar het concert toe, maar ook Oostenrijkers uit Kirchberg zelf. De nonchalance van het eerste jaar is definitief voorbij zegt Tren, ook bij de organisatie: “In 2016 was het bier gewoon op”. In dat jaar trad de blaaskapel van Aschau mee op wat het ook voor de Oostenrijkers bijzonder maakte.

Dit jaar is het voor het eerst een tweedaags gebeuren met de naam Burning Ski Festival met ook een optreden van de Oostenrijkse band Folkshire. “Misschien doen we wel een nummer samen”, zegt Tren. Iets wat Rowwen Hèze vaker doet. In contact komen met andere bands en het eigen publiek kennis laten maken met andere muziek waar de band een connectie mee heeft. Dat is ook zeker Oostenrijkse muziek zegt Tren, geen gejodel maar meer in een moderner jasje.

Hubert von Goisern

Als ik vraag of hij Hubert von Goisern kent van de grote après-ski hit “Brenna tuats guat”, verschijnt er weer een grote glimlach. “Hubert von Goisern is een van onze grote muziekhelden” vertelt Tren. In de jaren 90 zagen Jack, Tren en Martîn op de Duitse tv een optreden van “Hubert von Goisern und die Alpinkatzen” en ze waren meteen verkocht. Tren is naar Tiel gereden om een plaat van de Oostenrijker te kopen en sindsdien volgt ie ze op de voet. Het nummer t Roeie Klied" uit 1995 is zelfs de Limburgse versie van Koa Hiatamadl, een hit van Hubert von Goisern.

Hoewel ze elkaar inmiddels goed kennen is het een droom van de band om een keer met Hubert von Goisern op te treden. Alleen gaat dat dit jaar helaas niet gebeuren zegt Tren. De Oostenrijker heeft een tourstop ingelast.

Entree gratis

Maar volgende week staat Rowwen Hèze dus wel weer in Kirchberg op het dorpsplein. Het optreden is op woensdag 13 maart en begint om 18.00 uur. Om 17.00 uur treedt Folkshire op en een dag eerder is er de Ö3 disco. De entree is gratis. Het volledige programma van het Burning Ski Festival vind je hier. Op 26 april komt trouwens ook Rowwen Hèze’s nieuwe album Voorwaartsch uit. “Heel misschien hoor je in Kirchberg al een paar nummers van deze plaat” verklapt Tren.

Foto’s: Marcel Hakvoort

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg7 maart 2019 · 07:44

Wel, wel, Rowwen Hèze! Dat zijn toch ook al opa’s? ;)
Over enkele weken in Sulden eens naar Nazareth gaan kijken, nog zoiets antieks. :)
Ambiance in de barak zoals ze hier zeggen!

Quick7 maart 2019 · 08:00

Leuk stuk. Hoewel noch de band, noch Kirchberg mijn bijzondere interesse heeft, heb ik met veel plezier gelezen!

Mr. Slow
dan587 maart 2019 · 09:43

Mooi artikel @Roel maar bij “Burning Sky” stel ik me wel iets anders voor. 😊😉

Born to run. B.S.
Roelauteur7 maart 2019 · 14:56

@bartvwg Nazareth was toch een kleine 20 jaar eerder hoor ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
bartvwg7 maart 2019 · 15:22

@Roel Ja maar die zijn dat ook echt stok-stokoud. ;)

iSKI10 maart 2019 · 20:17

“Nederlanders zijn graag geziene gasten in Oostenrijk”
Gevaarlijke openingszin.
Oostenrijkers denken er even anders over.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.
Dray12 maart 2019 · 21:35

“Nederlanders zijn graag geziene gasten in Oostenrijk”
Gevaarlijke openingszin.
Oostenrijkers denken er even anders over.

iSKI op 10 mrt 2019 20:17

Beide stellingen zijn iets te kort door de bocht zullen we maar zeggen ;-).

Rakker.1524 maart 2019 · 20:33

Mooi artikel❤️

*bericht bewerkt door Rakker.15 op 24 mrt 2019 20:49

Plaats een reactie