Weleens vastgezeten in een skilift?

Rogier op 28 oktober 2014· 31 reacties

null

Skiliften zijn briljante apparaten, ze zorgen ervoor dat je in no-time boven op een helling staat. Als je een keer zelf een piste op bent geklommen weet je wat voor een werk deze machines je uitsparen. Mooier nog, deze liften laten ons eigenlijk nooit in de steek. Nou ja, zelden is een beter woord. Want het gebeurt nog wel eens dat een lift voor langere tijd stil komt te hangen. Wie van jullie heeft wel eens vast gezeten in een skilift?

Stilhangen
Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een keertje stil gehangen in de skilift. Iemand die zijn ski is verloren, een kindje wat niet veilig zit of een onfortuinlijke wintersporter die is gevallen en de lift bediende zet de lift stil. Maar stil hangen voor een langere periode dat is even wat anders. Noodweer of defecten zorgen soms voor lange (en voor sommige mensen) angstige momenten. Minuten lijken uren te duren, en de kou voelt net even intenser.

null

Een uurtje
Een uur stil zitten is natuurlijk extreem lang, maar bedenk ook als er iets is kapot gegaan dan is er zo een uur voorbij voordat het gerepareerd is. Alleen al voordat de technici op de plaats des onheils zijn duurt het wel even. Of wat te denken van stroomuitval. Gelukkig kunnen moderne liften op een ‘noodstand’ alle inzittenden naar boven brengen. Oude liften konden nog wel eens op een dieselmotor gezet worden. Dan was de sneeuw in het skigebied de dag erna niet meer wit…

Bergredding
​Ik ken de afgelopen jaren vier gevallen bij mij in de buurt dat de lift is leeg gehaald door de bergredding. Touwen, helikopters: het grote werk zeg maar. Ik wil bijna zeggen, helaas zat ik niet in die lift. Maar aan de andere kant voordat je dan uit de lift bent, ben je ook zo een paar koude uren verder.

Tegemoedkoming
Wat mij bij die keren hier in de buurt opviel is dat de skigebieden geen tegemoetkoming gaven voor de uren die de wintersporters vast zaten. Niet eens zozeer voor het vast zitten zelf, maar meer als PR. Want het is toch best vervelend om een paar uur boven het niets te bungelen. Maar ik heb ook wel eens van skigebieden gehoord dat wintersporters die vast zaten een waardebon voor een skipas kregen.

Wie van jullie?
Wie van jullie heeft wel eens lang in een lift vastgezeten. Hoe ben je er weer uitgekomen? En heeft het skigebied zich geëxcuseerd?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

telt een halfuur vertraging ook? dan wel, maar de reden had niets met mechanische storingen te maken, meer met mensen die het niet voor elkaar kregen om in te stappen en daarvoor de lift stop werd gezet, en weer aan en weer stop en weer aan, steeds dezelfde persoon, nog niet eerder zoveel manieren achter elkaar gezien om al dan niet in een stoeltje te komen. het begon al dat ze drie keer op de band vielen die ze naar het stoeltje moest vervoeren :D . we hebben ons de longen uit ons lijf gelachen dat wel, want we zaten precies het stoeltje voor het stoeltje waar het stel in wou stappen. op een gegeven moment zaten er meer dan 5 lege stoeltjes tussen :P, boven wel even geëxcuseerd voor het feit dat we ons lachen niet konden onderdrukken, waarna zij hun excuses aanboden voor de vertraging :D

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Paar jaar geleden: net aangekomen in Méribel, met veel gedoe skipassen opgehaald (alles netjes betaald via Sunweb, maar Sunweb had nog geen nieuw contract met L3V voor het verrekenen van skipassen, dus kon men niks met onze voucher en moesten we even 340 euro p.p. voorschieten - wel netjes teruggekregen van Sunweb, overigens), voor de eerste keer met m’n toen nieuwe ski’s naar boven in de Pas du Lac en na letterlijk 20 meter… Stil. Meer dan een uur gehangen. Pal in de zon, belachelijk heet. Maar na een nacht rijden een tukkie gedaan. Uiteindelijk boven aangekomen kregen we netjes een coupon voor een drankje ergens in het gebied van Méribel.

Les deux alpes, twee jaar geleden, anderhalf uur in open zeteltjes gezeten met een lekker ijzige wind… absoluut niet fijn! Absoluut ook geen verontschuldigingen gekregen…
Jammer genoeg hebben we die week maar zelden een lift kunnen nemen zonder dat we minstens 1 keer even bleven hangen.
Ongelooflijk!

2 jaar geleden in Pertisau. Ik was snowboardles aan het geven aan een groepje 8 jarige meiden. Omdat het heel de week al trouble was met de lift was de diesel op en kon die niet op eigen kracht wegkomen. Heeft bij elkaar 2 uur geduurd om boven te komen. Lange leve iphone’s! Houd ze toch lekker rustig en gewoon proberen om het een beetje gezellig te maken meer kan je toch neit doen!

In die super slome lift voor de verbinding van Zell am Ziller naar Gerlos heb ik een uur stil gezeten. Sloeg helemaal nergens op, toerskieers die naar boven sliepen waren een stuk eerder. Het was koed, flinke sneeuwval en geen zicht. Gelukkig zat ik met wat vrienden en hebben we een hoop lol gemaakt, maar die lift moet snel vervangen worden. Wat een oud rot ding. (Krimml Express)

Na aanleiding wat Rogier heeft geschreven zou het me niet verbazen dat een complete bergredding in Frankrijk vaker nodig is dan elders, aangezien Fransen over het algemeen toch een stuk minder zuinig zijn op hun liften. Vier keer in de buurt is niet normaal. Bovendien zijn de Pomaliften van voor 2000 ook technisch gezien niet al te hoogwaardig. Idemdito voor het grut wat Montaz Mautino - dankzij een licentie van Poma - heeft geproduceerd. Maar goed, daar staat dan ook een duidelijk goedkoper prijskaartje tegenover voor zo’n lift.

@Gast488: Dat de diesel op was lijkt me sterk. Na elk noodgebruik moet dit weer aangevuld worden. Zeker in een land als Oostenrijk gaat dat heel nauwkeurig en bovendien mekkert de computer van modernere liften onmiddellijk tijdens de opstart procedure. Men kan dit als smoes hebben gebruikt naar de gasten toe, maar dan zal wel wat minder grappigs kapot zijn geweest wat de gast maar beter niet kan weten.

Nooit zelf vastgezeten, wel dit jaar een halfuur staan wachten op mijn ouders die letterlijk 10 meter voor het bergstation vast kwamen te zitten in de Hausbergbahn.

❄️

Ergens in 1996 of 1997 in Val Thorens meer dan een uur stil gehangen. Wij hingen in schaduw stuk (koud

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

In Mayrhofen, boven op de Penken, heb ik eens 1,5 á 2 uur moeten wachten op de lift. Ik zat niet vast, maar het was mega druk, en de lift kon het niet aan. Na een uur ontstonden er ook diverse ‘knokpartijen’, omdat mensen begonnen voor te dringen. Dat is niet fijn, zo’n skigebied zonder dalafdaling, en dat je verplicht met de lift naar beneden moet.

Wel eens in Gerlos tijdens een storm vast gezeten, anderhalf uur ongeveer.
Dat was geen pretje, je lichaam koelt af door het stil zitten en de sneeuw en ijzige wind helpen je ook niet echt warm houden.

Hulde voor de bergredding, die klommen in de palen omhoog (op hun plasticen skischoenen) om hulp te bieden en moed in te spreken.

Uiteindelijk is de lift achteruit gegaan en zijn we lopend een korte piste op gegaan om bij de dalafdaling te komen (werd weer lekker warm daardoor :) )
Onderaan bij het liftstation kregen we een tegoedbon om binnen het seizoen nog 1 dag gratis te skien. Helaas was het al onze laatste dag, dus hadden we er niets meer aan. Maar het gebaar was goed ;)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ja in het Skiwelt Brixental gebied 2 jaar geleden in een echte sneeuwstorm keihard sneeuwen, -20 en nog vast zitten in een lift die je moet hebben anders kwam je niet thuis ook al had ik geluk ik zat er net in maar de mensen voor ons die op 20 meter hoog zaten, zaten echt er heel lang in misschien nog steeds haha maar dat is echt geen pretje (tip ga nooit alleen en zeker niet als het stormt boven een dal of berg het is zo verschil)

Ja zeker. Het leek wel of we er een abonnement op hadden. Eerst hebben we in kirchberg eens vast gezeten. We gingen vroeg op pad, maar eenmaal boven bleek het flink te waaien en te sneeuwen. We hadden nog iemand bij die niet heel goed kon skiën en besloten om 10:00uur sóchtends met de lift (fleckalmbaan) terug naar beneden te gaan. Na 100 meter hing de lift stil en dat duurde 15 min, toen ging hij weer, maar 200m verder hing hij weer stil. In deze cabinelift zat een kier tussen de deur, maar door de sneeuwstorm waar we inzaten sneeuwde het gewoon binnen. We hebben in totaal met 3 personen 4 uur lang vast gezeten in deze gondel voordat we beneden waren. Iedere keer gingen we weer 100m en hingen weer een poos vast. Om 14:00uur kwamen we uit de lift en kregen in het naast gelegen restaurant een lunch aangeboden van de liftmaatschappij. Het skigebied was inmiddels afgesloten.

Een jaar later waren we in Fiss en gingen naar de top. Op de top aangekomen bleek ook daar een sneeuwstorm aan de gang te zijn, terwijl er beneden bijna geen wind stond. We kwamen uit de lift en gingen in het restaurant zitten. Daar hadden we uitzicht op de lift. Er kwam echter een cabine aan zonder mensen erin. Deze cabine waaide zo heen en weer dat deze niet binnen kon komen en sloeg tegen de paal kapot. De mensen die eronder zaten hebben ook een uur vast gezeten en wij zaten opgesloten in het restaurant. We hadden wederom iemand bij die niet heel goed kon skiën, want anders hadden we met de skileraren naar beneden konden skiën. Dat deden we niet, dus moesten we wachten totdat we weer naar beneden konden. Ze hebben toen eerst alle bakjes eraf gehaald en daarna met proefbakjes eerst geprobeerd of het ging en toen met reddingswerkers zijn we in groepjes naar beneden gegaan. !00meter van de top was de wind alweer weg en ging het goed. In totaal 2 uur geduurd, maar wel in een restaurant vast gezeten, dus was minder erg. De volgende dag was het schitterend weer en zaten in een andere gondel met 8 pers gepropt en hingen 1 uur stil in de zon boven de piste. ook geen pretje.

In totaal 3 x echt vast gezeten. Blijft iedere keer weer spannend als de lift even stopt als er iets opdoet. Hoelang gaat dit nu weer duren.

In Val thorens krijg je een drankconsumptie bon als de storing niet binnen 10 minuten is verholpen (vaak binnen 15 min gerepareerd). Bij een langere storing (20 min +) word er geavacueerd met behulp van de dieselmotor (ook bij de gloednieuwe liften).

In de paasvakantie in Les Menuires een halfuur stil gehangen terwijl het aan het sneeuwen was. Gelukkig was er een kap dat we over onze zetels konden trekken waardoor ons bovenlichaam droog bleef. Benen en voeten waren wel klets nat tegen we weer in actie schoten. We zijn daarna rechtstreeks naar ons appartement geskied.

Da’s al even geleden maar dat was in Marul. Daar stond nog een letterlijke stoeltjeslift, 1 persoons dus, en dat ding was niet erg betrouwbaar. Toen ik het jaar daarop weer in Marul wilde gaan skiën, was het gebiedje opgeheven (erg jammer wel), het een zal wel iets met het ander te maken hebben gehad ;)

Jaren terug boven Gerlos in een stoeltjeslift, de sneeuw stormde om onze oren. Koud dat het was! Gelukkig duurde het oponthoud maar een kwartiertje en waren we zeer warm aangekleed. Toch moet zoiets niet te lang duren. Later stond dezelfde lift nog een maar keer stil. Geen excuses of zoiets. Liftbediening zat lekker achter het glas toe te kijken.

Helaas drie jaar geleden in een sneeuwstorm vast gezeten in een stoeltjeslift van Les sybelles.

Eén van de oudste en meest onbetrouwbare liften in dat gebied is de verbindingslift vanuit St. Sorlin richting La Toussuire (#14). We waren op een mooie dag vetrokken van uit La Toussuire richting St. Sorlin, maar net na de lunch sloeg het weer compleet om en zijn we in een regelrechte sneeuwstorm vertrokken uit het dorp richting ons appartement in La Toussuire.

Het begin van deze lift was al geen pretje, omdat we vol in de wind keiharde sneeuw in ons gezicht geblazen kregen. Wat op dat moment aanvoelde als hagel. Na een kleine 200m ging het met horten en stoten. Uiteindelijk bleef de lift (vanwege de harde wind) voor ons precies op het meest onbeschutte gedeelte een kleine 45 minuten stilstaan. Zonder kap en verwarming kwamen we compleet verkleumd en als sneeuwmannen uiteindelijk boven. Boven stond er zo’n harde wind dat de skiers bijna niet vooruit kwamen en ik als boarder mezelf schrap moest zetten om niet omver geblazen te worden.

Het ironische was nog wel dat we na een kleine 100 meter afdalen al weer uit de storm en in de tiefschnee (op de piste) terecht kwamen ;-). Hebben we er toch nog een leuke dag van kunnen maken!

If you snooze, you loose!

Een keertje een half uur - 45 minuten in Val Thorens. Bij het uitstappen kregen we netjes een bonnetje voor een gratis drankje op het terras.

En een keer in Gerlos, wel ruim een uur. Daar helaas niets aan compensatie. Behalve dat we een van de allerlaatste waren die om 5u de piste af gingen.

Work less || Board more

In 2009 in het gebied van Risoul/Vars geweest, erg mooi gebied vond ik het. In dat jaar vastgezeten in een eitjeslift aan de zijde van Vars, de TC Chabrieres volgens mij.

Destijds was het idee om met de eitjesligt omhoog te gaan om daarna op de piste bij een restaurantje te gaan eten. Echter liep de lift vast en hebben we ruim 1,5 uur stil gehangen voordat een reddingswerker vanuit een helikopter op het dak landde. De reddingswerker heeft van bovenaf de deurtjes geopend, waarna we 1 voor 1 met de helikopter eruit zijn gehaald.

In 1 woord, geweldige ervaring, echter alleen een halve dag kwijt. We zijn daarna in Vars opgevangen, drinken gekregen en nagepraat met de reddingswerkers. En met de bus terug gebracht naar Risoul.

Hierbij een link naar het filmpje die toen gemaakt is:
http://youtu.be/qPe9lPWlV00

Gelukkig heb ik nooit langer dan 15 minuten stil gestaan. Maar een keer heb ik Val Thorens wel veel geluk gehad. We zaten in de Peclet gondel. Op het moment dat we boven kwamen en de deur van de gondel openging stond de lift meteen stil. Wij konden nog net uitstappen. Toen we buiten kwamen bleek dat echt alle liften in Val Thorens stil stonden. Er bleek een mega-stroomstoring te zijn. Dit heeft de rest van de middag geduurd. Alle liften werden met ‘noodstroom’ leeggemaakt en daarna gesloten. De volgende dag deed alles het weer.

Ons voordeel was dat we na een kwartiertje boven wachten een hele lege piste voor ons hadden. Toen we zaterdag naar huis gingen hoorden we dat we bij de liftmaatschappij een tegoedbon voor een ski-pas van 1 dag konden krijgen. Deze hebben we een jaar later verzilverd.

@Stephan3 dat is een van de vier die ik noemde… Wel mooie ervaring toch ;-)

Click. Click. Peace

Jaren terug iets langer dan een kwartiertje vast gezeten in de lift by Snowmass in Colorado, iedereen kreeg een voucher voor een warme kop koffie of choco. Je betaald behoorlijk veel meer voor je skipas maar de service is prima! Kan Europa nog veel van leren!

Sorry maar heb ooit 2,5 uur vast gezeten in de lift… Bij mn huis daar krijg ik toch ook geen vergoeding… Je hoeft de lift niet te nemen… Je kan ook naar boven lopen maar we kiezen voor gemak…

In Gerlos had je vroeger (rond 1977) op de Isskogel een sleeplift die door een dieselmotor werd aangedreven, dat was onderaan een vrij lange steile doodlopende piste.
We waren moe, en het liep al tegen vier uur 'smiddags, toen we bij deze lift kwamen bleek er de sleepkabel uit de raderen te zijn gelopen, er was daar maar één mogelijkheid om weer boven te komen, wachten tot het gerepareerd was!, naar boven lopen was geen optie, want werd door skileraren sterk afgeraden, het werd ijzig koud en de dames uit de groep mochten in het hokje van de lift- bediener wachten, “de kerels” stonden buiten te kleumen van de kou, met man en macht werd met behulp van de pistenbully de kabel weer op zijn plaats gelegd. Om +_ 17.30 konden we weer naar boven , maar moesten toen in het donker de Isskogel nog naar beneden skiën, de temperatuur zakte toendertijd in januari rap naar -10 /-15 graden en mijn grote rode snor zat vol met ijs.
We zijn gelukkig zonder kleerscheuren beneden gekomen, en de borrels erna waren zeer verdiend!!!
HG John Oosterman,Eindhoven.

een keertje drie kwartier in een lift in Mayrhofen. 's morgens vroeg, -10 en de nodige wind. Wat was dat koud. Daarna zeker drie kwartier opgewarmd bij de eerste hut die we tegenkwamen.

Gelukkig nog maar één keer vast gezeten, in Fiss. Met de schonjochbahn II naar de top onderweg al een keer of 8 even stil gehangen, variërend van 1 tot 5 minuten. Ondertussen waaide en sneeuwde het erg hard en ging de gondel al flink heen en weer. Eenmaal boven bleek dat de pistes allemaal al gesloten waren en de lift ook gesloten werd in verband met de wind. Vervolgens in het restaurant 2 uur moeten wachten onder het genot van gratis warme dranken en een gratis kop soep. Ondertussen werden de overige skiërs die nog op de doodlopende nordschleife stonden met pistebully’s naar boven gebracht. Na 2 uur wachten werd er begonnen met enkele testritten met 3 gondels vlak achter elkaar als enige op de baan. Toen dit veilig bleek konden ongeveer 200 mensen per 18 personen naar beneden. Na drie kwartier waren we aan de beurt en konden we vanaf het middenstation verder skiën.

Jaren terug een keer in de gondel (in Montafon) tussen middelstation en bergstation vast gezeten vanwege de wind.
Was ongeveer 45 á 60 min. zat droog dus ach, zat er wel alleen in das niet zo leuk maar er zijn erger dingen

Oude liften waren genadeloos en tegenwoordig valt dit allemaal mee. Toevallig was mijn laatste lift van dit jaar eentje waar we het over hebben. Ca 1,5 uur lang in een kabine in Saas Grund/Hohsaas vanwege zware windstoten. Nou ja vrij comfortabel, gezien ik alleen in een goed afgesloten, 2 meter zwaaiende kabine zat. Eigenlijk dan baal je alleen van verloren tijd op je laatste skidag. Gelukkig heb ik soortgelijke ervaring jaren niet gehad. Maar in de jaren 70 en 80 was dat een bijna gewoone gang van zaken. Ben een paar keer met een touw naar beneden geslingerd en meerdere malen zelf gesprongen van dat ding van een paar meter hoog in de diepe sneeuw. Skieen was vroeger veel spartanser dan nu. Stoeltjes waren van houten latjes en dan kun je voorstellen hoe je je moest voelen op -20 met de wind om je kont en oren ! Sinds toen is een reddingsdeken een verplichte onderdeel van mijn uitrusting.

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

nee niet vastgezeten, maar er brak iets af bij een sleeplift in altastenberg,een knal, zat er net in
en toen geen kracht meer om omhoog te gaan dus kabel met ankers zakten met een vlotte vaart weer terug naar beneden, was wel schrikken maar ik kon gelijk dwars staan en skiede vrolijk weg verder op omhoog diverse valpartijen…
dit verwacht je niet van een sleeplift, na een 1,5 uur was de boel weer gemaakt en deed alles het weer …

Lijkt me echt helemaal geweldig om (met mooi weer uiteraard) een uurtje stil te hangen en dan met een heli eruit gehaald te worden :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie